11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăAdrian Ţuţuianu: "Dacă preşedintele refuză revocarea şefei DNA, soluţia este sesizarea CCR"

Adrian Ţuţuianu: “Dacă preşedintele refuză revocarea şefei DNA, soluţia este sesizarea CCR”

„Este opinia mea, în calitatea de senator şi de om care se pricepe puţin la lege. Dacă preşedintele va refuza să ia act de solicitarea de revocare făcută de ministrul Justiţiei, soluţia este aceea a sesizării Curţii Constituţionale, pentru că ne-am afla în situaţia unui conflict constituţional între puterile statului. Soluţia apelării la CCR stă în mâna preşedintelui Camerei Deputaţilor, preşedintelui Senatului sau preşedintei CSM”, a precizat Ţuţuianu, la Parlament.

Senatorul PSD a adăugat că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ.

„De asemenea, stau şi mă gândesc acum că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ. Dacă Constituţia îţi spune că preşedintele decide, cum ar putea fi iscat acest conflict constituţional? Explicaţia foarte completă şi argumentată juridic a dat-o fostul preşedinte al CCR, domnul profesor Vida. Este o explicaţie corectă, bine fundamentată juridic, şi aş vrea să vă spun foarte clar că aici nu e vorba nici de o luare de poziţie politică şi nici de o dispută politică, aici e vorba pur şi simplu de aplicarea unui text constituţional în limitele şi litera Constituţiei”, a susţinut Ţuţuianu.

În ceea ce priveşte şi poziţia fostului judecător al CCR, Augustin Zegrean, potrivit căreia tocmai Constituţia îi dă dreptul de a decide preşedintelui României, Ţuţuianu a spus că, dacă va exista o sesizare, va fi şi un răspuns.

Întrebat ce opinie are despre raportul prezentat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, senatorul PSD a răspuns: „Este un raport în primul rând juridic, nu este un raport politic, prin care se constată cu argumente, care în opinia mea sunt pertinente, anumite neregularităţi în ceea ce înseamnă actul de management al DNA. Sunt lucruri în general cunoscute de opinia publică, sunt lucruri care sunt evaluate din perspectivă juridică. De exemplu, de Curtea Constituţională, dacă facem referire la ordonanţa 13 de anul trecut, sunt lucruri pe larg dezbătute în media naţională şi sunt chestiuni care îşi au fiecare, punctual, fundamentare sau motivare în fapt şi în drept. Cred că este un raport complet, făcut de profesionişti, un raport fundamentat juridic şi nu politic, de care preşedintele trebuie să ţină seama”.

Totodată, acesta a susţinut că Tudorel Toader nu a greşit când a prezentat elemente din raportul Inspecţiei Judiciare.

„Nu, nu cred că a greşit, este o chestiune colaterală, care nu are nicio legătură cu fondul problemei. Fondul problemei e revocarea sau nu”, a spus Adrian Ţuţuianu.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă