13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăGuvernul îşi angajează răspunderea în Parlament pe legile privind prorogarea termenelor în...

Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament pe legile privind prorogarea termenelor în Justiție

Parlamentarii au termen până la ora 10:00 pentru a depune amendamente la cele trei proiecte de lege, amendamente care vor fi analizate şi eventual însuşite într-o şedinţă a Executivului programată de la ora 10:00.

La ora 12:00, este programată şedinţa Camerelor reunite, în care premierul Ludovic Orban va prezenta cele trei proiecte pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea: proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020; proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane; proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Cele trei legi au fost adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului, iar miercuri au fost trimise parlamentului pentru declanşarea procedurii de angajare a răspunderii.

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că este posibil să scoată din pachetul de legi pe care-şi va asuma răspunderea prevederile privind prorogarea unor termene în justiţie, dar o decizie va fi luată în şedinţa de Guvern de joi.

”Noi am convocat şedinţă de Guvern pentru mâine, la ora 10.00, când expiră termenul până la care parlamentarii pot să depună amendamente la cele trei legi. (…) E posibil să nu mă includem în proiectul care vizează legile justiţiei decât acea prorogare de termen care vizează creşterea vechimii de la 2 ani la patru ani de zile. Este posibil, în schimb, să primim unele amendamente care pot să ducă la abrogare şi atunci vom discuta sau prorogarea termenului pentru o perioadă mai lungă. Nu pot să anticipez care vor fi amendamentele care vor fi depuse de parlamentari”, a declarat miercuri Ludovic Orban.

Anunţul său a venit după ce senatorii au decis, miercuri, în unanimitate, prorogarea termenului de intrare in vigoare a pensionarii anticipate a magistratilor, pana la 1 ianuarie 2022. De asemenea, a fost amânată, până la 1 ianuarie 2021, trecerea la completurile de trei judecători, la instanţele de apel.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă