15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăControversă PSD - PNL pe Programul Start-up Nation

Controversă PSD – PNL pe Programul Start-up Nation

Firmele care au un contract sau un precontract cu o universitate sau care folosesc brevete înregistrate la OSIM vor primi 10 puncte suplimentar în noua ediţie a programului Start-Up Nation, a declarat senatorul Ştefan-Radu Oprea , secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în calitate de iniţiator al ‘Start-Up Nation – ediţia a III-a’, informează Agerpres.

Reacţia a venit imediat. Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Radu Ştefan Oprea, lansează propunerea legislativă “Start-Up Nation – ediţia a III-a”, într-un exerciţiu de PR ridicol, după ce, pe vremea când era ministru, la rectificarea bugetară din august, a redus creditele bugetare aferente acestui program cu suma de 232,570 milioane de lei, scrie, pe de altă parte, actualul ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

“S-a vorbit foarte mult despre inovare şi atunci am gândit un punctaj pentru inovare astfel încât să putem măsura pentru că inovarea este greu de cuantificat şi de măsurat într-un criteriu. Ceea ce propunem este ca firmele care au un contract sau un precontract cu o universitate, cu o firmă sau care folosesc brevete înregistrate la OSIM să primească un punctaj de 10 puncte suplimentar”, a spus Radu Oprea, la evenimentul de lansare a propunerii legislative ‘Start-Up Nation – ediţia a III-a’.

El a afirmat că în noua ediţie se va acorda un punctaj mai mare cu 20 de puncte pentru producţie, servicii, industrii creative şi comerţ.

De asemenea, aportul la capitalul social subscris şi vărsat al societăţii aplicante va fi punctat diferit, respectiv 15 puncte pentru 6000 de lei, 10 puncte pentru 5000 de lei şi 5 puncte pentru 4000 de lei.

Totodată, pentru echipamente tehnologice şi software necesare desfăşurării activităţii în pondere mai mare sau egală cu 80% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile se vor acorda 15 puncte. Pentru echipamente tehnologice şi software necesare desfăşurării activităţii în pondere mai mare sau egală cu 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile firma va primi 10 puncte. Dacă ponderea este mai mare sau egală cu 40% se vor acorda 5 puncte.

În replică, Virgil Popescu spune că, “după ce PSD a pârjolit totul şi a lăsat prăpăd în urmă, iar noi ne-am asumat greaua misiune de a pune România pe traiectoria normală, fostul ministru Radu Ştefan Oprea, într-un exerciţiu de PR ridicol, vine să lanseze propunerea legislativă “Start-Up Nation – ediţia a III-a””.

Popescu aminteşte că, pe vremea când era ministru, la rectificarea bugetară din august, Oprea a redus creditele bugetare aferente acestui program cu suma de 232.570.000 lei. “Pe lângă asta, a lăsat în urmă facturi neplătite, iar mulţi beneficiarii au trimis, disperaţi, reclamaţii că sunt în situaţia în care furnizorii le ridică echipamentele livrate şi neachitate”, arată Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, Radu Ştefan Oprea a fost cel care a cerut, sub semnătura sa, tăierea creditelor de angajament din buget în sumă de 100 milioane de lei.

“Guvernul PNL a îndreptat această situaţie gravă la rectificarea bugetară, când s-au alocat 300 milioane de lei pentru a plăti toate deconturile care vor fi depuse la minister, până la sfârşitul anului. Guvernul PNL va susţine şi în continuare programul Start UP Nation, însă vom face o evaluare şi, pe viitor, vom promova performanţa antreprenorială, inovarea şi introducerea de noi tehnologii care să permită IMM-urilor înfiinţate prin program să se poată autosusţine şi după perioada implementării programului”, scrie Virgil Popescu.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă