„Legea defăimării” - dezinformările lui Liviu Dragnea. Averea a rămas un criteriu de discriminare

de Romulus Georgescu , 10 februarie 2016 - stire actualizata la ora 08:25, 11 februarie 2016
„Legea defăimării” - dezinformările lui Liviu Dragnea. Averea a rămas un criteriu de discriminare

Legea defăimării, inițiată de președintele PSD, ridică o serie de semne de întrebare. Averea a rămas un criteriu de discriminare în ciuda promisiunilor liderului social democrat. În plus, proiectul reglementează un domeniu deja reglementat de 16 ani de zile și nu se bazează pe recomandări ale unor instituții europene, ci ale unui ONG.

Votul pe „legea defăimării” a fost amânat de Camera Deputaților, după dispute de natură procedurală. Raportul comisiei juridice a fost distribuit abia miercuri dimineață, deși regulamentul Camerei prevede ca deputații să primească raportul la o lege ce urmează să intre pe ordinea de zi cu cel puțin trei zile înainte. Cum votul va fi reluat săptămâna viitoare, „România liberă” a încercat să răspundă la întrebările de fond: cum se face protejarea minorităților, era nevoie de o nouă lege și care pot fi efectele actului normativ.

Cum sunt protejați minoritarii

Pentru început, trebuie spus că, într-un stat de drept, membru al UE, subiectul drepturilor categoriilor minoritare este unul important, fiind o practică obișnuită ca drepturile acestora să facă obiectul unor reglementări speciale. Din acest motiv, în august 2000, Guvernul Mugur Isărescu a emis ordonanța 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Acest act normativ prevede expres faptul că se „constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-şovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități şi legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia”. Pe scurt, atingerea demnității minoritarilor este infracțiune în România de acum 16 ani, cei care o comit fiind pasibili de amenzi de până la 2000 de lei. Această reglementare a fost introdusă în România pe baza unei directive a Consiliului European. Ulterior, amenzile au fost mărite până la 8.000 de lei (în 2007) la 100.000 de lei, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului Ponta din 2013. În plus, Codul Civil are un întreg capitol legat de respectul vieţii private şi al demnităţii persoanei umane

Dragnea se agață de argumente false

România nu este un sat fără câini în domeniu. Cu toate acestea, în toamna anului trecut, liderul PSD Liviu Dragnea a inițiat un „proiect de lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup”. Președintele social democrat explică, în expunerea de motive, și ce aduce nou actul său normativ. „Toate aceste reglementări (deja în vigoare n.r) sunt binevenite în societatea românească, dar insuficiente, întrucât nu constituie o abordare pro-activă pentru promovarea valorilor care circumscriu domeniul demnității umane și al toleranței față de diferențele de grup”. După această introducere academică, inițiatorul ne lămurește care este abordarea “pro-activă”. Astfel, prin propunerea legislativă sunt vizate trei domenii prin care se pot dezvolta aceste mecanisme de promovare: „educația, mass-media și administrația publică centrală și locală”. Pe scurt, proiectul vizează și mass-media, în ciuda afirmațiilor contrare lansate după izbucnirea scandalului.

În sprijinul proiectului său, Liviu Dragnea vorbește despre „ completarea legislației comunitare în materie, fiind inspirată de «Convenția Cadru Europeană pentru Promovarea Toleranței și Combaterea Intoleranței», propusă ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene de către Consiliul European al Toleranței și Reconcilierii”. Însă, după cum a semnalat coalițiaromanilor.ro, „Consiliul European al Toleranței și Reconcilierii”, este „un ONG internațional, creat în octombrie 2008 de Aleksander Kwasniewski, fost președinte al Poloniei, și Moshe Kantor, președintele Congresului Evreiesc European” cu scopul de a promova toleranța. Cu alte cuvinte, un ong fără nicio legătură cu Consiliul European, care a emis directiva din 2000 pe care se bazează legislația românească.

Prevederi abandonate?

Ce a propus, însă, Liviu Dragnea prin proiectul său? Actul normativ definește defăimarea socială drept „fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un anumit grup social”. Mai departe, grupul social a fost definit, inițial, drept „categorie de persoane care se distinge din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilități, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA”. După cum se vede apar două categorii inedite de persecutați - politicienii și cei cu avere. Defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social.

Proiectul a fost votat, rapid, în Senat: a fost înregistrat la Biroul Permanent pe 5 octombrie, a fost aprobat de trei comisii pe 6 octombrie și pe 7 octombrie, iar pe 8 octombrie a fost votat de plen. După ce mai multe ong-uri au reclamat că este o formă mascată de cenzură a libertății de exprimare, Liviu Dragnea, a anunțat în octombrie că va elimina, în Camera Deputaţilor, motivul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru a elimina riscurile de „interpretare greşită”, şi că va diminua cuantumul amenzilor. Pe 15 octombrie, legea a ajuns la Camera Deputaților și până pe 28 octombrie a obținut avizele comisiilor, urmând raportul de fond de la comisia juridică. Aici, proiectul a fost amânat pe fondul izbucnirii scandalului legat de incendiul din Clubul Colectiv.

Abandonate pe jumătate

Luni, însă, Biroul Permanent al Camerei Deputaților l-a introdus pe ordinea de zi. Marți, proiectul a trecut prin comisia juridică a Camerei Deputaților, iar cuantumul amenzilor a fost majorat până la 100.000 de lei, chiar la propunerea lui Dragnea. Potrivit raportului care a fost distribuit, ieri, deputaților înainte de ședința de plen grupul social este definit drept „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilități, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA”. Simpla comparație dintre cele două texte (cel votat de Senat și cel actual) arată că a dispărut apartenența politică, dar nu și criteriul averii.

Ședință cu scântei la Parlament

Introducerea proiectului pe ordindea de zi de ieri a provocat un scandal între PSD și PNL. Şedinţa Camerei Deputaţilor de ieri a fost marcată de o dispută pe tema Legii defăimării, liberalul Eugen Nicolăescu cerându-i președintelui PSD, Liviu Dragnea, să retragă de pe ordinea de zi această inițiativă. Nicolăescu a afirmat că raportul proiectului de lege nu a fost depus cu cel puţin 3 zile înaintea dezbaterii şi cu cel puţin 5 zile în cazul proiectelor pentru care Camera Deputaţilor este for decizional, aşa cum prevede Regulamentul acesteia. Actul a fost distribuit în cursul dimineţii de miercuri. Președintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a propus scoaterea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor pentru care rapoartele nu au fost gata la timp, respectiv cu cel puţin 24 de ore înainte, inclusiv a „legii defăimării”. Sugestia a fost supusă la vot, dar nu a întrunit numărul suficient de voturi favorabile, adică jumătate plus unu din totalul celor prezenţi.

După ce scandalul a luat amploare, Biroul Permanent s-a reunit și plenul plenul Camerei Deputaţilor a fost suspendat: 234 de legi, inclusiv cea a defăimării, au fost amânate.

Reacții

 • „Din păcate constat că ne ferim să vorbim despre obiectul reglementării, fondul legii este toleranţa şi umanitatea. Încă de aseară, accentul se pune pe speţe false şi se manipulează într-un fel care nu este nou” - Liviu Dragnea (președintele PSD), inițiatorul proiectului de lege.
 • „Noi considerăm că este vorba despre o reglementare excesivă. Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezați în demnitate să genereze o acțiune la o instanță competentă. Mai mult, există ordonanța 137/2000, privind sancționarea formelor de discriminare. Nu era necesară o astfel de supra-reglementare”, Gabriel Andronache, deputat PNL.
 • „Denotă o ignoranţă totală din partea domnului Dragnea, pentru că avem în Codul Civil un capitol, un titlu care protejează demnitatea, imaginea, viaţa privată, prin mijloace extrem de moderne. Este un titlu care a avut ca model Codul Civil elveţian. Nu este nevoie de o astfel de lege. În plus, ea arată o mentalitate de tip mafiot, totalitar”, Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PNL.
 • „Se poate ajunge oricând la abuzuri acolo unde legea lasă loc de interpretare. O să avem o poliție a demnității umane, iar noi, ca cetățeni, suntem obligați să colaborăm cu acești agenți constatatori”, Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.
Loading...

Comentarii

 • legea pumnului in gura

  11 februarie 2016 11:29

  Penalul Dragnea luat la intrebari a recunoscut aseara ca noua politie a internetului nu are drept obiectiv discriminarea ori drepturile omului ci doar defaimarea grupurilor cum ar fi uniunea maghiarilor din Romania..

  raspunde comentariului
 • nicu

  11 februarie 2016 11:29

  Tu mafiotule,coruptule cu intrega gasca de psd-isticum platiti ca ne.ati defaimat si jefuit tara, si v-ati facut domenii nesimtitilor. CUM PLATESTE DRAGNEA,OPRESCU,PONTA,SIRBU,NASTASE,SI MULUI,MULTI ALTII CA NE-AU JEFUIT TARA SI PE NOI ROMANII,ASTA AU FACUT NE-AU JEFUIT CA DE NU TRAIAM SI NOI DECENT,EI TRAIESC IN LUX SI NOI IN MIJERIE. SUNTETI CRIMINALI,O DATA VETI PLATI....

  raspunde comentariului
 • alin

  11 februarie 2016 10:59

  TARE AS VREA SA APUC ASA CUM VISAM SI PE TIMPUL LUI CEAUSESCU,SI AM APUCAT SA-L VAD SI DISPARIT,ASA SPER SI ACUM SA-I VAD PE ACESTI HOTI,CARE IL DEPASESC 100 PE CEAUSESCU, SA PLATEASCA PENTRU SUFERINTELE POPORULUI ROMAN. SUNT MULTI CARE INCA NU REALIZEAZA CIT RAU U FACUT ACESTI SECURISTI COMUNISTI IN FRUNTE CU KGB ILIESCU ,ROMANIEI ,ROMANILORIN EPOCA CEAUSISTA CREDEAM CA EL ESTE CEL MAI MARE RAU DAR DUPA 26 ANI VAD CA ACES PSD SI CORUPTII LUI ESTE CEVA CE DEPASESTE ORICE LIMITA UMANA,A BUNULUI SIMT.ASA CA MI-AM SCHIMBAT PAREREA,CEAUSESCU ERA CHEIE DE BISERICA PE LINGA ACESTI HOTI SI CRIMINALI

  raspunde comentariului
 • malin

  11 februarie 2016 10:52

  MAFIOT ORDINAR, LA PUSCARIE EXCROC COMUNIST.

  raspunde comentariului
 • Zăgan Vichente

  11 februarie 2016 10:12

  Domnul Dragnea care acum a devenit un politician expert va retrage la timp legea pentru a nu pierde la alegeri mii de alegărori care nu le covine să li se pună pumnul în gură i să nu mai vorbească.Eu zic lasai-i să vorbească i cei jignii pe ne drept să-i de în judecată nu prin lege ci prin fapte.

  raspunde comentariului
 • P A T R I O T

  11 februarie 2016 7:01

  H O T I A T R E B U I E S A F I E A P A R A T A P R I N L E G E ! ! !

  raspunde comentariului
 • Traian

  10 februarie 2016 22:19

  Dragnea, legea nu stiu pe cine vrei sa apere. Dar una conacul ce il ai e facut cu bani cinstitzi din munca cinsita? Nepotul meu are doua licentze si n-a reusit sa cumpere nici apartament .Iar dac n-a fost facut cu bani cinstitzi, cum se chiama unul ca asta ?Iar un condamnat penal pentru incitare la furt de voturi, cum il numesti tu? Eu stiu ca cine fura se numeste hotz si asa sta si il lege. Cu Conacul tau daca erei pe vremea nationalizarilor acum ai fi plans pe la ANAF ptc ai fost expropiat ca Burjoi, Chiabur si aruncat intr-o camera la mansarda vreunei cladiri ce s-a daramat la cutremur.

  raspunde comentariului
 • legea salubritatii si stabilitatii spatiului public

  10 februarie 2016 21:46

  Nu e suprareglementare, ca avem exagerari in spatiul public, libertatea de expresie e abuzata de catre cei carora le este garantata, jurnalisti, politicieni. E natural atunci ca libertatea sa fie ingradita fiindca orice abuz sistematic se intoarce impotriva societatii iar societatea, daca isi afla o constiinta, ia masuri reparatorii. Iar vin alegerile si o sa fie o cacofonie, o sa vina iar Ponta, partidele pregatesc "munitie", fiecare candidat, politician, partid, va deveni o tinta miscatoare. Tinta "candidatul" nr. 1. Jurnalistii si-au facut-o singuri. N-au putut sa se reglementeze, vezi codul CRP. N-au putut sa se abtina. Si dupa ei s-a spurcat toata tara la gura. Nu mai stii ce e adevarat, ce e mit, ce e minsiuna. In campanie, dar nu numai, trebuie sa se joace corect ca sa se poata alege corect. Fara abureli, perdele de fum, tinte false, jocuri de lumini, aruncat cu noroi sau r. Fiecare trebuie sa concureze cu ce are adunat pana atunci pe cv, in cap, in memoria publica, a documentelor, in carnetul de note, la avizier, la CNSAS. Nu trebuie sa vina iar Antena 3 sa "produca stiri". Sau "maestrul" Cristoiu. Si sa-i acopere aia de la CNA. Selectiv. Faptul ca astea se intampla inseamna ca legea nu era suficienta, nu e suprareglementare. Nu stiu, trebuie luate toate cazurile vizate individual, ei au facut o lege generala, au incercat sa faca o regula, sa extraga si sa enunte un principiu de aparat. Cam ambitios si riscant, greu de evaluat, de inteles. Poate e mai bine sa se contureze in clar in lege toate cazurile de aplicabilitate, pe litere. Lasam principiul unic sa-l contureze filozofii, cand gasesc timp. Libertatea de expresie e necesara pentru democratie ca aduce la cunostinta populatiei ce merge prost, pune presiune publica pe administratori sa rezolve problemele, si corect. Permite electoratului votul in cunostinta de cauza, nu in ignoranta si nu in manipulare. Dar iata ca libertatea de exprmare e abuzata, de diversi jurnalisti si politicieni isteti, profitand de imunitate, de privilegii, de ignoranta. Trebuie reglementata detaliat si onest. Pentru ca sa se pastreze si rolul presei in democratie si pentru a se proteja si interesele celor calomniati, prejudiciati nemeritat si spatiul public pastrat curat, morala publica protejata. Au sarit toti jurnalistii si politicienii. Nu o sa astept cu Basescu pana spatiul public se curata de la sine. Cate secole sa mai astept? Basescu are rabdare si incredere, dar nu ma bazez pe ce crede el. Se poate sa-si indeplineasca presa rostul fara sa abuzeze. Asta este, daca morala, mentalitatile nu ajuta, apare o lege, o regula. E ca un ghips pe o morala beteaga, pana cand se inzdraveneste, apoi merge si fara regula. Asta este cheia civilizatiei, a prosperitatii, a libertatii materiale si spirituale. Asta ne deosebeste de epoca de piatra sau a brinzului, avem reguli de convietuire. Domnul ne-a lasat mostenire niste reguli, nu aur si nici macar niste retete culinare sau aparate, inventii. Pana la urma le-am descoperit si noi, alegand calea grea, lunga. Asa ca jurnalistii sa fie mai putin vehementi ca seamana mult cu politicienii protestand cand se incerca astuparea portitelor "tactice" plasate de ei in legi sau cand erau lasati fara aparare in fata justitiei. Parca e o arena de orgoliatori sticla. N-aveti alt obiectiv decat sa va aparati inchipuita faima, celebritatea. Si intelectualii si jurnalistii. Cum apare un nou subiect, e un nou pretext, pleosc toti gramada in balta, sa va aparati pozitia de deontologi, sa dati lectii de consiinta civica, parada de valori inalte. Si iugoslavii faceau in anii '80, toata ziua, dezbateri, mese rotunde, puneau tara la cale la televizor. Aveau marci, aveau mancare, aveau benzina, aveau de munca, calatoreau, libertate, aveau televiziune, reclame tari, si cu toate astea, cu lideri de opinie cu tot, cu dezbateri cu tot, cu mesle rotunde cu tot, cu elite, cu jurnalisti au ajuns sa se macelareasca, sa se violeze. Si inca jurnalistii aia discutau serios, nu se alege nimic din munca pe sticla, nu se vede nimica dupa voi de 26 de ani in mentalitate in morala, nu va mai vaicariti fanfaroni. Nu e vorba numai de libertatea de expresie. Franta isi face legi, Polonia isi face legi, Ungaria isi face legi, Germania isi face legi. Aia care au constiinta civica mai multa si mai putine vanitati decat noi, isi fac unelte, arme sa se apere. Prioritatea nu e apararea spoielii asteia de democratie ci securitatea. Dar la noi elitele diseca sexul ingerilor, au probleme elevate, filozofice, deontologice. Vine galeria si stabileste valorile, morala, imi fac netotii aia, iarasi, lectii de constiinta civica. Nulitatile alea de nu stiu sa faca un acord, sa-si citeasca numele. Aia fac pancarte patriotice. Le da nas si aia care cica a stat 70 de zile fara sa manance, alta mare patrioata cu gura mare, nici nu stie pe lume e, nu stiu ce se crede. Valurile cresc si ma indoiesc ca, hai sa nu-i numesc, elitele, gladiatorii sticlei de astazi vor reusi sa zagazuiasca, sa controleze prostimea, microbistii, hipsteristii, corecticistii, hormonistii si curcubeistii. A, si democraticienii. Suntem in razboi informational, lumea e pe strazi in toata Europa, cine stie cand se revarsa si unde si cat si daca se mai retrage, si cand. Veniti voi, deontologii, sa struniti masele oarbe, pe care voi le-ati tinut sau facut oarbe? Nu stim daca mai avem tara la sfarsitul anului dar voi aparati demonstrativ, in oglinda, ca culturistii, democratia si nevoile si ramul. Faceti si voi ceva util, inteligent? Amintiti-va de iugoslavi. Cine uita istoria risca s-o repete. Legea "defaimarii"? Nu, a moralei publice. Legea "Big Brother"? Nu, "Patriot Act".

  raspunde comentariului
 • SA FIE TRADARE

  10 februarie 2016 20:11

  Legea defaimarii lui Dragnea inspirata, ADICA DATA IN PLIC de un ONG Infiintat de Congresul Evreiesc European. Drept recompensa liderul social-democrat a primit distinctia Compasul Ierusalimului

  raspunde comentariului
 • Mirela Antonescu - Brasov

  10 februarie 2016 19:35

  Cine mi-a citit comentariile pana acum stie ca nu mor de simpatie nici dupa comunisti si nici dupa neo-comunisti precum tov. Dragnea. Dar as vrea sa fiu foarte cinstita in tot ce scriu, gandesc, evaluez, vorbesc. Si, pe cale de consecinta, asa cum am remarcat si partile bune ale nesuferitului Ponta asa si acum vreau sa spun ca imediat dupa infrangerea lui Ponta la alegerile prezidentiale,atunci cand toti simpatizantii dreptei politice in principiu deci ai dreptei politice europene si nu neaparat ai slabutzei drepte politice romanesti, si in orice caz simpatizantii neconditionat ai simpaticului si asupritului Johannis care venea ca un modest ardelean sa se infrunte cu caracatita psd-ista de tip sovietic ne asteptam la reactii foarte naspa, in buna traditie agresiva a `stangii romanesti` cand e infranta, am avut surpriza imensa sa constatam ca dl. Dragnea a fost, sincer vorbind, si repet ca nu mor de simpatie dupa el, un factor de echilibru in tara ! Deci ,repet, in ciuda declaratiilor sale de slugarnicie fatza de PSd si fatza de candidatul lui ce a pierdut, dl. Dragnea a transmis un mesaj clar romanilor ca accepta infrangerea - ca si dl. Ponta, de altfel, si felicitari pe acesta cale - si imediat dupa aceea a vorbit extraordinar de politicos cu opozitia de dreapta vrand sa arate foarte clar ca epoca infruntarilor vesnice si inutile si contraproductive pentru tara Ponta-Basescu a luat sfarsit vorbesc foarte serios si scriu asta chiar eu, Mirela Antonescu ,care sunt in stare sa apreciez si ce e bun si sa combat simultan si ce e rau la o persoana politica. caci numai asa putem fi onesti. Asa cum am scris aici ca tin in princpiu cu PNL dar antipatizez puternic marea catastrofa nationala Alina Gorghiu, asa recunosc acum ca dl, Dragnea, cu tonul sau si continutul a ce vorbea atunci a reusit sa atenueze extraordinar ura as putea spune, ura nefericita si contraproductiva pentru tara, intre cei ce iubeau dreapta si cei ce erau simpatizantii stangii. Si s-a detasat, printr-o neasteptata intelepciune euroepana as spune de antecesoru lsau Ponta care, di ncauza antipatiei pentru Basescu, era in stare sa mentina o stare conflictuala permanenta si deloc binevenita in contextul tragic extern de la granitele tarii . Si a mai urmat ceva extrem de intreresant, dl. Pontq s-a apucat de o munca ambitioasa si neasteptat de productiva in fruntea guvernului, probabi ldin ambitia invinsului, iar dl. Dragnea vorbea asa frumos cu fruntasii dreptei ca iti venea sa feliciti schimbarea de la sefia PSD ! ca sa nu mai vorbim ca noi, cei de dreapta, aveam ca `brava ` reprezentanta o isterica imorala, recte Alina Gorghiu, cu posibile porbleme penale si sigur trecut imoral ,care nu facea absolut nimic in parlament si era impotriva la orice initiativa parlamentara PSd de iti era jena sa te utiti la tv si in plus, nici nu venea nici ea si nici partidul nostru PNL cu ceva alternativ la ce spusesera psd-isti ! DAR, si aici e cuiul mirarii mele si a problemelor contrastante si paradoxale ce s-au ivit imediat dupa aceea, pe plan parlamentar, Dragnea a incurajat partidul sau la cele mai abjecte initiative parlamentare i naceaadta saraca tara ! in timp ce noi murim de foame, fiind 5 milioane de someri, dl. Dragnea si-a incurajat partidul de `stanga` sa isi traga privilegii de parca nu aveau destule venituri din furturi neoficiale si din osanza - rezerva de grasime - ce o dobandisera psd-istii dupa atatea mandate, In timp ce 5 milioane de romani n-au niciun venit provenind de pe o carte de munca ca angajati IN ACEASTA TARA , ei, acoliti ilui DRAGNEA si-au votat pensii speciale si isi pregatesc si marirea salariilor de asa maniera incat sa ajunga la salarii declarate de 20.000 lei lunar si concrete, cu tot cu indemnizatii de sedinta - sunt platiti suplimentar cu sute de milioane de lei vechi ca sa nu cumva sa nu se scoale dimineata si sa lipseasca de la sedintele parlamentare ! - venituri oficiale lunarw de peste 50.000 lei plus ban ide benzina, cazari in Bucuresti, deplasari in teritoriu, birou parlamentar - alti bani deci unde pot face mismasuri...iar acum aceasta sinistra lege a defaimarii, initiata se pare tot de Dragnea. Oare ce blestem ne apasa pe noi romanii, daca pana si reprezentantul cel mai luminat si mai pasnic in relatia cu PNL vine cu astfel de tampenii si nedreptati legislative ?

  raspunde comentariului
 • de rasu su....

  10 februarie 2016 19:13

  Dragne-o cu legea intr-un tur de alegeri ai facut praf Transilvania.Acolo unde romanii sunt majoritari vor castiga totusi hungurii datorita desteptului de teleormanean cazut din droaga intre magari.

  raspunde comentariului
  • Al V-lea colonel

   11 februarie 2016 19:56

   Bai conationalilor, ar cam fi momentul sa scoateti nasucul de pe ulitele satului si sa vedeti ''the bigger picture''.Acum, cind tarul rosu e mai agresiv ca oricind, si cum liviutu socialu' oricum a supt si mai suge la tita mafiei rosii, toate porcariile astea se leaga, subsumindu-se si ideologic si pragmatic aceleiasi actiuni de subminare a tarii si a romanilor - si chiar cred ca acestia nu sunt neaparat cei cu limba materna romana, ci toti aceia care cred sincer in sansele tarii - cu aceasta lege, primita ,,la pachet'' de sotul d-nei Bombonica din partea unei agenturi ostile si specializate in specularea slabiciunilor sistemului nostru, se incearca si re-betonarea aliantei criminale intre mafiile etnice ce au stat la baza sovietizarii tarii, mai ales acum, cind comunistii lui nea nelu' sunt in relativa pierdere de putere si mecanisme de control si manipulare, cu tot ce implica - furt, coruptie si musamalizare - odata cu anchetarea a tot mai multi din membrii marcanti ai ,,organizatiei''. Deci da, impunerea unor administratii locale dominate de minoritari - fie ei unguri, tzy-gunny, sau ...alesi - e inca un mecanism pervers din manualul k.g.b. si nu e in nici un caz in beneficiul societatii sau al tarii.

   raspunde comentariului
 • Iani

  10 februarie 2016 18:15

  Dragnea si cu PSD-UL nu înțeleg nimic din Legile Democrației. Ei, dupa ce au furat 26 de ani, vor acum sa ne puna si botnița. Nerusinații, hoții, criminalii....Dumnezeu o sa va puna sa platiți toate suferințele aduse Poporului Roman.

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  10 februarie 2016 17:16

  Partener firma internationala caut colaboratorii pentru a deveni parteneri intr-o afacere de succes cu castiguri garantate din prima luna, castigurile sunt nelimitate in functie de acitivitatea desfasurata. Cerinte-spirit de echipa-cunostinte minime operare calculator word, navigare internet-deschis spre nou si spre autodezvoltare-persoana pozitiva increzatoare in fortele propii-experinta si varsta nu conteaza in aceasta afacereSe ofera - perspectiva afirmarii intr-un domeniu dinamic si modern- posibilitatea de ascensiune profesionala- venit motivant pe masura realizarilor.Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • Ana

  10 februarie 2016 17:08

  LIBRARIA TA ONLINE va ofera carti din toate categoriile. Va puteti delecta cu romane,pamflete,enigme,carti pentru copii,povestiri,dar si multe altele! In plus,beneficiati de o reducere de 10 pentru fiecare carte! Nu ezitati! Nu va va parea rau! Introduceti aceasta adresa www.librariataonline1.blogspot.com in browserul URL, intrati pe pagina librariei si va urez spor la cumparat !dar si la citit

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design