15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPrea multă încrâncenare

Prea multă încrâncenare

Desigur, președintele României are tot dreptul să spună că nu îi place Guvernul, iar premierul, la rândul său, are tot dreptul să spună că nu îi place președintele. Dar aceste declarații sunt politice, iar cei doi actori politici sunt înscriși în bătălia electorală pentru alegerile prezidențiale. Prin urmare, nu ne așteptăm la nici un fel de menajamente.

Problema este însă legată de buna funcționare a instituțiilor statului român, instituții care, cel puțin teoretic, trebuie să îi servească pe ROMÂNI. Din această perspectivă, conflictul politic nu are voie să fie  transferat asupra instituțiilor. Și Administrația Prezidențială, și Guvernul sunt instituții plătite din banii noștri, iar acestea trebuie să lucreze împreună pentru același beneficiar: POPORUL ROMÂN.

Se spune că un bun politician are stomacul tare, astfel încât, la nevoie, poate înghiți o broască! Atât Klaus Iohannis, cât și Viorica Dăncilă trebuie să se suporte reciproc pentru a permite buna funcționare a instituțiilor publice. Nu ar fi trebuit să se ajungă la Curtea Constituțională și, mai înainte, nu ar fi trebuit să se ajungă la blocarea unor ministere.

Curtea Constituțională a stabilit care este ordinea intrării într-o relativă normalitate. CCR a scris ca președintele să semneze „DE ÎNDATĂ”  decretele de numire a miniștrilor interimari și să motiveze refuzul numirii unor miniștri. Tot CCR a stabilit că „problema revocării și numirii miniștrilor e de competența premierului, iar președintele nu și-a exercitat în mod corect atribuțiile de revocare și numire”. Prin urmare, președintele Iohannis trebuie să își exercite imediat prerogativele în acest sens!

În egală măsură, este obligatoriu ca, o dată cu abandonul  guvernării de către ALDE, PSD să se prezinte în Parlament cu noua formulă guvernamentală. Doamna Dăncilă a promis că va face acest lucru. Adaug aici că este regretabil faptul că un partid mic, așa cum este ALDE, prin plecarea de la guvernare, a creat premisele unei crize politice. Poate că pe viitor s-ar cuveni ca aleșii noștri să reflecteze mai mult asupra gesturilor lor și să își asume funcțiile și demnitățile punând interesul țării deasupra ambițiilor personale. Eu tot sper într-o maturizare a clasei politice românești, deși s-ar putea să fiu acuzat de naivitate…

În această săptămână, atât președintele, cât și premierul, se vor afla în SUA. Au trasee și agende diferite, nu cred că vor bea o cafea împreună. Dar poate nu ar fi rău să ajungă amândoi la concluzia că războiul politic nu ar trebui să afecteze pe nimeni, doar să producă reacțiile firești dintr-o campanie electorală. Așa cum spuneam, înverșunarea politică duce la crize. Iar eu cred că românii s-au săturat de crize, indiferent de simpatiile sau crezurile lor politice! Crize pe seama noastră și pe banii noștri!

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă