23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSport(De)caderea lui Nastase

(De)caderea lui Nastase

Adrian Nastase a fost rand pe rand abandonat de amicii politici din partid pe care i-a propulsat in functii importante, de prietenii din presa care se ingrijeau de imaginea sa, de oamenii structurilor informative care l-au ajutat sa promoveze, de clientela economica pe care a servit-o cand avea in maini painea si cutitul.
Odata cazut la pamant, fostul premier este calcat in picioare fara scrupule de toti cei care pana acum doi ani il linguseau si-l sustineau neconditionat, incurajandu-i implicit politicile, derapajele si imbuibarile. Daca ar fi fost cu adevarat reformatori, Mircea Geoana si ceilalti care se grupeaza in jurul sau ar fi fortat schimbarea partidului in perioada cand Nastase era presedintele PSD. Insa atunci, Geoana, uns ministru de Externe prin bunavointa lui Nastase, nu indraznea sa iasa din rand si sa vorbeasca despre dictatura centralismului din PSD. Nici mentorul grupului de la Cluj nu se raporta critic la activitatile politice ale fostului premier, ci doar la aripa Iliescu. Abia dupa ce si-a abandonat functia de ministru de Interne, Ioan Rus a lansat impreuna cu filialele ardelene ale PSD proiectul descentralizarii partidului. Dar ceilalti “reformisti” – Vasile Dancu, fost ministru al Propagandei in guvernul PSD, sau Vasile Puscas, negociator-sef cu Uniunea Europeana – au preferat sa nu vorbeasca despre urgentele schimbarii social-democratilor, lasandu-l pe Adrian Nastase sa-si puna singur in opera viziunile sau chiar imbarbatandu-l tovaraseste.
Inaintea campaniei electorale, Nastase a facut un artificiu, prezentat ulterior ca inceputul reformei social-democratiei autohtone. A suspendat organismul statutar de conducere, Delegatia Permanenta, si a inventat o institutie noua, Biroul Coordonator, alcatuit din favoritii fostului premier, aceiasi care astazi l-ar vrea scos in afara PSD. Prin aceasta miscare au fost dati la o parte specialistii electorali traditionali: Octav Cozmanca, Viorel Hrebenciuc, Dan Matei Agathon, desi au fost reciclati Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, oameni care aveau propriile mijloace de negociere cu fostul premier.
Adrian Nastase a inceput sa piarda puterea in partid odata cu aceasta reforma butaforica prin care a vrut sa-i elimine pe devotatii iliescieni si sa-i inlocuiasca prin propriii fideli. Acum cei pe care-i credea devotati s-au intors impotriva sa, in vreme ce Ion Iliescu si adeptii acestuia il apara cu inversunare.
Ion Iliescu nu si-a parasit niciodata tovarasii de drum, nici atunci cand au deviat de la linia partidului, nici cand s-au dovedit a fi “capitalisti de cumetrie” precum Nastase si nici in alte situatii mai delicate. Fara sa fie un democrat in adevaratul sens al cuvantului, Ion Iliescu si-a aparat mereu fratern sau patern colegii de partid. Infrant, umilit si parasit, Nastase invata prea tarziu lectiile socialismului tovarasesc. Dar, dupa ce a savurat imburghezirea si mostenirile uriase ale matusii Tamara, nu prea mai are credibilitate pentru electoratul de stanga.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă