13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialInterviu cu pianistul Sergiu Tuhuțiu: În liceu dezvoltasem o obsesie pentru Lipatti

Interviu cu pianistul Sergiu Tuhuțiu: În liceu dezvoltasem o obsesie pentru Lipatti

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și ca parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, duminică, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora“ – Sala Radio din București va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100“ susținut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Matei Rogoz. Evenimentul face parte din strategia Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017. În program, vor fi lucrări de Dinu Lipatti (Concertino in stil clasic, trei lieduri pentru voce şi pian pe versuri de Paul Verlaine, Suita Şătrarii), alături de Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Franz Liszt. Actorul Ion Caramitru va recita din lirica lui Mihai Eminescu.

În Concertul în stil clasic pe care îl va interpreta duminică seară, la București, pianistul Sergiu Tuhuțiu, care trăiește la Londra, spune că găsește cele două extreme din personalitatea lui Lipatti: „pe de o parte aspectul său conservator, integrat in tradiție (în pasajele și scriitura mozartiene), iar pe de altă parte omul si muzicianul revoluționar, inovator, care îmbrățisează adesea ieșirea din normele clasice“.

Ce înseamnă Dinu Lipatti pentru dumneavoastră? V-a fost artistul un model?

Sergiu Tuhuțiu: Dinu Lipatti este personalitatea muzicală care mi-a marcat cel mai mult perioada de formare, mai ales cea a liceului. Tot atunci am reușit sa fac rost de primele CD-uri cu înregistrarile lui. Dezvoltasem oarecum o obsesie pentru Lipatti. Câțiva ani mai târziu am înființat Asociația Lipatti Music Production, sub sigla căreia am organizat o serie de proiecte. În 2010 se împlineau 60 de ani de la moartea lui Lipatti, așa că primul dintre aceste proiecte a fost In Memoriam Dinu Lipatti, concert care a avut loc chiar pe scena Sălii Radio. Pentru mine Lipatti reprezintă simbioza, parcă pierdută astăzi, artistului cu omul dinăuntru. Modelul muzicianului care își păstrează suplețea interioară de pe scenă și în viața de zi cu zi devine tot mai inactual. Azi, rafinamentul alunecă adesea în snobism, iar când nu o face, rar mai ajunge să primească votul de incredere al celorlalți. Lipatti e întruchiparea unui set de valori si repere de viață clare si solide, încapsulate în mod fericit într-un artist șo om complet.

În ce mod a influențat Lipatti muzica universală?

Sergiu Tuhuțiu: Cred că a influențat foarte mult muzicienii, viața muzicală, felul în care se face muzică, dacă la asta vă referiți. Știu, în primul rând, că Lipatti i-a influențat mult pe pianiști. Numele lui parcă generează o tresărire de reverență pe fețele celor cu care ajungi să vorbești despre Lipatti. Prospețimea cântatului, tehnica impecabilă, unicitatea sunetului, diversitatea articulațiilor, exuberanța și libertatea lui încadrate organic în fidelitatea față de stil, toate elementele astea îi oferă lui Lipatti un loc aparte în muzica universală. Englezii au o vorbă frumoasă: „He is in a league of his own“.

Cum ați ales programul pe care îl veți interpreta de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio? Ce înseamnă aceste lucrări pentru dumneavoastră?

Sergiu Tuhuțiu: A fost propunerea organizatorilor să cânt Concertino In Stil Clasic al lui Lipatti. Apropierea de compozițiile lui e o ocazie în plus de a-l înțelege mai bine. Găsesc în acest concertino cele doua extreme din personalitatea lui Lipatti: pe de o parte aspectul său conservator, integrat în tradiție (în pasajele și scriitura mozartiene), iar pe de altă parte omul și muzicianul revoluționar, inovator, care îmbrățisează adesea ieșirea din normele clasice; îl văd pe studentul lui Paul Dukas, dornic să facă posibilă conviețuirea tradiției cu inovația.

Cum vă raportați la România și la Ziua Culturii Naționale?

Sergiu Tuhuțiu: Mă simt foarte conectat la ce se întâmplă în Romania, chiar dacă locuiesc în afara țării. Mă interesează procesele prin care trece societatea românească, provocările cu care se confruntă familia și prietenii mei din țară. Într-o societate disfuncțională ca cea românească mă impresionează fiecare proiect care aduce un iz de normalitate, fiecare inițiativă care susține cultura, care păstrează vie memoria unor repere pe care nu ar trebui să le pierdem. Ziua Culturii Naționale este un prilej foarte bun de a ne reîmprospăta memoria cu câteva ancore de acest fel – de acesta dată Lipatti și Eminescu.

De ce ați ales să vă continuați cariera în străinătate? Ce alte proiecte aveți în România?

Sergiu Tuhuțiu: Inițial am plecat pentru că am avut ocazia să studiez cu Norma Fisher, primisem o bursă de vară la London Masterclasses. Apoi  am fost acceptat la Royal College of Music pentru programul postuniversitar International Artist Diploma. Treptat am ânceput să prind gustul vieții culturale a Londrei, să-mi fac prieteni, au ânceput să apară oportunități, am pus pe picioare câteva proiecte, asa ca mi-am ancorat cortul acolo deocamdată. Unele dintre aceste proiecte le-am adus și în România anul trecut, cum ar fi Piano Colours sau Chopin Meets Broadway. Am mai cântat cu Orchestra Națională Radio. E o colaborare care de fiecare dată îmi face mare plăcere și mă onorează.

Cum ați colaborat cu ICR până acum? Ce alte proiecte aveți în derulare?

Sergiu Tuhuțiu: Am avut colaborări frumoase cu ICR-ul in ultimii ani, cele mai multe cu filiala din Londra care are in conducere o echipă de profesioniști, dedicați și foarte prietenoși.  Sunt multe proiecte de care vreau să mă ocup anul acesta. Trebuie să mai lucrez la conceptul proiectului Piano Colours pe care l-am pus în scenă în toamnă la Teatrul Odeon, să continui proiectul Chopin Meets Broadway pentru care tocmai am început colaborarea cu un agent din Los Angeles, să-mi onorez angajamentele concertelor deja programate la New York, București, Cluj-Napoca, Londra, posibil și în Turcia. În paralel am un proiect de cercetare doctorală la care încep să lucrez și un curs de productie muzicală la Abbey Road Institute în Londra. 

Sergiu Tuhuțiu, un vârf al tinerii generații de pianiști

În urma unui recital susținut la Londra, site-ul britanic de critică muzicală The B Flat Sheep nota: ”Sergiu Tuhuțiu cântă așa cum vorbește: clar, robust, întrebător, cu un sunet incandescent, dar cu un miez plin de năzuință și întrezărite scânteieri de disperare. În această seară Tuhuțiu ne-a condus într-o pădure și am putut să auzim ceva aproape secret. Secret pentru că era pe cât de neprețuit, pe atât de periculos.”

Câștigător al concursului Debut to Master Soloist Piano Competition 2013 din Sankt Petersburg – Rusia și al premiului al doilea la Manhattan International Piano Competition 2016 prezidat de Ivo Pogorelich, Sergiu Tuhuțiu a devenit în vara anului 2016 artist al agenției de impresariat Manhattan International Artists din New York.

Obține licența la Universitatea Națională de Muzică din București (2006) și două titluri de Master în interpretare pianistică: la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart și la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2011 primește o bursă de studii și se stabilește la Londra, iar în iulie 2013 este distins cu Artist Diploma la Royal College of Music.

Educația sa muzicală e conturată de muzicieni precum Norma Fisher, Bruno Canino, Igor Blagodatov, Nina Seregina, Konrad von Abel, Dana Borșan, Steluța Radu, Daniel Goiți și Shoshana Rudiakov. Activitatea sa concertistică include țări ca Anglia, Germania, Franța, Elveția, Italia, Rusia, Brazilia, Canada, SUA sau România, și scene precum Filarmonica din Sankt Petersburg, Sala Radio București, Saint Martin In The Fields – Londra, St. James Piccadilly – Londra.

Este fondator și președinte al asociației Lipatti Music Production și inițiatorul proiectelor In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours și Leading Young Musicians. În anul 2013 a fost invitat de către Fundația Sergiu Celibidache să facă parte din juriul concursului Tribut Valorilor Culturale Românești. În octombrie 2016 Sergiu Tuhuțiu a avut debutul său la Hollywood alături de cântăreața americană Peisha McPhee în proiectul Chopin Meets Broadway. Într-o cronică de patru stele a concertului, criticul american Rob Stevens scrie: ”Cântatul lui Sergiu Tuhuțiu pare uneori aproape simfonic, ca și cum, în loc de a fi pur și simplu solist, ar fi așezat în fața unei întregi orchestre.

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă