LIVE VIDEO Laura Codruţa Kovesi, la CSM: Raportul şi controalele efectuate de Inspecţia Judiciară nu au fost unitare. Ce spune Tudorel Toader despre demiterea șefei DNA

de Iulia Iancu , 13 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 14:32, 13 octombrie 2017
LIVE VIDEO Laura Codruţa Kovesi, la CSM: Raportul şi controalele efectuate de Inspecţia Judiciară nu au fost unitare. Ce spune Tudorel Toader despre demiterea șefei DNA

UPDATE 14.15: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la finalul audierii şefei DNA în cadrul Secţiei pentru procurori din CSM, întrebat dacă se impune revocarea din funcţie a acesteia, că nu pot fi luate acum nişte decizii, urmând să fie trase concluzii doar după ce va fi studiat raportul Inspecţiei Judiciare şi după ce se termină audierile din Secţia pentru procurori, transmite News.ro.
"Concluziile, după ce se termină audierile, după ce studiem întreg raportul. În momentul acesta nu putem vorbi despre concluzii”, a declarat Tudorel Toader la ieşirea din CSM.

UPDATE 14.00: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, în Secţia pentru procurori a CSM, unde procurorul-şef al DNA şi-a susţinut punctul de vedere privind raportul Inspecţiei Judiciare, că el, ca ministru, doar a făcut solicitare către Inspecţia Judiciară pentru control şi nu a stabilit tematica de control şi nici graficul acestuia sau componenţa echipei, scrie News.ro.

"În limitele competenţelor de ministru al Justiţiei, alegând procedura de urmat în efectuarea controlului managerial, eu, ca ministru, nu am stabilit nici tematica de control, n-am stabilit nici graficul controlului, n-am stabilit nici procedura şi nici componenţa echipei de inspectori, cei care au făcut controlul.

Eu am făcut solicitarea către IJ şi a primit miercuri raportul de la dumneavoastră în format electronic pe un CD”, a declarat Tudorel Toader, în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM.

UPDATE 10.15: Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, prezintă, în cadrul CSM, punctul de vedere al instituţiei de forţă cu privire la controlul efectuat de Inspecţia Judiciară. Procurorul-şef al Direcţiei susţine că "concluziile inspectorilor sunt diferite".

"Noi am făcut un punct de vedere în care ne-am referit cronologic la raport. Nu există concluzii unitare, noi vedem că concluziile inspectorilor sunt diferite, deşi problema sesizată a fost unică. Au existat anumite incidente, o parte dintre colegii procurori controlaţi, au făcut mai multe referate în care au subliniat anumite încălcări şi extinderi ale perioadei de control, raportat la conduita pe care inspectorii IJ ar trebui să o aibă. 

Am remarcat o lipsă de metodologie clară şi de redactare unitară a raportului. Au existat păreri diferite cu privire la subiectul controlului, la metoda de control şi la echipa care ar fi trebuit să exercite controlului. Noi am pus la dispoziţie tot ce ni s-a solicitat, la fiecare control de către fiecare echipă de control, chiar dacă deciziile lor interne au fost diferite. 

Am fost controlaţi de peste 100 de controale punctuale, în ultimii doi ani. Este foarte bine că se fac, însă, din păcate, controalele din ultimele şase săptămână nu reflectă procedurile administrative pe care trebuie să le urmăm pe viitor pentru că nu se înţelege ce trebuie să facem. Nu a fost respectată nici structura din regulament. Structura raportului nu a fost respectată. Anumite constatări au fost lipsite de obiectivitate.

La data controlului, procurorul Mihaiela Iorga nu şi-a mai desfăşurat activitatea la DNA. Este foarte interesant că în ziua în care am fost chemaţi să prezentăm dosarele doamnei Iorga, inspectorul şef a bifat, personal, raportul. Ulterior, a apărut că dosarele nu au fost prezentate. Noi am făcut-o. Este o menţiune total neadevărată din partea IJ.

În raport este greşit şi site-ul instituţiei noastre", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

De asemenea, Kovesi a prezentat, în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM, un bileţel despre care susţine că ar fi fost "pierdut" de inspectorii Inspecţiei Judiciare şi pe care ar fi trecute mai multe numere de dosare.

"În timpul controlului, am sesizat anumite lucruri, poate am să le las pentru sesiunea care nu o să fie cu public, pentru a putea spune mai multe. Senzaţia noastră şi care s-a confirmat ulterior (...) a fost că au fost verificate anumite dosare, au fost verificate anumite activităţi pe care procurorii le fac, s-au citit anumite acte din anumite dosare (...) de către o parte a echipei de control.

Am aici un bileţel din cele multe pierdute de Inspecţia Judiciară. Acesta este pierdut, în sensul că a fost pus în nişte documente pe care probabil l-au rătăcit. Se poate observă cu ochiul liber că au fost trecute numere de dosare (...), după care unul dintre inspectorii judiciari personal completează din registru unde este acel dosar şi ce s-a întâmplat cu el", a mai adăugat şefa DNA.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat vineri, la CSM, că raportul de control întocmit de Inspecția Judiciară conține foarte multe mențiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii, arătând că este "total neadevărat" că au crescut cu 87% achitările în dosare.

"Am constat că sunt foarte multe mențiuni care conțin mențiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii. În constatările cu privire la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție vedem o analiză superficială, raportată doar la numărul de dosare, în special la dosarele vechi (...)

Există o chestiune extrem de controversată în cadrul actelor de control, pentru că directorul direcției care a avizat acest raport de control a reproșat faptul că nu s-a făcut o analiză a achitărilor pe cele două secții operative, aspect cu care, de principiu, sunt de acord. Cred că era extrem de important să ne raportăm și la imputabilitatea soluțiilor de achitare.

Atunci când reții unei persoane că are o deficiență activitate, trebuie să explicăm care este acea deficiență și să facem trimitere la date concrete, astfel încât, pe viitor, acea persoană să poată să își îndrepte activitatea. Noi constatăm din acest raport că, din cei 19 inculpați achitați definitiv în 2017, 8 dintre inculpați au fost trimiși în judecată în 2011, anul în care anumiți procurori din această secție nici măcar nu erau în DNA.

Mi se pare total incorect să îi reții unui procuror sau unui șef care în 2011 nici măcar nu lucra în DNA, că a primit în 2017 achitări pentru dosare trimise în judecată în 2011", a spus Kovesi.

Șefa DNA a mai spus că 74% din achitări sunt în dosare vechi, din perioada 2007-2011, când actualii procurori nu lucrau în DNA și este "total neadevărată" mențiunea din raportul întocmit de Inspecția Judiciară că au crescut cu 87% numărul achitărilor.

"Din datele statistice, într-un procent de 74% din achitări, toate sunt acte de inculpare întocmite în perioada 2007, 2009 sau 2011, înainte ca majoritatea procurorilor din această secție să lucreze la DNA, mai ales din perspectiva celor cu funcții de conducere, niciunul nu lucra în DNA. Dacă ne referim situația de la Secția pentru combaterea infracțiunilor de corupție, observăm că avem aceeași situație.

Într-o majoritate destul de mare, inculpații au fost trimiși în judecată înainte de 2012. De asemenea, era ușor de observat de către inspectori că în majoritatea cazurilor în primă instanță au fost fost condamnări de 2 ani, 5 ani sau chiar 10 ani de închisoare, după care s-a pronunțat o soluție de achitare. Mă întreb, dacă un procuror trimite un dosar la instanță, primește o condamnare de 10 ani în acel dosar, iar ulterior se pronunță o soluție de achitare, automat procurorul este vinovat?

Noi am verificat toate soluțiile de achitare, am prezentat toate referatele în care am verificat aceste soluții pentru a vedea dacă sunt imputabile sau nu procurorului. Însă, atunci când se vorbește că au crescut cu 87% achitările, această mențiune este total neadevărată și este infirmată de datele statistice. O să observați că, doar în anul 2017, numărul de achitări față de anul trecut a scăzut cu 37%.

Cel puțin din această perspectivă apreciem ca total nereale constatările inspectorilor și credem că datele statistice pe care noi le-am pus la dispoziție confirmă că a fost o analiză superficială și că s-au imputat anumite chestiuni procurorilor, care nu sunt reale", a mai spus Kovesi.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, îşi va susţine, vineri, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, punctul de vedere privind raportul Inspecţiei Judiciare, întocmit ca urmare a controlului efectuat la parchetul anticorupţie, potrivit Mediafax.

De asemenea, luni, 16 octombrie, la ora 10.00, este aşteptat la Secţia pentru procurori Gheorghe Stan, inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.

În spaţiul public au apărut mai multe informaţii din conţinutul raportului Inspecţiei Judiciare. DNA susţinea, într-un comunicat de presă, că Inspecţia Judiciară a lansat în spaţiul public informaţii din raportul făcut în urma controlului la această unitate de parchet, înainte ca Direcţia Naţională Anticorupţie să formuleze obiecţiuni.

„Direcţia Naţională Anticorupţie îşi exprimă dezaprobarea faţă de modul în care conducerea Inspecţiei Judiciare gestionează datele conţinute într-un document provizoriu, în condiţiile în care acest document nu este unul finalizat şi nici nu a fost asumat de vreo instituţie”, conform comunicatului de presă.

Conform documentelor, au fost mai multe nereguli depistate în activitatea DNA, inspectorii propunând cercetarea disciplinară dar menţinerea în funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Printre neregulile depistate de inspectori se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare.

Comentarii

 • Ilie Mihalteanu

  14 octombrie 2017 9:40

  sta-i atit de proasta incit crede ca toata tara este plina de prosti! Iata ce argumente are plagiatoreaRostul unui control nu este de a vâna greeli" !! Adica, pe limba ei fascisto-comunista, controlul ar trebui sa aiba menire de a dezvalui maretele realizari ale DNA...Laura Codrua Kovesi a mai precizat că a găsit un bilețel al echipei de control de la DNA, pe care erau trecute două numere de la dosare.Asta-i tare de tot!!! A gasit un biletel ... Vai! ce proba are DNA...Unul dintre inspectorii a notat unde este unul dintre dosare i ce s-a întamplat cu el. Dosarul respectiv este extrem de important!",Adica IJ nu trebuia sa se atinga de dosarul respectiv!!! pî.sî. Nu stiu cit a plagiat cucoana, insa este AGRAMATA ca o țață precupeață, asa ca eu cred ca ea a plagiat 99,99 din teza ei de doctorat.

  raspunde comentariului
 • Marcus

  13 octombrie 2017 18:04

  SA am pardon,nu trebuie sa-i fie frica.Doar ea zicea -Nu am fost numita vesnic la Dna-.Apoi schimbarea e ca apa ,curata.Daca nu ai oameni ca Zdreanta sa-ti faca murdarie,daca ai dosare la zi-daca nu ai dosare mai vechi-aci poate fi si o vina de sistem nu neaparat a Dna-adica Ministerul trebuie sa aduca asemenea personal si asemenea pregatire in experienta incat toate cele 6000 de dosare sau cate,s,sa fie rezolvate cu celeritate asta insemnand ca daca trece 3 ani pute ca expira ca branza.La fel daca sunt in fiset dosare DJ adica de dedicatii,la nunta ,la botez de zile festive alegeri si vot de la nasu la finutu de la nasu pt socru mare de la Bibi pt Maricica, iar o problema.De ce sa-ti fie frica daca esti procuror curat ?

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 octombrie 2017 17:08

  Ca sunt unii care-i poarta sambetele, asta e clar. Poate sa fie vorba de vinovati, de nevinovati, si de toate familiile si cercurile lor de interese. Insa, io sunt convins ca insusi Sistemul are la sertar treburi cu Koveshi. Le tine bine, iar cand e ceasul executiei, le scoate. Fiindca executie va fi, nu o simpla demitere. Au vrajit-o cu zvonuri, cu promisiuni de functii in exterior. Ma tem ca o sa fie... Parchet.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 octombrie 2017 17:00

  O alta chestie pe care o face Sistemul, de asemenea nu se invata la scoala. Te pune sa faci blestematii, te stimuleaza, te decoreaza, te acopera si te protejeaza, te lauda si te preamareste. Iar cand se strange funia de par, acelasi Sistem va spune ca nu cunoaste, n-a auzit in viata lui, ca cum se poate una ca asta. Sistemul are o buna cunoastere a oamenilor, ca si nea` Bachus, le dibuieste surubul slab, apoi ii sforareste cum vrea. Cand interesele Sistemului o cer, paiata se arunca la gunoi, domnul Sistem declarandu-se consternat, cum s-a putut intampla asa ceva. Daca nu asta e soarta madamei, sa-mi ziceti mie Cutzulache.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 octombrie 2017 16:48

  Pai normal ca n-au fost unitare, dat fiind faptul c-a incercat sa kovesheasca tot raportul. Una se pisase pe ea de frica, altii au scris literatura, printre racnete si amenintari cu puscaria. Alt gazetar racnea pe motive de onoare, un pic mai incolo. De aia zic, cand suntem evaluati, lasam comisa sa... evalueze. Sa guste, sa miroase, sa pipaie, sa puna sonde, s-asculte la stetoscop, sa faca raze etc. In nici un caz n-o luam la bataie si nu-i aratam beep, umbland cu fustele-n cap. O evaluare reala, in Kovesharie, e letala. De ce ? Simplu, fiindca n-am mai controlat-o nimeni. Iar cand cineva iti vrea pieirea, intai te lasa sa-ti faci de cap, apoi te ia la intrebari ca de ce ai faptuit. Adica, iti livreaza suficienta funie, ca sa te spanzuri. Asta e una din regulile de aur ale sistemului, care nu se invata nici la scoala, nici in case conspirative.

  raspunde comentariului
 • Marcus

  13 octombrie 2017 16:17

  La fel Sri trebuie sa vegheze la protectia romanilor de amenitarile telefonice ca daia au scule de 1mld de euro adica cat tot Devenselu si f16 la un loc.

  raspunde comentariului
 • Marcus

  13 octombrie 2017 16:13

  Eu zic ca o demite daca a gasit dosare mai vechi de 5 ani sau dosare prefabricat sau procurori politici.Oricum legile justitiei sper sa reglementeze astfel de ilegalitati si raspunderea magistratilor si procurorilor sa ne fereasca de abuz.

  raspunde comentariului
 • Doru

  13 octombrie 2017 13:44

  Femeia asta a tras tara in jos cu zeci de ani.Am scapat noi de Ceausesti , vom scapa si de panarama asta de om.De la inceputul anului au fost 57 trimisi in judecata cu 50 de achitari.Cei ce au instrumentat dosarele su luat salarii si prime colosale. As putea considera ca se incadreaza la"foloase necuvenite".SISTEMUL se zbate si arunca un sondaj facut de AlinTeodorescu-fost securist dovedit de CNSAS ,cu incredere in justitie de 60. Au sondat intre ei si au uitat sa o intrebe pe Rarinca si ceilalti.Tara de *****.

  raspunde comentariului
 • Roata Ion

  13 octombrie 2017 13:11

  Cum e raportul e și tara, restul e de prisos.

  raspunde comentariului
 • Un A

  13 octombrie 2017 13:02

  Putina normalitate nu strica nimanui! A uitat sa ia cu ea partenerul cel mai fidel ... UM DIGI!

  raspunde comentariului
 • CEL MAI BINE PENTRU PACEA TARII E CA PSD SA DETINA MAJORITATEA SI IN PARLAMENT, SI IN GUVERN, SI LA CCR, SI IN DNA, SI LA BNR SI LA ANR SI IN TERITORIU

  13 octombrie 2017 11:58

  Ce simplu si usor s-ar rezolva toate crizele actuale ale Romaniei...Laura Codruta Kovesi data afara si ...gata...pohta ce-au pohtit...in rest salsa si cea-cea...

  raspunde comentariului
 • Controlul controlului IJ

  13 octombrie 2017 11:11

  "Concluziile inspectorilor sunt diferite". Pai asta e foarte bine. In felul asta sunt credibile. Inseamna ca "inca" nu s-a bagat nimeni peste ei si a lucrat fiecare cum a stiut, de capul lui! Era mai grav daca concluziile erau toate la fel. Apareau suspiciuni. Sau asta este buba?

  raspunde comentariului
  • CULORI DIFERITE

   13 octombrie 2017 11:54

   NU, MAAA, CONCLUZIILE INSPECTIEI JUDICIARE SUNT DIFERITE PENTRU CA UNA AU ZIS CEI TRIMISI DE TUDOREL TOADER SI CALIN POPESCU TARICEANU...DOAR SE STIE CA ALDE SI-A LUAT MOPUL SI SPACLUL CARE SA RENOVEZE SI SA CURETE DNA-UL IAR MINISTERUL JUSTITIEI E PROPUS IN ACEST GUVERN DE DOMNUL PRESEDINTE TARICEANU...DOAR CA S-AU MAI BAGAT DIN DISPERARE SI OAMENII LUI DRAGNEA...PESEDISTII CARE NU STIU CAT AU INCREDERE IN ALDE-ISTI...DE FAPT NICI NU PREA COMUNICA INTRE EI...SI UITE CA AU IESIT MAI MULTE REZULTATE ALE CONTROALELOR IN CARE UNII ZICEAU CA E PORTOCALIE CU ALBASTRU TREABA...IAR CEILALTI AFIRMAU , DIN CONTRA, CA E ROSIE CU ALB PROBLEMA GASITA LA KOVESI...

   raspunde comentariului
   • Doru

    13 octombrie 2017 13:49

    Eu as spune ca situatia e PORTOCALIE , din livezile de portocali. Negulescu isi freaca mainile. Dar vine vremea cand va avea nevoie de multa, multa vaselina sau margarina Unirea.

    raspunde comentariului
 • Controlul IJ

  13 octombrie 2017 10:32

  a fost de fapt punerea de bete in rotile DNA-ului! Evident, la indicatiile ministrului Toader, caruia i-a dat indicatii PSD-ul! PSD este un dezastru si il multiplica la scara nationala. JOS PSD !!!!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
  • agapa

   13 octombrie 2017 16:05

   Hai ca te-ai scos ! portocala zdrentuita e cu ochii pe tine, gogomane ! degeba lucrezi cu limba pe la dosurile de mari dimensiuni pe care le prezinta anumite personae sus-puse !

   raspunde comentariului
  • Doru

   13 octombrie 2017 13:52

   Da, sigur ca doar increderea in justitie e de 60....Sa dea dumnezeu sa te ancheteze un Portocala.

   raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design