Mihai Neamțu, autorul singurei biografii europene a președintelui SUA: Americanii l-au ales pe Trump într-o încercare disperată de a restaura firescul lucrurilor | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

de Razvan Chiruta , 03 iulie 2017 - stire actualizata la ora 14:05, 02 iulie 2017

„România liberă“ vă oferă, începând cu 4 iulie, o carte-eveniment despre omul momentului în politica mondială. „Fenomenul Trump și America profundă“ este singura biografie a lui Donald Trump scrisă în Europa. Mihai Neamțu, autorul acestui volum unic, a explicat pentru RL de ce l-a impresionat miliardarul care a șocat lumea când a reușit să câștige președinția celei mai importante puteri a lumii, în ciuda opoziției masive.

RL: De ce aţi decis să scrieţi o carte despre Donald Trump? Ce se mai poate spune nou despre omul a cărui alegere în fruntea SUA a uimit planeta?

Mihai Neamțu: Din copilărie, cred, sunt pasionat de istoria politică americană. Am trăit în Statele Unite și simt patria lui Jefferson ca pe a doua mea țară. După ce am prognozat victoria neașteptată a lui Donald Trump, cu două zile înaintea scrutinului din 8 noiembrie 2016, aveam obligația să explic cititorilor de ce am pariat pe calul socotit pierzător de întreaga elită globalistă sau presă corporatistă. Noutatea cărții „Fenomenul Trump“ vine din analiza filozofiei antreprenoriale care a făcut dintr-un businessman de succes un foarte controversat președinte. În plus, cititorul român va descoperi elemente biografice inedite: istoria europeană a familiei Trump, relația lui Donald cu unii pastori creștini nonconvenționali (de exemplu, Norman Vincent Peale), prezentarea fără perdea a scandalurilor sexuale etc. Cartea e plină de surprize și voi lăsa cititorii să le descopere singuri!

„Este victoria unui gladiator: singur împotriva establishmentului de la Washington“, aceasta este prima propoziţie din prefaţa volumului „Fenomenul Trump“. De ce credeţi că a avut actualul președinte al SUA o opoziţie atât de puternică din partea presei nord-americane şi chiar mondiale, dar şi a unui segment al societăţii civile?

 Donald Trump n-a intrat în politică pentru faimă, putere sau avere. Un miliardar își poate oricând cumpăra influența pe lângă cercurile politicienilor corupți din Washington DC. Să nu uităm că Trump era foarte curtat și foarte iubit de toate televiziunile atât timp cât și-a propus să fie un showman pentru serialul „Ucenicul“. Toți l-au iubit când se prezenta în lume ca un personaj histrionic. Când și-a propus să schimbe regulile de joc, Donald Trump i-a enervat pe mulți. Gândiți-vă la prăbușirea dinastiei Clinton: după eșecul electoral, Fundația Clinton n-a mai avut deloc încasările fabuloase de bani din afara Americii. Furia lui George Soros (adică tatăl falsei societăți civile) e, iarăși, explicabilă: omul a cheltuit sute de milioane și a pierdut meciul. În același timp, Donald Trump a atras prietenia multor lideri occidentali sau est-europeni. Președintele Klaus Iohannis a fost încântat de vizita la Casa Albă, ca și ziariștii din delegația română. Percepțiile se schimbă și pentru că faptele ne obligă să recunoaștem că România a avut de câștigat din politica Administrației Trump/-Pence la Marea Neagră.

Scrieţi în carte: „Donald Trump n-a atras admiraţia elitei intelectuale pentru că, în mare măsură, filosofia de viaţă a unui om de afaceri apreciază direct acţiunea şi mult mai puţin colocviile despre concepte abstracte“. Dumneavoastră sunteţi un intelectual. De ce îl admiraţi pe Donald Trump?

Respect orice om care îndrăznește să facă lucruri mărețe. Sunt intelectual, da, însă nimic nu mă împiedică să admir patronul unei firme de transporturi care rezolvă problema curieratului rapid într-o țară unde serviciile publice sunt catastrofale. Formația academică nu m-a împiedicat să dezvolt prietenii cu antreprenori, ingineri constructori sau dezvoltatori imobiliari. Îmi plac oamenii practici și admir cu precădere capacitatea oamenilor de afaceri de a transforma un tărâm netocmit și gol (cu alte cuvinte: maidanul) într-o grădină înfloritoare. Donald Trump e un ambițios constructor de case, nu vreun retor iscusit. Evident, viața lui Trump are lumini și umbre, dar nici biografiile intelectualilor moderni, de la Sartre la Chomsky, nu sunt vreun solfegiu angelic.


”Americanii s-au săturat de corectitudinea politică și m-aș bucura ca și europenii să redescopere frumusețea libertății de conștiință.“, Mihai Neamțu


Vorbiţi în carte despre America patrioţilor şi Europa frustraţilor. Nu e o raportare cam dură la europeni, la noi, în cele din urmă?

Cartea începe cu povestea reală a întâlnirii dintre un soldat yancheu și un student macaronar într-un tren din Elveția. Nu-mi plac generalizările, dar mi se pare că Europa Occidentală a uitat prea repede rolul providențial pe care America l-a avut după prăbușirea nazismului și a comunismului. Germania ignoră astăzi faptul că Procesul de la Nürnberg și Planul Marshall au provocat miracolul economic al anilor 1960. Franța nu mai cinstește așa cum se cuvine eroii trupelor anglo-americane din Normandia. Ascultați discursurile liderilor apuseni: Angela Merkel, Emmanuel Macron, Jean-Claude Juncker au un dinte împotriva Statelor Unite. Nu vi se pare? Evident, excepția o reprezintă Țările Baltice, Polonia și România. Sunt încântat de acest lucru.

Spuneţi că Donald Trump a fost alegerea Americii profunde. Ce înseamnă, de fapt, acest concept: America profundă?

Între momentul alegerii lui Barack Obama și cel al înfrângerii doamnei Hillary Clinton, Partidul Democrat a pierdut zece milioane de oameni. O asemenea hemoragie electorală n-are decât o explicație: ruptura totală între elita politicienilor multimilionari din Washington DC și clasa muncitoare, condamnată la stagnare și sărăcie, dar și iritată moral de ingineriile sociale și propaganda neo-marxiștilor din Administrația Obama/Clinton. America profundă o veți găsi în cluburile de muzică din Nashville, în bisericile din Arizona, pe schelele unor zgârie-nori din Miami sau la un rodeo din Texas. America liberal-progresistă o găsiți în redacțiile celor de la New York Times, CNN sau Huffington Post.

Cartea „Fenomenul Trump şi America profundă” va fi distribuită din 4 iulie, la chioşcuri, în exclusivitate cu România liberă, la preţul de numai 14.9 lei. Mai multe detalii aici.

Cum vedeţi faptul că foarte mulţi dintre românii care locuiesc în America s-au exprimat public în favoarea lui Donald Trump? Nu e o contradicţie, având în vedere faptul că în campania electorală, dar şi prin primele acţiuni ca preşedinte al SUA, acesta  s-a exprimat împotriva migraţiei?

Românii care au stat mai mult de cinci ani în SUA pot fi socotiți deja americani. Cei care au plecat din țara stăpânită de Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu și baronii partidelor de tranziție n-au trecut Oceanul Atlantic pentru a cere pomeni. Românii educați respectă principiul legalității și se bucură de protecția statului american printr-un sistem de vize care recunoaște meritele profesionale ale tuturor celor care aduc valoare adăugată. Românii din America au votat copleșitor în favoarea lui Donald Trump întrucât ei erau deja vaccinați împotriva socialismului. Migrația care exportă criminalitate enervează pe toată lumea. Să nu uităm că Hillary Clinton a pierdut votul din statul Florida, chiar dacă a promis o țară fără frontiere.

Cum trataţi în volumul „Fenomenul Trump“ acuzaţiile tot mai consistente cu privire la o posibilă intervenţie rusească în sistemul de vot american? Poate că fără această intervenţie Donald Trump nu ar mai fi ajuns preşedinte.

Intervenții sau interferențe din partea Rusiei au tot existat de-a lungul timpului, cel mai recent în Republica Moldova. America nu-i însă o țară bananieră. Întrebarea mea este: cum a contracarat Barack Obama încercările de obstrucție venite din partea lui Vladimir Putin? Fostul director al FBI, dl James Comey, a spus public, de cel puțin trei ori, că Donald Trump nu este sub nicio investigație federală. În contrast, Hillary Clinton a fost în vara anului 2016 sub investigația FBI pentru acuzația de încălcare a legii spionajului (Espionage Act, 1917). N-aș vrea să-l confundăm pe Donald Trump cu Igor Dodon: ar fi penibil, chiar ridicol. Toate politicile de până acum ale Administrației Trump/Pence au iritat Moscova, de la intervenția împotriva lui Bashar al-Assad până la menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei sau propunerea de creștere a cheltuielilor militare cu până la 40% pentru flancul estic al NATO. Din acest motiv, românii, polonezii, estonienii sau letonienii se simt mai bine cu Trump decât cu Obama.


”Noutatea cărții «Fenomenul Trump» vine din analiza filozofiei antreprenoriale care a făcut dintr-un businessman de succes un foarte controversat președinte. În plus, cititorul român va descoperi elemente biografice inedite: istoria europeană a familiei Trump, relația lui Donald cu unii pastori creștini nonconvenționali (de exemplu, Norman Vincent Peale), prezentarea fără perdea a scandalurilor sexuale.“, Mihai Neamțu

 


Vorbiți în carte despre „contradicţiile lui Donald Trump“. La ce vă referiți?

Președintele Statelor Unite este un personaj inclasabil: un tip opulent, dar apropiat de taximetriști, oameni simpli sau creștini fără mulți bani; un proprietar de cazinouri, dar posesor al unei Biblii în traducere protestantă; un businessman cu investiții globale, dar îndârjit apărător al excepționalismului american. Donald Trump e un lider construit pentru a stârni contradicții. După triumful de la Casa Albă, milioane de oameni și-au curățat lista de prieteni pe Facebook. Tensiunea socială e reală, dar tocmai din acest motiv organizăm dezbateri de idei. Pe 3 iulie, ora 18.30, la Hotelul Hilton, vom dezbate „Fenomenul Trump“ împreună cu Ludovic Orban, Teodor Baconschi, Sabin Orcan, Radu Moraru. E nevoie să înțelegem cel mai spectaculos produs al democrației americane din ultimele patru decenii.

 De ce aţi ales să includeţi în volum şi fotografii color din viaţa lui Donald Trump?

Mi-au plăcut fotografiile Getty care surprind evoluția lui Trump din copilărie până la momentul inaugurării din 20 ianuarie 2017. Am ales să le publicăm color pentru că viața lui Trump e… colorată!

Ultimul capitol al volumului se numeşte „Merry Christmas“. Ce aţi vrut să transmiteţi prin această alegere?

Într-un anumit sens, America profundă l-a ales pe Trump într-o încercare disperată de a restaura firescul lucrurilor. Înainte de 25 decembrie, a spune semenilor tăi „Crăciun fericit!“ este un gest de curtoazie și civilitate; e absurd să interzici o formulare religioasă doar pentru că un cuvânt (Christmas) evocă rădăcinile iudeo-creștine ale civilizației euro-atlan-tice. Americanii s-au săturat de corectitudinea politică și m-aș bucura ca și europenii să redescopere frumusețea libertății de conștiință. Nu există viață fără libertate sau fără demnitate.


CV-ul lui Mihai Neamțu

Mihai Neamțu este un autor conservator, filozof și intelectual public din Europa de Est. Născut în Transilvania, a primit diploma de masterat de la Universitatea Durham (Marea Britanie) și a obținut doctoratul în teologie la King’s College din Londra. A scris opt cărți despre politica conservatoare, creștinism și islam, precum și despre noile tendințe în cultura marxistă. Unele dintre articolele sale academice au fost publicate de Oxford University Press, Ashgate și Brepols. După ce a urmat studii postdoctorale la Centrul Internațional de Studenți Woodrow Wilson (Washington DC) și la Centrul Russell Kirk (Michigan), Mihai Neamțu a devenit una dintre cele mai proeminente voci ale tinerilor conservatori din Europa. A contribuit la evenimente academice organizate de Institutul Acton, Fondul Libertății, Forumul Antigua, Institutul Național de Revizuire, Fundația Konrad Adenauer și alte astfel de organisme. Majoritatea cărților sale apără valorile civilizației occidentale.

Comentarii

 • Victor Goliac

  02 noiembrie 2017 8:27

  I love America and the President Trump. They lead the world and they will change the world so we, the people, have a better life.God bless America and the President Trump !

  raspunde comentariului
 • donald

  28 octombrie 2017 20:05

  Mihai nu a facut nimic altceva decat ca a copiat de pe net diferite pareri despre Donald. Ma mir ca Mihai nu a invatat sistemul American de vot si cum I se atribuie voturile unui presedinte. Acest lucru nu este facut la intamplare, ci constituie un puternic stimulent la adresa democratiei. Pentru ca, cei care sunt la putere nu pot castiga totul, ci trebuie sa aiba o opozitie puternica chiar din interior. Mihata, nu te mai baga singur in seama cu lume si lucruri pe care tu nu le-ai trait si nu le intelegi.

  raspunde comentariului
 • Poporul a ales

  13 octombrie 2017 16:25

  Dumnezeu a mai dat o sansa omenirii TRUMP si nu "serviciile" satanei, caci poporul american inca mai e crestin si a ales in ciuda coalitiei fortelor malefice globaliste neocomuniste.

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  18 august 2017 4:20

  IIERI 17 AUGUST 2017 , A FOST O ZI EXTREM DE STRESANTA PENTRU MINE ! DEOARECE AM FOST PUS SA FAC 2 DRUMURI UNUL DUPA ALTUL ! PENTRU CA AM DORIT SA MA MAI RELAXEX , MACAR 1 MINUT , CA SA BEAU O COCA-COLA , SI CU 2 NESSURI , LA O MASA LA O TERASA , NICI DUPA 10 SECUNDE , UN DOMN AMABIL , MI-A SPUS CA DACA DORESC SA STAU LA MASA , TREBUIE SA FAC CONSUMATIE IN LOCAL ! I-AM ZIS AMABIL , SA TRAITI BINE ! AM BAUT REPEDE O COCA-COLA , IMPREUNA CU CELE 2 NESSURI , DUPA CARE M-AM DUS DE AM CUMPARAT DE LA UN MAGAZIN DIN APROPIERE UN STEAG AMERICAN DIN MATASE CARE SE PUNE LA MASINI , LA EXTERIOR , AM INTRAT CU STEAGUL AMERICAN IN LOCAL , AM FACUT CONSUMATIE , DUPA CARE LA IESIRE I-AM ARATAT DOMNULUI RESPECTIV , CA AM CUMPARAT CEVA ! SI CU STEAGUL AMERICAN CE IL AVEAM IN CEALALTA MANA ! DOMNUL RESPECTIV , MI-A SPUS CA ESTE FOARTE BINE ! DAR DECE AM FOST EU CAM CU INTREBARI IN SINEA MEA A FOST , CA UNEORI , CAND OMUL MAI ESTE SI STRESSAT LA MAXIM , SI CU OCHII VINETI DE OBOSEALA , IN PUBLIC NU APARE FOTOGENIC PENTRU UNII OAMENI ! DE LA CARE PRIMESTE UNELE REPLICI , LA UNELE MOMENTE DE TIMP TOTAL NEPOTRIVITE PENTRU OMUL CARE SE AFLA INTR-O SITUATIE DE STRESS LA MAXIM ! DE A TREBUIT SA CUMPAR STEAGUL AMERICAN , PROBABIL , CA SA NU SE MAI OBSERVE STRESSUL DE PE FIZIONOMIA OMULUI . DAR SA CUMPAR STEAGUL AMERICAN , A FOST O DORINTA MAI DEMULT DE A MEA CAM DE PRIN DECEMBRIE 2016 . VORBA ACEEA HAINA IL FACE PE OM ! FARA STRESS ! DAR INTERNETUL , IL FACE PE OM , CU STRESS , LA MAXIM ! MACAR CU AMINTIRI , PENTRU VIITOR !

  raspunde comentariului
 • Borhott N.

  11 august 2017 16:45

  poporul american normal a ales Trump pentru ca nu e LGBT ca globalista Hillary care e papusa Bilderbergiolor si masonilor satanisti ce distrug pamantul cu mare graba ca sa-i instaleze pe antihristul.

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  02 august 2017 0:27

  DUPA 24 DE ORE DE NESOMN , A DOUA ZI DE DIMINEATZA , MAI EXACT , CAM DUPA ORELE 1200 DUMINICA 30 IULIE 2017 , EU ERAM SUS PE MUNTE LA COTA 2000 IN BUSTENI . DATORITA NESOMNULUI SI STRESULUI , SUS PE MUNTE UNDE BATEA SOARELE MAI TARE SI DATORITA EFORTULUI DE A URCA SUS PE MUNTE , AVEAM DURERI DE STOMAC DATORITA NERVILOR DE LA STOMAC . M-AM SIMTIT MAI BINE SUS PE MUNTE DOAR INTR-UN LOC UNDE AERUL DE MUNTE ERA MAI TARE , CARE DATORITA AERULUI PUTERNIC DE MUNTE AM SIMTIT UN PIC DE PUTERE DE ENERGIE CE SIMTEAM ACEA ENERGIE - DATORITA AERULUI DE MUNTE , CA-MI INTARESTE STOMACUL SI O ENERGIE BENEFICA CORPULUI OMENESC , DAR IN LOCUL UNDE AM SIMTIT EU CA I-MI DA PUTERE , ENERGIE LA STOMAC , ERA SUS PE MUNTE LA COTA 2000 CAM INTR-UN LOC LA MARGINE DE MUNTE , CEEA CE NU POATE FI UN LOC PREA INDICAT , PENTRU RECREERE , DEOARECE , MAI ERAU DOAR 3 METRII DE FASIE DE TEREN DE MUNTE INNAINTE , CEEA CE POATE FI UN LOC SI FOARTE RISCANT . DAR TOTUSI , AM REUSIT SA-MI FAC CATEVA FOTOGRAFII , NU SELFIE CI FOTOGRAFII NORMALE , DAR A TREBUIT SA AM INTR-O MANA O OGLINDA SI IN CEALALTA MANA , IN PARALEL , TELEFONUL , CU CARE AM FACUT CATEVA FOTOGRAFII . TOTUSI ESTE FOARTE RISCANT DE FACUT FOTOGRAFII IN LOCURI NEINDICATE , SI MAI ALES , PE FONDUL OBOSELII SI STRESULUI , DATORITA NOPTII NEDORMITE , DAR TOTUSI AERUL PUTERNIC DE MUNTE DE LA COTA 2000 DIN BUSTENI , MI-A DAT ENERGIE SI PUTERE DE A MERGE IN CALATORIE SUS PE MUNTE LA COTA 2000 DIN BUSTENI .

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  17 iulie 2017 2:29

  IERI DUMINICA 16 IULIE 2017 , A FOST IN BUCURESTI , O ZI MAI PLACUTA CU O TEMPERATURA DE CIRCA 18 GRADE CELSIUS , O TEMPERATURA PRIELNICA , PENTRU A GATI , MANCARURI . ASA CA IERI AM CUMPARAT DOI PUI I , IAR DUPA ACEEA , EU MA INTREBAM , OARE CUM SA GATESC EU CEI DOI PUI , CA PROBABIL , INCEPAND DE MIERCURI 19 IULIE 2017 , V-OR FI IN BUCURESTI , PROBABIL 30 DE GRADE CELSIUS , SI CUM O SA MANANC EU CARNE DE PUI LA 30 DE GRADE CELSIUS ? AM STAT EU UN PIC SI M-AM GANDIT SI AM ZIS CA ESTE BINE CA CEI 2 PUI , SA-I PREPAR LA CUPTOR , IAR DIN RESTUL DE PIEPTURI DE PUI CU OASE DE PUI SA PREPAR O SUPA DE PUI CU PATRUNJEL , PASTARNAC , MORCOV , CEAPA PIPER BOABE , ARDEI GRAS , ZEAMA DE LA O JUMATATE DE LAMAIE , UN PUMN DE OREZ , APA , SARE SI DE PUS LA FIERT INTR-O OALA . DUPA CE S-A FIERT CARNEA DE PUI , EU AM MANCAT UN PIC DE CARNE DE PE OASELE FIERTE DE PUI . SI TOATE OASELE DE PUI , SI CARNEA DE PUI , EU AM SCOS DIN OALA , RAMANAND DECAT SUPA DE PUI CU OREZ SI ACRITA CU LAMAIE SI DE PUS LA FRIGIDER , DEOARECE SUPA DE PUI FARA CARNE DE PUI SI FARA OASE DE PUI FIERTE , ASTFEL SUPA DE PUI REZISTA MAI BINE CHIAR SI IN FRIGIDER LA O TEMPERATURA DE 3 GRADE CELSIUS , IAR AFARA FINND IN VIITOR 30 DE GRADE CELSIUS IN BUCURESTI , EUCRED CA PE O tEMPERATURA MAI RIDICATA IN BUCURESTI , PROBABIL , CA ESTE BINE CA IN SUPELE DE PUI SAU DE ALTE ALIMENTE , ADICA , SA NU EXISTE CARNE FIARTA , SAU OASE IN SUPE , PENTRU CA SUPELE SA REZISTE MAI BINE LA TEMPERATURI MAI RIDICATE . CARNEA DE PUI LA CUPTOR FINND CARNEA DE PUI SI UN PIC SARATADAR SI CU ZEAMA DE LA O JUMATATE DE LAMAIE SI CU PIPER REZISTA MAI BINE LA TEMPERATURI RIDICATE DE 30 DE GRADE IN BUCURESTI , DACA FRIPTURA DE PUI ESTE SI RECE SI DE LA FRIGIDER . DAR CARNRA DE PUI DIN SUPA , CARNEA DE PUI FIARTA SI NESARATA CARNEA DE PUI , DUPA PAREREA MEA NU ESTE INDICAT CARNEA DE PUI FIARTA SI NESARATA LA O TEMPERATURA DE 30 DE GRADE CELSIUS . ASA CA MAI BINE , LA O TEMPERATURA DE 30 DE GRADE CELSIUS IN BUCURESTI , MAI BINE , O SUPA DE PUI , CU OREZ SI ACRITA CU ZEAMA DE LAMAIE , DAR FARA CARNE DE PUI IN SUPA . ASA CA VREMEA CALDA DA MARI PROBLEME , DE GANDIRE , DE CE FELURI DE MANCARE TREBUIESC GATITE PE O VREME MAI CALDUROASA .

  raspunde comentariului
 • nino1

  10 iulie 2017 19:49

  Mihai neamtu nu stie nimica despre trump. Mihai N nu a trait nici cu Trump nici in America! in America cartile aste de 2 lei, gen Romania libera. sunt egale cu zero mai cititi si ce scriu altii intradevar informati De-Ad=fara melagurilor voastre

  raspunde comentariului
  • Kermit

   10 iulie 2017 20:32

   Nici nu trebuie sa scri in cunostiinta de cauza ... Trebuie sa scri in asa fel incat sa produci cat mai multi euroi ... deviza lui Neamtu. De fapt avem in fata un parteneriat Neamtu-RL , nu neaparat rau ... insa ideea e ca aceasta lucrare Oda are ca unica menire ... Succesul Comercial. Ca cele cuprinse in asa zisa biografie alui Trump nu prea au de a face cu realitate este o cu totul alta poveste.

   raspunde comentariului
 • Gheorghe Popescu

  06 iulie 2017 22:54

  Se pare ca lucrarea domnului Neamtu nu e pe placul securistilor. Toti neavenitii astia care semneaza cu numele mic. Poveste veche la Romania Libera.

  raspunde comentariului
  • Emil

   10 iulie 2017 12:41

   Structura securista specifica e inerenta cata vreme electoratul lui Trump seamana tot mai mult cu electoratul PSD-ului, someri, oameni ramasi fara casa, fara studii etc.

   raspunde comentariului
  • Kermit

   07 iulie 2017 13:39

   Gresit ! N-am intalnit nici un securist vechi sau nou caruia sa nu-i placa Donald Trump. Pretutindeni securistii sunt la putere. Trist dar adevarat.

   raspunde comentariului
 • Kermit

  05 iulie 2017 20:42

  Ce mare este acest Om zis si Neamtu ... Cat de analist este el ... Daca a fi o papusa a serviciilor si a oligarhilor inseamna sa fi ales de americani ..? atunci ce sa mai zicem de banditul rus de la Kremlin ? Neamtu este pentru noi Adrian Paunescu doi... E drept ... un Paunescu ceva mai intuitiv fiindca odele sale se adreseaza nu unui dictator marunt ci insusi Marelui Licurici.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  03 iulie 2017 13:57

  Stimata Iulia Sima, te consideri o progresista cumva? Eu nu sunt anti lgbt, promarxist si nici bolsevic, dar mi-e scarba. Esti cam debusolata, pai migratia musulmana in EU este cauzata de razboiul din Siria a lui Bashar care este sustinut de Rusia. Pentru ca si SUA si UE au itnerese financiare masive in Rusia nu pot lua masurile care ar trebui luate pentru a se opri exodul emigrantilor. Ce sa faca UE sa-i impuste? Asta vor progresistii ca tine? Desigur ca faptele ilegale, terorismul trebuie grav pedepsite, dar refugiatii sunt refugiati de razboi.

  raspunde comentariului
 • Florin

  03 iulie 2017 3:31

  Draga Mihai Neamtu, am o singura nedumerire ce cauta Ludovic Orban printre persoanele cu care vei dezbate fenomenul Trump? Ai cumva impresia ca ar fi un politician cu convingeri de dreapta, conservatoare? Crezi ca nu mai viseaza cu ochii deschisi la gloria USL-ului? Daca raspunsul e afirmativ, te informez cu parere de rau ca te inseli. Cea mai buna dovada este pozitia asumata la consultarile pentru desemnarea noului prim-ministru PSD!

  raspunde comentariului
  • Ioana Anca

   03 iulie 2017 11:30

   Nu imi place Ludovic Orban dar adevarul trebuie respectat este printre putinii care s-au opus cu indarjire USL.

   raspunde comentariului
 • Valetina

  03 iulie 2017 2:14

  Pentru ce felicitari?

  raspunde comentariului
 • Viorel Iliescu

  02 iulie 2017 22:36

  Un demers interesant!Foarte imbucurator este faptul ca, intr-adevar, americanii s-au saturat de conceptul pagubos "politically correct"!!!Europenii sunt in curs de a se trezi si de a se debarasa si ei de aceasta ineptie de extrema-stanga, o utopie care nu a adus nimic bun si care inseamna doar slabiciune in fata agresivitatii altora. De regula, acei "altii" sustin tot felul de concepte care reprezinta doar o minoritate, dar incearca sa impuna acele concepte ca pe un mod de viata pt toti. Alternativ, mai rau, "altii" sunt niste primitivi needucati si deosebit de agresivi care au ca unic scop impunerea "civilizatiei" lor sisau exterminarea celor care sunt diferiti. Concluzionand, reiterez ca ma bucura nespus ca incep sa intrevad sfarsitul porcariei numite "politically correct"!

  raspunde comentariului
 • Virgil Moldovan

  02 iulie 2017 18:59

  Mihai Neamtu nu este nici conservator, nici filozof și nici intelectual public si nici...samd. Mihai Neamtu este un extremist de dreapta, caruia-i plac specimene asemenea lui, ca acest Trump. Inainte de alegerile americane "iubirea" lui era extremistul Ted Cruz, dar acum, desigur, e Trump. Mihai Neamtu este periculos prin ideile lui, chiar si acum, cand s-a retras din politica si traieste din banii castigati de sotie.

  raspunde comentariului
  • Cristian

   02 iulie 2017 19:11

   Virgil Moldovan, pe ce te bazezi când zici că Neamu e un extremist de dreapta ai vreun argument serios?

   raspunde comentariului
   • Virgil Moldovan

    03 iulie 2017 8:08

    Ma bazez pe o perioada indelungata de legatura stransa cu acest individ, timp indelungat, in care am realizat ce specimen este.

    raspunde comentariului
   • Carmen

    03 iulie 2017 4:17

    Are toate argumentele din lume. Furnizate chiar de Mihail Neamtu. In cartile scrise, in raspunsurile date in interviul de mai sus.

    raspunde comentariului
   • Niros

    02 iulie 2017 20:09

    Cristian,problema cea mai mare a oamenilor fara caracter sunt oameni cu caracter! Mihai Neamtu ,este un om inteligent,rational conectat la evenimentele care se petrec..

    raspunde comentariului
    • Ioana

     03 iulie 2017 5:17

     Niros,Dar tu de unde ai tras concluzia ca Mihail Neamtu este "un om inteligent, rational, conectat la evenimentele care se petrec ..."?Iti dau un exemplu rapid si simplu din interviul de mai sus ca articuleaza lucruri fara nici un fundament altul decit o opinie personala si nedocumentata.Neamtu sustine ca dupa cinci ani de locuit in America te poti considera american. Ca ai inteles despre ce este vorba in America si te-ai integrat deplin. Nimic mai fals. Nici ca opinie personala nu trece. Decit ca una superficiala si nicidecum a unui domn atit de doct precum doreste sa treaca. Toate studiile academice relative la subiect, toate rapoartele of US Department of Labor demonstreaza cu date specifice si statistici ca timpul mediu de integrare si de intelegere a societatii americane a unui emigrant adult este intre 10 ani si 20 de ani. In nici un caz cinci ani! Sa nu fi citit Neamtu, super academicul, nici unul din aceste studii???Oare care este motivatia dlui Neamtu sa acrediteze ca cinci ani sunt suficienti sa pricepi despre ce este vorba in America, sa te integrezi deplin, sa devii american in cuget si simtiri? Citi ani a locuit Neamtu in America? Cumva cinci?!!!?Iata o incercare ridicola de auto validare, pentru ca daca Neamtu a locuit cinci ani in America, vrea sa zica el, inseamna ca a inteles societatea americana deci ceea ce afirma vine dintr-o sursa sigura, a unui american. Si, in consecinta, cartea lui despre Trump este rodul unei intelegeri profunde. Imi vine sa rid. Si pe deasupra nu stie Neamtu ca auto validarea nu este acceptabila in mediul academic. Oare dupa atitea master degrees and Ph Ds Neamtu sa nu stie??!!??Acum despre caracter. Sunt de acord cu tine problema cea mare a oamenilor fara caracter sunt oameni cu caracter. Iar tu sa implici ca Cristian este fara caracter pentru ca nu are o opinie laudativa despre Neamtu este intr-adevar fara caracter. Esti o problema, Niros, dupa propriile afirmatii! Ha! Enjoy!

     raspunde comentariului
 • Emilia

  02 iulie 2017 17:54

  Interesanta coincidenta cartea costa tot atat cat un pachet de hartie igienica mai acatarii 14.9 lei!

  raspunde comentariului
 • Emilia

  02 iulie 2017 17:50

  "Majoritatea cărților sale apără valorile civilizației occidentale" - Afirmatie corecta! Aceasta carte despre Trump nu face asta in niciun caz. In plus, as prefera sa citesc o carte scrisa de un americanist, nu de un diletant care a fost in Statele Unite intr-o scurta vacanta sau un 'sejur' in biblioteca, care sa explice diferentele dintre votul electorilor si votul popular, acesta din urma nefiind castigat de Trump. In consecinta, a spune ca Trump reprezinta America popularamajoritatea celor care au votat, ca numar total este inexact.

  raspunde comentariului
 • Ileana

  02 iulie 2017 15:57

  E tara plina de maculatura! Cine publica astfel de lucruri? De unde vin banii? De la rusi? Trist!

  raspunde comentariului
  • Roxana

   03 iulie 2017 5:43

   Nu m-ar surprinde sa vina de la rusi. Nu este imposibil. Sau de la departamentul de imagine al lui Trump, ca prea este scrisa cartea punct cu punct dupa "talking points" ale lui Kellyann Conway!!!

   raspunde comentariului
  • E tara plina de oameni ignoranti,nu mai era nevoie de unu in plus!

   02 iulie 2017 17:27

   .

   raspunde comentariului
   • Vlad

    03 iulie 2017 5:49

    De unde stii ca Ileana este ignoranta?Gindeste altfel decit tine si nu-ti place? O pedepsesti facind-o ignoranta pentru ca are alta opine?Deci tu cum esti?

    raspunde comentariului
   • Ileana

    03 iulie 2017 2:15

    Trump has less dignity than Homer Simpson, although about the same depth.

    raspunde comentariului
 • node

  02 iulie 2017 14:48

  DAR ROMANII CE DISPERARE AU AVUT DE AU ALES psd-WCul?

  raspunde comentariului
  • Alex

   03 iulie 2017 5:56

   Aceiasi disperare manipulata de taica Putin! La Bucuresti l-a delegat pe Iliescu sa se ocupe de detalii, iar la Washington pe Trump.Sa auzim de bine.

   raspunde comentariului
 • Dragos Dragoiu

  02 iulie 2017 14:42

  America profunda, Romania profunda, Patagonia profunda etc ... in toate cazurile, cel mai elegant mod de a spune "necultivata, superstioasa, habotnica, intoleranta, inchistata si paranoica" p

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  02 iulie 2017 13:34

  PSD ESTE UN NOR DE LACUSTE CARE DEVOREAZA ROMANIA.Executivul Statelor Unite ale Americii , numit ,,ADMINISTRATIA SUA,, este condusa de Presedintele SUA. Deciziile Presedintelui sunt aduse la indeplinire de 15 ministere, numite DEPARTAMENTE, conduse de 15 sefi de department numiti secretari in loc de ministri. Cele 15 Departamente ale SUA sunt agricultura, comert, aparare, educatie, energie, sanatate , securitatea patriei, locuinte si dezvoltare urbana, interne, muncii, de stat, transporturi, finante, afacerile veteranilor si justitie. SUA are 15 ministere DEPARTAMENTE si ROMANIA are aproape de doua ori mai multe. SUA are 15 ministri SECRETARI DE DEPARTAMENTE , Germania are 14 ministri , Franta are 16 ministri , Spania are 17 ministri. Numai Romania are 28 de ministri, un numar dublu fata de tarile mari. Fiecare ministru din Romania are mai multi consiliri, mai multi directori, mai multi secretari si alte categorii de angajati, musai toti pesedisti, fosti securisti sau urmasi ai acestora.. Toti cu salarii nesimtite, cu masini de lux puse la dispozitie si folosite pe banii statului. De ce avem atat de multi ministrii ? Ca sa traiasca toti pesedistii bine. Ca sa supravietuiasca PSD ca partid - stat Avem un nou Guvern de neispraviti, condus din umbra de Dragnea, cel mai mare infractor din Romania, pe care DNA refuza sa-l aresteze si pe care chiar si CCR il apara fatis. PSD-ul, are ca obiectiv sa puna stapanire pe Justitie, se-si incadreze toti membri in posturi bine platite si fara munca, iar pe noi ceilalti sa ne foloseasca exact ca pe niste sclavi. Personal, cred ca am putea iesi din acest tunnel, prrin miscari masive de strada si prin trimiterea de oameni competenti si patrioti in Parlamentul Romaniei.

  raspunde comentariului
  • Avram

   03 iulie 2017 12:58

   De acord, dar ce legatura are cu subiectul? Care este cartea lui Neamtu sau mai bine zis volumul de propaganda pro Trump.

   raspunde comentariului
  • node

   02 iulie 2017 14:58

   NU INTELG DE CE IN SONDAJE SUNT ASA DE SUS ?? S-AU ACESTI S O N D O R I SUNT NISTE MINCINOSI CA SI psd -ISTI??? ANALIZATI ANALISTILOR nnn

   raspunde comentariului
 • Andrei Bunu

  02 iulie 2017 12:40

  Citez din ceea ce afirma Neamtu"Donald Trump n-a intrat în politică pentru faimă, putere sau avere."Dle, Neamtu, afirmatia dvstra este mai mult decat discutabila.

  raspunde comentariului
  • Bogdan

   03 iulie 2017 8:15

   Andrei,Logica lui Neamtu este mai degraba de cartier decit academica. FaimaPutereAvereTrump avea din toate si chipurile nu mai era interesat in nici una. Eraeste imun! De cind au fost faima, puterea si averea existente garantii ca nu exista tentatia pentru mai mult? Oare Neamtu n-a auzit de zicala "pofta vine mincind"? Adica pe intelesul tuturor cine are faima, putere si avere vrea si mai mult din fiecare. Cu totul altele sunt garantiile cumpatarii si integritatii. Si trebuie sa le demonstrezi continuu. Ori in cazul de fata se demonstreaza continuu ahtierea dupa faima, putere si avere.

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  02 iulie 2017 11:57

  Si eu am prognozat ca Trump va castiga scrutinul din 8 noiembrie 2016, in toate postarile mele de pe forumul EVZ din timpul campaniei electorale care a precedat respectiv ul scrutin american. Stiam ca populatia Americii este desamagita de prestatia presedintelui Obama pe plan mondial in privinta politicii externe. Eram sigur deci ca Partidul Democrat nu are nici-o sansa de victorie. Apoi intuiam ca dintre un un barbat si o femeie, americanii o sa prefere barbatul, pe care contau ca este un om hotarat si practic. In toate acele postari, din timpul campaniei electorale, mi-amexprimat convingerea ca Trump va castiga alegerile si va fi unul din cei mai buni presedinti ai americii. Este regretabil ca aproape toti ceilalti postaci si politicienii nostri o sustineau pe doamna Clinton. Tot astfel, sunt sigur ca putini romani realizeaza ca tanarul Mihai Neamtu are o minte deosebita si este atat de citit, incat poate fi cotat ca cel mai inteligent si cel mai cultivat dintre politicienii romani.. De oameni ca Mihai Neamtu si Catalin Avramescu avem nevoie in politica si in Parlament.

  raspunde comentariului
  • @

   02 iulie 2017 17:24

   Adevarat ce spui,pacat ca oamenii nu vad lucruri atat de vizibile de altfel.Cineva ne uraste!Iar prin propagada malefica ne manipuleaza.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design