4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportALEGERI 2009. Penalii, primii martori ai anchetei parlamentare

ALEGERI 2009. Penalii, primii martori ai anchetei parlamentare

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 a stabilit lista invitaților pentru audierile de săptămâna viitoare, la prima ședință după constituire. Cea mai mare parte a celor invitați la audieri au probleme de natură penală.

Astfel, luni vor fi audiați Dan Andronic, trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale și Ana Maria Pătru, fostă șefă a AEP, trimisă în judecată pentru trafic de influență și spălarea banilor. Marți vor fi audiați Mircea Geoană, fost candidat PSD la prezidențiale, dar și Dan Șova și Viorel Hrebenciuc, implicați în campania sa prezidențială. Șova este acuzat în două dosare – de abuz în serviciu și trafic de influență iar Hrebenciuc este acuzat de trafic de influență și de spălarea banilor. Miercuri va fi audiat fostul ministru de interne Vasile Blaga, trimis în judecată pentru trafic de influență și doi secretari de stat din MAI – Marian Tutilescu și Mihai Capră. De asemenea, va fi audiat directorul STS, Marcel Opriș.

Întrebat dacă nu este o problemă pentru aceste audieri faptul că majoritatea celor invitați au probleme penale, președintele comisiei Mihai Fifor (PSD) a declarat că statutul acestora „nu are legătură cu activitatea comisiei”.

Deocamdată, însă, comisia nu i-a chemat pe niciunul dintre cei pe care Dan Andronic i-a acuzat că ar fi participat la întâlnirea din seara alegerilor prezidențiale din 2009. Este vorba de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, fostul director al SRI George Maior, fostul său adjunct Florin Coldea și fostul ministru de Interne Gabriel Oprea. Fifor a anunțat că, ulterior,  vor fi chemați și cei care au participat la cina din noaptea alegerilor, dar și fostul președinte Traian Băsescu precum și Adriean Videanu, membru în staff-ul fostului președinte.
Firor a promis că membrii comisiei vor încerca să asigure „o transparenţă totală”, fără să spună exact cum, invocând, însă, faptul că unele informații ar pute fi „confidențiale”. La debutul şedinţei de ieri, jurnaliştii nu au fost lăsaţi să asiste la lucrări, deşi doar s-a stabilit calendarul, neavând loc nicio audiere. Parchetul de pe lângă ÎCCJ a anunțat pe 24 aprilie că a deschis un dosar penal cu privire la alegerile prezidențiale din 2009. 
Prima ședință, primul scandal
Prima şedinţă a Comisiei de anchetă a început cu dispute între putere şi opoziţie pe tema prezenţei supleanţilor la lucrări. 
La dezbateri, USR a venit atât cu membrii titulari ai comisiei, cât şi cu supleanţii, care au fost rugaţi de preşedintele Comisiei, Mihai Fifor (PSD), să părăsească sala. Decizia a provocat un val de reacţii din partea opoziţiei, care a cerut ca şi supleanţii să fie de faţă, cel puţin la prima şedinţă, când se discută probleme organizatorice, astfel încât şi ei să fie la curent cu discuţiile.

Deputatul Robert Turcescu (PMP) a afirmat că şi natura "episodică" a acestei Comisii impune prezenţa tuturor membrilor, inclusiv a supleanţilor, dar fără drept de vot, astfel încât ei să poată urmări evenimentele, fără să piardă informaţii. Cred că ar fi bine să veniţi cu înlocuitorii dumneavoastră şi la şedinţele de plen, având în vedere că fiecare listă de deputat are şi supleanţi. Dacă supleanţii trebuie să fie aici, să o extindem la plen, după ce va aproba plenul ca lângă domnul Goţiu să mai doarmă încă doi, trei, atunci o să aprobăm şi noi aici prezenţa”, a afirmat, sarcastic, Eugen Nicolicea (PSD). În cele din urmă, comisia a decis să permită accesul supleanților lucrări.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă