13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăFlorin Cîțu, audiat în Parlament: „Banii pentru creșterea pensiilor sunt în buget"

Florin Cîțu, audiat în Parlament: „Banii pentru creșterea pensiilor sunt în buget”

La precedenta audiere, când a fost învestit primul Guvern Orban, Cîțu a primit aviz negativ, audierea în comisie fiind bruiată de fostul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici.

Principalele declarații din comisiile reunite de buget-finanțe

Întrebările parlamentarilor și răspunsurile ministrului desemnat: 

Florin Cîțu (despre dublarea alocaților): Nu aveam cum să o facem până la prima rectificare, însă trebuie să știți că și dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor au fost făcute fără sursă de venit. 

Claudiu Năsui (USR): Mi se pare că odată ce ați fost în postura de ministru nu ați mai făcut lucrurile pe care spuneați că le veți face. Creșterea excesivă a deficitul este cea mai mare problemă. Aveți și dvs partea de vină, deși 10 luni a fost la butoane Eugen Teodorovici. Pentru 2020 ați propus un buget cu un deficit foarte mare. De ce ați făcut această creștere suplimentară de cheltuieli în 2020?

Florin Cîțu: Eu sunt primilul care sunt frustrat pentru că nu am putut să fac mai mult, pentru că situația pe care am găsit-o acolo era foarte gravă. Pentru 2020 am avut și discuții cu Comisia Europeană. Am ales un ritm gradual de reducere. Dacă vom avea rezultatele pe care le-am avut în ianuarie vom scădea sub 3,6% deficit bugetar. Planul pe care noi îl propunem de reducere graduală a deficitului e un plan credibil. Ce s-a putut face pentru reducerea cheltuielilor am făcut. Dar acum Parlamentul ne subminează din interior și desface ce noi am făcut.

Roxana Pațurcă (PSD): De ce a trebuit să plătiți anticipat plata rachetelor și banii către frații Micula?

Florin Cîțu: Instituțiile statului român, Romatsa, aveau conturile blocate. A trebuit să facem plata către frații Micula care începuseră să ne execute. Ca principiu, noi suntem un partid onest. Noi nu amânăm facturi. Ce avem de plătit, plătim. Și asta s-a văzut pentru că sectorul privat a dat înapoi în ianuarie mai mult decât în anii trecuți. Asta se întâmplă când ești un partener serios. Cât despre rachete, avem un parteneriat serios în vest, nu facem pareneriate cu estul.

Marius Budăi (PSD): Spuneți cu subiect și predicat dacă de la 1 septembrie veți majora valoarea punctului de pensie.

Florin Cîțu: Știți foarte bine că ministerul Finanțelor se ocupă cu alocarea bugetului. Aplicarea legii pensiilor este la ministerul Muncii. Dar nu mă ascund de răspuns. trebuie să înțelegem de ce dvs nu ați vrut să plătiți pensiile de la 1 ianuarie. Despre pensii, banii sunt în buget. 

Cossete Chichirău (USR): Ați tocat PSD că face promisiuni electorale dar mi se pare că ați implementat aceeași tactică. Vă e frică să implementați soluții bune pentru România pentru că pierdeți voturi. Noi aici votăm un blat politic. Ați sacrificat alegerile în două tururi pentru anticipate. Când veți face un blat pentru Autostradă în Moldova, când veți face blat pentru digitalizarea administrației, când veți face un blat pentru spitale? (Din sală: De ce nu ați intrat la guvernare?) Chichirău: Noi am vrut să intrăm la guvernare. Domnul Cîțu vreau să îmi spuneți cum să votez ca să stric acest blat politic?

Florin Cîțu: A fost o întrebare politică. Obiectivul nostru îl reprezintă alegerile anticipate și alegeri în două tururi. Ne-am asumat asta, nu a trecut în parlament din cauza moțiunii de cenzură. Vrem să ajungem la anticipate pentru că cu această majoritate în parlament nu poți să rezolvi problemele. E nedrept să spuneți că nu au fost aprobate la buget amendamentele USR. 

Daniel Zamfir (PSD): Domnul Cîțu nu vrea să fie ministru, pentru că vrea să fie respins de parlament, deci întrebările sunt inutile, dar trebuie să știm și noi de ce s-a împrumutat pe 30 de ani din banii românilor, la o dobândă mai mare decât s-a împrumutat Grecia.

Florin Cîțu: Grecia are surplus la buget din 2016, România are deficit, de aceea Grecia se împrumută mai ieftin. Anul trecut au fost împrumutați 5 miliarde de euro, unele sume împrumutate la scadența la care ne-am împrumutat și noi acum. Anul acesta am făcut economie din dobânzi. În 2019 ne-am împrumutat la dobândă de 2% pentru 12 ani, la 30 de ani noi ne-am împrumutat la 3%, anul trecut împrumuturile scadente la 30 de ani erau la dobândă de 4%. Ne împrumutăm pentru 30 de ani pentru că e mai ieftin.

 

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că parlamentarii PNL vor vota favorabil în comisiile de specialitate, urmând ca la votul din plen, programat săptămâna viitoare să se abțină de la vot, pentru a duce la respingerea guvernului, astfel încât să fie deschisă calea anticipatelor.

Ludovic Orban i-a anunțat luni pe miniștrii că nu va veni cu ei la audieri pentru că „după 3 luni nu mai au nevoie de dădacă”. Premierul le-a atras atenția că vor fi atacați de parlamentarii din opoziție și i-a sfătuit să nu fie aroganți, potrivit Digi24.ro.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă