Alegeri cruciale: Justiția și Vestul sau Partidul și Estul

de Romulus Georgescu , 30 octombrie 2014
Alegeri cruciale: Justiția și Vestul sau Partidul și Estul

 

Alegerile prezidențiale de anul acesta, al căror prim tur va avea loc duminică, au ca miză desemnarea succesorului lui Traian Băsescu, după ce acesta a fost, timp de zece ani, șeful statului. În aceste condiții, chiar și candidații care îl critică pe Băsescu încearcă să pozeze în rolul de președinte jucător. Însă, în campanie, prezidențiabilii au discutat foarte puțin despre teme fundamentale cum ar fi justiția, statul de drept sau politica externă.

Al doilea mandat al lui Traian Băsescu expiră în 21 decembrie, încheind în acest fel o perioadă de 10 ani în care și-a asumat, de la început, rolul de președinte-jucător, în contrapondere cu predecesorii săi, Ion Iliescu și Emil Constantinescu. Traian Băsescu s-a implicat inclusiv în rezolvarea unor probleme de natură economică, deși acestea nu intră direct în atribuțiile președintelui. Pe de altă parte, el a mizat pe cartea justiției, în timpul mandatului său fiind declanșate și finalizate mai multe dosare de corupție. Printre cei condamnați s-au numărat Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vântu sau Dan Voiculescu. În politica externă, Traian Băsescu a optat pentru parteneriatul strategic cu SUA. Confruntat cu două tentative eșuate de suspendare, Băsescu a fost criticat pentru foarte multe dintre deciziile sale. Nici măcar adversarii săi nu au putut nega, însă, că și în 2004, și în 2009, când a candidat pentru Cotroceni, Traian Băsescu și-a definit clar, în fața alegătorilor, profilul de președinte.

Cine candidează pentru Cotroceni

Astăzi, după campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, care se încheie mâine, principalii candidații nu au lămurit care este profilul lor, cel puțin pe zonele care țin de atribuțiile președintelui.

La startul competiției prezidențiale s-au aliniat 14 candidați, însă doar o parte dintre ei vor conta în bătălia pentru Cotroceni direct - prin intrarea în turul doi, sau indirect - prin orientarea voturilor în finală. Caracteristica acestor alegeri este existența unui singur candidat al stângii, Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), care a intrat în competiția pentru Cotroceni sprijinit de un uriaș aparat politico-mediatic. În schimb, voturile electoratului de dreapta sunt revendicate de cinci candidați: Klaus Iohannis (ACL), Călin Popescu Tăriceanu (independent), Elena Udrea (PMP), Monica Macovei (independent) și Teodor Meleșcanu (independent). Potrivit sondajelor, în turul doi ar intra Victor Ponta și Klaus Iohannis.

Temele majore de dezbatere din campanie nu au aparținut candidaților. Scandalul Ponta-SIE a fost pus pe tapet de președintele Traian Băsescu, iar premierul, deși candidează pentru funcția supremă în stat, nici măcar nu s-a obosit să răspundă punctual acuzațiilor. În timpul campaniei, partidele au fost zguduite de scandaluri de corupție în urma cercetărilor procurorilor în dosare precum „Microsoft“ sau cel al retrocedărilor ilegale de păduri. Prezidențiabilii au încercat să își protejeze propria imagine, reacționând la dezăluirile din presă. Victor Ponta și-a dat binecuvântarea pentru demisia lui Viorel Hrebenciuc, acuzat pentru retrocedări ilegale și pentru trafic de influență. Elena Udrea a dezminițit că ar fi implicată în dosare precum “Microsoft“sau EADS.

Justiția, ocrotită declarativ

Însă, dincolo de aceste reacții punctuale, principalii candidați au evitat să explice concret ce se va întâmpla cu Justiția, dacă ajung la Cotroceni.
O asemenea discuție era necesară pentru că președintele are o serie de atribuții concrete în această zonă. Astfel, șeful statului numește, la propunerea ministrului Justiției, procurorul general, procurorul şef al DNA, şeful DIICOT şi pe adjuncţii acestora.

Victor Ponta a menționat, în programul său electoral, că viitorul președinte trebuie să întărească lupta anticorupție. O declarație de bune intenții vagă și care vine în contradicție cu tot ceea ce, în realitate, au făcut Victor Ponta și PSD: încercarea de a-l debarca de la șefia secției I a DNA pe Lucian Papici, care a finalizat dosarul lui Liviu Dragnea; încercarea de a promova legea amnistiei și grațierii; modificarea legii ANI în favoarea baronilor incompatibili; apărarea imunității parlamentare a politicienilor din PSD, acuzați în diverse dosare. Chiar dacă a trecut câteva fraze generale în program, Ponta nu și-a detaliat oferta pe justiție în campanie, atingând subiectul doar atunci când a taxat DNA prentru presupuse acțiuni anti-PSD.

Mai aplicat, candidatul ACL, Klaus Iohannis, promite că va sprijini dezvoltarea capacității procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și îmbunătățirea performanței la nivel local „în paralel cu cea foarte bună de la nivel național”. Însă, nici Iohannis nu a insistat pe acest subiect, dincolo de asigurarea că nu va grația nici un corupt.

Dintre candidații relevanți, doar Monica Macovei pare credibilă pe această zonă, dar prezența ei în media a fost destul de redusă.

Est sau Vest?

Primii doi candidați, în ordinea șanselor, au fost la fel de discreți în ceea ce privește politica externă, care este condusă de președintele României. În plus, evenimentele de la câteva sute de kilometri de granițele României ar fi impus discutarea unei astfel de teme.

Victor Ponta a reușit performanța de a nu atinge acest subiect la lansarea candidaturii sale, iar în campanie l-a ocolit. Lămurirea acestui aspect ar fi fost necesară în condițiile în care premierul a pledat, de mai multe ori, pentru necesitatea unui parteneriat strategic cu China. În lipsa unor discuții aplicate pe această temă, Ponta nu a explicat ce s-ar întâmpla, în aceste condiții, cu parteneriatul strategic cu SUA. În schimb, Iohannis vorbește în programul său despre „aprofundarea“ parteneriatului strategic cu Statele Unite.

Nu avem răspunsurile la astfel de subiecte, care țin de atribuțiile președintelui, și pentru că nu a existat nici o dezbatere între candidați. Institutul de Politici Publice (IPP) a propus o dezbatere între primii șase candidați, potrivit sondajelor de opinie. Premierul Ponta a condiționat participarea de invitarea tuturor celor 14 candidați.

După ce IPP a îndeplinit cererea prezidențiabilului PSD, acesta a transmis că va da un răspuns doar după ce confirmă toți ceilalți 13 candidați. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, după ce Dan Diaconescu, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor și Corneliu Vadim Tudor au evitat să participe, dezbaterea a fost anulată.

Armele PSD: pomenile și frica

Absența unor dezbateri l-a avantajat pe Victor Ponta, care a profitat din plin de calitatea de premier. Legislativul a votat deja proiectele Guvernului privind reducerea CAS cu 5%, amnistia fiscală pentru mame, pensionari și bugetari. În plus, Ponta s-a întrecut în promisiuni privind creșteri de salarii și pensii dar, cum bugetul pe 2015 nu a fost trimis la Parlament, nu este clar în ce măsură aceste programe sunt sustenabile. Pe de altă parte, pe baza ordonanței de urgență privind traseismul, peste 350 de primari ACL au îngroșat rândurile PSD în condițiile în care, în special în zona rurală, edilii influențează decisiv opțiunile alegătorilor. Unul dintre elementele de campanie îl reprezintă atacurile la persoana principalului contracandidat, Klaus Iohannis. Acesta a fost acuzat de purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, că nu ar fi un bun președinte pentru că nu are copii. Social-democrații l-au atacat pe candidatul ACL și pe tema celor șase case pe care le deține, deși Victor Ponta și Daciana Sârbu au împreună șapte imobile. De asemenea, în campanie a fost folosită și Poșta Română, condusă de vicepreședintele PSD Diaspora, Alexandru Petrescu.

Poșta a distribuit pliante ale PSD cu textul “Klaus Iohannis vrea să îți taie pensia”, încercând în acest fel să îi sperie pe pensionari. Mesajul a fost dublat de afișe ale PSD potrivit cărora premierul este singurul candidat care nu taie pensiile.

Pe de altă parte, premierul face tot posibilul pentru a-și asigura sprijinul clerului în campania electorală. A început printr-o referire la faptul că Iohannis nu este ortodox și a continuat prin alocări consistente de fonduri pentru biserici.

De cealaltă parte a baricadei, principala problemă a lui Klaus Iohannis a fost atragerea unui procent cât mai mare din alegătorii dreptei. În prima parte a campaniei, Iohannis a luat la picior filialele PNL și PDL, în încercarea de a-și asigura sprijinul susținătorilor lui Crin Antonescu și pe cel al democrat-liberalilor, care au renunțat la propriul candidat, Cătălin Predoiu. O altă problemă pentru Iohannis este orientarea electoratului pro-Traian Băsescu, pentru care concurează cu Elena Udrea și Monica Macovei. Atragerea acestui electorat a fost cu atât mai dificilă cu cât Iohannis a trebuit să facă față și concurenței lui Călin Popescu Tăriceanu, candidat de dreapta care face jocurile PSD și care joacă rolul de anti-băsist.

Campania lui Iohannis s-a suprapus peste discuțiile despre acuzațiile de incompatibilitate, după ce instanța supremă a acceptat recursul ANI pe această temă. ICCJ a fixat un prim termen pe 18 noiembrie când, cel mai probabil, dosarul nu va fi judecat pe fond, ci se va fixa un alt termen. Chiar dacă Iohannis a câștigat în primă instanță atât Traian Băsescu, susținător declarat al Elenei Udrea, cât și Victor Ponta au insistat pe pericolul de a fi declarat incompatibil, pentru a-i descuraja pe votanții acestuia.

Alegerile în cifre

- În cursa prezidențială s-au înscris 14 candidați.

- Primul tur va avea loc pe 2 noiembrie și au drept de vot 18.296.567 de cetăţeni români.

- În ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot iar în străinătate 294.

- Votarea va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00.

- Românii aflaţi în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, paşaportului sau carnetului de serviciu militar. 

- Cei care se află în străinătate pot prezenta la urne paşaportul, titlul de călătorie sau cartea de identitate. 

- Pentru a deveni președinte din primul tur, un candidat trebuie să obțină jumătate plus unu din voturile cetățenilor din listele electorale.

- Cel de-al doilea tur de scrutin este programat pentru 16 noiembrie, urmând să participe primii doi clasați.

SONDAJE

Ponta și Iohannis, în finală

Potrivit sondajelor de opinie, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale vor intra Victor Ponta și Klaus Iohannis. Însă, diferența dintre primii doi clasați diferă de la un sondaj la altul. Piața sondajelor din România este, însă, marcată de controverse după ce majoritatea institutelor au ajuns să fie conduse de personaje apropiate de PSD. La distanță de primii doi clasați, urmează un pluton format din Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei, ale căror poziții variază, de asemenea, în funcție de casa de sondare. Astfel, potrivit unui recent sondaj CSCI, Victor Ponta ar obține 40% din voturi, Klaus Iohannis - 29%, Călin Popescu Tăriceanu - 8%, Elena Udrea -6%, Monica Macovei - 5%. CSCI este coordonat de Dan Sultănescu, consultantul lui Victor Ponta. Potrivit IRES, Victor Ponta ar fi votat de 43% din cei care s-ar prezenta la urne, Klaus Iohannis de 30%, Elena Udrea - 8%, Călin Popescu Tăriceanu - 6%, Monica Macovei - 5%. IRES îl are ca acționat majoritar pe Vasile Dâncu, fost ministru în Guvernul Adrian Năstase.

acte necesare

Avertismentul MAE, contrazis de BEC

MAE susține că decizia BEC de a permite românilor aflaţi în străinătate în ziua scrutinului să voteze pe baza cărţii de identitate în toate statele, nu doar în ţările UE, duce la riscul de vot multiplu, întrucât nu mai are autocolante suplimentare pentru a fi trimise secţiilor din afara ţării.

În schimb, vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ a declarat că decizia BEC nu favorizează votul multiplu. El a amintit că, potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare înscrie datele persoanei care se prezintă la vot în tabelul prevăzut de lege, iar alegătorul primeşte buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea “VOTAT“numai după ce semnează în acest tabel.

Alegătorul trebuie să declare în scris, pe propria răspundere, că nu a mai votat şi nu va mai vota la acel tur de scrutin, sub sancţiunea legii penale.

Comentarii

 • vio

  01 noiembrie 2014 19:26

  Cautam OPERATORI CALCULATOR pentru plasare anunturi vanzari pe site-uri.Cerinte cunostinte minime PC,necesar calculator cu conexiune la internet.Se ofera instruire gratuita 12 lectii oferite prin email.Dupa instruire,cine doreste, incepe sa lucreze ,solicitati INFO la vioricabut_36yahoo.com.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  01 noiembrie 2014 18:59

  Pt Ubafca.Din 1946 continuitate la Cotroceni pt. ''HETNIA RROMA zau daca pricep ,eu c.g. inteleg ca pana la 30.dec.1947 eram intr-o NORMALITATE-DEMOCRATIE ,CAPITALISM,MONARHIE,dupa data amintita garantul NORMALITATII-M.S.REGELE MIHAI I a fost alungat ,REGATUL ROMANIA desfiintat,trupul tarii sfasiat de fosta URSS,BASARABIA,TINUTUL HERTEI,BUCOVONA DE NORD,BASARABIA DE SUD teritorii si populatii au fost rupte de tara mama,s-a infintat RSS Moldovenesca ,s-au inclus in RSS Ucrainiana teritorii si populatie romaneasca,am fost pricopsiti cu republica tovaraseasca un fel de ''mama hotilor''si alte nenorociri...!Cotrocenii au devenit resedinta prezidentiala dupa dec'89 ,dupa lovitura de stat cu ajutorul fostei URSS data de Iliescu si Ion,impreuna cu tradatorii de tara fideli ...fostei URSS,iar ca sa prosteasca pe romani ei spun ca au facut ...revolutie !Dar daca mergi maine la ...VOT cu consatenii ...dumitale ,eu c.g.,un simplu condicar ,lefegiu ,din orasul unde se da ora exacta spun -VOTATI,VOTATI,VOTATI,KLAUS VERNER JOHANNIS sa ne pastram in trendul lumii civilizate,alaturi de lumea civilizata SUA si tarile U.E. ,garantii securitatii noastre in N.A.T.O.,in zona asta unde suntem ''rau asezati'' fata de interesele imperiului Rusia ! ABSENTEISMUL LA VOT il avantajeaza pe ''carlanul ''gargaragiu,inaintarea intereselor Rusiei in ROMANIA ...V.V. Ponta !Sa auzim si de mai bine !

  raspunde comentariului
 • Ubafca

  01 noiembrie 2014 12:50

  lu c.g., de la ora 11,44.................Nu mi-ai dat un raspuns, il eviti, vezi, GOOGLE nu te mai ajuta ca in cazul SHINIG PATH, a lui Guzman, in privinta faimoasei poze a lui Adrian NASTASE, cand a fost publicata, in 2oo2 sau 2oo3 ???..............Asa, ca tot dai pe goarna talica cum ca citesti Romania Libera de peste 5o de anni..................Trecand la treburi serioase, NOI, asociatia pensionarilor de la mine din sat AM HOTARAT, aseara, dupa ce, la Caminul Cultural am ascultat cu mare atentie EXPUNEAREA fluviu a toarashului Traian Basescu...............Maine, tot satul, cu mic cu mare MEREM LA VOT, votam fiecare dupa propria-i convingere SI TRADITIE, numa pe Elena Urea NU, pentru ca MAINE vrem sa punem capat IPOCI TRAIAN BASESCU, manifestata plenar, in aceasta campanie prin NEPOTA SA, Elena Udrea.................In fapt, maine seara, se incheie CAMPANIA ELECTORALA a domnului Traian, campanie ce DUREAZA DE ZECE ANI.............Cu 2 la suta Urea si 1 la suta Mo MACovei, pupilele de suflet ale basismului, toti trei, ELENA, TRAIAN si MONIKA trebuie sa-si dea demisia din toate functiile publice PLATITE din bani nopstri.................Trebuie sa rocunosc ca, in mod democratic, HETNIA RROMA o vor vota pe Udrea, pentru asi pastra continuitatea din 1946 incoace, la Cotroceni

  raspunde comentariului
 • c.g.

  01 noiembrie 2014 11:44

  Pentru maine,Duminica 2 noiembrie,conteaza ca o majoritate de condicari,lefegii,taranusi,pensionari,cu drept de ...VOT,sa mearga la...VOT si sa il prefere in functia de PRESEDINTE al ROMANIEI pe domnul KLAUS VERNER JOHANNIS,sa puna stampila ...VOTAT pentru respectivul!Procedand in felul asta putem spera ca in anul 2015,KLAUS VERNER JOHANNIS,PRESEDINTELE ROMANIEI,sa gireze ALEGERI ANTCIPATE iar actuala haita ...la Putere,inaintare a intereselor Rusiei in ROMANIA sa mearga pentru multi,multi,ani in ...opozitie,cei in contradictie cu ...LEGEA sa mearga in puscarii ...,iar averile lor ...ILEGALE sa fie confiscate de JUSTITIE in urma un judecati drepte!Procedand in felul asta,putem spera ca o noua Putere ,un nou guvern,sa aiba oarece initiative de INVESTITII,LOCURI DE MUNCA CU SALARII IN ACORD CU PRETURILE DE AZI,SINGURA CALE SI MODALITATE DE AMELIORARE A RUINEI ...TOTALE ACTUALE !Procedand in felul asta,putem spera sa ramanem in trendul lumii civilizate,SUA si tarile U.E.,garantele securitatii ROMANIEI in N.A.T.O.,in zona asta unde suntem ''rau asezati'' fata de interesele imperiului Rusia !In concluzie,putem spera la ALEGERI ANTICIPATE,INVESTITII CEVA LOCURI DE MUNCA CU SALARII IN ACORD CU PRETURILE DE AZI,RAMANEREA IN N.A.T.O.,U.E. ,daca -VOTATI,VOTATI,VOTATI,KLAUS VERNER JOHANNIS PRESEDINTELE ROMANIEI care doreste pentru romani ca '' LUCRUL SA FIE BINE FACUT ...''!Sa auzim si de mai bine !

  raspunde comentariului
 • Statupalmă Barbacot

  01 noiembrie 2014 11:43

  Statupalmă Barbacot , ASTa.i muzica CE mi PLACE... Victor PONTA Văzut CÂȘTIGĂTOR ÎN ALEGERI , ASA VĂD STRĂINII ȘI E BINE AȘA......................................................PSD la CotroCeni, urrra..................................................................................................................................PP ,PONTA PRESIDENTPP, PONTA PREȘEDINTE,,PP, PONTA VA FI PREȘEDINTE ALES AL ROMÂNIEI PP!!!!.URRRAAPP,PONTA PRESIDENT, PONTA PREșEDINTE,,PP, PP,PP,PP.PP. PONTA VA FI PREȘEDINTE ALES AL ROMÂNIEI !!!!.URRRAPP,PONTA PRESIDENT, PONTA PREșEDINTE,,PP, PP,PP,PP.PP. PONTA VA FI PREȘEDINTE ALES AL ROMÂNIEI !!!!.URRPP,PONTA PRESIDENT, PONTA PREșEDINTE,,PP, PP,PP,PP.PP. PONTA VA FI PREȘEDINTE ALES AL ROMÂNIEI !!!!.URRRA, PONTA ESTE SUPER.FAVORIT ,,UUURRRRRRRAAA!!!

  raspunde comentariului
 • Cetateanu, revenire

  01 noiembrie 2014 6:31

  Votați în numar cât mai mare. E foarte important să nu vă decidă alții soarta. Votați pe cine vreți, numai pe Victor Ponta NU! Ar fi alegerea cea mai proastă și răul cel mai mare. Oricare din ceilalți este mai bun, chiar și atunci când ar fi doar un rău mai mic. Preferințele lui Ponta pentru spațiul euro-asiatic, acum încă ținute în frâu, aversiunea pentru occident, preocuparea pentru subordonarea justiției și a presei vor lua după alegere amploare, ceace va determina retragerea majoritații investorilor și firmelor din occident și implicit pierderi masive de locuri de muncă, multe bine plătite. Ca urmare vor scădea încasările din impozite la buget, vor scădea salariile bugetarilor, fondurile pentru pensii, invățământ, sănătate, infrastructură, etc. O foarte probabilă ieșire din Uniunea Europeană va determina reintroducerea taxelor vamale care va scumpi atât toate produsele de import cât și produsele noastre de export, care vor deveni astfel mai puțin competitive, se vor vinde în cantitate mai mică, va fi necesară restrângerea producției și deci o nouă restrângere a locurilor de muncă. Pierderile acestea nu vor putea fi compensate de spatiul euro-asiatic pentru că nu au nici puterea, nici interesul, mai au și propriile lor probleme și de fapt am văzut deja jumătate de secol cât de mult pot ei să ne ajute. Ca urmare șomajul, problemele și mizeria socială vor crește vertiginos inclusiv nemulțumirea, nu doar a maselor ci și din interiorul baronimii, mafiei și partidului. Ponta nu va mai fi în stare nici măcar pe cei mai importanți bugetari să-i mai plătească. Aprovizionarea populației care este astăzi făcută de rețele gen Mall, Kaufland, Carrefour, poate funcționa dacă clientela are un minim de putere de cumpărare. Dacă aceatstă putere dispare, ele trebuie să se retragă iar noi să ne reîntoarcem la fostele cozi dela fostele magazine Alimentara! Ca urmare acest eventual președinte va pierde orice sprijin intern, inclusiv al partidului și al serviciilor, rămânând doar cu cel extern, care s-a văzut deja în cazurile lui Miloșevici și Ianucovici cât de eficient poate fi. Deci orientarea spre est nu î-i va folosi în nici un fel și nici baronilor pușcăriabili nu le va aduce liniștea râvnită. Iar despre o orientare spre vest, în cazul lui nu poate fi vorba pentru că povestea cu plagiatul, inventatele masterate, conflictele deja avute cu importanți politicieni iau cam închis deja orice drum. Deci Ponta nu are de fapt nici o ieșire decât... ieșirea din cursa prezidențială! Ca procuror se știe că a fost mediocru, ca primministru submediocru, deci ca președinte nu-i mai rămâne decât catastrofal. Așa că tot ieșirea din cursă reprezintă soluția cea mai bună pentru el și pentru țară.

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  31 octombrie 2014 23:09

  "Justiția și Vestul sau Partidul și Estul" ? ...Să fim serioși ! Uite aici hîda realitate a "Justiției Vestului" - "Cererea de extrădare a lui Nicușor Constantinescu, respinsă de autoritățile americane" ! Prin ce ajută amerlocii procesul democratic din Rrromînika luând astfel de decizii NE-JUSTIFICATE ?!...dar tolerarea de 25 de ani de către amerloci a atitudinii bolșevice și staliniste a guvernelor miticești și a BORîciunii în privința retrocedării bisericilor greco-catolice confiscate în 1948 ? În Ungaria fac la fel acum, sprijinind foștii komooiști - deveniți peste-noapte "socialiști" - ai hoțului dovedit Gyurcsanyi ! Și declară indezirabili persoane pentru care nu există nici un fel de acuzații, doar pentru că sunt implicate în anchetarea corupției corporatiste amerloce ! ...iar la demonstrații își permite să participe un oarecare maimuțoi atașat nu atât ambasadei, cât băncilor Vestului ! ...să mai re-amintesc acceptarea recentă în C.E. a parașutei incompetente Koorinna Krețu a lui Powell ka komisar yoropian ? ...și mai găsesc 666 de fapte similare amerloce sau yoropenise de inspirație amerlocă ce demonstrează exact contrariul a ceea ce afirmă în public amerlocii... Ca la Hăluin... DEGHIZARE !

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  31 octombrie 2014 21:42

  Pentru mine interesant este nu cine a pozat-o pe Udrea et company, la Paris ci, CINE L-A POZAT PE DOMNUL TRAIAN in aceasta postura, plecand, pe la spate, in umbra..............Poza este superba, super artistica, indeosebi petru Romania libera, o specialista, pe vremuri, in a prezenta persoane favorabil sau nefavorabil, cu poza aferenta..........cunoscuta este o poza a lui Adrian Nastase publicata de Romania libera prin 2oo2 sau 2oo3, poate ma ajuta FUJIMORY, aia de pe fotoliu, poza pentru care Adrian vroia char despagubiri................Cum Romania Libera de prin 2oo6 il prezinta in poze pe domnul Traian aprope la fel cum il prezentau publicatiile comuniste pe GENIUL CARPATILOR, mereu zambind, mereu la cravata, doar cu figura luminoasa, chiar dand indicatii pretioase, etc...., cam da de gandit schimbarea de macaz, o fi spre bine, o fi spre rau!!!! .......Ei uite ca de ieri, de cand RL o prezenta pe tovara Elena Udrea intr-o poza in care se cunostea FARDUL si astazi cu aceata poza a domnului Traian.........Pare un SAMURAI domnul Traian aici, unul din ala care daca scoate sabia, ORI CASTIGA, ori isi face sepuku, un samurai ce se pierde in umbra, luand cu sine si misterele luptei..............Bravos Romania libera, ar spune Garibaldi, ati dat lovitura!..... Baftalo si la mai mare !

  raspunde comentariului
 • estulindaniel

  31 octombrie 2014 18:29

  httpswww.youtube.comwatch?v=V362KwNrgjU

  raspunde comentariului
 • Unul

  31 octombrie 2014 17:55

  18.296.567 de cetăeni români cu drept de vot? De unde sunt cifrele astea?Se poate vota de la 2 ani?

  raspunde comentariului
 • estulindaniel

  31 octombrie 2014 16:24

  httpswww.youtube.comwatch?v=n4RjJKxsamQindex=3list=PL5AB222A4F9121B95

  raspunde comentariului
 • Balan

  31 octombrie 2014 16:11

  Cei mai deștepți, ați ales Partidul și ...lipsa de onestitate în raport cu Vestul. Eu, în pantofii Vestului, v-aș lăsa în plata Domnuluidacă nu am profit. Ori parteneri onești ori...

  raspunde comentariului
 • ares

  31 octombrie 2014 15:52

  httpwww.youtube.comwatch?v=A0t5pGdEprw

  raspunde comentariului
 • c.g.

  31 octombrie 2014 15:20

  Pt.UBAFCA .Termina cu iordanele astea '' Udrea INTRA IN TURUL DOI'',ti-am mai spus ,iti repet- ''domnul Traian'' da din ...coada in fata lui Ponta cu sustinerea asta cu paravan Udrea si Elena om in Dealul Cotrocenilor,in fapt il sustine pe Ponta prin figura asta destul de ieftina!Ca o face ca este ...santajat ,ca pune de oarece intelegeri cu haita ...actuala la Putere,post prezidentiale ,...naiba stie !Legat de ''VIORICA'',este la stramtoare ...,daca da pe goarna Viorel Hrebenciuc este tarapana mare ...,la fel daca Dorin Cocos si el tot la stramtoare, daca si el da pe goarna iar tot asa,tarapana mare ...!VOATATI,VOTATI,VOTATI,KLAUS VERNER JOHANNIS PRESEDINTELE ROMANIEI ,sa ramanem in trendul lumii civilizate alaturi de SUA tarile U.E.garantele noastre de securitate in N.A.T.O.,intr-o zona cam ''rau asezata '' fata de interesele imperiul Rusia !

  raspunde comentariului
 • mihaelaliescu

  31 octombrie 2014 15:16
 • dr.Samarescu

  31 octombrie 2014 15:15

  Lumea ne priveste.Astazi la ora 19 si 40 minute-ora României-Deutschlandfunk-postul de radio al Germaniei-prezinta o relatare asupra apropiatelor alegeri.Ponta a fost amintit -asa cum este-la emisiunile de stiri,aparator al coruptilor.Nu votati Ponta.Daca rezultatul e favorabil lui Johannis,ma gândesc seroios la revenirea acasa.dr.samarescu

  raspunde comentariului
 • histrion

  31 octombrie 2014 15:12
 • quitmonty1

  31 octombrie 2014 15:02
 • UBAFCA

  31 octombrie 2014 12:57

  Practic, in seara aceasta, nu stiu la ce ora, se sfarseste CAMPANIA ELECTORALA UDREA, sau mai pe rumineste, ULTIMA ZVANIRE A BASISMULUI in ROMANIA...............Abia de luni dimineata, cei doi candidati pot veni cu programe, idei, etc.............Nici nu era cazul ca in fata unei persoane pecum Hudrea, sa strici vorbe mari, ceva de genul Romania lucrului BINE FACUT !.............In fapt, tot ce am vazut zilele acestea, atacuri la persoana, dezvaluiri, ARESTARI, atc..., nu avut alt scop decat INLATURAREA LUI KLAUS IOHANIS din cursa prezidentiala, in rest, daca Udrea INTRA IN TURUL DOI, domnul Traian avea toate parghiile sa o faca presedinte pe Udrea. ma refer desigur, la lucruri deja infaptuite, in trecut, de genul, VOTUL RROMANILOR din Strainatate, vot despre care, desi Samarascu este nelipsit, nu a mai scos ao vorbulita despre Romani din STRAINATATE cat si la operatiune aia din 2oo9 care s-a incheiat cu celebra zicere a lui Videanu, UITE AICI VIORICA !..........Ei spuneti voi, dragi romani, de unde mai primeste VIORICA telefon duminica seara ?

  raspunde comentariului
 • Tedy

  31 octombrie 2014 12:22

  Ce strigam pe strazi in anul 1989?De ce au fost ucisi de Iliescu multi oameni?Eu personal nu cred ca atunci mai doream un partid ca cel condus de Ponta ,adica de Iliescu din umbra si de fosta securitate,si nici drumul inapoi spre Moscova.Unde se afla tarile din sfera Rusiei,precum Corea de Nord ,Cuba si altele,si unde privim cu invidie si dorinte .Cand te reintorci acasa din o tara civilizata,Belgia,Franta,UK,si cam toate tarile capitaliste,plin de vise si sperante in mai bine si pentru noi,parca esti lovit brusc si dur atunci cand cobori din avion.Acasa aceasi lume trista,saraca si fara perspective.SA VOTAM SI NOI O DATA PTR. UN TRAI BUN SI CURATENIE MORALA.Toate aceste sperante de bine, cu certitudine nu vor veni daca votam PONTA.

  raspunde comentariului
 • maramuresanu

  31 octombrie 2014 12:14

  Ma mir ca in sondaje,infractorul de Poanta este infractiune sa fii si magistrat si securist sub acoperire! apare tot pe primul loc!Treziti-va,romani,si alegeti pe oricare dintre ceilalti dar pe plagiator si mincinos ,nu!!Un asemenea specimen in fruntea tarii ar aduce numai nenorociri si ar trimite in exod voluntar toata floarea tineretului care s-a saturat de asemenea democratii originale si de hotiile alesilor nostri!

  raspunde comentariului
 • opinia timsioarei

  31 octombrie 2014 11:17

  Poner de esta forma el problema de verdad sois unos hojos de vuestras ....m.......!! No obstante nos habeis tenido al Basescu tanto tiempo que es un ladron y bandido de nacimiento y nos hablais de Oeste y Este de democracia ?? No sabeis nada de democracia . Sois solo unos partizanos de la FALANGA , el brazo politico de Franco ....!! Quien pensais vosotros que somos, unos animales que les meteis el miedo y basta....se van a donde vosotros quereis...?? Ni hablar . Hemos evoluado como pueblo , como nacion y sabemos tomar decisiones sobre como votar . La realidad asi como lo vemos nosotros misomos. Hemos visto z diez anios de corupcion traicion de pais , de nacion y pueblo . Hemos visto falsear lor resultados de votos por ignorar la voluntad de los ciudadanos. Esto es lo que vosotros defendeis , una dictadura de los bandidos y ladrones....!! NO. Votaremos VP para que sea claro sin escondodos...!!!

  raspunde comentariului
 • quitmonty1

  31 octombrie 2014 9:07

  Observ si nu ma mira acest lucru ca , cenzura a inceput sa se manifeste. Un comentariu postat mai inainte nu mi-a fost afisat. De nu da bine Plagiatului de Ponta. Probabil ca in Istoria neamului va ramane ca Presedintele Plagiat. Cu avem atati fosti domnitori cu diverse porechle chioru, schiopul, batranul, viteazul , cel Mare,,,,,,,etc. Unele din aceste porecle sa spunem au fost mandria Tarilor Romanesti altele au fost o rusine cum poate fi si aceasta de acum.Asa ca din doua rele alegeti pe cea mai mica adica pe Johanis.Votati Johanis!!!!!Daca il veti vota pe Plagiatul canva va veti musca pumni si nu mai aveti ce face. Amin!!!

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  31 octombrie 2014 9:00

  Peste câteva zile o sa stim câte ceva...Dar nu totul.Vom avea parte de un nou început,care sa aduca si ceva nou?Ma tem,ca aceste alegeri,cu deficiente de candidati si organizare,fara comunicarea unor programe concrete ale candidatilor,nu ne scot din impas.Norocul României sta in contributia NATO si E.U.Vom trai si vom vedea.Sa speram,ca românii VOR ALEGE MAI BINE.SUCCES.Dr.samarescu

  raspunde comentariului
 • Theodor

  31 octombrie 2014 8:59

  Programul doamnei Macovei,de aducere a tarii la stadiul de democratie autentica a fost sabotat de mass media,pentru ca un asemenea presedinte ar reduce drastic afacerile posturilor TV cu partidele pentru care fac propaganda.Cetatenii Romaniei nu mai au nevoie de propaganda,dupa 45 de ani de propaganda bolsevica si 25 de ani de ppropaganda PSD.Doar democratia autentica poate scoate acesta tara de pe orbita tarilor santajabile de catre Rusia,care a cumparat,cu sprijinul PSD,multe fabrici si combinate metalurgice,pentru a le falimenta.Romanii responsabili nu vor vota pe dl.Ponta,pentru ca ne-am saturat de minciuni.O vom vota pe doamna Macovei sau pe dl. Iohannis,care ne garanteaza ca ramanem credinciosi aliantei noastre cu occidentul.

  raspunde comentariului
 • quitmonty1

  31 octombrie 2014 8:56
 • c.g.

  31 octombrie 2014 8:48

  Pt.UBAFCA .Da pornita mai sunteti madame Uba,bag sama ca dupa raportul de dimineata,''domnul Andrei'' v-a mustruluit tare,a avaut pe paleta de raspndiri multe de remarcat negativ in activitatea dumneavoastra postacii pe sectiunea tara care a inventat plansul la oaie...,legat de alegerile pentru om in Dealul Cotrocenilor din tara ROMANIA !P.S.-cred ca ti-a trasat o sarcina sa ii sari si mai tare la vena ...lu ''domnul Traian'',intradevar ''Moscova nu crede in lacrimi '' se verifica inca o data si in cazul de fata!O zi linistita ...!

  raspunde comentariului
 • Gheorghe

  31 octombrie 2014 8:46

  Raspunsul nu poate fi decat unul romanesc PARTIDUL SI VESTUL. Nu cred ca exista vreun caz de coruptie si mituire in relatia cu estu si de aceea nu vor exista nici in urmatorii 5 ani alte surse de a mai trage ceva spagi decat in vest. Lumea corupta este clar asociata cu democratia si libertatile, indiferent care ar fi acelea. In est unde se conduce prin dictatura este riscant sa incerci ptr ca finalul este clar ptr toti ELIMINAREA FIZICA. De aceea cred ca istoria isi va urma cursul, iar oartidele vor tine legatura exclusiv cu vestul ca doar asa mai pot scapa. Daca se gandeste cineva ca "facaorii de politica" politcal makers din Romania vor renunta la spaga isi pierde timpulm inutil. Cum ce sa inlocuiesti surs de bani numita "aranjamente" si ce alt prost in afara statului roman mai sat ca asti sa-l mulga si dupa ce el a devenit de aproape un deceniu sterp?Acum, dupa un numar de ani de criza din care toti au incercat sa iasa, ai nostri politicienii nu se lasa cu una cu doua si fara a le pasa ca daca dupa ei nici macar potop nu mai poate fi, nu s-au lasat nici in criza si au muls in continuare strazi, scoli, spitale reconstruite si late suse derulate cu o nesimtire fara seaman au continuat.Poimaine prostime in loc sa faca o rascoala populara , o manifectare de strada se va duce docila la vot si va autoriza formatia politica sa cante inca 4 ani. Si asa din patru in patru ani.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  31 octombrie 2014 8:41

  Daca citesti comentariile la articolul asta ''fiecare cu ce il doare''-Django il apostrofeaza pe cel din imagine'' om rau ,om rau ,om rau...'',poate sa fie si rau..., dar a fost un deceniu la carma jocului acum pleaca ...,-Firul de praf,aiureaza ca de obicei cu''basismul,criptobasismul'',incearca sa spuna ,nu prea convingator sa o ardem la vot cu ''carlanul gargaragiu,de sila nu ii mai pronunt numele ...,Cetateanu-spune bine ''VOTATI IN NUMAR CAT MAI MARE ,NUMAI SA NU VOTATI PE PONTA ...'',CATA DREPTATE ARE CETATEANU',da repede pe inainte filmul,daca cumva iese ''carlanul''gargaragiu si arata sugestiv alungarea noastra din U.E si consecintele,mizerie si spun eu sa fim prinsi in ...imperiul Rusia,care tanjeste la lucrarea asta de cel putin 67 de ani ...,-UBAFCA,joc de mijlocul terenului,de uzura,te macina,incearca sa lucreze la subliminal,incearca sa il faca pe roman in creier ...,asta numai ''domnul Andrei'',seful,ierarhia noua din ...Est o imprima,baga parsiv Macovei Monica si ea este conectata la lovelele dubioase,are la fel ca ceilalti...,recunoscuti ca sunt conectati la lovelele dubioase,de unde are bani de afise ...,pune intrebari asa in doi peri...,adica si Monica are si ea protejatii ei ''Pinalti,COCOS,...averea domanei UDREA,''mai compune parsiv madame Uba,din birourile de trei litere estice sub directa indrumare a ''domnului Andrei'',cum sa zica ceva doamna bretonata ,''SA-L SUPERE pe domnul Traian...'',parsivenie de parsivenie...,comentariul asta adica asa mai clar...frica haitei...actuale la Putere si nu numai ... si a stapanilor lor din Rusia,este doamna Monica Macovei care are taria sa le zornaie catusele la toata clasa politica corupta care jefuieste ROMANIA de 25 de ani,omul LEGII LE-A BAGAT FRICA IN OASE HAITELOR DE HOTI SI BANDITI ECONOMICI BINE ANCORATI IN PSD SI ''ASOCIATII''LATURA CHIPURILE LIBERALA A LUI TARICEANU ,MULTE PRENUME IN FAPT INAINTAREA INTERESELOR RUSIEI IN ROMANIA !Ce pacat,mare pacat,ca azi in 2014 numai 5 sau 10 la suta inteleg actiunile doamnei Monica Macovei,respectiva din cauza asta este numai candidat independent la alegerile prezidentiale din 2 noiembrie,nu are in spate un partid puternic,o coalitie de partide puternice,sa o sustina in confruntarea asta pentru FOTOLIUL DIN DEALUL COTROCENILOR...!Eu c.g. spun cu mintea mea cea ''naiva'' de simplu condicar,lefegiu,Basescu ca si in poza dupa un deceniu pleaca ...,a fost o ''varianta de avarie''in 2004 la Adrian Nastase,in 2009 la Mircea Geoana,cred ca azi...da din coada in fata lui Ponta,daca o sustine la prezidentiale pe nimeniul asta politic de Elena Udrea,a avut insa meritul sa sustina trendul din lumea civilizata SUA si tarile U.E.-STOP HOTIA ,JUSTITIE ...!Tot cu mintea mea cea ''naiva'' de simplu condicar,lefegiu cred ca milioanele de condicari,lefegii,taranusi,pensionari trebuie in 2 si 16 noiembrie,cu mic cu mar,adica cei cu drept de ...VOT,VOTATI,VOTATI,VOTATI, KLAUS VERNER JOHANNIS PRESEDINTELE ROMANIEI,sa pastram ROMANIA in trendul lumii civilizate,alaturi de SUA si tarile U.E. garante ale securitatii noastre,prin N.A.T.O.,in zona asta unde suntem cam ''rau asezati'' fata de interesele imperiului Rusia,sa putem spera ca din 2015 sa revenim in NORMALITAE prin ''LUCRUL BINE FACUT ...,O ALTFEL DE ROMANIE '',adica sa revenim in DEMOCRATIE ,CAPITALISM ...din starea actuala ...! Sa auzim si de mai bine !

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  31 octombrie 2014 7:54

  MITBUSTER ii zice unei emisiuni de pe Discoveriy........Nu emisiunile de la televizor cu arestari sau cele din ziare cu STENOGRAMELE vor avea cea mai mare audienta, in scurt timp ci ceva de tipul MITBUSTER, adica demontarea MITULUI BASIST........ .....Nici nu a plecat bine de la Cotro si MITUL JUSTITIABILULUI IMPARTIAL se darama incetul cu incetul. . . Omul asta nu a atacat decat ADVERSARI sai personali..............Afacerile de familie, gen MIRCEA BASESCU-BERCEA MONDIALUL trebuie luate din bob in bob si vor scoate la iveala lucruri incredibile, basca ginerele, smenar de terenuri, basca fiica-sa, NOTAREASA, afaceri superavantajoase cu GAZPROMUL, din WEST, mi se pare............Mitul basist, umflat cu pompa fasaie si lasa miros urat in urma............Mai trebuie sa vedem si AVERILE COLONEILOR gen Turcescu, Mircea Marian, etc... ca sa poutem intelege mai bine MITUL BASIST.........Inca o data, noi reomani, am dovedit ca nu stim sa cantarim oameni, am facut dintr-un SEMIANALFABET ca Ceausescu, UN GENIU al Carpatilor ce se naste o data la cinci sute de ani, am facut dintr-un fiul a unui vanzator de tara cum a fost ALEXANDRU ILIESCU, un SALVATOR al neamului, AM FACUT dintr-un PROFITOR marunt, precum Basescu UN JUSTITIABIL al secolelor. . .............Halal judecata ! ...............Ramane s-o mai face pe fufa Elena PRINTESA BALKANILOR si luam nota zece cu plus la capitolu APRECIERI

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  31 octombrie 2014 7:35

  M-a dat gata articlerul spunand ca Monica Macovei NU A FOST PREZENTA pe sticlele televizoarelor...............BA A FOST prea prezenta si mai rau a facut fiinta asta bretonata ..... .....Cine oare a sponsorizat-o pe doamna bretonata cu afise aproape tot atat de multe ca si Victor Ponta stiind ca are 1 din electorat ????.................N-A CONVINS doamna bretonata in decursul anilor.............Am vazut mania cu care sarea la beregata ADVERSARULUI PERSONAL a lui Basescu, Adrian Nastasa dar sub blanda privire a ei UN SUPER EXCOC precum Pinalti sau COCOS au furat pe rupte, basca averea doamneui UDREA, de ordinul milioanelor, incropita pe cand era functionara la stat. .......Da, pai cum sa zica ceva doamna bretonata, SA-L SUPERE pe domnul Traian !

  raspunde comentariului
 • Cetateanu

  31 octombrie 2014 5:47

  Votați în numar cât mai mare. E foarte important să nu vă decidă alții soarta. Votați pe cine vreți, numai pe Victor Ponta NU! Ar fi alegerea cea mai proastă și răul cel mai mare. Oricare din ceilalți este mai bun, chiar și atunci când ar fi doar un rău mai mic. Preferințele lui pentru spațiul euro-asiatic, acum încă ținute în frâu, aversiunea pentru occident, preocuparea pentru subordonarea justiției și a presei vor lua după alegere amploare, ceace va determina retragerea majoritații investorilor și firmelor din occident și implicit pierderi masive de locuri de muncă, multe bine plătite. Ca urmare vor scădea încasările din impozite la buget, vor scădea salariile bugetarilor, fondurile pentru pensii, invățământ, sănătate, infrastructură, etc. O foarte probabilă ieșire din Uniunea Europeană va determina reintroducerea taxelor vamale care va scumpi atât toate produsele de import cât și produsele noastre de export, care vor deveni astfel mai puțin competitive, se vor vinde în cantitate mai mică, va fi necesară restrângerea producției și deci o nouă restrângere a locurilor de muncă. Pierderile acestea nu vor putea fi compensate de spatiul euro-asiatic pentru că nu are nici puterea și nici interesul și mai au și propriile lor probleme. Ca urmare șomajul, problemele și mizeria socială vor crește vertiginos inclusiv nemulțumirea, nu doar a maselor ci și din interiorul baronimii, mafiei și partidului. Aprovizionarea populației este astăzi făcută de rețele gen Mall, Kaufland, Carrefour, care pot funcționa dacă clientela are un minim de putere de cumpărare. Dacă aceatstă putere dispare, ele trebuie să se retragă iar noi să ne reîntoarcem la fostele cozi dela fostele magazine Alimentara! Cine tânjește după astea, poate să-l voteze plin de speranță pe Ponta! Este cea mai fezabilă dintre toate promisiunile lui.

  raspunde comentariului
 • nicu

  30 octombrie 2014 22:47

  Vreti sa obtineti un venit suplimentar lucrand online cateva ore pe zi? Pentru detalii, trimiteti textul info la adresa de email nicolai.ungureanuyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  30 octombrie 2014 22:23

  Ultimul cartuș, nu-i așa ? S-a cam terminat muniția, domnilor ! Nu-mi veniți mie cu est și cu vest, cu maimuțării ieftine. România a fost, prin trecutul ei, și prin poziția ei geografică, ce se știe. Și nu de azi, de ieri. Opțiunea mea, la care m-ați obligat per final, este să aleg între băsism și altceva, orice. Poate să fie o carte câștigătoare, poate să nu. Am dreptul să încerc. România nu pleacă nicăieri, tot acolo rămâne, geografic și în privința angajamentelor internaționale asumate. Însă, băsismul pleacă acolo unde îi este locul. Băsismul, criptobăsismul, cu toate neamurile și combinațiile lor. Vrem altceva. Adio, domnilor. Cei care pleacă veți fi voi. Asta dacă vrem ca aerul din țara asta să devină respirabil.

  raspunde comentariului
 • Django

  30 octombrie 2014 22:12

  Poza este foarte sugestiva...Batman, Batman, Batman!!!!!

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design