Psihologul Aurora Liiceanu: Primii ani de viață sunt fondatori | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

de Petre Badica , 24 iunie 2017 - stire actualizata la ora 10:37, 25 iunie 2017

Aurora Liiceanu, psiholog și scriitoare, susține că i-a dăunat înregimentarea la regimul comunist, fala de a fi pionieră, atașamentul față de ideile de egalitarism.

România liberă: Care au fost lucrurile care v-au format, respectiv v-au deformat în copilăria trăită în comunism?

Aurora Liiceanu: Copilăria în comunism nu a fost aceeași pentru toți cei care erau copii. Pot spune că am avut o copilărie fără griji, protejată de părinți, care și-au asumat rolul de părinți, evident cu oarecare diferențe. Mama, mai apropiată emoțional, iubitoare și foarte mamă, tata, mai autoritar, dar în sensul tradițional, familist, deci cu răspunderi față de familia lui și chiar față de părinții, frații și surorile lui.

Am crescut și m-am jucat fără griji. M-a format mult mediul de acasă, educația către ordine, disciplină, desigur adaptată la vârstă și, mai ales, cititul și învățătura. Școala, când am fost copil, era ceva firesc, mi se părea că e normal să învăț. Cred și acum că primii ani de viață, felul în care ești crescut sunt fondatoare pentru formarea cuiva ca persoană. Am fost învățată să țin cont de ceilalți, să respect promisiunile făcute, adică ce spun să și fac. Părinții m-au ținut departe de contextul social, de grijile lor, nu i-am auzit văicărindu-se, au vrut să avem, eu și sora mea, o copilărie departe de vitregia vieții.

M-a deformat în timpul școlarității înregimentarea la regimul comunist, fala de a fi pionieră, atașamentul față de ideile de egalitarism, la care asistau resemnați părinții mei, sperând ca eu să „deschid ochii“ mai târziu. Evident, să cad și eu în resemnare. O resemnare mai degrabă semănând a indiferență, pentru că tinerețea te împinge către trăiri personale, nu sociale.

Cum ați fi evoluat dacă primii ani i-ați fi trăit în capitalism?

Dacă aș fi fost născută în capitalism, în aceeași familie și cu același traseu educațional, sigur aș fi avut altă deschidere și, poate, ambiții mai mari. Dar și satisfacții mai mari.

Potențialul meu de dezvoltare ar fi avut șanse mai mari de realizare. În comunism, acel egalitarism impus ducea la demotivare, la lipsa competiției bune în care comparația socială poate duce la progres individual. Știu sigur – i-am spus unui coleg la institut – că indiferent de regim, eu aș fi făcut o facultate, pentru că am fost crescută într-un mediu în care cartea era sfântă; tu, fără susținerea partidului, pentru originea ta „sănătoasă”, mediocru cum cred că ai fost, nu ajungeai unde ai ajuns, pentru că proximitatea și monotonia în care trăiai nu te puteau duce departe.

Astăzi, când mă gândesc, mă întreb ce se alegea de Albert Camus dacă nu avea un învățător care l-a salvat de a fi, cum dorea familia lui, atât de săracă, ucenic? Numai că el era genial și merita scos din mediul lui. Nu originea lui l-a ajutat. Știu sigur că, dacă aș fi fost născută în capitalism, nu ajungeam ca în 1990, târziu, să fac grăbită și frustrată atât de mult ca să mă aliniez la ceea ce în capitalism se câștigă doar cu motivația puternică de cunoaștere.

Care sunt cele mai pregnante imagini ale copilăriei?

Nu am multe fotografii din copilărie, nu era civilizația imaginii atât de pregnantă ca astăzi.

Fotografiile erau evenimente și nu efemerisme fără număr ca astăzi. În fotografia de familie, eu sunt cea în fața mamei, sora mea, în fața tatălui meu, venit din război, care era spre sfârșit. Amândouă avem costume de rezistență, făcute pentru a ține cald, cred că din molton, în culori sumbre. Nu existau confecții, cred, se făceau rochițe doar la sărbători, apelând la o croitoreasă. În cealaltă fotografie sunt adolescentă, încrezătoare și cu totul absentă la contextul social în care trăiam.

Comentarii

 • Ghita Bizonu'

  25 iunie 2017 17:52

  Aurora Liiceanu n. 1 august 1941, Basarabia Adica a deformat-o faroul ca a fost o eleva oremianta. Nu era nici unegalitarism - doar elevii cei mai bun erau facuti pioneiri! Sunt nascut in 52 .. stiu "ceva". Am fost pioneir fiibndca era un elev mai bun, La 14 ani eram ITist fiinbdca aveam nite mai bune! Daca nep0a rostot comunismu apai este ca nepam crezut "meritocrati"!

  raspunde comentariului
 • Alexandru Dumitru

  25 iunie 2017 10:21

  80 LA SUTĂ, RESPECTIV 42 LA SUTĂ

  raspunde comentariului
 • Alexandru Dumitru

  25 iunie 2017 10:20

  SCUZE . 80, RESPECTIV, 42.

  raspunde comentariului
 • Alexandru Dumitru

  25 iunie 2017 10:17

  Comunismul a făcut și lucruri f. bune, INVĂȚĂMNTUL , spre exemplu. Pe timpul stdentiei mele am avut l a ESUCAȚIE PE ACADEMICIENII Ștefa Bălan urmat de Mircea MALIȚA. Azi, niste niste fosti lideri s de sindicat... îNVĂȚĂMÂNTUL DE AZI E UN MARE DEZASTRU, Peste 80 din nr diplomeleor eliberate de universitățile noastre NU au acoperire stiințifică. 42 dintre eleviide 15 ani sunt analfabeți funcțional, și asta pt că așa vor politicienii care sunt la volanul României. O țară condusă in mare parte de REPETENȚI . Suniectele date la Evaluarea națională în ultimii 3 ani au fost banale, ca pt handicapati mintal, cum scria cineva pe net. Politicienii nu vor să avem absolventi care sa-i depășească d.p.d.v. academic. Și elevii de nota 4 au luat note de 7-8, iar cei de nota 7 și chiar 6 au fost notați cu 10, subiectele fiind extrem de simple, a lipsit acea problemă DIFICILĂ care sa facă diferenta dintre UN CREIER STRĂLUCIT ȘI UN CAP PĂTRAT

  raspunde comentariului
 • Mircea3

  25 iunie 2017 1:30

  Am trait in communism 29 ani. Am avut ocazia sa plec si nu m-am mai intors. Mi-am facut doctoratul la o universitate de prestigiu, in primele 30 in lume, am lucrat apoi la o organizatie mare si am ajuns pe o pozitie de raspundere. Pozitia era mai mare decit sef de catedra la Universitate. Nu am fost discriminat ca nu am fost nascut in aceasta tara. Din liceu mi-am dat seama de sistemul communist falimentar si dictatorial si de atunci mi-am pus in cap sa fac tot posibilul si pot pleca. Am copii ce au ajuns foarte bine, am nepoti ce merg foarte bine si am fost foarte fericit in tara ce am adoptat-o. Nu pot spune ca m-a deranjat in vreun fel ca mi-am trait copilaria in communism. As spune chiar ca scoala a fost mai buna decit scoala la care merg nepotii mei si care costa 60.000 dolari pe an pentru doi. E scoala foarte bine cotata aici dar scoala de cartier unde am mers in Bucuresti a fost mai buna. Comunismul a avut si partile bune dar nu as dori nimanui sa traiasca in astfel de societate.

  raspunde comentariului
 • Dan

  24 iunie 2017 22:10

  Dupa razboi multi viteji s-arata, din pacate. Daca nu era decembrie '89 probabil ca aplauda la congresul al XX-lea sau al XXI-lea !!!!

  raspunde comentariului
 • Valentin Mayer

  24 iunie 2017 22:02

  Am trăit primii 35 de ani de viață în comunism. Schimbarea bruscă a fost o adevărată dramă. Cei din jurul meu erau născuți-crescuți în USA și tare greu pricepeau faptul că în alte părți era altfel... Se minunau în fața reacțiilor mele, unele le puteam controla dar marea majoritate îmi erau înfipte în cap și cu mare greutate scăpam de ele, Marele meu noroc a fost că mama mea a fost austriacă prinsă de război în patul tatălui meu. Ea m-a pregătit așa cum a putut, m-a făcut să înțeleg că nu trebuie să vorbesc limba germană cu nimeni, m-a rugat din suflet mereu să nu mai fug de la adunările de pionieri și să merg pe linia dictată chiar dacă nu îmi place. Se va schimba totul foarte curând, spunea ea. Și atunci vei putea săîți afirmi personalitatea.Cu toate astea nu privesc înapoi cu mânie. L-am urât pe Ceaușescu din adânc dar eu nu l-aș fi executat ăn ziua de Crăciun. Am luat tot ce era bun în comunism dar nu mi-am dat seama decăt mult mai târziu. Din păcate lucrurile bune în comunism erau puține!Compar acum viața tinerilor de aici cu cea a celor in Româania și cu regret o spun, era mult mai bună. Copiii se jucau simplu și cinstit nu cu jocuri violente pe computer și căuntând mereu câi de a trișa. O portocală era împărțită la 5, 6, 8 sau mai mulți. O sticlă de suc era și ea trecută din mână în mână. Fără teama paranoică de îmbolnăviri. La școală tremuram de frică când directorul intra în timpul orei în clasă să facă vreun anunț. Ne stră-duiam să luăm note mari fără ca părinții să meargă cu sacoșele încărcate și cu brațele pline de flori. Și câștigătorii am fost întotdeauna noi...Nu aș fi vrut să am colegi de clasă care vin la școală în Ferrari propriu, tunși și parfumați dar care nu fac duș decât de 3-4 ori pe an.Dar drama abia cum începe. Ce ne va aduce viitorul? Nici nu vreau să măgândesc!Citiți istoria, un lucru este clar și simplu SIC TRANSIT GLORIA MUNDI.

  raspunde comentariului
 • VOICAN MARIN

  24 iunie 2017 19:52

  Când ridicăm cortina timpului... amintirile copilăriei sunt diluate, iar imaginile ne apar ca dulci icoane, dar nu trebuie să regretăm niciodată că nu ne-am născut într-o societate sau alta, atâta timp cât "sfânta familie" ne-a fost în permanenă un ajutor de nepreuit, o iubire care nu poate fi comparată cu nicio bogăie de pe pământ, iar despre ce-am fi putut deveni, e foarte greu de găsit un răspuns pe măsura trăirilor de atunci, mai degrabă ne lăsăm furai de ideologia erei în care trăim pe care ne-am dorit-o sau nu, aa că, distinsă scriitoare doamnă AURORA LIICEAN, în afară că vă cunosc multe din scriierile domniei voastre, dai-mi voie să vă felicit pentru sinceritatea cu care ai răspuns la acest interviu. Vă doresc sănătate i fericire. Cu stimă, scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu.

  raspunde comentariului
  • dusu

   24 iunie 2017 20:03

   ba io regret mult domnule ca m am nascut intre romini ! mie mi o daunat si fala sa fiu pionier si fala sa fiu romin am descoperit peste ani ca tara romania nu i nici frumoasa,nici bogata ! si oameni de acolo nu sint nici buni,nici blinzi si nici ospitalieri da mai mult ! ca sa scapi de rusinea de a fi romin, romini vor sa le platesti o gramada de bani ! de, ptr scolarizare poate !? ha ha

   raspunde comentariului
   • volter

    25 iunie 2017 15:11

    Iar esti dus, "dusule" ... Se vede ca esti in adevarat "rrromin" sau ****** jegos la bot, prostovane !

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design