30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăConfruntare la vârful PSD: Dragnea contra Tudose. Bătălia finală, pe 29...

Confruntare la vârful PSD: Dragnea contra Tudose. Bătălia finală, pe 29 ianuarie

Comitetul Executiv Național la PSD s-a reunit, luni, pentru a discuta dacă Guvernul Tudose continuă în actuala formulă sau va fi restructurat, prin reducerea numărului de ministere. Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni, la finalul Comitetului Executiv Naţional al PSD, că nu renunţă la ideea restructurării Guvernului, precizând că o va propune la CExN-ul de la Iaşi, care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Președintele PSD Liviu Dragnea vrea menţinerea actualei structuri guvernamentale. În schimb, premierul Mihai Tudose şi-ar dori o structură mai restrânsă. Sub masca restructurării, însă, Tudose încearcă  să scape de unii dintre apropiații lui Liviu Dragnea din Guvern, în primul rând de Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

Potrivit unor surse din PSD, la începutul şedinței CEX, premierul a luat cuvântul şi a pus în discuţie restructurarea Executivului. Printre ministerele care ar putea fi comasate se regăsesc, pe lângă Apele cu Mediul, Energia cu Economia, Turismul şi Tineretul şi Sportul, Românii de pretutindeni cu Afacerile Externe, precum şi Educaţia şi Cercetarea. În prezent, Guvernul are în componenţă, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul, Marcel Ciolacu, fără portofoliu, 24 de miniştri şi doi miniştri delegaţi – Mariu Nica şi Victor Negrescu, la Fonduri Europene şi la Afaceri Europene. Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, i-a reproșat lui Dragnea că a înțesat structurile guvernamentale cu oameni proveniți din Teleorman, au afirmat sursele citate.

 

Cum se împart taberele din PSD

Existența celor două tabere a fost vizibilă și în organizarea întâlnirilor informale care au avut loc înainte de ședința conducerii PSD de ieri. Duminică seara, Dragnea a participat la o petrecere de Sfântul Ion a liderilor PSD, de la care au lipsit atât Mihai Tudose cât și Niculae Bădălău. Acesta s-a poziţionat și în public de partea premierului susţinând că este nevoie de o restructurare a Guvernului, care ar urma să aibă 16-17 ministere.

Mai mult, Bădălău a spus că ar fi oportună organizarea un congres al social-democraţilor. Bădălău este în conflict cu Liviu Dragnea, de când acesta a refuzat să îi permită să devină președinte al Curții de Conturi. În schimb, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării,  s-a poziționat de partea lui Dragnea și a afirmat că un congres al partidului nu ar fi tocmai o soluţie bună şi că Guvernul Tudose nu ar trebui restructurat. Pe lângă Stănescu, Dragnea este susținut și de lideri precum Marian Neacșu, Codrin Ștefănescu sau Florin Iordache.

Ieri, înainte de ședința conducerii PSD, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu mai mulţi miniştri şi cu lideri locali ai partidului, între care Niculae Bădălău, vicepremierul Marcel Ciolacu, președintele CJ Vrancea Marian Oprişan, președintele PSD Dâmbovița Adrian Ţuţuianu, ministrul Transporutilor Felix Stroe. De altfel, după întâlnire, Oprișan a pledat explicit pentru scenariul propus de Mihai Tudose. ” Ca să ducem la capăt programul de guvernare este nevoie de o restructurare totală a administraţiei centrale şi implicit a Guvernului. Aparatul central este foarte încărcat şi trebuie eficientizat astfel încât să ne ţinem promisiunile în faţa românilor”, a spus Oprișan. Oprișan este de mai multă vreme nemulțumit de faptul că Liviu Dragnea l-a marginalizat în PSD. Nu a primit funcții în Guvern de la Dragnea, nu a jucat un rol important așa cum o făcea pe vremuri. Între cei doi a apărut un conflict alimentat și de faptul că firma Teldrum, controlată de Dragnea,  a încercat să obțină contracte de asflatare în Vrancea, dând la o partea oamenii lui Oprișan. Și Țuțuianu este supărat pe Liviu Dragnea, după ce acesta l-a forțat să demisioneze din fruntea MApN, în urma apariției unui comunicat despre întârzieri la plata soldelor.

 

Mesajele liderilor PSD

Premierul Mihai Tudose a spus, la sosirea la sediul PSD, că îşi menţine opinia potrivit căreia este necesară o restructurare a Guvernului.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că îl susține pe Tudose pentru a rămâne premier. El a afirmat că nu îi e teamă că va fi schimbat de la şefia PSD şi că nu este nevoie de un congres. În același ton cu Dragnea, Rovana Plumb a declarat, la sosirea la sediul PSD, că esenţial în această perioadă este să se asigură ”o bună guvernare”, că trebuie lăsate ”confruntările şi competiţiile” şi că nu este momentul unei restructurări. În tabăra președintelui PSD s-a poziționat și euorparlamentarul Viorica Dăncilă, care a spus că nu se pune problema schimbrăii lui Dragnea din fruntea PSD și că așteaptă să vadă argumentele celor care vor restructurarea. La rândul său, Florin Iordache a pledat pentru discutarea unui singur punct –  găsirea înlocuitorului pentru Doina Pană, fiind împotriva restructurării.

 

Fost liberal, propus la Ape

Social-democraţii au votat în cadrul şedinţei ca senatorul de Bistriţa, Ioan Deneş să fie cel care preia portofoliul ministerului Apelor şi Pădurilor după ce Doina Pană a demisionat, săptămâna trecută.

Ioan Deneș este la al doilea mandat de senator. În 2012 a intrat în Parlament pe listele USL, din partea PNL, iar după ruperea alianței, Deneș a fost primul parlamentar care și-a anunțat trecerea de la PSD la PNL.

 

 

Relaxarea criteriilor de integritate

 

În plus, secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a lansat ideea modificării Statutului PSD în privinţa criteriilor de integritate.

”Schimbarea ar fi foarte simplă: până nu eşti condamnat definitiv nu îţi pierzi calitatea nici de lider, funcţia pe care o deţii sau membru de partid. Suntem foarte solidari cu colegii noştri care păţesc astfel de lucruri. Au fost perioade când am avut aproape 94% dintre primarii PSD într-o formă de anchetă ANI, DNA şamd. A fost pur şi simplu urgie vizavi de colegii noştri”, a declarat Codrin Ştefănescu.

 

 

Ce spun disidenții din partid

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, consideră că PSD trebuie să facă ”o mişcare inteligentă” şi să schimbe conducerea, astfel încât să poată fi recuperaţi ”paşii pierduţi” în 2017. PSD are nevoie de un Congres extraordinar, care să urmărească statutul partidului din viziunea membrului de partid, şi nu a liderului unic, a declarat, la RFI, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, membru PSD. Europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan apreciază că membrii conducerii PSD ar trebui să ceară demisia lui Liviu Dragnea şi să organizeze de urgenţă congres. Europarlamentarul afirmă că anul 2017 a însemnat izolarea totală a României în plan extern şi includerea ţării ”pe lista neagră a ţărilor cu democraţii fragile, cu derapaje grave de la principiile statului de drept”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă