Dan Chitic, avocatul fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu: „Corporatocrația a acaparat democrația din România“

de Marian Garleanu , 05 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 11:01, 06 octombrie 2017
Dan Chitic, avocatul fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu: „Corporatocrația a acaparat democrația din România“

Avocatul Dan Chitic, specialist în drept penal și comercial, apărătorul ales al fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, a explicat, într-un interviu exclusiv pentr „România liberă“, resorturile ascunse ale mega denunțului fostului demnitar.

„Este vorba de mecanismul acesta care arată practic cum personaje care joacă într-o pie­să numită democrație încep să fie supuse și dominate de către niște elemente foarte puțin vizibile, oculte aș zice, din noul sistem, care s-ar putea numi corporatocrație! În acest caz avem de a face cu mai mult decât un simplu denunț. Domnul Sandu se teme pentru viața sa”, a susținut Dan Chitic.

(SEE THE ENGLISH VERSION LEFT OF THE ARTICLE)

România liberă: Ce a urmărit fostul ministru Gabriel Sandu prin recentul denunț de 15 pagini făcut la DNA?

Av. Dan Chitic: Domnul Gabriel Sandu a vrut, în primul rând, să atragă atenția asupra acestui dosar din două puncte de vedere. Prima dată, din punct de vedere personal, anume ce se întâmplă cu dânsul, cu situația domniei sale. Situație care este extrem de complexă atâta timp cât se încearcă condamnarea dumnealui a doua oară, practic pentru aceeași faptă pentru care a mai fost condamnat odată. A doua chestiune pe care a urmărit-o Gabriel Sandu este să dezvăluie adevărata proporție a acestei afaceri (n.red. – dosarul Microsoft). Afacere ce se întinde din anul 2003 și, foarte posibil, până în prezent. Fostul ministru știe că această afacere s-a derulat sigur până în anul 2012, motiv pentru care a făcut și acel denunț. Iar, mai mult ca sigur va veni cu noua serie de denunțuri, care vor completa și nuanța cele afirmate până acum.

Când va veni Gabriel Sandu cu noua serie de ­denunțuri?

Sunt deja în lucru.

Cât mai are de ispășit din condamnarea de 3 ani?

Teoretic pedeapsa se termină în ianuarie-februarie 2018, dar practic el este propozabil pentru eliberare în decembrie acest an. Iar dacă vor fi aplicate corect noile dispoziții legale privind executarea pedepselor, ar putea fi liber chiar la sfârșitul acestei luni.

În cel de-al doilea dosar disjuns din primul, domnul Sandu este inculpat alături de Dinu Pescariu, Florică şi Tatomir, ultimul fiind şeful peste Microsoft România la acea dată. Părerea mea strict personală în această chestiune este că Gabriel Sandu este folosit în acest moment mai degrabă ca un „cârlig” pentru a duce dosarul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deoarece în situaţia contrară în care domnul Sandu n-ar fi fost inculpat în dosar, acesta ar fi fost unul de competența unui tribunal oarecare și nu a ICCJ.

Și se dorește neapărat să se ajungă la ICCJ, pentru că după bănuielile și indiciile mele dar și ale presei, ar exista acolo câteva complete de judecată care, să spunem, sunt receptive și permisive cu rechizitoriile trimise de DNA.

Noi sperăm ca totuși elementul ALEA (n.red. – întâmplare, Aleatoriu) să nu fie atât de favorabil cu DNA și acest dosar să fie judecat corect și imparțial.

De fapt de ce vă temeți în judecata de la ICCJ?

Teama noastră este ca dosarul să nu ajungă la unul din completele care sunt foarte prietenoase cu rechizitoriile DNA. Că dacă se va întâmpla asta, domnul Sandu va primi o nouă condamnare.

Dar până atunci clientul meu este absolut determinat să facă tot ce se poate pentru a se apăra.

Care a fost rolul KPMG în toată povestea asta?

Dl. Gabriel Sandu, în denunțul său, lasă să se înțeleagă că acest colos din Big Four, KPMG, a avut printre altele, rolul de a stabili o rețea de firme offshore prin care să fie sifonați banii din societățile care câștigau licitațiile cu Guvernul României pentru licențe Microsoft. De fiecare dată, spune dl. Sandu, a avut în spate persoane din conducerea Microsoft cunoscute pentru faptul că erau în spatele acestei afaceri de fiecare dată când o firmă câștiga o licitație cu Guvernul ­României.

Deci, practic, toată schema aceasta prin care se mișcau banii, mita în speță, era organizată de KPMG?

Nu știu dacă a fost organizată…. Noi discutăm în mare despre sintagma ”optimizare fiscală”. În acest sens aș spune mai degrabă că a fost o optimizare fiscală făcută de către KPMG. Și așa spune și domnul Sandu, că a fost optimizare ­fiscală….

Acesta este un eufemism de bună seamă…

Acum…. nu sunt procuror să acuz o societate comercială precum KPMG, dar noi știm că toate corporațiile lucrează pentru „binele omenirii”, nu-i așa?!

Din ce știe clientul dvs., ce implicare a avut fostul președinte Traian Băsescu, știindu-se faptul că nepotul acestuia, Dragoș Băsescu, era angajat la KPMG?

Gabriel Sandu vine și spune faptul că beneficiarul final al unei părți din această mită a fost ex-președintele Băsescu Traian. În acest sens, clientul meu aduce ca argument faptul că Dorin Cocoș, în repetate rânduri, și chiar în fața unei instanțe de la ICCJ, a arătat felul în care au fost împărțiți și folosiți banii pentru campaniile electorale ale fostului PDL și ale lui Băsescu în 2009, la președinția României. De altfel, dl. Sandu vine și spune o chestiune extrem de interesantă și chiar observă corelația dintre data semnării acestor noi contracte cu Microsoft și data alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Deci pe de o parte avem acest beneficiu direct obținut de Băsescu Traian pentru campania sa electorală, iar pe de altă parte, tot domnul Sandu ne spune că în mod direct și indirect Băsescu Traian a venit și a făcut presiuni asupra sa ca ministru. Eu nu vă pot spune mai mult, fiind doar persoana care încearcă să verbalizeze și să explice ceea ce dl. Sandu a așternut pe acele 15 pagini ale denunțului său.

Aceste presupuse infracțiuni pe care le reclamă Gabriel Sandu sunt vechi de 6-7-8 ani de zile. Cum de a ținut minte dânsul toate aceste amănunte, le-a avut cumva notate?

Dl. Gabriel Sandu are o memorie absolut remarcabilă. Pe mine m-a copleșit de când l-am cunoscut cu-n val de informații pe care le reda cu-n debit foarte mare, cu date, fapte și nume. Singura rugăminte a mea pentru dânsul a fost să aștearnă într-un mod sintetic informațiile pe care le avea. Iată că a reușit. Toate s-au concretizat în cele câteva memorii adresate organelor în drept și-n acel mare denunț. Și-o să mai vină probabil câteva.

Până la urmă ce probe aduce domnul Sandu în sprijinul afirmațiilor sale?

Probele sunt în momentul de față la DNA și-n arhivele Guvernului României, cea mai mare parte dintre ele. Dacă ne referim la data, momentul și conținutul discuțiilor pe care le-a avut cu ambasadorii unor state occidentale și pe care i-a enumerat în denunț, există documente, cum ar fi registrul de intrări la ministerul dumnealui. De asemenea există stenografiate discuțiile purtate cu toți cei implicați, în biroul său. Aceste documente se află la cine trebuie să fie depozitarul lor, adică la Guvern.

Mai precis au fost numărate 21 de intrări numai ale domnului Florică la domnul ministru Sandu. Îndrăznesc să cred că în același registru se găsesc mențiuni cu privire la vizitele ambasadorilor străini, pentru că nu cred să existe un registru special pentru ambasadori.

În aceste condiții, probele pe care noi le-am solicitat și care ne-au fost respinse, credem că se aflau deja în incinta DNA. Și invit toată presa să ceară pe Legea 544/2001 un răspuns de la Guvern și DNA despre persoanele aflate pe acel registru de intrări de la ministerul pe care l-a condus clientul meu, dl. Sandu.

Dar din partea KPMG aveți idee cine a fost la ­ex-ministrul Gabriel ­Sandu?

Nu știu, dar probabil persoanele din companie care se ocupau cu ”optimizarea fiscală”. Vom încerca să aflăm mai multe….

Credeți că Gabriel Sandu a făcut acest denunț sincer? Îi este frică în continuare de DNA? Ce rol a jucat o companie ca Microsoft?

În afară de faptul că a vrut să atragă atenția asupra situației sale juridice, dânsului îi este frică pentru viața sa. Dar a vrut mai cu seamă să arate amploarea acestui sistem… Îndrăznesc să spun că demersul este unul extrem de curajos, pentru simplul fapt că spre deosebire de celelalte denunțuri, acesta nu are ca obiect numai eventualele infracțiuni ale politicienilor români… sau ale lui Băsescu.

Elementul de noutate este faptul că Gabriel Sandu vine și descrie un mecanism întreg prin care corporațiile vin în România și determină comportamente ale, atenție, oamenilor politici români, dar și ale diplomaților și ale unor oameni politici străini. Ba chiar și ale serviciilor speciale („secrete”) românești. Practic din acest denunț se conturează o idee, alta decât cea pe care o avea societatea românească până acum: cum că politicienii noștri sunt stăpânii absoluți ai țării și că doar ei acționează discreționar, trăgându-și parte și foloase nemeritate. De aici reiese adevărata dimensiune a problemei. În fapt avem de a face cu un adevărat sistem al corporațiilor care este unul global nesupus niciunui control politic sau civil, de o forță financiară uriașă. Sunt companii care au bugetele mult mai mari decât bugetul României.

Deci în fața unor astfel de entități, iată că avem ambasadori ai mai multor țări care vin și fac presiuni ca una dintre aceste corporații să obțină într-un fel sau altul, mult sau mai puțin meritat, anumite foloase materiale, contracte. Nu discutăm despre asta….

Este vorba de mecanismul acesta care arată practic, cum personaje care joacă într-o pie­să numită democrație încep să fie supuse și dominate către niște elemente foarte puțin vizibile, oculte aș zice, din noul sistem care s-ar putea numi corporatocrație! În acest caz avem de a face cu mai mult decât un simplu denunț.

În fapt avem doua mari companii – Microsof și KPMG – care au lucrat prin reprezentanții lor, cum este cazul fostul director Tatomir de la Microsoft.

DNA vrea să acrediteze ideea că Tatomir a lucrat numai în folosul său propriu. Nu, dl. Tatomir avea cea mai înaltă funcție în Microsoft România. Cum cei care au lucrat pentru KPMG atunci când au ”optimizat” această afacere (deși nu au nici o calitate în acest dosar) ei nu au lucrat în nume personal ci în numele și pentru corporația unde erau angajați.

Cum au putut aceste două corporații să fie implicate atât de adânc în banii de la buget?

Sunt două corporații transnaționale care și-au armonizat perfect interesele financiare pentru a sifona bani din bugetul statului român, sprijinite accidental de acești politicieni români. Pentru că politicienii s-au tot schimbat din 2003 și până acum. Motivul pentru care dl Sandu a încercat permanent să extindă cadrul procesual și să conexeze dosarele cauzei, este numai pentru a reda adevărata amploare a acestei ”afaceri”!

Din primele estimări ar fi vorba de sifonarea unei sume de peste 400 milioane de euro. Mecanismul este de fiecare dată același: politicieni, miniștri, ambasadori și presiuni....

Nu există în spatele acestui denunț nici o înțelegere cu DNA?

Nu am avut și nu avem nici o înțelegere cu DNA. Scopul nostru în această fază procesuală a fost și este acela de a extinde cadrul procesual întru aflarea întregului adevăr.

Credeți că DNA va da curs acestui mega denunț?

Nu știu, nu am putut niciodată să înțeleg cum funcționează DNA –ul la denunțuri. Singurul lucru pe care-l pot intui este că atunci când un personaj politic pierde puterea, pierde și sprijinul instituțiilor. Motiv pentru care există posibilitatea ca unele persoane din denunț, ce se bucurau de imunitatea absolută până acum, să aibă mici necazuri. Mai sper ca Justiția în România să fie înfăptuită în mod judicios și temeinic în România cu respectarea întru totul, a drepturilor și libertăților cetățenești! 

Comentarii

 • Tepus

  22 octombrie 2017 17:53

  DRAGNEA SI CU TARICEANU !! NE SFISIE, CA DOI CAINI, !! FURA BANU, CU TOPTANU, !! SI NE SI VAND LA STRAINI.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  22 octombrie 2017 15:20

  Nastase si Andronescu au luat miata de la Microsoft.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  22 octombrie 2017 15:18

  E LOVITURA DE STAT A PSD. Ne amintim cu groaza, ce au fost in stare sa faca oamenii lui Ion Iliescu in decembrie 1989 si in iunie 1990. Stim ce au fost in stare sa faca oamenii lui Ponta in 2012, cand au suspendat orice lege, au inlocuit imediat pe sefii celor doua Camere ale Parlamentului, pe Avocatul Poporului si pe presedintele Basescu. Acum, este in desfasurare, de 10 luni, a treia mare lovitura de stat a PCR-zis PSD, condusa de Dragnea. Inca de la alegerile din 11 dec. 2016, cand aranjase sa le castige cu tradarea liberala uselista, Dragnea s-a angajat fata de sefii sai din umbra, sa puna stapanire pe JUSTITIE si sa o aduca la supunere absoluta fata de PSD. Aceasta convenea de minune marilor criminali care urmeaza sa fie judecati in dosarul REVOLUTIEI si in cel al MINERIADEI. Inca din ianuarie 2017, Dragnea a inceput sa atace sistematic si furibund JUSTITIA, ajutat consistent de tradatorul liberal Tariceanu, pe care nu degeaba l-a cocotat Dragnea in fruntea Senatului. Ocupa Justitia, sa scape ei doi de puscarie si sa scape si Ion Iliescu, cu tovarasii lui criminali, de puscarie. Dar, chiar din ianuarie, sluga santajabila Tariceanu, a ineeput sa loveasca vartos si fara perdea in trinomul Coldea- Kovesi-Iohannis, ceea ce arata ca nebunii nu se multumesc doar cu Justitia. Acum, la urma, constatam ca pucistii vor sa puna stapanire absoluta pe toate institutiile statului. Au promis mariri de salarii si pensii, dar le-au marit doar pe ale lor- pe ale pesedistilor, mai exact, pe ale securistilor comunisti si uneltele acestora. Singurii, care meritau salarii marite, sunt militarii care dupa 1989 au fost in misiune, in locatii din afara tarii.

  raspunde comentariului
 • Mirela

  06 octombrie 2017 0:12

  M-am cam repezit cu comentariul de mai jos, in sensul ca exista multe nuante in articol si interviu si un cititor atent poate observa ca se pot gasi lucruri valoroase pana si in depozitia unui inculpat care devine denuntator ..dar din pacate doar post-factum. E foarte posibil ca multi bani sa fi ajuns si la partidul din care facea parte ministrul si la alte persoane . Ramane insa faptul trist ca acest ministru nu s-a dus la Procuratura atunci cand i s-au propus mizeriile astea cand era ministru si putea impiedica cu ajutorul unui flagrant organizat de procurori intreaga paguba adusa statului roman. Acum , dupa ce statul roman - si noi cetatenii - am pierdut cu totii peste 700.000.000 de euro in urma achizitiilor la suprapret a licentelor informatice- desfasurate de-a lungul a mai multor guverne se pare - marturia dlui Sandu are efecte mult mai slabe si datorita faptului ca si dansul a acceptat la vremea aceea sa fie o piesa in mecanismul furtului si are remuscari atat de tardive, raman valabile o buna parte din lucruriel ce le-am scris. Caci, mereu si mereu avem doar remuscari ale celor DEJA prinsi cu ocaua ...mare a furtului din banul public.

  raspunde comentariului
 • Mirela Antonescu - Brasov

  05 octombrie 2017 22:36

  Daaaaaaaaaaaaaa .....ce sa iti povestesc ! Marea finanta internationala, evreimea, iudeo-masoneria, KGB-ul, ambasadele tarilor occidentale la Bucuresti, UE, NATO, USA, Ungaria si minoritatea maghiara, romii, sindicatele, societatea civila din Romania, corporatiile internationale si filialele acestora la Bucuresti, catolicismul, spiritul vestic, democratia occidentala, natiunile anglo-saxone - asta e de la bolnavul Joaquin Murietta citire ! - Ministerul de Interne, SRi-ul, ANAF-ul, Ministerul Public si `nemilosii` procurori in frunte cu `maghiara` Kovesi calare pe o matura vrajitoreasca, DNA ca fruntasa a Ministerului Public, George Soros, Presedintia Romaniei si insusi Presedintele ales Klaus Johannis - care are `vina` ca e `german` si `strain de tara` si n-are copii , acestia toti, dragalitza Doamne, intr-un complot mondial ii tiranizeaza pe virginii politicieni romani si inaltii functionari publici din Romanai si avocatii acestora ! Pe ...bietii politicieni si inalti functionari care au averi de sute de mii, milioane si milioane de euro ce nu pot fi stranse nici macar din salariile lor care au fost nedrept de mari in raport cu al imensei mari majoritati a cetatenilor tarii ...dar oricum prea mici pentru a putea justifica ei, cabotinii neamului, asemenea averi de care se sperie lumea civilizata din Europa si din lume ! Iar cand sunt prinsi cu ocaua ...mare a jafului din banii publici ...ei si avocatii lor si acolitii lor reclama ....complotu` ! Iaca pozna ! Ei fura...dar de vina sunt strainii de neam si agenturili si vesnicul Soros care are ...imensa vina ca e si maghiar si evreu simultan, deci bun de aruncat vina pe el ! Da, dragi tovarasi ! Soros si corporatiile au venit in Gorj si i-au facut o injectie lui Mischie sa-i bage diavolescul spirit al lacomiei si sa-i umfle falcile acestui nehalit al neamulu icare a devalizat intreaga economie a judetului Gorj devenind un maestru si un invatator n rele pentru Ecaterina Andronescu care acolo la Gorj, dupa cum scriu ziarele locale ale vremii, si-a desfasurat prima retea de coruptie numind acolo, prin influenta ei in partid, diverse persoane care apoi au `cotizat` direct in buzunarul ei , bani, favoruri si servicii ilegale. Au urmat apoi activitatea infractionala a Ecaterinei Andronescu - remember, ministra...educatiei nationale !!! - cand si-a indreptat ilegal fonduri europene de vreo 2-4 miliarde de lei vechi catre ....virginul ei baietel, ea fiind ..si decan si ministru si decident si beneficiar ..deci lectia lui Mischie - autentic romaneasca, fara iz de corporatie straina ! - a fost bine insusita de staff-ul PSd - ei erau arbitri, ei jucatori ! si daca nu intra mingea in poarta adversa ....fluierau 11 m ! sau bagau mingea cu mana, pe sustache ! ...Da, ma avocat de mucava si pervers ce esti, tot corporatiie lau venit in Romania sa-i invete pe Vacaroiu si Sorin Ovidiu Vantu sa faca FNI-ul si sa devalizeze sute de mii de romani , dupa cum arata articolele extraordinar de bien docuemntate ale marelui profet al neamului, Petre Mihai Bacanu si sentinta de la Haga privind cinstea si onestitatea si veridicitatea probelor prezentate de acesta in articolele din curajosul ziar Romania Libera . Si tot corporatiiel au rasucit mintile Corinei Cretu sa se culce cu jumate din barbatii din jurul ei ca arma de promovare politica si tot corporatiile i-au suflat acesteia sa il compromita pe cel mai inalt demnitar NATO cu poze lascive , nu spiritu lei pervers si bolnav ! Si tot corporatiile i-au imbolnavit de mania furtului si a coruptiei si traficului de influenta pe sute si sute de parlamentari, ministri, primari, pres. de Cons judetene, prefecti, conslieril locali si generali, oferindu=le...personal, mai draga ,servicii de ascundere a tablourilor prin cavouri - asta e Darius Valcov -, a banilor prin canapele - asta e Oprescu - , a construirii de ranch-uri imense gen Disneyland sau cu piscine cu lumini subacvatice pentru iluminarea organelor genitale ale ghiftuitilor invitati - astia sunt Videanu si Dragnea. Da, tovarasi ! Nemilosii procurori nu le dau pace hotlor din politica, `parlament`, si administratia publica emanata de TOATE partidele noastre mafiote de `stanga` si `de dreapta` .....iar nesuferitii de la Min de Interne nu le asigura hartie igienica roz, pereti vopsiti pastel, buda eleganta parfumata si feon in arestul preventiv al Politiei ! Plus nesuferitii de ziaristi platiti de Soros care indraznesc, mai draga, sa le mai puna si intrebari incomode virginilor neamului care ne-au supt bugetul public si amu` poarta ....`abuziv si nedrept puse` CATUSE ! Jos, catusele, tovarasi ! Jos `nedreptatile` si `lipsa de mila ` a instantelor procuraturii ! Traiasca spiritul teleormanean al furtului al furtului si altoiu` lui de dreapta, poseta de 15.000 de euro a `dreptei` politice blonde ! Ba, avocatule, nu iti este rusine sa minti in halul asta ?! Chiar crezi ca mai prinde la populatie ?! Te racaie imens la pipota ca ne-am trezit si nu mai punem botu` la mizeriile tale manipulatoare, asa-i ?!

  raspunde comentariului
 • Un A

  05 octombrie 2017 20:53

  Sperati!Concluziile se pun in Arad pe Strada Ion Luca Caragiale... acolo unde a fost si Pinalti Ca,elia Bogdan impreuna cu Moldoveanu de la comunitatea de informatii ....cand au avut pe rol DNA! I-am recunoscut eu!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design