16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportPreşedinţia va cere Ministerului Educaţiei situaţia directorilor numiţi prin derogare. Ligia Deca:...

Preşedinţia va cere Ministerului Educaţiei situaţia directorilor numiţi prin derogare. Ligia Deca: Ceea ce se întâmplă este un “semnal extrem de negativ” în sistem

Şefa Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială, Ligia Deca, a declarat, luni, într-un interviu acordat News.ro, că ordinul privind numirea directorilor unităţilor de învăţământ prin derogare este un “semnal extrem de negativ” în sistem, fiind răsplătiţi cei care au dovedit că nu au avut performanţe, iar măsura a fost luată şi ca urmare a “presiunii” venite din partea foştilor directori, care şi-au pierdut posturile.


Citeşte şi: Restaurație și epurări: Guvernul Grindeanu îi salvează pe directorii de școli numiți politic. Co-semnatarul documentului, Liviu Pop, este cel care a luat mai multe măsuri ca să-l salveze pe Victor Ponta de plagiat

Profesorii care nu au promovat concursul pentru posturile de directori vor putea fi numiţi în aceste functii, “prin detaşare în interesul învăţământului”, potrivit unei adrese a ministrului Educaţiei.

Controversatul document este semnat de ministrul Pavel Năstase şi de secretarul de stat Liviu Pop. De altfel, controversatul Liviu Pop – care a fost ministru interimar al Educației în 2012, perioadă în care a luat mai multe măsuri pentru a-l salva pe Victor Ponta de acuzația de plagiat – este primul și singurul secretar de stat numit de noul guvern, deocamdată.


 

“Prin această derogare în bloc, practic inspectorii pot delega aceiaşi directori pe post, chiar dacă ei nu au luat concursul sau nu s-au prezentat. De ce nu este bine ce se întâmplă: persoanele care nu au promovat concursul sunt dovedit nepotrivite pentru funcţia respectivă şi în România discutăm mult despre calitatea educaţiei, despre cât de nepotrivită este pe alocuri infrastructura şcolară. Cred că este absolut necesar să avem directori competenţi şi independenţi”, a spus Ligia Deca.

Deca a afirmat că la baza schimbării metodologiei stă şi o “presiune” venită din rândul foştilor directori, care fie au ratat examenele, fie nu s-au prezentat, dar au dorit să revină la conducerea unităţilor şcolare.

“Era o presiune care venea din zona persoanelor care se aflau în situaţia pe care o invocă această derogare, cei care nu au promovat, foşti directori, sau care nu s-au prezentat la concurs. Sunt câteva sute de persoane în această situaţie. Sunt şi o serie de alţi factori, de tipul inspectoratelor care găsesc o soluţie relativ facilă printr-o astfel de derogare”, a spus consilierul de stat.

Consilierul preşedintelui Iohannis, Ligia Deca, a spus că au existat anul trecut şi cazuri de inspectori şcolari care nu au trimis Ministerului Educaţiei în termen modificările ce vor fi aduse în rândul directorilor şi directorilor adjuncţi, ceea ce arată că inspectorii au aşteptat să vadă cum vor fi modificate regulile.

“Este poate relevant că la finalul anului trecut ministrul Educaţiei a desemnat chiar o comisie de disciplină pentru cazul unui inspector care a refuzat să transmită listele cu nominalizările de directori, tocmai în această idee de a aştepta această amânare, această modificare a metodologiei”, a spus ea.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat că 666 de posturi de director şi director adjunct la şcoli pot fi ocupate, prin derogare de la lege, de cei care au fost anterior pe această funcţie dar fie nu au promovat examenul, fie nici nu s-au prezentat la testare.

 

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă