10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. A început summitul NATO. Este prima reuniune la care participă noii...

VIDEO. A început summitul NATO. Este prima reuniune la care participă noii președinți ai Statelor Unite și Franței. NATO se alătură coaliției împotriva ISIS. Trump cere creșterea cheltuielilor pentru Apărare

UPDATE 17,40: Președintele Donald Trump a afirmat că teroriștii sunt niște "ratați" și a cerut liderilor din NATO să lupte contra acestei "amenințări comune".

"Trebuie să fim puternici, trebuie să fim vigilenți", a subliniat președintele SUA.

Donald Trump a cerut din nou ca toate statele NATO să-și sporească cheltuielile pentru Apărare și a precizat că procentul de 2 la sută din PIB reprezintă un "prag minim", care este necesar întrucât "ne confruntăm cu provocări îngrozitoare".


UPDATE: NATO se va alătura inițiativei coaliției internaționale antijihadiste, în Siria, potrivit Digi24.

Surse diplomatice precizau, încă de miercuri seara, că statele membre ale NATO au decis să adere oficial la coaliția internațională condusă de Statele Unite împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, potrivit AFP și DPA. Potrivit surselor citate, decizia în acest sens este de așteptat să fie anunțată în mod oficial la reuniunea de joi a liderilor Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, prima la care participă președintele american Donald Trump.

Gestul, menit să-i facă pe plac președintelui Trump, care a cerut în mod repetat sporirea angajamentului NATO în lupta împotriva terorismului, reprezintă totodată o decizie politică, întrucât toate cele 28 de state membre ale Alianței fac deja parte în mod individual din coaliția împotriva SI, iar NATO contribuie deja la lupta antiteroristă prin schimbul de informații și instruirea forțelor locale din Irak și Afganistan, scriu agențiile de presă.

 


Șefii de stat și de Guvern ai statelor membre NATO se reunesc, joi, la Bruxelles, cu prilejul summitului organizației. Aceasta va fi prima reuniune la care participă președintele american Donald Trump, informează Agerpres.

Summitul din 25 mai 2017 este primul eveniment la nivel înalt al organizației la care participă președintele SUA, Donald Trump, și proaspătul ales președinte al Franței, Emmanuel Macron.

Principalele teme care vor fi luate în discuție de șefii de stat sau de guvern ai statelor membre NATO vizează consolidarea relației trans-atlantice, concomitent cu un echilibru în eforturile de apărare care presupune împărțirea echitabilă a sarcinilor și responsabilităților între aliați, cu accent pe sectorul finanțării Apărării. Deopotrivă, va fi realizată o analiză a gradului de implementare a deciziilor adoptate cu prilejul summitului de la Varșovia al organizației, din iulie 2016.

Situația din Afganistan, eventualitatea suplimentării numărului de soldați dislocați de NATO în cadrul misiunii din această țară și un posibil rol sporit al organizației la nivel internațional în combaterea terorismului s-ar putea regăsi pe agenda întâlnirii de la Bruxelles, indică AFP. O altă temă importantă ar putea viza cooperarea la nivelul NATO privind combaterea amenințărilor cibernetice, scrie agenția DPA, care notează că în anul 2016 organizația s-a confruntat cu o creștere cu 60% a atacurilor cibernetice la adresa infrastructurii sale.

Evenimentul, al 27-lea de acest tip, este organizat în noul sediu al organizației, a cărui construcție a început în 2010 și pentru care a fost alocat un buget de 1,2 miliarde de dolari. Sediul anterior al cartierului general al NATO, care a găzduit până în prezent delegațiile naționale ale statelor membre, staff-ul organizației și unde au fost organizate reuniunile la nivel înalt și cele ministeriale, fusese construit în anul 1967, conform agenției Reuters.

 

Precedentul summit al organizației a fost organizat la 8-9 iulie 2016, în Varșovia (Polonia), prilej cu care a fost anunțată capacitatea operațională inițială a apărării antirachetă a Alianței Nord-Atlantice (NATO BMD) și a fost transferată către NATO comanda și controlul asupra Aegis Ashore.


Citește și:  Surse: NATO a decis să se alăture coaliției internaționale împotriva grupării Stat Islamic

Statele membre ale NATO au decis, miercuri seară la Bruxelles, să adere oficial la coaliția internațională condusă de Statele Unite împotriva grupării jihadiste Statul Islamic


 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă