Candidații UDMR și PPMT, lăsați în off-side de alegătorii maghiari

de Claudiu Padurean , 03 noiembrie 2014 - stire actualizata la ora 00:07, 03 noiembrie 2014
Candidații UDMR și PPMT, lăsați în off-side de alegătorii maghiari

Alegerile prezidențiale au stârnit un interes scăzut în comunitatea maghiară. Și asta deși, pentru prima oară în istorie a avut de ales între doi candidați la alegerile prezidențiale: Hunor Kelemen, reprezentantul UDMR, și Zsolt Szilagyi, reprezentantul PPMT.

Citește si: Deputaţii AU RESPINS legea care permitea introducerea votului prin corespondenţă

De reținut, totodată, că ambii au încercat să își mobilizeze electoratul prin intermediul unor programe care, teoretic, s-ar număra printre cele mai fierbinți doleanțe ale maghiarilor ardeleni. Hunor Kelemen a lansat, în context electoral, un proiect de lege referitor la autonomia Ținutului Secuiesc.

Zsolt Szilagyi a propus federalizarea României și acordarea unui statut special regiunii locuite de secui, dar și Crișanei, unde comunitatea maghiară este deosebit de puternică. În mod paradoxal, tocmai în aceste județe prezența la vot este cea mai scăzută. Sociologul Ildiko Jucan crede că de vină pentru această pezență scăzută la vot este tocmai faptul că maghiarii adeleni au perceput asemenea demersuri drept unele strict electorale. ”Mulți dintre maghiari cred că, de fapt, politicienii din cele două partide sunt mai mult preocupați de binele propriu, să se căpătuiască, iar de autonomie nu le pasă decât atunci când vin alegerile. Astfel că reacția lor a fost una prin care au vrut să le arate oamenilor politici că și prioritățile lor sunt altele: locuri de muncă și investiții în loc de autonomie. Desigur, tema autonomiei are o puternică încărcătură simbolică, însă acest lucru nu înseamnă automat că ea este și un bun catalizator electoral”.

La rândul său, istoricul Cornel Jurju consideră că ”una dintre explicațiile prezenței scăzute la vot în rândul maghiarilor este tocmai faptul că au avut de ales între doi candidați și unii dintre alegători nu au putut sau nu au vrut să se decidă pentru unul dintre ei. De asemenea, prezidențialele nu sunt o miză pentru maghiarii ardeleni, pentru că au constatat faptul că nici unul dintre candidații propuși de partidele maghiare nu are șanse foarte mari să câștige alegerile.

Citește si: Klaus Iohannis: Am fost convins că voi câştiga alegerile. Este nevoie de un sistem de învăţământ dual, similar cu ceea ce există în Germania

Apoi, am avut o campanie electorală bazată mai mult pe atacuri reciproce. A lipsit o dezbatere în adevăratul sens al cuvântului”. Potrivit analistului media Eduard Boboc, faptul că ”singurul lucru remarcabil din acest punct de vedere este tocmai faptul că există doi candidați. Este vorba de apariția pluripartidismului în comunitatea maghiară. Pe de altă parte, politicienii de etnie maghiară au adoptat această strategie pentru a spori prezența maghiarilor ardeleni la urne, însă este evident faptul că au eșuat. Un alt aspect este reprezentat de faptul că scindarea în comunitatea maghiară devine tot mai profundă”. 

Comentarii

 • Tedy

  03 noiembrie 2014 15:44

  Singura noastra alternativa viabila este fara comunistii lui Iliescu,fara Ponta si haimanalele lui,Fara Dragnea si Hrebenciuc.Indiferent de opinii sau simpatii ,votam JOHANNIS.Maghiarii au stiut sa voteze corect sa i urmam,la cosul de gunoi al istoriei cu PSD ul lui Iliescu.In memoria celor multi si morti in 1989,ucisi de Iliescu sa votam cum trebuie si este normal,sa urmam cel putin exemplul romanilor din diaspora.PONTA ESTE CEL MAI MARE RAU PENTRU ACEASTA TARA.

  raspunde comentariului
 • Elo

  03 noiembrie 2014 14:40

  Ba nu .Maghiarii nu au inteles corect sondajul .Kelemen Hunor se claseaza egal cu Dan Diaconescu .Mai trebuie s-o imparta pe Elodia sau sa se faca intelesi in legile familiei .Asta cu Constitutia ,nu intra la Diaconescu .

  raspunde comentariului
 • Statupalmă Barbacot

  03 noiembrie 2014 6:28

  PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP PONTA PRESIDENT PONTAPreședntePONTAPresident PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

  raspunde comentariului
 • Kasapu

  03 noiembrie 2014 1:09

  Tedy lasate mai trompeta ciumei rosii numita PSD , sa iesim cu totii la vot , nu puteti voi PSD-eilor fura cat putem noi vota , singura sansa sa invingem ciuma rosie este sa iesim la vot , au maxim 5 milioane de semnaturi asta cu mortii din telemorman , gorj , puscariabilul Dragnea nu poate sa fure pana la 18 milioane de voturi , Romani in turul 2 iesiti si mai multi la vot , spuneti da justitie nu hotiei din parlament si guvern

  raspunde comentariului
 • Tedy

  03 noiembrie 2014 0:18

  Maghiarii au sanctionat corect oamenii lor politici,sunt un exemplu de urmat si pentru noi.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design