20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPolitică28 de ani de la Revoluția Română. Astăzi e zi de doliu...

28 de ani de la Revoluția Română. Astăzi e zi de doliu în Timișoara

Data de 17 decembrie a fost declarată zi de doliu pe raza municipiului Timișoara prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului nr. 112/14.12.1993.

Comemorarea a 28 de ani de la Revoluția care avea să înlăture regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu a început de ieri în orașul de pe Bega, aseară fiind programat, printre altele, Marșul Libertății, pe traseul Operă – Catedrală – Operă, ca un omagiu celor căzuți în revoluție, urmată de aprinderea candelelor în memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989, scrie Timișoara Express, care prezintă și programul complet al manifestărilor.

Astăzi, începând cu ora 13.00, ora 13-14, este programată la Cimitirul Eroilor o depunere de coroane, apoi slujba de pomenire a eroilor-martir și parastas. Organizatori: Asociația  „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”, ALTAR 1989, Asociația „Forumul Revoluției din Decembrie 1989”, Asociația „16 decembrie 1989”, Asociația „Memorialul Revoluției“.

La ora 19.00, la Catedrala Mitropolitană va avea loc un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martir.

Revoluţionarii timişoreni au cerut ieri primăriei să afişeze la Opera Naţională Română din municipiu conţinutul Proclamaţiei de la Timişoara. Solicitarea a fost făcută în cadrul şedinţei festive a Consiliului Local care a marcat, sâmbătă, începerea manifestărilor dedicate comemorării Revoluţiei din 1989.

Manifestaţiile începute la Timişoara, în 15-16 decembrie 1989, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat Laszlo Tokes, însoţite de o reprimare sângeroasă, dar şi de declararea oraşului liber de comunism, în 20 decembrie 1989, şi-au găsit ecoul la Bucureşti în 21 decembrie, arată o analiză retrospectivă realizată de Mediafax.

După o noapte de foc, Ceuşescu fugea, puterea rămânând scurtă vreme în mâinile poporului din stradă. Ce a urmat nu a fost elucidat nici până astăzi, vinovaţi de sute de crime rămânând nepedepsiţi.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă