16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăUPDATE Curtea Constituțională din Republica Moldova l-a suspendat din nou pe Igor...

UPDATE Curtea Constituțională din Republica Moldova l-a suspendat din nou pe Igor Dodon

În sesizarea deputatului Partidului Democrat se menţionează că prin refuzul deliberat al preşedintelui Republicii Moldova de a executa obligaţia constituţională de promulgare a legii, care a fost votată repetat de către Parlament, a fost creat un blocaj instituţional.

UPDATE Curtea Constituțională l-a suspendat din nou pe Igor Dodon

 Curtea Constituţională din Republica Moldova a suspendat temporar vineri, a doua oară în decurs de o săptămână, puterile preşedintelui Igor Dodon, care a refuzat să semneze o lege ce interzice de facto anumite publicaţii ruse în Republica Moldova. Susţinător al unei apropieri faţă de Rusia, Igor Dodon s-a opus în mai multe rânduri semnării unei legi care interzice difuzarea în ţară a unor ”emisiuni de informare, politice şi militare din ţări care nu au semnat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontieră”.

Curtea Constituţională a precizat că sesizarea va fi examinată vineri, 5 ianuarie. Legea de modificare a Codului Audiovizualului, propusă de către deputaţii Partidului Democrat şi cei ai Grupului parlamentar Popular European din Republica Moldova, prevede interzicerea programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic altele decât cele produse în statele membre ale UE, SUA, Canada şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Proiectul a fost votat de Parlament pe 7 decembrie, după ce prima oară şeful statului a refuzat să-l promulge. Potrivit prevederilor în vigoare, şeful statului este obligat să promulge această lege.

Marţi, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea atribuţiilor preşedintelui Igor Dodon privind numirea miniştrilor, în urma examinării unei sesizări depuse de către un grup de deputaţi ai Partidului Democrat. Curtea a constatat că “preşedintele se află în imposibilitatea îndeplinirii mandatului, din cauza refuzului deliberat de a-şi exercita obligaţia constituţională”. Decizia a fost luată după ce Igor Dodon a respins pentru a doua oară candidaturile la şapte funcţii de miniştri propuse de Guvern.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă