#REZIST. Golancă la 5 ani în Piața Universității, tânără cu speranțe mari la 31 de ani în Piața Victoriei: Nu am putut sta în casă, îmi venea să plâng de indignare, de amar și de bucurie că lumea se trezește

de Andreea Vasile , 21 februarie 2017 - stire actualizata la ora 16:05, 21 februarie 2017

Copiii „golanilor“ din Piața Universității au acum propria lor Revoluție. În 1990, Mădălina Bărbulescu avea 5 ani și trăia istoria de pe umerii tatălui ei, stând în Piață aproape zi de zi. După 27 de ani, are parte de propriul ei protest. Tot într-o piață a Bucureștiului, dar de data asta în fața clădirii Guvernului.

Zilele trecute, pe Facebook, am văzut o poză alb-negru cu un copil care avea în piept un cartonaș pe care scria „Golancă“.

Am vrut să aflăm povestea pozei, așa că am vorbit cu Mădălina Bărbulescu despre ea. Așa am aflat că e, de când se știe, protestatar: golancă la 5 ani în Piața Universității, tânără plină de speranțe la 31 de ani în Piața Victoriei.

Andreea Vasile: De ce #Tineriada a fost un eveniment important pentru tine?

Mădălina Bărbulescu: E important să nu stau deoparte, să dorm noaptea liniștită, împăcată cu propria conștiință. Am ales să rămân în țara asta, să lucrez aici sau să rezist fără un job până aproape de 30 de ani, am ales să învăț și să-mi doresc să-i învăț și pe alții că România e o țară frumoasă, fără să fie păcat că e locuită. E important să îmi confirm că nu sunt singura care gândește așa, că suntem mai mulți, că nu suntem aici din inerție și ignoranță, ci din alegeri asumate în interior. Schimbarea începe cu fiecare – sună a clișeu, practica ne omoară, dar e al naibii de adevărat!

#Tineriada îmi dă speranță, mă confirmă și mă încurajează să mai rezist niște ani până la următoarea Piață. Noi toți rezistăm, nu doar în piață, zilele astea; rezistăm frigului, căldurii, neajunsurilor, prostiei, ignoranței altora, rezistăm aici. Românii nu luptă, sunt obosiți, sunt blazați sau prea slabi, dar ei rezistă, cum au făcut-o mereu – nu doar în secolul ăsta. E în gena noastră. E minunat și esențial, uneori, să ne aducem aminte că rezistența nu e doar personală, individuală. Mulțimea de oameni cu valori și speranțe asemenea ție e ca un val care te ia pe sus.

În 1990 ai fost în Piața Universității. Ce-ți amintești despre zilele acelea?

Am fost și m-am mândrit mereu cu asta! Ai mei mi-au creat atunci amintiri. Nu aveam încă 5 ani, dar îmi aduc aminte de acele zile, mai ales că au povestit ulterior prin casă și au menținut vie amintirea acelor vremuri, au comentat-o și au dezbătut-o cu mine de față și astfel, peste ani, am înțeles din ce în ce mai bine ce se întâmplă în sufletele lor și în rest.

Mama mă îmbrăca gros și tata mă lua pe umeri. Am decupat împreună ecusoanele pe care scria „Golan bătrân“, „Golancă inginer“ și „Golancă de perspectivă“. Ne postam în Piață și se cânta, se spunea „Tatăl nostru“ cu momente de reculegere pentru victimele din ’89, lumea era plină de amar, dar bucuroși că se văd acolo.

Săptămâni la rând au fost în Piață. Își chemau prietenii, unii veneau cu mâncare pentru ceilalți, alții considerau totul inutil, o mascaradă. Ca și acum, părerile erau împărțite și oamenii diferiți și unici în esența lor. Îmi aduc aminte cu amănunte când rămâneam acasă cu mama și tata mergea pe străzi să facă poze, să simtă istoria, să afle, să știe ce se mai întâmplă. Nu erai informat decât dacă erai acolo. Îl așteptam cu frică și cu entuziasm. Într-o zi a venit acasă cu hainele murdare, se aruncase la pământ într-un rahat de ceva. A venit râzând că s-a umplut de „noroc“ și gata, să nu ne mai facem griji că toate se vor rezolva.


Citește și:  ”Iar m-ați supărat!”. Povestea din spatele unuia dintre cele mai amuzante sloganuri de la protestele din București. Levente Bagoly: Ei vor amnistie și grațiere pentru colegii lor mai putin norocoși, ca să se facă risipă, în continuare și fără grijă, cu banii publici


 

Cine e persoana care a prins în fotografii energia acelor zile ale anului 1990?

Tatăl meu, Dan Mircea Bărbulescu, a ieșit pe străzi și la Revolutie, și la Universitate și mai apoi la Mineriadă. Avea un aparat foto primit de la un prieten din Israel. Îmi aduc aminte că era Kodak și cumpăram mereu filme pentru el, care oricum se găseau greu și numai în anumite locuri. Era pasionat de fotografie și mai ales de clipirile istoriei. Știa cu siguranță că imortalizează pentru viitor, iar eu conștientizez abia acum cât de valoroase sunt imaginile acelea.

De ce este emoționant pentru tine să vezi din nou acele poze, ce sentimente îți trezesc?

Tata nu mai este. A murit atunci, în anii ’90, după ce mi-a predat lecția celor 7 ani de acasă. Am învățat de la el să merg mai departe cu un zâmbet, chiar și trist sau forțat, pentru că adevărata libertate și bucurie este numai în noi. Am învățat atunci, la aproape 5 ani, primele lecții despre ce înseamnă responsabilitate, drepturi, obligații. Am știut de la tata și de la evenimentele din ’90 că am dreptul să strig când nu-mi convine și să cer când nu am și când îmi ajunge cuțitul la os. Am învățat ce înseamnă Adevărul și respectul pentru cei care nu mai sunt. Am învățat că toate au un scop și că fiecare din noi e o mică flacără, cu forța ei, cu slăbiciunile ei.

Pentru toate astea, am purtat un nod în gât și lacrimi în ochi în toate zilele astea de protest din Piața Victoriei. Când văd pozele acelea mă apucă dorul, recunoștința pentru o familie atât de trează, mă emoționez fără să fiu tristă, sunt mândră de ai mei cei de atunci și de ai mei cei de acum, din Piața Victoriei.

Tu, acum, în 2017, pentru ce protestezi?

Bineînțeles că protestez împotriva unei guvernări prin ordonanțe de urgență, împotriva favoritismului și corupției, sunt pentru trans-parență, adevăr și dreptate. Dacă vedem un pic lucrurile așa, în ansamblu – seamănă teribil cu 1990. Atunci nu se doreau foști activiști la guvernare, acum nu vrem penali. Atunci ai mei aveau impresia că o schimbare de fațadă nu va schimba de fapt mare lucru, acum cei care protestează vor „înainte“, nu pe loc sau înapoi. Protestez pentru ei, pentru mine și pentru copiii de azi. Pentru cei pe care corupția i-a ucis, la propriu și la figurat. A te manifesta civic și colectiv nu e rușinos, trebuie să scăpăm de frica asta care ne-a definit atâția ani în comunism și care ne ține în casă acum, trebuie să împlinim o dată pentru totdea-una tranziția asta din-tre regimuri și valori. De la ignoranță la implicare, de la inconștiență la conștiență, de la delăsare la consecvență sunt pași mari sau mici? Depinde de unde privești lucrurile. Din Piață pare totul posibil.

Cum a fost pentru tine experiența acestor zile în Piața Victoriei?

În primele zile de protest aveam pneumonie și luam antibiotice. Nu am putut sta în casă, îmi venea să plâng de indignare, de amar și de bucurie că lumea se trezește. Am ieșit, câte puțin, măcar să fiu acolo cu prietenii mei și cu tot poporul. Am protestat mut, pentru că nu puteam vorbi în frig și abia respiram. Apoi, în weekend, m-am înviorat și am strigat cu gura până la urechi. E emoționant să vezi prieteni din străinătate cum iau avionul să vină aici, cum te întâlnești cu oameni în Piață pe care nu i-ai văzut de luni sau ani de zile, cum toate converg într-un sens comun. Avem acum acces la tehnologie și drumul către o lume mai bună are atâtea short-cut-uri, mi se pare inuman și imoral să te folosești de toate butoanele astea împotriva vieții și a oamenilor.

Ce ai dori să se întâmple în cele din urmă?

Îmi doresc referendum, să văd dacă Piața Victoriei a contat la nivel macro. Îmi doresc constituționalitatea legilor și a deciziilor politice, îmi doresc consistență și consecvență de la cei care ajung în Parlament sau la guvernare, indiferent că i-am votat sau nu, mai multă omenie n-ar strica României, în general. Vreau să ajung să trăiesc episo-dul ăsta al istoriei. E ca un serial pe care vreau să-l văd până la capăt. Vreau să știu că, după zeci de ani, ce s-a petrecut în ’89 se împlinește în cele din urmă la nivel profund. Că România va avea o democrație funcțio-nală, un regim corect, că puterile din stat nu se confundă și nu se înfundă între ele, că cei vinovați sunt pedepsiți și vinovații fără vină se bucură până la finalul filmului de… lumină.

Andreea Vasile e jurnalist independent. Scrie în print și online povești despre viață și oameni ca tine.

 

Comentarii

 • ...se trezește puIa ! ...o manipulare ordinară a lu' Organili, iar dobitoacele miticești a ajunsără în anul dă grațîye 2017 să sprijine de-bună-voie politica ordinară a fostei Securități a lu' Ceașkă

  21 februarie 2017 23:50

  Nu vă strică să citiți un comment din "Adevărul", mai vechi, pus de cineva ca răspuns la idioțeniile oficiale ale bouIui oltenesc Ciorroianu, ca să-l aducă cu minciunile pi pământ - "Domnule Cioroianu, sunteti de profesie istoric, dar, culmea, va lipseste exact simtul perspectivei istorice ! Detaliez - La sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, revolutia industriala din SUA a generat o acumulare imensa de bogatie in mainile unor capitalisti venali, the rubber barrons. Acestia au infiintat fundatii care au inceput "ingineria" sociala si economica. Intai au pus mana pe universitati apoi au infiintat cluburi ale oligarhiei, tip Council on Foreign Relations, think tanks si ONG-uri care, vorba lui Bondy - autorul moral al razboiului din Vietnam - "au facut lumea favorabila capitalismului", prin suprimarea totala a altor ideologii si organizatii. Secolul XX a fost total "engineered" pentru dictatura oligarhiei, the New World Order, guvernul mondial unde suprematistii anglo-americani si-au dat mana cu sionistii. Incepand cu razboiul ruso -japonez incitat de pe Wall Street, apoi revolutia bolsevica finantata si organizata Kuhn Loeb , City of London , primul razboi mondial cu desfiintarea imperiilor, al doilea razboi mondial si hegemonia oligarhiei americane si a dolarului , vasalitatea statelor europene si razboiul rece. Deschiderea catre China si transformatea acesteia in noul eldorado al profitului capitalului dezlantuit. Toate aceste evenimente au fost rezultatul unor conspiratii, un grup de oligarhi au hotarat soarta natiunilor indiferent de aspiratiile si interesele acestora. Internetul si revolutia IT a adus in constiinta umanitatii manariile care au constituit istoria secolului XX si XXI. Asa se face ca, un candidat la presedentia SUA , Sanders, acuza in public pe zeul propagandei occidentale, tatal politicii externe imperialiste americane din ultimii 50 de ani, Kissinger , de crime impotriva umanitatii . Reprezentantul de frunte al oligarhiei, membru de onoare la CFR, Bilderberg, Trilateral Commission, Davos, Chathman House etc.etc. este acuzat de genocid pe trei continente. Cum a fost posibil ?? Teoria conspiratiei a inceput sa contrabalanseze propaganda mincinoasa occidentala. Operatiunile serviciilor au inceput sa fie demascate Gladio, Cyclon, Mockingbird, Northwoods, MKUltra, Paperclip, etc.etc. au inceput sa intre in constiinta umanitatii. Toate cele 42 de false flag provocari initiate de deep state, incepand cu razboiul spaniol, Lusitania, Pearl Harbor , Golf of Tomkin, etc.etc. si terminand cu Oklahoma, 9_11. Boston, London, Paris, "accidentele aviatice" etc.etc. toate au fost inscenari urmarind scopurile politice ale oligarhiei. Nu mai este nicio taina ca politica oligarhiei americane in Europa este de a impiedica coordonarea economica intre Europa si Rusia, revolutiile colorate din Ucraina au fost finantate si organizate de oligarhie pentru a impiedica jonctiunea puterilor continentale. Expansiunea NATO sub pretextul "agresiunii" rusesti face parte din politica oligarhiei americane de a izola si forta, economic si militar, statele care nu se supun dictatului oligarhiei, chiar daca aceste actiuni risca sa declanseze al III-lea razboi mondial. Se pare ca Polonia a inteles pericolul la care se expune, de a deveni teatru de razboi. In Romania politica externa este coordonata de indivizi care inca traiesc in gagalandul propagandei occidentale. Riscul, pe care actuala conducere a Romaniei si-l asuma, este in totala contradictie cu interesul national, poporul roman doreste sa supravietuiasca in pace, nu sa devina tinta bombardamentelor secolului XXI, care pot sa ne aduca in epoca de piatra cu piarderi de mii de vieti omenesti. Disputa dintre oligarhia americana si regimul Putin ne este straina, nu exista nicio ratiune pentru care trebuie sa ne amestecam intre doua puteri nucleare !" - Sorin Muncaciu

  raspunde comentariului
 • relativ

  21 februarie 2017 16:47

  Pana cand vor exista oameni de asemenea "calitate"...esenta a ceea ce inseamna sa fi patriot cu un suflet nobil, si un discernamant impecabil, pana cand acesti oameni, barbati si femei , vor fi printre noi , Romania are sanse pentru o viata mai buna, cat de cat decenta, si de ce nu, chiar prospera. -- Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze!

  raspunde comentariului
 • VAOL

  21 februarie 2017 16:25

  REVENIRE Procentul este de 19.

  raspunde comentariului
 • VAL

  21 februarie 2017 16:22

  Am calculat ca 3,5 milioane din totalul de 18,5 milioane din listele electorale reprezinta aprox.19.!!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • VAL

  21 februarie 2017 16:17

  BRAVO MADALINA ! Mi-au dat lacrimile cand am citit cele relatate de tine.Am si eu o fiica nascuta in 1986,este si ea plina de entuziasm,munceste din greu la o multinationala de TOP si nu vrea sa pleca din tara....Avem mare nevoie de oameni adevarati ca tine,cu spirit civic,cinstiti si corecti care pot mobiliza si pe altii sa iasa la manifestatii impotriva baronilor analfabeti si hoti care ne conduc acum spunand ca au legitimitate, castigand alegerile cu 3,5 milioane de voturi dintr-un total de 18,5 milioane inscrisi in liste,deci aprox.19 !!!!!!!!!!!!! Numai in capul lor GOL GOLUT asta inseamna legitimitate??????????? Sunt niste IMBECILI care ar trebui sa guverneze pentru intreaga populatie a tarii in care trebuie inclusi si cele 3,5 mil.plecati sa munceasca afara....si nu numai pentru cei care i-au votat.Inca o data iti multumesc mult pentru ceeace faci.

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  21 februarie 2017 16:09

  Pai, io' unu' sunt "calit si pacalit" si totodata pe lista neagra a securitatii, inca din anul 1970, cand, elev de liceu fiind, am fost luat din ore de 2 se-curisti, pt. ca, ascultam "Metronomul" si ziceam bancuri cuse-curisti si cu Chourvetele. Am refuzat sa le semnez angajamentul, asa ca, am fost trecut la "index". Totodata, cei doi sobolani, m-au injurat si amenintat ca-mi vor face "viata amara", cate zile as avea de trait in RSR. Si se pare ca, gunoaiele se tin de cuvant. In concluzie, fost dat afara din cele mai umile job-uri de pe terra, am fost batut in plina strada, scuipat, defaimat iar lista ar putea continua, in prostie. Tin sa mentionez ca, chiar si-n acest an de gratie 2017, aceste gunoaie-metabolice, imi rad cu maxim tupeu, in nas pe ulitza, fratilor!

  raspunde comentariului
 • dusu

  21 februarie 2017 15:24

  si tot asa va protesta pina la batrinete sau va emigra

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  21 februarie 2017 13:13

  Acest REZIST, pare o ironie a soartei pentru ca SINGURA care A REZISTAT orcarei schimbari de cand au intrat in Romania TANCURILE savietice, a fost SECURITATEA ,.., ,. Ca sa REZISTE si actualei situatii SECURITATEA si-a tocmit niste sustinatori, uni NAIVI, precum fatuchea de fata, uni constienti, de pilda partidele antiromanesti USL, PNL, iar unii DIRECT INTERESATI, obtinatoori de folosse necuvenite, printre ei si LOCOTENENTUL MARCOS

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  21 februarie 2017 12:35

  Fato !, in 1990 nu erau legi referitoare la mitinguri, astazi, ai, slava Domnului, destule, deci da fuguta la Primarie, CERE dreptul de a ogaganiza, LEGAL, UN MITING, nu de alta, dar ai vazut talica in sep 1991, cum, pentru A OCUPA si FUGARI GUVERNUL Stolojan, au murit oameni, nevinovati si NELEGAL find mitingul minerilor SPRIJINIT DE CIVILI, a fost mai greu de judecat vinovati ,..., ,. Diferenta este, mai fato, ca in 1990 MANIFESTAM IMPOTRIVA SECURITATI, astazi talica manifestezi PENTRU SUSTINEREA SECURITATI, ca doar vezi bine, implicarea securitati in justitie face ca, TOT EI, SECURISTI, sa stabileasca CINE ESTE PENAL si cine nu, ,.. ,Sii ar mai fi ceva, ,.. Vezi ca domnul Iohanis, zis si LOCOTENENTUL MARCOS, seful vostru, ARE ceva probleme penale

  raspunde comentariului
  • Bestia

   21 februarie 2017 22:57

   Fato, cand te fură și-și bate joc de tine cel pe care-l alegi chipurileși-l plătești, tre să nu-l lași să respire , că iți legiuiește furtul in imprumut legal. Ieșitul in stradă este o formă prea occidentală. Ar merita ochi pt ochi, la nesimtirea lor veșnic prelungită!

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design