11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportALEGERI 2009. Comisia parlamentară, puteri similare cu Parchetul General

ALEGERI 2009. Comisia parlamentară, puteri similare cu Parchetul General

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 va fi senatorul PSD Mihai Fifor, iar şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nu va fi membru al acestui for. Comisia, compusă din 15 membri, a primit atribuții paralele cu cele ale Parchetului general.

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, ieri, constituirea Comisiei de anchetă şi componenţa acesteia. Șeful acesteia, Mihai Fifor, a fost promovat în politică de Valeriu Zgonea dar, după excluderea acestuia din PSD s-a alăturat taberei conduse de Liviu Dragnea.

Printre membrii comisiei se numără și alți social-democrați puși să rezolve subiectele delicate – cum ar fi președintele Comisiei SRI Adrian Țuțuianu și președintele Comisiei juridice Eugen Nicolicea. PNL și USR s-au opus înființării comisiei, dar și-au desemnat reprezentanți pentru a informa opinia publică. Nominalizările s-au făcut după ce majoritatea PSD-ALDE a votat un regulament al comisiei care oferă atribuții similare cu cele ale Parchetului General.

Absenții, amenințați cu urmărirea penală

Comisia ar trebui să determine verifice implicarea unor instituţii şi persoane în procesul electoral, mergând până la verificarea posibilei existenţe a unor mecanisme paralele de influenţare și de viciere a rezultatului votului. De asemenea, comisia ar urma să verifice legalitatea atribuirii contractului pentru softul pentru alegeri şi chiar să facă o expertiză în cazul secţiilor de votare din străinătate. Mai mult, comisia vrea să îi oblige pe cei chemați la audieri să se prezinte sau să trimită informații în scris.

Refuzul poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală. Nu constituie obiect al comisiei parlamentare de anchetă elementele ce ţin de infracţiunile de abuz în serviciu, falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, infracţiuni pentru care Parchetul de pe lângă ÎCCJ efectuează cercetări in rem. PNL a anunțat că va contesta demersul la Curtea Constituțională, pentru că mai multe decizii ale CCR și ale CSM interzic anchetarea magistraților de către Parlament.

Comisia de anchetă a fost decisă de PSD ca urmare a acuzațiilor lui Dan Andronic potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 2009, acesta a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă