12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPentru familia creștină!

Pentru familia creștină!

Postmodernitatea, evoluția spectaculoasă a mijloacelor de informare și comunicare, faptul că granițele s-au deschis, democratizarea evidentă a vieții politice ne-au schimbat modul de funcționare. Suntem mai dinamici, mai liberi și, pe cale de consecință, mai liberi în gândire. Ceea ce este, în definitiv, un lucru foarte bun!

La fel de adevărat este că nu s-a schimbat chiar toată existența noastră. Mâncăm tot de trei ori pe zi, bem apă când ne este sete, iar când vine timpul, ne căsătorim și facem copii. O să spuneți că sunt nuanțe la acest capitol și voi fi de acord: medicina a progresat, există soluții medicale și pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală. Dar, în esență, mama este femeie, tatăl este bărbat, iar o familie împlinită presupune și mamă, și tată. Dincolo de excepțiile (cel mai adesea, dramatice) pe care le reprezintă familiile monoparentale, familia presupune și mamă, și tată.

Anii din urmă ai (post)modernității au reprezentat însă și o bătălie împotriva discriminării de orice fel, inclusiv cea sexuală sau de gen (aici lucrurile sunt puțin mai complicate, este vorba despre oameni care simt că aparțin celuilalt gen decât cel în care s-au născut sau sunt chiar… fără gen). Manifestările publice împotriva discriminării persoanelor homosexuale s-au întețit. Gândirea secolului 21 nu mai acceptă astfel de discriminări. Românii, toleranți conform tradiției, sunt dispuși să spună că nu este treaba lor ce face fiecare în dormitorul propriu.

În toamna anului 2015, asociația numită Coaliția pentru Familie a propus revizuirea Constituției României și redefinirea căsătoriei. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” Coaliția pentru Familie consideră necesară o clarificare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. În loc de „soți” – „bărbat și femeie”.

Pentru schimbarea Constituției este nevoie de un referendum. Coaliția a strâns peste 3 milioane de semnături de susținere. Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi. Comitetul Executiv al PSD a votat în favoarea demersului şi a stabilit ca data la care să fie organizat referendumul să fie ziua de 7 octombrie. Intrăm, cum s-ar spune, în linie dreaptă!

Concomitent, activitatea publică a fundațiilor și asociațiilor care reprezintă și apără drepturile comunității LGBT (acronimul care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală și intersexuală) s-a intensificat. Într-un fel, dorința acestor semeni ai noștri de a le fi respectată orientarea sexuală – deși nu văd de ce ar trebui acesta să fie un subiect public!? – este normală. Au aceleași drepturi și obligații ca și noi, ceilalți, au performanțe profesionale, științifice sau artistice. Sunt buni vecini, prieteni, cresc câini și pisici. Societatea modernă s-a adaptat. Poate nu le acceptă toată lumea, dar persoanele homosexuale nu sunt în pericol pe stradă și nu pot fi date afară din serviciu pentru că sunt diferite.

Contradicția apare atunci când comunitatea LGBT și susținătorii săi militează pentru căsătoria dintre persoanele de același sex. O parte din argumentele lor pot fi luate în considerare: cuplurile homosexuale  să poată contracta împrumuturi  bancare sau să poată să își moștenească bunurile după decesul unuia dintre ei – ca să dau doar două exemple. Deși aceste aspecte pot fi clarificate la un notar, poate că societatea ar putea face mai mult pentru ei și să recunoască într-un fel sau altul acest parteneriat. Este o chestiune de dorință a doi oameni care formează, orice am zice noi, un cuplu.

În acest context, definirea familiei ca fiind unirea dintre bărbat și femeie este cu atât mai necesară. Această uniune formează familia în sensul ei adevărat. Nașterea copiilor, creșterea și educarea lor sunt atribute doar ale familiei. Nu cred deloc în „părinții” de același sex (cine este mama și cine este tata?; cum îi putem defini sau deosebi?), iar ieșirea din matca noastră ortodoxă, chiar dacă ar părea în pas cu vremurile postmoderne, nu ar face decât să altereze condiția noastră de oameni normali.

Ca cetățean, ca medic și profesor de medicină la UMF Carol Davila, resping orice discriminare și susțin dreptul fiecăruia de a se defini și trăi după propria vrere. Dar resping, totodată, excesele de orice fel – de la violență la discriminarea pozitivă forțată. La referendum, voi susține definiția normală a căsătoriei, faptul că aceasta este unirea dintre un bărbat și o femeie!

 

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

David Popovici, două medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot

David Popovici a câştigat a câștigat aurul în proba de 200 m liber de la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă