25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăExclusiv România liberă! Rareș Bogdan, dezlănțuit înaintea moțiunii: „PSD minte de îngheață...

Exclusiv România liberă! Rareș Bogdan, dezlănțuit înaintea moțiunii: „PSD minte de îngheață apele!”

Liberalul a răspuns atacurilor social-democraților, a preconizat ce se va întâmpla cu funcția de comisar european, în cazul în care Guvernul pică, și a vorbit despre greșelile Guvernului Cioloș.

România liberă: Calculele ne arată că moțiunea de cenzură va fi votată de majoritatea parlamentarilor. Care vor fi acțiunile pe care le va întreprinde PNL, pentru funcția de comisar european din partea României, dacă Guvernul pică?

Rareș Bogdan: Îmi imaginez că premierul noului Guvern va propune președintelui desemnat al Comisiei Europene o persoană onorabilă pentru poziția de comisar din partea României. O propunere care va arăta că PNL nu-și bate joc nici de români, nici de Uniunea Europeană, că ia în serios instituțiile eurosistemului. Asta va însemna probabil o mică întârziere în procedura învestirii noului Colegiu al Comisarilor, dar probabil că doamna Ursula von der Leyen preferă să aibă în echipă persoane asupra cărora nu planează nici suspiciunea de lipsă de integritate, nici prezumția de lipsă de competență.

România liberă: Ce formulă guvernamentală preconizați dacă Guvernul condus de Viorica Dăncilă va pica în urma votului de mâine?

Rareș Bogdan: De chestiunea unei noi formule guvernamentale vom discuta după ce trecem de acest hop. Avem pregătiți câte trei liberali pentru fiecare dintre cele 15 ministere pe care le va avea noul Cabinet. Dar să nu spunem „Hop” până nu am sărit puntea. Pot să vă asigur că nu vor fi nici persoane în jurul cărora parlamentarii au făcut scut pentru a scăpa de dosare penale, nici nepoții, finii sau amantele unor șefi politici, nici repetenți, nici absovenții facultății de Moș Gerilă sau dansatori fruntași pentru Ministerul de Finanțe, ci oameni competenți. Nu ne batem joc de cetățean, căci acesta așteaptă de la noi să salvăm ce se poate salva din ruina în care PSD a împins România.

România liberă: România a mai avut un guvern de tranziție după Colectiv. Totuși rezultatele de la parlamentarele din 2016 au făcut PSD mai puternic ca niciodată. Care considerați că sunt greșelile guvernului Cioloș care au condus la această situație și cum va putea PNL să le evite?

Rareș Bogdan: Guvernul de atunci trebuia să aibă curajul de a accepta solicitările PNL și ale societății civile de a emite o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. Nu îl atac pe premierul de atunci, spun doar adevărul. Oricum, vom guverna împreună, aceste lucruri au trecut. Am înțeles de ce a respins propunerea liberalilor, nu îl suspectez de rea-credință, dar a fost naiv. Lipsa de experiență în bătălia politică l-a făcut să nu cântărească efectele refuzului său. Premierul de atunci trăia într-o lume a principiilor, însă PSD pândea ca un crocodil din mlaștină. Eu atunci eram jurnalist și făceam, la rândul meu, emisiuni în care arătam riscul enorm aflat în fața României, riscul ca PSD să câștige fără probleme alegerile. Asta s-a întâmplat atunci. Nu vom face și noi această greșeală. România merită să aibă administrații conduse profesionist, iar județele și orașele administrate de liberali sunt dovada că dacă pui banii europeni la treabă, ridici nivelul de trai al comunităților. Astea sunt fapte, nu vorbe, pot fi verificate oricând. 

România liberă: Din cifrele pe care le cunoașteți dumneavostră, care ar fi candidatul care se va înfrunta cu Klaus Iohannis în turul al doilea?

Rareș Bogdan: Din cifrele pe care le cunosc eu, Klaus Iohannis se va înfrunta în turul doi cu reprezentantul Stângii politice. Vă asigur, însă, că actualul președinte al României va câștiga în orice formulă, indiferent cine se califică în turul al doilea al alegerilor. Și asta o spun tot deoarece cunosc cifrele și tendințele, și atuurile fantastice pe care le are președintele Iohannis. 

România liberă: PSD atrage atenția aproape apocaliptic că urmează un val de concedieri, în rândul bugetarilor, dacă PNL preia guvernarea. Cum comentați avertismentele lor?

Rareș Bogdan: PSD minte de îngheață apele, asta face de când se știe. Scopul acestor enunțuri este să-i demobilizeze nu exclusiv pe bugetari, ci și pe nehotărâții care ar înclina să iasă din clopotul de sticlă și să-l voteze pe Klaus Iohannis. Vezi, Doamne, uite ce vor face liberalii lui Iohannis! Este o manipulare de cea mai joasă speță! Cei care-și fac treaba nu au a se teme, dar incompetenții angajați numai pe bază de recomandare politică vor zbura. Să iei credite externe pentru a plăti lefurile unor faliți cu pile e o crimă îndreptată întregului popor român. Nu e singura mizerie făcută de PSD. Ne-am obișnuit. Nu ne temem de minciunile lor. Românii nu sunt tâmpiți! Suntem un popor de oameni inteligenți. Vom face verificări la toate ministerele, agențiile și companiile naționale. Vom vedea exact ce au făcut cei din PSD, în ultimii trei ani de exercitare a puterii, și le vom spune oamenilor. Nu vom concedia de dragul concedierii, vom evalua și vom lua, însă, cele mai bune măsuri pentru a crește performanța instituțională. Vom vedea unde sunt supradimensionări de personal și vom lua decizia unor relocări în zonele unde există necesități de personal. Nu vă temeți, știm ce avem de făcut și vom guverna bine. Aveți exemplu marea majoritate a primăriilor conduse de liberali, fie că e vorba de Cluj, Alba Iulia, Timișoara, Arad, Roman, Târgu Neamț, Oradea, Moisei, Blaj, Urlați, Comănești, Sinaia sau multe altele.

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă