30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăFostul Șef Operativ al SIE, Silviu Predoiu, în sudori și ovațiuni la...

Fostul Șef Operativ al SIE, Silviu Predoiu, în sudori și ovațiuni la adresa lui Victor Ponta

Jurnalista Sabina Făti a obținut pentru Europa Liberă un amplu interviu cu fostul Șef Operativ al SIE nimeni altul decât actualul consilier al liderului Pro România, Victor Ponta.

Interviul este de-a dreptul fascinant ,,ud” și ,,cutremurător”. Un fost șef operativ, pe o perioadă îndelungată, de aproape 14 ani între 2005 -2019, vorbește, vizibil emoționat(transpirat), despre cum a găsit ofițerii Securității în fostul DIE actualul SIE, ce au devenit aceștia ( unii chiar milionari) dar și despre relația sa de ,,amiciție” și ,,consiliere” cu un fost procuror ajuns deputat, prim ministru și candidat la alegerile prezidențiale din anul 2014 – Victor Ponta.

O mică trecere în revistă

Silviu Predoiu a fost numit Șef Operativ în anul 2005 de către Traian Băsescu. Tot fostul Președinte Traian Băsescu l-a deconspirat verbal pe Victor Ponta ca fost spion al SIE. Documentele deconspirării lui Ponta nu au fost niciodată prezentate presei, acestea au fost secretizate de către Teodor Meleșcanu – Șeful pe atunci al lui Silviu Predoiu, cel care este astăzi consilierul lui Victor Ponta.

În campania alegerilor prezidențiale din anul 2014, Victor Ponta era dat aproape sigur câștigător al cursei, deconspirarea lui Ponta eșuase lamentabil iar opinia publică era înduioșată de declarațiile de tip ,,James Bond” ale lui Victor Ponta făcând aluzie la fiul său. Miracolul alegerii lui Iohannis s-a produs în turul doi al alegerilor, când cozile infernale și cât se poate de reale din Diaspora au înfuriat și populația din România, pe străzile din Diaspora nu se auzea decât ,,Mamă, tată își bat joc de noi, să nu-i votați pe comuniști!” iar în multe capitale ale lumii, românii jucau deja hora României și scandau împotriva ,,comuniștilor”! Cel mai probabil, în extern, se luase în calcul diminuarea influenței Diasporei(vezi Geoană – Băsescu), însă nu și emoția colectivă ce a urmat.

Nu același lucru se poate spune despre anul 2016, când Victor Ponta era primul pe listele din Gorj la alegerile locale după ce s-a înțeles inițial cu Dragnea. Gorj este un județ pe care Victor Ponta nu a dat niciodată doi lei. Scorul PSD a fost remarcabil de 40 %. PSD nu este chiar de 40 %, românii nu au ieșit atunci din casă, dezamăgiți de zdrăngănitul cătușelor și de viața tot mai grea din țara lor, au pedepsit electoratul de dreapta. La fel s-a întâmplat și cu Diaspora. Românii, prin natura lor, sunt sensibili la orori, și multe orori s-au întâmplat în 2015 și 2016. Întoarcerea la vremurile acelea vor aduce un nou scor remarcabil pentru PSD, sigur, de data asta fără Silviu Predoiu la SIE, însă cu un Victor Ponta care a dat doi euroa parlamentari și care a răsturnat după 2 încercări (Grindeanu, Tudose) însuși PSD.

Principalele declarații ale lui Silviu Predoiu

– „Am intrat într-o unitate SIE prima dată în februarie `90 și eram minoritari, eram câțiva cei noi veniți. Cam într-un an de zile s-a schimbat total imaginea din punct de vedere al personalului. Au plecat foarte mulți, pentru că nu s-au mai regăsit în ideea noului serviciu, care s-a schimbat foarte mult.”

– „După contribuțiile pe care le-au adus la Serviciu, donațiile pe care le-au făcut – aș spune că niciunul. Dacă mă iau după date publice și date de altă natură – ar fi câțiva, dar nu foarte mulți. Sunt puțini, mult mai puțini decât își închipuie lumea. Mă refer la Serviciu de Informații Externe.”

-Europa Liberă: Zece?

Silviu Predoiu: „Probabil că da. Acuma, eu vorbesc despre milionari în lei.”

-„N-am fost niciodată coleg cu Dan Voiculescu”.

– ,,Unde putea să țină o evidență a conturilor Ceaușescu? Pentru că n-a apucat să-și adune nimic de acolo. Nu cred neapărat că avea conturi. Erau niște conturi, aflate la dispoziția unor unități operative, pentru o serie de activități. Să nu uităm că era perioada când s-au plătit datoriile externe și s-au făcut o serie de contracte spectaculoase la timpul respectiv. Nu știu nimic despre soarta lor. ”

– „Nu, n-aș spune în „conducerea statului”. Sunt persoane care arau în trecut – la cadre mă refer – cadre ale SIE, care au fost promovate în poziție de decizie, dar nu de nivel „conducerea statului”.

-„Nu este singurul (Teodor Meleșcanu) care a fost la Geneva. Sunt foarte mulți care au fost. Nu, nu cunosc situații de cadre ale Serviciului care să fi ajuns pe poziții ministeriale”.

-„Ar fi stupid să spunem că n-au avut o implicare (Revoluție 1989), regăsim astfel de implicări și acum: Statele Unite acuză serviciile secrete ruse de implicare în manipularea alegerilor din 2016. Se vorbește de asemenea situații. Se vorbește despre spețe în Orientul Mijlociu, fiindcă e mai ușor să vorbim despre cei aflați mai departe. Este evident, că o implicare a existat, că există tehnici, tehnologii.”

– ,,Existau oameni care au lucrat pentru Moscova, fiind recrutați, și au fost gestionați ca atare de structurile specializate. Alții au lucrat pentru că așa au fost ordinele, dispozițiile. E foarte dificil. ”

-,,Democrația reprezintă un sistem politic bazat pe votul majorității. Dacă majoritatea este needucată, anulezi sensul și rolul democrației. De aceea nu mai crede unul sau altul în democrație, de aceea ajungem să punem semne de întrebare pe mecanismele democratice – pentru că scade îngrijorător nivelul de educație. Aceasta este părerea mea. Și mă refer la educația civică, la înțelegerea politică, la tot ce vreți. Nu vreau să discut politică.”

– ,Deci eu nu consiliez, eu vând timp. Vând timp în sensul că am muncit 34 de ani și cred că am învățat o grămadă de lucruri într-o viață profesională și pot să ajut pe unii, cu ce am învățat, să facă economie de timp.”

-„S-o ia pe scurtătură, dacă au încredere în ceea ce le spun, și eu încerc să fiu un consilier de bună credință. Cu domnul prim-ministru Ponta am o relație cât se poate de civilizată și echilibrată. Nimic nu este obligatoriu nici pentru mine, nici pentru dumnealui în această relație de consultanță. Eu îi prezint dumnealui, atunci când mă solicită, ideile mele, propunerile mele, iar dumnealui procedează în consecință, nu se simte în niciun fel legat de ceea ce îi spun eu, e pur și simplu un schimb de idei. Dumnealui e cel consiliat, dumnealui e persoana importantă în relația noastră. Cam așa văd eu rolul consilierului, iar consilierul nu ghicește. Un consilier corect este cel care spune ce știe, iar unde nu știe spune: pardon, nu cunosc tema”.

-,,Nu am fost printre favoriții domnului prim-ministru Ponta – mă refer la perioada cât a fost în funcția oficială – și nu am avut o relație. Relația noastră, în mod paradoxal, s-a dezvoltat ulterior. Restul, au fost câteva contacte strict oficiale. L-am apreciat pe domnul Ponta și am acceptat oferta dumnealui pe linie de consiliere, pentru că l-am considerat întotdeauna o persoană inteligentă, l-am văzut ca pe o persoană foarte energică și am apreciat acest lucru în dumnealui, dar asta văzusem și înainte. Ce am văzut după, am văzut o persoană capabilă să-și recunoască greșelile – nu-i fac propagandă, doar vă spun ce m-a determinat – o persoană capabilă să-și recunoască greșelile.”

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă