12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăFlorin Iordache, indiferent la avertismentele UE. „Independeţa justiţiei nu este împiedicată”

Florin Iordache, indiferent la avertismentele UE. „Independeţa justiţiei nu este împiedicată”

“Astăzi a fost adoptată şi legea 317. Nu e niciun motiv de îngrijorare. A fost o consultare publică. Avem răspunsuri de la asociaţiile magistraţilor. Aceste trei legi trebuie cât mai repede traduse. Motivele de îngrijorare privind independenţa justiţiei sau a legii anticorupţie, că va fi subordonată justiţia. Nu este aşa. Avem o justiţie independentă şi vom avea. Fie că discutăm de carieră sau de o secţie specială, fie că discutăm de CSM sau Inspecţia Judiciară, factorul politic este eliminat”.

Fostul ministru Iordache îi invită pe cei care critică legile să le citească.

“Toţi cei care aduc critici celor trei legi şi vor fi contestate la Curte să se uite cu foarte multă obiectivitate. Sunt legi mai bune, coerente. Nu fac decât să ajute sistemul judiciar din România. Nu este necesar un aviz al Comisiei de la Veneţia. Schimbările făcute la nivelul procurorilor, la inspecţie sunt făcute eliminând factorul politic şi cu reprezentanţii CSM. Hai să citim legile în integralitatea lor. Independeţa justiţiei nu este împiedicată. Preşedintele poate refuza motivat, o singură dată, numirea procurorilor şefi. Aceasta este singura schimbare.

ICCJ sesizează CCR pe răspunderea magistraţilor. Ei sunt oameni, trebuie să plătescă acolo unde au greşit cu rea credinţă sau gravă neglijenţă. Ne va spune CCR dacă aceste articole băgate în 303 am greşit sau nu. Atâta timp cât vor exista hotărâri definitive şi vor fi stabilite de judecători, nu avem de ce să ne temem. Nu e normal ca statul să plătească şi să nu vedem dacă cineva a greşit în acel proces. Fie că discutăm de procurori sau judecători. Factorul politic este eliminat. Dacă stat plăteşte şi el a greşit, trebuie să răspundă”, a anunţat Iordache.

Florin Iordache a anunţat când va fi adoptată directiva UE. “Până la 1 aprilie, parlamentul va transpune directiva. Acolo sunt nişte principii. Guvernul a transpus o parte din ele. pentru restul de artocole transpuse, prin iniţiativă parlamentară asta facem şi noi. Dezbatere transparentă. Nu va fi nevoie de OUG.

La finalul lunii ianuarie vor lucra comisiile. Ţinând cont de amendamente, ne vom apleca. Vom discuta şi de deciziile CEDO şi de deciziile CCR. La abuzul în serviciu avem 14-15 propuneri. Vom alege forma cea mai bună, cu prag fără prg, mai mic sau mai mare”, a anunţat Iordache.

Acesta a vorbit şi despre OUG 13, ordonanţa care l-a dat afară din Guvern.

“Nu m-am simţit mereu foarte confortabil, dar juridic mi-am făcut datoria. OUG 13 juridic nu are nicio problemă, poate doar din punct de vedere comunicaţional. Să comunicăm mai bine. Eu trebuie să răspund şi pe o deionformare. Legile justiţiei sunt legi mai bune. De acum 13 ani când au fost adoptate, trebuiau corectate şi corelate. Acea OUG nu s-a dat pentru o persoană. Mi se punea acea întrebare. E făcută pentru Dragnea? Nu! Nu entru legile justiţiei am stat, ci pentru un buget. Nu sunt omul politic al anului 2017”, a încheiat Iordache.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă