21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăCamera Deputaţilor a adoptat modificările la Legile Justiţiei

Camera Deputaţilor a adoptat modificările la Legile Justiţiei

Modificarea proiectelor a fost făcută în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii au fost adoptate în plenul Camerei Deputaților. Camera Deputaților este prima cameră sesizată.

Pentru Legea privind Organizarea Judiciară au fost înregistrate 183 „pentru”, 91 „impotriva” și 1 abtinere.

Pentru Legea privind statul magistraților au fost date190 voturi „pentru”, 89 „impotriva” și 2 abțineri.

Pentru Legea prividn CSM s-a votat cu 189 voturi „pentru” și 101 „împotriva” și 2 abțineri.

Printre cele mai importante modificări la cele două legi se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

Astfel, alineatul (1) al articolului 53 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de Secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani”.

Preşedintele Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, a precizat , în plenul Camerei, că modificările aduse pun în acord prevederile acestor acte normative cu deciziile Curţii Constituţionale.

Reprezentaţii Opoziţiei au criticat modul de adoptare „pe repede -Înainte” a celor trei legi, procedura, respectiv modificările făcute.

„PNL va contesta la CCR această manieră prin care dumneavoastră votaţi, prin majoritatea pe care o aveţi, Legile Justiţiei. Legea care scoate preşedintele din procedura de numire a magistraţilor, prin care scoateţi la pensie 2.500 de magistraţi şi salvaţi dosare”, a anunţat liderul grupului PNL, Raluca Turcan.

Parlamentarii din Comisia pentru legile justiţiei au dat marţi raport de admitere, în ansamblu, pentru legile 303/2004 şi 317/2004 privind Statutul magistraţilor, respectiv pentru funcţionarea şi organizarea CSM.

Ambele rapoarte au fost votate cu 13 voturi pentru şi 7 împotrivă.

Legea 304/2014 privind Organizarea Judiciară a vot votată, marți, pe articolele declarate neconstituționale de către CCR.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă