11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPolitică”Dezbaterea paralelă” a lui Dăncilă. ”OUG 13 este constituțională, dar inoportună”

”Dezbaterea paralelă” a lui Dăncilă. ”OUG 13 este constituțională, dar inoportună”

UPDATE 19:33

Dăncilă a enumerat liderii din Europa, dar și din lume care i-ar răspunde la telefon, dacă i-ar contacta. ”Aș suna la Borisov. Și la Vucici mi-ar răspunde imediat. Aș suna la liderii din parteneriatele strategice. Cei din Balcanii de Vest vă garantez că mi-ar răspunde. Liderii din Golf mi-ar răspunde. Lideri ai instituțiilor europene mi-ar răspunde. Sunt un pro-european convins.”, a declarat Viorica Dăncilă.

Liderul PSD a mai spus că a luat deja legătura cu Camelia Smicală și a promis că va face demersurile necesare pentru a o ajuta. Viorica Dăncilă a mai menționat că acest caz este unul la care ar rezona orice mamă din România.

”Este un caz de suflet. Voi face tot ce depinde de mine, să ajut o mamă care luptă pentru copiii ei”, a declarat Viorica Dăncilă. Răspunsul președintelui PSD vine în contextul în care, Camelia Smicală a scris pe pagina ei de Facebook că a cerut ajutor inclusiv președintelui Klaus Iohannis, dar nu a primit niciun răspuns din partea acestuia.

UPDATE 19:09 Klaus Ioannis nu i-a reprezentat pe toți românii. Nu a reprezentat nici minorități,e nici toți românii din această țară. A repre. doar PNL.

 
 Vreu să fac un referendum pe imunutate. Vreau să fac eu ceea ce a promis și nu a făcut Klaus Iohannis

O a doua prioritate este Schengenul. O a treia este legată de vizele pentru SUA.

O a patra este mecanismul de cooperare și verificare pentru că eu consider că este o abordare incorectă. Nu poți să aplici decizii europene doar la 2 state membre pentru că aceasta arată un dublu standard. Eu îmi doresc ca România să stea la masa deciziilor. SĂ nu existe state de rang unu și de rang doi. Avem în România cetățeni de rang unu și de rang doi, împărțiți de Klaus Iohannis.

Vreau o politică externă bazată pe dialog și pe cooperare cu cât mai multe state, nu numai în interiorul UE, chiar și cu state terțe, cu care nu mai colaborăm de foarte mult timp.

Pe plan intern vreau în continuare o politică pe bunăstarea românilor și pe creșterea nivelului de trai. Nu voi accepta o politică de austeritate în România.

Aceleași acuzații privind deficitul bugetar au fost făcute de aceeași oameni, Cîțu, Iohannis. Eu cred că trebuie să găsească soluții. Afirmatiile făcute de ministrul Cîțu a dus la creșterea euro. Nu sunt acolo să se plangă de greua moștenire. Dacă nu sunt în stare, să-i lase pe alții.

Dacă aceste lucruri sunt adevărate, atunci de ce refuză miniștrii din cabinetul Orban dezbatere cu foștii miniștrii PSD. Vin cu minciuni pentru a ascunde competența”, a declarat Viorica Dăncilă.

UPDATE 18:58

Dăncilă a spus că a încercat să contracareze minciunile celor de la PNL și a menționat că OUG 13 a fost declarată constituțională de către CCR, însă a precizat că prevederile acestei OUG nu sunt oportune. ”Nu eram premierul României, eram europarlamentar. Trebuia să explic pentru că au fost atâtea atacuri din partea Monicăi Macovei și a europarlamentarilor PNL.

Mail-uri nu am trimis numai eu, toți europarlamentarii trimit astfel de mesaje, pentru că este nevoie să lămurești niște situații.

Europarlamentari de la PNL au venit și au adus în discuție România în PE. Indiferent de ceea ce se întâmplă în România, noi trebuie să rezolvăm totul în țară, nu să ne judece toate celelalte din UE.

OUG 13 a fost declarată constituțională de către CCR. Acum nu o văd oportună, plus că avem un referendum care nu ne permite să dăm OUG pe justiție.”, a declarat Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a fost întrebată, la conferinţa de presă de la Parlament, de ce fiul ei adoptiv a fost angajat la Curtea de Conturi. Preşedintele PSD a afirmat că nu a avut niciun rol în angajarea fiului său, iar acesta vrea să arate că se poate descurca singur.

“Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de conturi, a fost angajat înainte de a deveni eu premier. Haideți să nu mai legăm în permanentă activitatea copiilor de părinți. Fiul meu a fost foarte atacat în ultima perioada. A avut o vină și pentru faptul că a fost adoptat. A fost tot vina lui. Probabil dacă îl lăsăm într-un orfelinat nu erau toate aceste atacuri. Nu iese în spațiul public, nu s-a raportat la politică. Nu vrea decât să îl las să își urmeze cursul viețîi lui. Mi-a spus de multe ori că faptul că mama lui este premier nu este foarte bun, pentru că de multe ori este izolat. Viorica Dăncilă, preşedintele României, îi va consideră pe toți tinerii din această țară ca pe propriii copii. A fost opțiunea lui (să se angajeze la Curtea de Conturi, n.r.). Oriunde s-a dus, niciodată nu a spun ‘merg într-un anumit loc’, tocmai pentru a demonstra că se poate ridica pe propriile picioare”, a declarat Dăncilă.

UPDATE 18:47

Dăncilă nu-l apără pe Dragnea, dar nici nu se ”leapădă” de el.

Întrebată dacă Liviu Dragnea a fost un om bun sau un om rău pentru România, Dăncilă a evitat să ofere un răspuns tranșant: „Acest lucru v-aș întreba eu. Care este mai nociv? Băsescu sau Iohannis? Noi ne asumăm istoria acestui partid și ne asumăm fiecare lider al partidului și cu lucrurile bune, și cu lucrurile rele. Învățăm să nu mai repetăm greșelile liderilor noștri și luăm lucrurile bune de la liderii care au adus plus valoare în anumite situații.

Dăncilă a atins și un subiect sensibil: relația cu Republica Moldova.

”Acest deziderat a fost ratat și de Klaus Iohannis. Nu l-am văzut de prea multe ori în Moldova. Am fost avocatul Moldovei în instituțiile europene, când am fost europarlamentar. Trebuie să adere la UE și asta va duce la unirea cu România. Voi face tot ce pot pentru acest deziderat.”, a spus Viorica Dăncilă.

UPDATE 18:37 “Eu cred că nu am intervenit în justiție. Cînd ministrul justiției a intervenit, eu am corectat. Justiția trebuie făcută de magistrați. Președintele României nu trebuie să intervină în justiție pentru că trebuie să fie un model pentru justiție”, a declarat Viorica Dăncilă.

Președintele PSD a mai spus că trebuie să avem o relație corectă cu China. legat de problema 5G, Dăncilă a spus că acest lucru nu s-a putut face fără premierul României. “A existat această dezinformare, că 5 G a fost făcut de președintele României. Toate aceste lucruri le-a făcut Guvernul României”, a mai spus Viorica Dăncilă.

”Cred și acum că este necesară o dezbatere, cred că avem această responsabilitate pentru români. 

Cred că domnul Iohannis ar trebui să dea dovadă de curaj și respect față de români. Această frică, această fugă a dumneavoastră de dezbatere nu este acceptată de către români. Eu cred că vă este frică pentru că toate etichetele pe care mi le-ați lipit de-a lungul timpului vi se potrivesc mai degrabă dumneavoastră, nu mie.

Haideți, dați dovadă de curaj și veniți în fața românilor. Veniți să discutăm în fața tuturor românilor, să decidă ei cine merită să ocupe scaunul de la Cotroceni”, a declarat Viorica Dăncilă.

UPDATE 18:30 “Chiar dacă domnul Iohannis nu doreşte o dezbatere nici cu mine, nici cu dvs, aş vrea ca prin intermediul presei să răspundă la o serie de întrebări. Nu pentru mine, ci pentru românii care aşteaptă.

1. De ce nu aţi făcut nimic domnule Iohannis în cei cinci ani de mandat? Pentru că singura preocupare a dvs. a fost bifarea unui nou mandat? Cum v-aţi simţit să primiţi salariul în fiecare lună fără să faceţi nimic pentru români?

 2. A primis că va renunţa la imunitatea oferită de funcţia prezidenţială. De ce i-aţi minţit pe români? De ce nu aţi făcut un referendum? Eu nu am avut nevoie de imunitate? De ce vă este frică? Nu cumva dosarele pe care le aveţi sau problemele cu justiţia că sperie?

3. La summitul de la Sibiu, a primis că România va intra în Schengen. Domnule Iohannis, vă asumaţi acest eşec al politicii externe? Sunt totuşi cinci ani de mandat în care acest lucru ar fi putut fi rezolvat. România îndeplineşte din punct de vedere tehnic condiţiile. Dvs. ne-aţi reprezentat în Consiliul European. E o decizie politică. Puteaţi să vorbiţi cu şefii de state şi de guverne.

4. A declarat că i-ar reeduca pe pesedişti, dar ar trebui prima dată educaţi. Nu ştiu dacă înţelegeţi domnule Iohannis că românii nu trebuie jigniţi indiferent de partidul din care fac parte. Preşedintele României trebuie să fie preşedintele tuturor românilor. Credeţi că aceasta este atitudinea pe care trebuie să o aibă preşedintele tuturor românilor?

5. Am văzut că de fiecare data a ieşit cu un discurs extremist, a spus că PSD trebuie să dispară, primarii PSD trebuie să dispară. Cum explicaţi protocolul pe care l-aţi semnat cu Adrian Năstase? Cum explicaţi că în 2009 aţi vrut să fiţi prim-ministru tot din partea PSD? Să înţelegem că susţineţi ceea ce vă interesează? Că avantajul personal e mai important decât avantajul naţional?

6. Domnule preşedinte, nu ne-aţi lămurit nici până astăzi de unde ştiu cei din apropierea dvs. că trebuie să mă pregătesc de o dezbatere cu procurorii? De unde ştiu de activitatea organelor de justiţie? Aceasta e justiţia independentă pe care o vreţi în România? Aţi intervenit brutal în justiţie câţi aţi cerut demisia şefului DIICOT, când aţi cerut desfiinţarea SIIJ. Aceasta este justiţie independentă? Eu ştiu că abordarea unui preşedinte care ţine la statutulde stat membru UE trebuie să fie pentru o justiţie independentă, pentru statul de drept, dar şi pentru garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Ce aţi făcut când au fost abuzuri? Care a fost atitudinea dvs?”, a afirmat Viorica Dăncilă.

UPDATE 18:25 ”Klaus Iohannis refuză această confruntare, vrea doar o dezbatere cu cei pe care îi agrează, sfidând românii care l-au votat, dar și pe cei care nu l-au votat, pentru că președintele trebuie să fie al tuturor. Văd teama de întrebări și de adevăruri incomode. Am avut parte de jigniri și minciuni din partea lui Iohannis, o confruntare arăta cum suntem fiecare, cum suntem pregătiți pentru funcție și ce am făcut în funcția deținută până acum. Avem această responsabilitate față de cetățeni să venim cu un raport și propria viziune despre următorii 5 ani. Văd că nu vrea această confruntare, un om laș și arogant. Eu vin cu un bilanț comparativ, cu o analiză a mandatului meu de premier de un an și 9 luni.

El a avut 25 de deplasări în străinătate și 40 de primiri la București și nu am văzut nimic pentru România. S-a întors din SU

Știrea inițială

Viorica Dăncilă a plecat în jurul orei 17,15 spre locația aleasă pentru contraofensiva la dezbaterea lui Iohannis. Cu câteva minute înainte de ora 18, liderul PSD a dat startul dezbaterii cu un atac la contracandidatul său.

“Președintele Iohannis este un laș și un arogant”, a declarat Dăncilă. Șefa PSD și-a făcut apoi mandatul perioadei sale de premier, punând față în față acțiunile sale cu cele ale președintelui.

La dezbaterea organizată de Klaus Iohannis, accesul presei este restricționat și doar jurnaliștii selectați de președinte vor avea voie să adreseze întrebări. Totuși…. jurnaliștii acreditați pe lângă Administrația Prezidențială vor putea fi prezenți fără a pune întrebări.

 

Cele mai citite

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

VIDEO. Reacția halucinantă a lui Dan Negru, despre noii jurați “Chefi la Cuțite”

Emisiunea "Chefi la Cuțite" este în prim plan în ultima vreme, după ce vechii jurați care au "scris istorie" în televiziune au demisionat. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă