13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSport”Revoluția fiscală”. Promisiunile Guvernului pentru primari

”Revoluția fiscală”. Promisiunile Guvernului pentru primari

Guvernul va acoperi scăderea de venituri la bugetul primăriilor, cauzată de modificările Codului fiscal. Anunțul a fost făcut de primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță (PSD), după o întâlnire a reprezentanților edililor cu premierul Mihai Tudose și cu președintele PSD Liviu Dragnea. „Am plecat de la o concluzie realistă, că datorită scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10% ne afectează bugetele locale. Am convenit că o să avem măsuri în compensare: anul viitor, 2018, nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 și că se va umbla inclusiv la cotă, de la 41,75% va trece la 43%”, a spus Robert Negoiță. Compensările vor veni de la Guvern, a precizat edilul.
Premierul Mihai Tudose a confirmat că ordonanța de urgență pentru modificarea Codului fiscal va intra astăzi în ședința de guvern și că aceasta va cuprinde și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.
În schimb, primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PNL)  s-a arătat sceptic. El a spuscă edilii au cerut creșterea cotei din impozitul pe venit care rămâne la bugetele locale la 60%, de la 41,75%, dar că Guvernul a venit cu sume care să compenseze scăderea veniturilor, pornind de la 750 de lei pentru fiecare locuitor în cazul municipiilor și coborând la un total de 5.000 de lei în cazul comunelor.
Falcă a precizat că nu a fost ”convins” de discuţiile de la Guvern, pe tema măsurilor fiscale, susţinând că în acest moment nu se cunosc efectele reducerii cotei unice şi că ”toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemei”.
”De convins, nu m-au convins (discuţiile de la Guvern – n.r.). Am discutat problemele pe care o să trebuiască să le comunic cu locuitorii din Arad – eu şi toţi primarii, pentru că aici nu discutăm de culoare politică. O să vorbim, o să vedem ce înseamnă bugetele respective, o să discutăm să împingem proiectele pe care puteai să le faci în doi ani, o să le faci în patru ani. Trebuie să faci astfel de lucruri în detrimentul dezvoltării în special a localităţilor mari, care deja erau generatoare de dezvoltare. Aradul ar pierde între 12 şi 16 milioane de euro. Faţă de ziua de ieri apare acea compensare şi putem spun e că pierdem opt milioane de euro”, a declarat el.

Citește aici despre neînțelegerile dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose provocate de modificarea Codului Fiscal

Luni proiectul a fost criticat chiar de la vârful PSD. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că modificările aduse Codului Fiscal ar reprezenta ”o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile” deoarece vor fi mai puţini bani la buget pentru investiţii. ” Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile şi premierul ne-a dat un răspuns pozitiv, fie va fi îmbunătăţit acest proiect, fie, dacă rămane în stadiul actual, este nevoie de stabilirea unui sistem de compensări”, a declarat, Gabriela Firea. Edilul a precizat că premierul a invitat-o astăzi la o întâlnire la Guvern.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă