10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăFirea este dată în judecată: “Folosește bugetul public de parcă ar fi...

Firea este dată în judecată: “Folosește bugetul public de parcă ar fi banii domniei sale”

Doamnei Alexandru i-a fost alături, chiar și la pupitru, Daniela Chiriac, președinta departamentului juridic al filialei din Capitală a partitului.

Violeta Alexandru acuză Primăria generală a Bucureștiului că a adoptat, în ultima perioadă, hotărâri în consiliul local prin folosirea abuzivă a autorității. Gabriela Firea s-a prezentat – conform analizei elaborate de cadrele și de observatorii din PNL București – cu proiecte nepregătite și lipsite de orice detalieri care sunt presupuse de obligația “parcurgerii transparenței decizionale impuse de lege”. Analiștii au observant că există, la administrația PSD a orașului, “o tendință de a ascunde de consilierii locali PNL informații importante de ordin tehnic legate de investițiile făcute din banii publici”. Mai mult decât atât, “doamna Firea se comport ca și când bugetul public e constituit din banii domniei sale”.

“Am decis să folosim toate pârghiile legale pentru a opri aceste abuzuri”

Conform legislației în vigoare (în speță Codul administrativ), PNL București a trecut la “atacarea în instanță a unor proiecte” trecute “illegal” de consiliile locale de Gabriela Firea. Prin aceasta, Violeta Alexandru susține că “apărăm drepturile cetățenilor de la care vin sesizări” asupra neregulilor comise de Primăria generală.

Între pașii ilegali făcuți de Firea se numără proiectul de “reconfirmare a companiilor municipale”. În contextul în care valoarea acestor 22 de companii se ridică la peste un milliard de lei și doar șase dintre ele se află pe profit, în timp ce restul de 16 companii sunt pe pierdere, ele nu sunt doar ilegale, așa cum s-a pronunțat instanța asupra lor, dar și deficitare din punct de vedere economic.

Atacul lansat de PNL București se răsfrânge și asupra inițiativelor legislative găunoase ale PSD. Bunăoară, “Guvernul condus de partidul doamnei Firea a adoptat Codul Administrativ care a modificat prevederile legislative legate de cvorumul necesar pentru trecerea hotărârilor de consiliile locale”. Așadar, dacă anterior se trecea numai cu voturile a cel puțin două treimi dintre membrii consiliilor locale, de atunci hotărârile pot să treacă printr-o majoritate de doar 50% + 1, aspect de care s-a folosit Firea ca să nu mai țină cont de consilierii din Opoziție.

Instituții publice…“da’ nu prea”

Instanța oricum a spus despre companiile municipale înființate de Firea că sunt ilegale. Acestea au peste 6000 de angajați, iar PNL București afirmă că acești muncitori “fac servicii pentru PSD”, câtă vreme nu există informații publice despre activitatea lor, competența lor, modul în care se fac angajările și cum intră în sistem și alte detalii importante.  “Ne opunem acestui mod de a servi intereselor de partid pe cheltuiala cetățenilor. N-au furnizat informații nici despre amenajarea ce se va face în Cișmigiu. Astfel de proiecte trebuie să conținâ informații despre cine se ocupă tehnic de ele, cum se desfășoară, cine lucrează, ce firme sunt implicate etc. Așa că am decis să atacăm în contencios prin plângere”.

Un alt aspect privește “civilizrea circulației în spațiul central bucureștean – decongestionarea spațiului de autoturisme parcate neregulamentar. Și acest proiect este la fel de nepregătit, și lipsit de transparență, ceea ce sunt indiciile unor potențiale abuzuri. Așadar, PNL București depune o plângere ca să se completeze hotărârea de consiliu cu prevederile obligatorii – cine sunt actorii implicați etc., câtă vreme simpla implicare a poliției nu este suficientă pentru constatarea a cine încalcă regulamentele” și a gradelor diferite de vină sau de gravitate. Violeta Alexandru s-a arătat deranjată de faptul că Firea nu oferă alternative pentru cei care parchează greșit, precum să plătească contravenții, iar nu să fie ridicate toate autoturismele parcate greșit. Șefa locală a PNL a mai acuzat-o pe Firea că nu a amenajat nicio parcare publică, deși își propusese să construiască 26 de locuri pentru parcare în București.

“Se încearcă acoperirea unui viciu de consimțământ”, mai acuză cei de la PNL.

Cele două fruntașe ale PNL București s-au plâns și de făptul că nu s-a făcut niciun studiu de impact privind inițiativa cu ridicarea autoturismelor, și nici în cazul modificărilor din Cișmigiu: de ce trebuie să creștem numărul de terase? De ce trebuie să tăiem peste 60 de arbori? Pentru ce trebuie să fie aleile mai late cu prețul împuținării locurilor de joacă? Proiectul și motiațiile sale nici măcar n-au apărut pe site-ul Primăriei Generale, au încheiat supărate cele două femei.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă