7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăPoliticăAlina Gorghiu: „Nu cred că ne permitem să inventăm judecători peste noapte”

Alina Gorghiu: „Nu cred că ne permitem să inventăm judecători peste noapte”

„Îmi doresc ca tot acest scandal din ultima vreme să nu fi timorat ceea ce înseamnă sistemul judiciar din România. CSM şi Inspecţia Judiciară nu ar trebui să cedeze deloc niciunei presiuni venite din spaţiul public de la politicieni, de la media care a insistat foarte mult să prezinte dintr-o anumită perspectivă scandalul DNA Ploieşti, motiv pentru care aştept aceste concluzii, considerând, după conferinţa de aseară a preşedintelui Klaus Iohannis, tema revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, închisă”, a declarat vineri Alina Gorghiu.

Senatoarea a punctat faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a devenit „cel mai misterios personaj din România”, fiind titularul unui portofoliu care a creat un nivel de aşteptare foarte mare referitor la revocarea Laurei Codruţa Kovesi, dar ministrul nu şi-a asumat până acum niciuna din acţiunile din sfera Justiţiei.

Alina Gorghiu i-a transmis ministrului Justiţiei „să lase CSM şi Inspecţia Judiciară să-şi facă raportul”, să tragă concluziile şi, în funcţie de acestea, să se ia măsuri în DNA sau în alte parchete, şi „să renunţe la ideea că raportul domniei sale în Parlament nu are niciun fel de valoare, dacă se referă la o eventuală revocare”.

În opinia parlamentarului liberal, ar trebui ca ministrul Tudorel Toader să se ocupe de lucruri „mult mai serioase”, despre care se vorbeşte foarte puţin în spaţiul public, dar care pot fi „o lovitură absolut periculoasă pentru întregul sistem judiciar”.

Alina Gorghiu a mai subliniat că, în ceea ce priveşte legile Justiţiei care au venit înapoi în Parlament, „pe modificările aduse de PSD, există un risc major de destructurare a sistemului judiciar printr-un val de pensionări în condiţiile eliminării limitei de vârstă pentru acordarea pensiei de serviciu, motiv pentru care anul viitor pe vremea aceasta va exista riscul ca peste 2.000 de magistraţi să părăsească sistemul”, afirmând că numărul este „enorm”.

Senatorul a mai afirmat că este nevoie de un studiu de impact pe toată această situaţie, astfel încât Ministerul Justiţiei, când se vor dezbate în parlament articolele neconstituţionale şi se va relua discuţia pe legile Justiţiei, să poată spune foarte clar în ce măsură prevederile modificate au impact sau nu asupra părăsirii sistemului judiciar de un număr important de magistraţi.

Alina Gorghiu consideră că dacă prevederile de acum intră în vigoare, un sfert din magistraţi ar putea ieşi rapid la pensie, dintre care 90% dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce ar echivala cu o „veritabilă epurare”.

„Nu cred că ne permitem să inventăm judecători peste noapte şi să infuzăm în sistemul judiciar magistraţi care nu au pregătirea corespunzătoare. Alte mii vor pleca în următorii ani, cu consecinţe grave asupra actului de justiţie, gândindu-ne că în paralel, durata pregătirii profesionale de la 2 la 4 ani la Institutul Naţional al Magistraturii şi de la 1 la 2 ani stagiul de magistratură, înseamnă o intrare şi mai grea în sistem. Ca urmare, timp de 3 ani niciun absolvent nu va putea deveni judecător stagiar sau procuror stagiar. Ar fi o bulă de timp în care vor ieşi oameni din sistem şi nu va mai intra nimeni”, a detaliat Alina Gorghiu, citată de AGERPRES.

Cele mai citite

Ghid complet pentru înlocuirea dinților de lapte la copii

Înlocuirea dinților de lapte de cei permanenți este o etapă importantă în dezvoltarea copilului. Este un proces natural și, de obicei, fără complicații,...

Tragedie în Champions League. Copilul unui fotbalist de la Young Boys a decedat

Un moment tragic a marcat echipa Young Boys Berna înaintea meciului de miercuri din UEFA Champions League. Meschack Elia, atacantul echipei elvețiene, a primit...

Banca Națională a Elveției reduce masiv rata dobânzii pentru a limita aprecierea francului

Banca Națională a Elveției (SNB) a decis joi o reducere semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară, coborând-o cu 50 de puncte de bază,...
Ultima oră
Pe aceeași temă