15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăConflict deschis între activiștii de mediu și Tanczos Barna. Se vrea demisia...

Conflict deschis între activiștii de mediu și Tanczos Barna. Se vrea demisia ministrului

Ministrul ar vrea să dea drumul unei ordonanțe care face posibilă împușcarea urșilor periculoși în 24 de ore.

Activiștii de mediu cer, într-o petiție, demiterea ministrului, despre care spun că „pregătește legalizarea vânătorii la trofeu”.„Am inițiat o serie de consultări cu privire la atacurile de urși din ultimele zile în Ținutul Secuiesc cu toate organizațiile și instituțiile direct implicate în această zonă pentru a discuta despre modificarea legislației care ar da posibilitatea autorităților locale – ca prin sedare sau împușcare – să poată să intervină în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac. În această după-amiază, de la ora 18, mă voi întâlni cu primarii din Ținutul Secuiesc, asociațiile de vânătoare și organizațiile de fermieri. Avem o responsabilitate enormă și trebuie să luăm împreună, în mod rațional cele mai bune decizii în această temă”, a scris ministrul.

Între timp, Agent Green a inițiat o petiție pentru demiterea lui Tanczos, arătând că ministrul a coalizat cu vânătorii de trofee, cu mafia lemnului și blochează inițiativele benefice pentru natură.

„În cele 6 luni care au trecut de când România îl are ca ministru al mediului pe Tanczos Barna nu s-a schimbat nimic în bine. Ba din contră. Acest ministru a coalizat cu vânătorii de trofee, cu mafia lemnului și blochează inițiative legislative benefice naturii, precum și finanțări cheie pentru rezolvarea unor probleme de mediu. Singurele victorii pentru natură sunt cele în instanțele de judecată. Mentalitatea la minister nu s-a schimbat deloc. Natura nu este văzută ca suport al vieții ci ca pe o piedică care trebuie rezolvată. Acestea sunt doar câteva dintre problemele majore pentru care acest ministru trebuie schimbat urgent”, se arată în petiție.

De altfel, și Greenpeace România l-a atacat pe Tanczos spunând că „speculează oportunitatea”, „într-un moment în care opinia publică e îngrijorată de vizitele și atacurile urșilor în comunități și frustrată de lipsa de implicare a Ministerului Mediului”.

„Intervenția de prevenție în pădure, chiar și acolo unde ursul nu a coborât în sat, dar “ar putea” deveni periculos (…) deschide larg poarta organizării partidelor de vânătoare la trofeu”, se arată în mesajul Greenpeace.

Organizația a criticat și declarația ministrului care spunea că „Nu vorbim în niciun caz în acest moment de vânătoare, vorbim de intervenție preventivă, de eliminare a pericolului imediat. „Prevenție și management nu înseamnă doar uciderea animalelor, ci mai degrabă inventarierea populației, studii privind efectele hrănirii lor, un sistem de monitorizare prin GPS al comportamentului urșilor din pădure și măsuri de protecție (garduri, alarme etc.) pentru comunitățile aflate în pericol”, potrivit Greenpeace.

Un bărbat de 53 de ani a fost operat duminică la spitalul din Miercurea Ciuc după ce a fost atacat de un urs într-o localitate din Harghita, fiind un al doilea atac în județ în 48 de ore. Vineri, un alt bărbat a ajuns la spital după ce a fost atacat de urs și a fost operat.

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă