6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCe îl preocupă pe Cameron cu privire la românii din Marea Britanie

Ce îl preocupă pe Cameron cu privire la românii din Marea Britanie

Klaus Iohannis a declarat că preocuparea premierului britanic, David Cameron, este că în cadrul liberei circulaţii sunt multe persoane care solicită beneficii sociale, potrivit Mediafax

Șeful statului a propus un proces de reflecţie pentru a vedea cum se poate despărţi dreptul la liberă mişcare de cel la beneficii.

Preşedintele Iohannis a avut o întâlnire cu premierul britanic, David Cameron, în marja Summit-ului UE-CELAC de la Bruxelles, discuţiile fiind legate de procesul de renegociere a relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie, în perspectiva viitorului referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

“Prim-ministrul britanic mi-a prezentat obiectivele pe care le urmăreşte în acest proces. Acestea se referă, în principal, la creşterea legitimităţii democratice a Uniunii, în primul rând la acordarea de puteri sporite parlamentelor naţionale, consolidarea competitivităţii Uniunii Europene, asigurarea echilibrului între statele membre al zonei euro şi cele din afara zonei euro, precum şi la libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene şi limitarea accesului la beneficiul social pentru aceştia. Eu am susţinut că locul Regatului Unit este clar în interiorul Uniunii Europene. O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar rezulta într-o slăbire, pe de-o parte, a Uniunii Europene, pe de cealaltă parte, a Marii Britanii. Nu poate fi, după părerea mea – şi acest lucrul l-am subliniat foarte clar -, nu poate fi pus în discuţie dreptul fundamental la libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană. Este libertatea de mişcare a forţei de muncă, unul dintre principiile de bază ale Uniunii Europene, şi am subliniat că asigurarea egalităţii de tratament între toţi cetăţenii Uniunii Europene este fundamentală şi trebuie garantată. Am subliniat, de asemenea, faptul că, în analiza noastră, soluţiile care să răspundă preocupărilor britanice nu reclamă schimbări în tratatele Uniunii”, a precizat Iohannis.

Citește și: FOTO. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul britanic David Cameron

Şeful statului a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu a fost discuția centrată pe cetățenii români sau originari din România în această chestiune, însă s-a discutat destul de mult pe tema acestui drept fundamental al liberei circulații a forței de muncă în UE.

“Preocuparea prim-ministrului Cameron este, nu neapărat legată de acest drept, și chiar a subliniat că, după părerea lui, acest drept este un drept câștigat și trebuie păstrat, ci faptul că, în cadrul acestei mișcări sunt, totuși, foarte multe persoane care solicită beneficii sociale și aici apare problema. Iar, în acest context, eu am propus să începem un proces de reflecție cum putem să despărțim dreptul la liberă mișcare de dreptul la beneficii sociale și cum poate fi acest lucru pus în acord cu toate statele membre”, a menţionat Iohannis.

Preşedintele a adăugat că a constatat “cu bucurie” și a subliniat acest lucru, că David Cameron “a venit din proprie inițiativă cu afirmația de acceptare a dreptului la liberă circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene, fiind preocupat (…) de partea financiară, de beneficii sociale”.

“Nu este simplu, nu a spus nimeni că este simplu, dar, după părerea mea, în acest mod putem să rezolvăm problema fiindcă ați văzut și în Italia, și în Germania și, sigur, în Marea Britanie, problema fundamentală nu a fost că românii s-au dus acolo să muncească. Acesta e un lucru care a fost acceptat tacit de țările respective și eu mi-am permis de fiecare dată în relația bilaterală să subliniez că pentru România este oarecum o pierdere că forța de muncă calificată merge în altă parte și muncește acolo, dar nu asta a fost problema. Ci problema a fost că sunt, totuși, oameni care merg acolo pentru a beneficia de anumite drepturi sociale, mai exact de ajutor de șomaj, fără să fi muncit în țara respectivă. Sigur, tratatele Uniunii spun că toți cetățenii trebuie tratați egal și, dacă cetățenii originari din acea țară beneficiază de ajutor de șomaj, atunci au fost unii care au speculat exact acest lucru și s-au dus pentru ajutorul de șomaj acolo. Lucru care deranjează și politic și putem să înțelegem acest lucru. Dar nu vreau ca din acest motiv, fiindcă unii beneficiază poate un pic pe nedrept de anumite beneficii sociale, să punem sub semnul întrebării dreptul la liberă circulație a forței de muncă”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citește și: David Cameron le cere miniştrilor să îi susţină strategia privind UE

Potrivit președintelui, principiului tratamentului egal face ca această problematică să fie mai profundă decât pare. 

“Dacă vorbim de o țară x, nu vreau să nominalizez acum, unde și la noi, de exemplu, cine intră în șomaj are dreptul la o alocație de șomaj. Ei nu vor să dea, de fapt, această alocație decât celor care au muncit deja o anumită perioadă de timp în țara respectivă, ori asta introduce o inegalitate în tratament. Deci, aici e problema juridică”, a explicat el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă