21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăANOSR: Studenții nu vor taxe mai mari care să acopere creșterile salariale...

ANOSR: Studenții nu vor taxe mai mari care să acopere creșterile salariale ale profesorilor

Intr-un comunicat de presa, ANOSR anunta universitatile iau in calcul majorarea taxelor de scolarizare. “Incepand cu 1 martie 2018, salariul brut pentru angajatii din domeniul educatiei a crescut cu 20%, iar anumite universitati considera ca sumele de bani necesare in urma cresterii trebuie acoperite din buzunarele studentilor”, spun studentii. Potrivit acestora, “problema este data de faptul ca aceste cresteri nu au fost corelate cu indicatori de performanta”.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) se arata extrem de ingrijorata de intentia anumitor institutii de invatamant superior de stat din Romania de a creste taxele de scolarizare. Un numar mic dintre acestea chiar au concretizat aceste intentii, fapt ce va fi suportat de studentii acestora la inceputul primului semestru din viitorul an universitar. Incepand cu 1 martie 2018, salariul brut pentru angajatii din domeniul educatiei a crescut cu 20%, iar anumite universitati considera ca sumele de bani necesare in urma cresterii trebuie acoperite din buzunarele studentilor.

Aceasta situatie se datoreaza politicilor guvernamentale in acest domeniu din perioada 2015-2018, salariile cadrelor didactice crescand cu peste 200%. Apreciem aceste cresteri ca fiind un fapt pozitiv si subliniem ca militam constant pentru ca educatia sa fie finantata corespunzator. Totusi, trebuie sa constatam cu regret ca acestea nu au fost nicidecum corelate cu asigurarea unui mediu de calitate crescanda a procesului de predare si invatare.

Faptul ca s-a investit in personalul universitatilor reprezinta un lucru salutar. Problema este data de faptul ca aceste cresteri nu au fost corelate cu indicatori de performanta. Practic, profesorilor li s-a dublat salariul fara a fi cerut nimic in plus din partea acestora.

In acelasi timp, din pacate, parerea studentilor nu este considerata extrem de relevanta atunci cand vine vorba de evaluarea periodica a cadrelor didactice si de stabilirea unui sistem de retribuire bazat pe criterii de performanta vizand, in primul rand, activitatea didactica. Acest aspect nu poate fi considerat ca fiind in acord cu principiile si valorile academice ale procesului Bologna, pe care sistemul nostru de invatamant superior si implicit universitatile noastre si le-au asumat si le promoveaza cel putin la nivel declarativ.

Finantarea de baza pentru anul 2017 a avut o crestere de circa 22%, iar Ministerul Educatiei Nationale (MEN) apreciaza aceste fonduri ca fiind suficiente pentru a acoperi cresterile salariale in majoritatea institutiilor de invatamant superior. In acelea unde cresterea finantarii de baza nu acopera aceste cresteri, putem discuta despre probleme de management universitar. Dar totusi, exista tot mai multe universitati in care se discuta despre cresterea taxelor de scolarizare pentru a acoperi cresterile salariale.

De asemenea, trebuie sa constatam nu a existat un interes deosebit al institutiilor de invatamant superior raportat la finantarea suplimentara, cea care se acorda in baza unor criterii de performanta. Aceasta era o sursa de unde universitatile puteau suplimenta veniturile obtinute din partea MEN.

In aceste conditii, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania solicita institutiilor de invatamant superior de stat sa nu impovareze financiar studentii pentru a acoperi cresterile salariale ale profesorilor, ci sa participe in mod activ la dezvoltarea unui model educational bazat pe performanta. Totodata, reiteram solicitarile catre Ministerul Educatiei Nationale, catre Guvernul Romaniei si catre actorii politici sa contribuie la asigurarea unei finantari adecvate pentru sistemul educational, directionand cel putin 6% din PIB catre acest domeniu.

“Cresterile salariale, mai mult decat necesare de altfel, trebuie sa fie dublate de masuri care sa conduca la imbunatatirea prestatiei acestora. Cresterea taxelor de scolarizare in vederea platii acestor sume incalca un principiu simplu: calitatea invatamantului superior nu depinde doar de salarizarea cadrelor didactice. Consideram ca este un moment oportun pentru ca unele universitati sa inceapa un proces de reorganizare a ofertei educationale, respectiv sa coreleze suplimentele salariale in raport cu performanta institutionala” – Marius Deaconu, presedinte ANOSR, informează HotNews.

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă