15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAdrian Țuțuianu: Trebuie să știm ce se găsește în arhiva SIPA și...

Adrian Țuțuianu: Trebuie să știm ce se găsește în arhiva SIPA și dacă sunt persoane care au sustras documente. SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei

Șeful Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Adrian Țuțuianu, susține că Serviciul Român de Informații nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA, informează Agerpres.

„Astăzi (marți — n.r.) am cerut o informare de la SRI legată de modul în care a fost gestionată arhiva deținută de Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție — SIPA. Afirmația pe care o fac pe baza materialului transmis este aceea că SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei acestei structuri. Restul sunt date publice pe care le cunoașteți legate de deciziile din Guvern care s-au luat pe acest subiect. Vă pot face o precizare suplimentară. În anul 2005, societatea RASIROM a avut un contract de instalare a unui subsistem de control al accesului din cadrul sistemului de protecție fizică a informațiilor clasificate pentru spațiile ocupate de Direcția Generală de Protecție și Anticorupție, integrarea sistemului fiind finalizată în decembrie 2005. În luna februarie 2007, RASIROM a semnat un contract de mentenanță cu Administrația Națională a Penitenciarelor ce avea ca obiect mentenanța sistemului prin realizarea de revizii semestriale. Deoarece în primul semestru al anului 2007 nu a fost efectuată nicio inspecție, RASIROM a fost solicitat în luna septembrie pentru realizarea unei intervenții datorită unor defecțiuni constatate de beneficiari la sistem, însă fără a rezulta data la care acestea apăruseră. Este răspunsul din informarea dată nouă de către SRI", a spus Adrian Țuțuianu, la Palatul Parlamentului.


Citește și:  Președinția României intervine în scandalul privind arhiva SIPA. Informațiile despre magistrați, care ar fi fost copiate ilegal, erau clasificate

Președintele Klaus Iohannis a luat poziție, prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, în controversa iscată în spațiul public de jurnalistul Dan Andronic, cu privire la arhiva SIPA.


Totodată, Adrian Țuțuianu a precizat că, în anul 2012, Ministerul Justiției a solicitat SRI un spațiu pentru arhiva SIPA, iar Serviciul Român de Informații a comunicat că nu deține un spațiu corespunzător pentru a o prelua.

„În anul 2013, Ministerul Justiției a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern privind constituirea unei comisii pentru inventarierea și predarea arhivei fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție din subordinea Ministerului Justiției la Arhivele Naționale. Proiectul a intrat în faza de avizare, au fost făcute mai multe observații, din datele pe care le am eu astăzi, el nu a ajuns să fie dezbătut în cadrul Guvernului, deci nu există o hotărâre de Guvern pe acest subiect", a arătat el.


Citește și: CSM decide, marți, dacă va cere Ministerului Justiției desecretizarea arhivelor SIPA

Plenul CSM va vota, marți, dacă magistrații vor formula sau nu o adresă către Ministerul Justiției pentru a cere desecretizarea arhivelor SIPA. Propunerea a fost inițiată de judecătoarea Gabriela Baltag.

În opinia sa, ar trebui desecretizat raportul cu privire la arhivele SIPA. „Trebuie să știm ce se găsește în acea arhivă și un răspuns mai larg, care e politic, dacă sunt persoane care au sustras documente, dacă sunt persoane care au copiat documente și le-au folosit în scopuri care sunt nelegitime, trebuie să răspundă și lucrul ăsta cred eu că e în interesul evoluției democratice a societății românești", a încheiat acesta.


 Citește și: Liviu Dragnea îl amenință pe ministrul Tudorel Toader cu demiterea: Dacă nu desecretizează arhiva SIPA, încrederea mea în el va fi aproape de zero

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, că în cazul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu va face demersuri pentru desecretizarea arhivei SIPA, încrederea sa în el „va fi aproape de zero”. Totodată, liderul social-democrat a mai precizat că, dacă programul de guvernare nu va fi aplicat, din cauza anumitor membri ai Guvernului, se va discuta despre remaniere.


Jurnalistul Dan Andronic a acuzat, luni, într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiției la acea dată. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".


Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă