9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Emil-Lucian Fronescu, pictorul Gărzii de Coastă din Sulina: Munca şi pictura...

FOTO. Emil-Lucian Fronescu, pictorul Gărzii de Coastă din Sulina: Munca şi pictura nu se deranjează una pe cealaltă

Seria interviurilor cu oamenii legii care au pasiuni deosebite continuă cu Emil-Lucian Fronescu, polițist de frontieră în cadrul Gărzii de Coastă din anul 2005. A început să picteze de foarte mic. Are ”pânze” care nu se pot descrie, ”trebuie văzute”.  Într-un interviu pentru România liberă, Emil a povestit cum se împletește arta cu meseria sa.

România liberă: De când ați început să pictați efectiv și ce ați făcut cu pictura respectivă? Aveți și alte persoane în familia dumneavoastră care au înclinație spre artă? 

Emil-Lucian Fronescu: Am început să pictez încă de la vârsta preşcolară, deci e greu să spun care a fost prima mea pictură şi ce am făcut cu ea. Fiica mea este singurul membru din familie care îmi moşteneşte talentul şi în plus, cântă la pian, este la Şcoala de Muzică. Nu am fost îndemnat de nimeni, dar am fost susţinut de familie.

R.L: Ce pictați cel mai des și ce pictură vă este cel mai aproape de suflet?

ELF: Cel mai des pictez peisaje, iar în ultimul timp am început să pictez portrete, un subiect greu de care mi-a fost teamă să mă apropii până acum 4- 5 ani. În colecţie am patru – cinci pânze, nu se descriu, trebuie văzute. De asemenea, pictând de mai bine de cincizeci de ani este foarte greu sa spun câte picturi am realizat. Mai aproape de suflet nu este o pictura anume, sunt mai multe tratând subiecte diferite.

R.L: Cât timp dedicaţi picturii? Care a fost cel mai scurt timp în care ați realizat o pictură? 

ELF: Din păcate nu atât cât mi-aş dori, munca, familia îmi ocupă destul timp şi în plus când găsesc puţin timp, nu întotdeauna găsesc şi starea necesară creaţiei plastice. Cel mai scurt timp a fost de 5 ore iar cea mai lungă perioada de timp a fost alocată unei pânze de mari dimensiuni (300×110 cm), o compoziţie cu elemente specifice spaţiului deltaic, în special zona Sulina. Pânza se află expusă la Centrul de Pregătire şi Cazare Sulina.

R.L:  De unde vă procurați materia primă pentru pictură (vopsele, pânză, etc.)? Ați vândut vreodată picturi realizate de dumneavoastră?

ELF: Materialele le procur din magazinele de specialitate, costul unei lucrări, în funcţie de dimensiunile pânzei si rama aleasa pentru aceasta, poate varia între 150 lei până la câteva sute de lei. Am vândut pictură foarte rar, piaţa artistică din România stagnează, aşa că vânzările au fost ocazionale.

RL: La câte expoziții ați participat? 

ELF: Am participat la multe expoziţii de grup, am avut şi două expoziţii personale, prima când eram încă la liceu (Liceul Toniza din Bucureşti) şi a doua în urmă cu cinci, şase ani la Teatrul Jean Bart din Tulcea.

R.L:  Ce faceți cu operele dumneavoastră?  Ați realizat și icoane? Ați pictat ceva ce are legătură cu meseria dumneavoastră?

ELF: Lucrările sunt la mine în atelier, dar o bună parte sunt expuse la Centrul de Pregătire şi Cazare Sulina. Nu am pictat icoane, am preferat să pictez operă semnată. De curând am realizat o pânză reprezentând o navă a Gărzii de Coastă, expusă la sediul Grupului de Nave Sulina.

R.L: Ce spun colegii/Şefii despre pasiunea dumneavoastră?

ELF: Cei care apreciază arta, o apreciază indiferent de context dar în ceea ce mă priveşte cred că arta mea este apreciată.

R.L: Cum se împacă pictura cu meseria de polițist de frontieră?

ELF: Munca şi pictura nu se deranjează una pe cealaltă, deci aş putea spune că se împacă foarte bine, iar faptul că lucrez la Sulina, în Delta Dunării, unde am şi copilărit, îmi oferă destule subiecte şi inspiraţie.

R.L: Aveți vreo pictură în lucru? Când estimaţi că o finalizați?
ELF: Acum lucrez la câteva pânze, reprezentând cai (unul din subiectele mele favorite), nu pot spune niciodată, cu exactitate, când vor fi terminate.

R.L:  Ce proiecte de viitor aveţi (pe plan profesional şi personal)?

ELF: Proiecte de viitor? Să fiu sănătos şi să pot continua ceea ce fac în prezent. Am învăţat că proiectele pe termen lung ne cam opresc să trăim clipa prezentă şi să ne concentrăm pe ceea ce facem acum.

Citește și celelalte interviuri ale seriei ”În spatele uniformei”:  

FOTO. Colegi de arme și de cântec: Povestea familiei Borcilă, doi polițiști de frontieră care cântă, pictează și scriu poezii

FOTO. Vechea tradiție maramureșeană a cioplitului, ținută în viață de un polițist de frontieră

FOTO+ VIDEO. Cum se împacă meseria de jandarm cu cea de artist popular

Serial Rl. FOTO. Polițistul Eugen Buzică, de la IPJ Teleorman: În fiecare an, dăruiesc câte o icoană fiicei mele

FOTO. Interviu cu un criminalist român: Dumnezeu creează prin mâinile mele

INTERVIU cu Marian Godină: Poliția este cel mai bun punct de observare a societății cu bune și cu rele

FOTO. Artă la Poliție. Povestea Otiliei Ion, polițista care coase goblenuri

 

 

 

 

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă