15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăComisia specială se pronunță în legătură cu atribuțiile președintelui privind stagiarii din...

Comisia specială se pronunță în legătură cu atribuțiile președintelui privind stagiarii din Justiție

Iniţial, textul prevedea că preşedintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor stagiari, iar refuzul motivat se comunica de îndată Consiliului Superior al Magistraturii.

Parlamentarii au decis şi eliminarea comisiilor speciale parlamentare pentru controlul activităţii serviciilor de informaţii din verificarea declaraţiei olografe dată de magistraţi pe propria răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

“Verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile prevăzute la alin. (2) se face individual pentru fiecare declaraţie de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizat de Ministerul Justiţiei, Secţia pentru judecători sau Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii judecătorul sau procurorul vizat”, prevede textul adoptat. Iniţial, verificarea era făcută şi de comisiile speciale parlamentare pentru controlul activităţii serviciilor de informaţii.

Rezultatul verificărilor se comunică din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi judecătorului sau procurorului vizat.

Parlamentarii au modificat şi textul referitor la incompatibilităţi.

“Funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia: a) funcţiilor didactice din învăţământul superior, aşa cum acestea sunt definite de legislaţia în vigoare; b) funcţiilor din structurile autorităţii judecătoreşti, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri; c) funcţiilor din cadrul Ministerului Justiţiei sau unităţilor subordonate acestuia”, se arată în textul adoptat.

Informaţiile care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea instituţională între instanţe şi parchete, pe de o parte, şi orice altă autoritate publică, pe de altă parte, constituie informaţii de interes public, la care accesul liber este garantat, în măsura în care nu contravin prevederilor legilor speciale, a mai decis comisia.

Comisia specială urmează să continue marţi, de la ora 8,30, dezbaterile la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor şi la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă