Mihaela Miroiu, profesoară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative: Femeia are un primat moral asupra deciziei de a avorta | CEL MAI CITIT INTERVIU AL SĂPTĂMÂNII

de Raluca Sofronie , 09 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 17:51, 09 aprilie 2017
Mihaela Miroiu, profesoară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative: Femeia are un primat moral asupra deciziei de a avorta | CEL MAI CITIT INTERVIU AL SĂPTĂMÂNII

Avortul este o soluție-limită în viața unei femei. Totodată, este o problemă grea din punct de vedere moral. Zilele acestea, spațiul public a fost invadat de mesaje anti-avort, între adepții pro-opțiune și cei pro-viață născându-se polemici mai intense decât oricând. Peste acest zgomot suprapunem o discuție „la rece“ cu Mihaela Miroiu, inițiatoarea studiilor feministe și de gen în România, într-o încercare de a pune ideile în ordine, de la cauză la efect.

Consecințele istorice ale interzicerii avortului prin lege sunt binecunoscute în România, însă merită reamintite. O dezbatere corectă pe această temă nu poate fi un simplu ping-pong pro sau contra avort, ci trebuie să înceapă de la educație și să ajungă la soluțiile concrete și reale pentru reducerea numărului de avorturi.

RL: Povestiți-ne despre dreptul femeii la a face avort.

Mihaela Miroiu: Avortul este faptul de a pune capăt unei viitoare vieți, înainte ca ea să se nască. Deci acesta este un rău în sine. Noi trăim ucigând diverse ființe ca să ne putem hrăni. Este o ucidere pe care o socotim legitimă (deși uciderea este un rău), fiindcă suntem omnivori, respectiv cei care nu am renunțat să mâncăm animale consimțim la uciderea altor ființe. O să spunem că nu putem compara ființele umane cu cele non-umane, fiindcă noi suntem specie aleasă, respectiv rațională, și că uciderea cuiva din această specie nu este legitimă decât în situații de autoapărare (când ne amenință propria viață sau propria sănătate).

Ajungem la problema: când și dacă putem considera că un embrion e ființă umană. Unii cred că este din momentul concepției. Alții (majoritatea) susțin că este o ființă umană din momentul în care se formează siste-mul nervos central și că, din acest moment, nu se mai justifică decât uciderea din autoapărare. Este consen-sul mai larg care limitează perioada în care se poate face, legitim moral, un avort, cu excepția cazurilor în care este amenințată viața mamei, când avortul este permis fără astfel de limite.

Viața unui embrion începe din momentul concepției. Viața unei ființe potențial raționale începe din momentul formării sistemului nervos central. În oricare dintre aceste cazuri, dreptul fătului de a exista poate să intre în conflict cu dreptul femeii de a nu fi mamă a acelui făt. Maternitatea nu se încheie în momentul nașterii fătului, ci al morții mamei (sau, în variantă tragică, moartea copilului), deci este o legătură, o responsabilitate pe viață.
O femeie care alege un avort alege să nu fie mama acelui viitor copil. Doar în coșmaruri cinice alege să ucidă pe cineva. Cum nimeni nu poate obliga un om să fie legat de un altul, pe motiv că viața celui din urmă depinde de el (vezi situația în care ne-ar obliga cineva, prin lege, să donăm zilnic sânge, timp de 9 luni pentru un om care poate muri fără transfuzia cu sângele nostru), înseamnă că a cere cuiva să fie legat de o ființă intrauterină este totuna cu a-l obliga prin lege să fie bun samaritean și nu cu faptul de a-l aprecia că este un bun samaritean.

De regulă, motivele pentru care o femeie nu alege responsabilitatea să fie mamă sunt: lipsa partenerului (acesta dă bir cu fugiții), sau iresponsabilitatea partenerului cu care ar urma să îl crească, lipsa mijloacelor de a crește copilul, blamul și excluderea pentru un copil nelegitim, incestul, violul, stigmatizarea socială, apariția sarcinii la o vârstă complet improprie pentru o astfel de responsabilitate. În consecință, femeia are un primat moral indiscutabil asupra acestei decizii. Îngrădirea legală a acestui primat este o încălcare gravă a libertății de a-ți asuma o astfel de responsabilitate.

Avortul este o problemă moral grea. Dar cum femeia este cea care poartă povara acestei decizii și a consecințelor ei, chiar pe viață, nu este cazul să decidă altcineva în locul ei, din punct de vedere legal sau cutumiar. Este de dorit moral ca, atunci când sarcina este rezultatul unui parteneriat de cuplu, decizia să fie luată de comun acord cu partenerul, desigur, înainte de formarea sistemului nervos central al fătului.

Ce se întâmplă când avortul este interzis prin lege? Care sunt consecințele istorice ale interzicerii acestui drept?

Există câteva consecințe foarte grave:
a) Avortul trece în sfera amoralismului. Dacă nu suntem libere să decidem, atunci nu răspundem moral. Moralitatea are sens doar pentru ființele libere. Când libertatea este dramatic îngrădită, încercăm să ne descurcăm strecurându-ne printre legi și proceduri. Faptul de a avorta încetează să mai fie un păcat moral. Devine o simplă problemă care trebuie rezolvată cu orice preț.
b) Când avortul a fost interzis prin lege și nici contraceptivele nu au fost legal disponibile (1966-1989), au murit oficial peste 10.000 de femei, au rămas orfani sau au fost abandonați zeci de mii de copii. Au devenit sterile mii de femei, prin histerectomii din cauza complicațiilor date de avorturi cu andrele, sonde, apă distilată, masaje brutale pe uter, fuse introduse în utere. Au fost arestați și închiși mii de femei, de doctori, de moașe și de practicanți amatori ai avorturilor pe bani ruinător de mulți. Au fost distruse mii de familii. Au rămas mii de orfani și de tați singuri. Bărbații acelor femei moarte sau închise nu au fost nici uciși, nici închiși, nici măcar anchetați. Decizia interzicerii avorturilor, prin Decretul 770/1966, a fost luată exclusiv de persoane aparținând sexului care niciodată nu poate să fie și victimă directă.

Cine are sau ar trebui să aibă control asupra corpului femeii?

Întrebarea echivalentă este: cine ar trebui să aibă control asupra bărbaților, a sexualității lor și a folosirii spermatozoizilor emiși de către aceștia? Dacă statul dă un răspuns la această întrebare, mă oblig moral să mai reflectez cine are drept asupra facultăților reproductive ale femeilor.

La nivelul discursului public se face o confuzie a planurilor, în care se amestecă tema avortului ca metodă de contracepție și concepția ca datorie – religioasă, socială, culturală, pe lângă alte opinii părtinitoare legate de moralitatea femeii, precum și apelul la clișeul „bărbatului adevărat“. Cum poate fi „descâlcită“ această confuzie?  Și cum ar suna o dezbatere corectă a problemei în spațiul public?

Avortul este o soluție-limită, la care ar trebui să se recurgă în condiții-limită. Nu este mijloc contraceptiv. În privința concepției ca datorie, asta e chiar habotnicie totalitară. Indiferent cine o susține. Eu am trăit vremea controalelor ginecologice forțate, în care eram duse, ca vitele de prăsilă, să se verifice dacă s-a produs monta, să se înregistreze sarcina, ca să fim împiedicate să facem avorturi.

O dezbatere corectă pe această temă ar trebui să înceapă prin programe de educație pentru viața privată (inclusiv pentru cea sexuală și cea parentală), inserate la toate clasele învățământului obligatoriu, potrivit gra-dului de înțelegere. Din aceste programe, copiii, puberii și adolescenții ar trebui să poată înțelege clar și limpede că viața sexuală ar trebui să fie una încărcată de valori morale și afective, cu alte cuvinte, că sexul nu e scop în sine și că este o formă de sărăcire a împlinirii lor ca oameni dacă este doar atât, că este dezirabil să aibă sentimente și să fie solidari, că a fi părinte este o mare responsabilitate aleasă în cunoștință de cauză. Ar trebui să știe reguli elementare de conduită erotică și sexuală, obligația și mijloacele de a se proteja de sarcini pe care nu le pot asuma. Ar trebui să fie întotdeauna o educație mixtă, astfel încât să nu mai avem două sexe: unul care suportă consecințele, uneori dramatice, chiar tragice, și altul care poruncește ce trebuie să facă femeile, dar se spală pe mâini de orice responsabilitate post-plăcere personală.

Implicarea politicului, prin susținerea Coaliției pentru Familie, a dus discursul la un alt nivel, astfel că anul acesta polemica e mult mai aprinsă decât în anii trecuți. S-a schimbat ceva în dinamica socială? Sunt femeile mai atente și mai dornice să-și apere drepturile?

Coaliția pentru Familie ar trebui să se ocupe mai ales de familiile și copiii existenți și abia după aceea de familiile și copiii potențiali, în limitele respectului pentru dreptul de a alege cum vrei să trăiești. Desigur, dacă nu respectă libertatea de alegere a celorlalți, ei înșiși pot să fie o pildă vie pentru traiul după principiile pe care le apără. Adică ar trebui să fie familii heterosexuale armonioase, parteneriale, cu copii mulți, frumos crescuți, îngrijiți și educați. Să nu recurgă niciodată la întreruperi de sarcină, nici măcar în caz de viol, incest, abandon, sărăcie absolută sau când e vorba de propria lor fiică de 12-13 ani. Să nu divorțeze niciodată, orice s-ar întâmpla. Și să fie pregătiți să adopte toți copiii rezultați din sarcinile nedorite ale celor pe care le-au silit legal să aibă copii, chiar și în situații extreme. Și, dacă Doamne, ferește! propriii lor copii se dovedesc altfel decât heterosexuali, să își asume că ei vor trăi ca niște paria în societate sau ascunși de lume, condamnați la singurătate, într-o prefăcătorie dureroasă.

Măsuri concrete pentru reducerea numărului de avorturi

Mihaela Miroiu propune o serie de soluții care ar putea îmbunătăți în mod real viața fetelor și femeilor.

* Includerea contraceptivelor în rețetele compensate, încât să fie accesibile și fetelor și femeilor nevoiașe.

* Programe de educație școlară pentru viața privată, viața de cuplu, viața sexuală și responsabilitatea parentală.

* Consiliere etică și psihologică pentru adolescenți și adulți în probleme de cuplu, sarcină, avort, naștere și creștere a copiilor.

*Creșe, grădinițe publice, programe after-school din fonduri publice și înlesniri fiscale pentru firmele și instituțiile care au astfel de programe pentru copiii angajaților.

* Școli cu program de internat săptămânal pentru elevii din sate îndepărtate și din familii care nu își permit îngrijire și educare potrivită pentru copii și adolescenți.

* Indemnizații acordate și bunicilor sau tutorilor legali pentru îngrijirea copiilor.

* Un mediu prietenos, prosper și sigur pentru părinți, astfel încât să aibă curajul și bazele să își dorească să aibă copii.

* Programe speciale de susținere a părinților singuri (92% sunt mame singure) și pentru rudele care cresc copiii părinților plecați la muncă în locuri îndepărtate.

* Dar, mai presus de toate, să trăiască într-o lume în care îți e drag să vii, de care nu vrei să fugi, care te respectă așa cum ești și în care nici autoritățile, nici sărăcia nu te umilesc dincolo de suportabil.

 

Comentarii

 • Negru Vasilica

  17 aprilie 2017 15:35

  Bani repede acasă! Ofertă specială!Începi repede și ușor!Îți oferimseriozitate! Cea mai mare provocare!Aici este cea mai mareoportunitate!Profita si tu acum!Nu ai nimic de pierdut!Nu ai nicioobligație!Tu îți alegi viitorul! Cere acum detalii la adresa de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Luminita

  06 aprilie 2017 19:26

  Nimeni nu îndeamnă pe nimeni cu buna stiinta la săvârșirea acestui act...sunt situații si situații când femeile recurg la așa ceva..sau sunt forțate de bărbați in unele cazuri..vorbeam de situații..Pana la urma acesta este un mare Păcat la care ar treb fiecare bărbat sau femeie sa se gândească mai înainte de a se procreează in pântece..Ideal ar fi ca oamenii sa mai renunțe la așa zisa "dragoste" sa nu i zic altfel...daca nu sunt hotărâți ce vor sa facă cu viață lor. A trei, nu înseamnă neapărat sa faci sex, sunt lucruri mult mai bune in viață asta de facut..sa si vadă si sa si analizeze existenta, sa si puna întrebări despre ei si sa învețe ca aici in lumea asta nu ești veșnic..ca exista o lume in care vei trăii veșnic, indiferent de cum ti o trăiești aici si spre ce trai te îndrepți, așa vei fi si acolo...poate vi se pare bizar ..deplasat ce spun, dar credeți ma ca spun adevărul.Pace si Lumină de la Domnul sa aveti

  raspunde comentariului
 • Dl. Miroiu

  06 aprilie 2017 9:34

  a avut un grad bunicel in se-kuri-tate, astfel ca d-na a avut acces la avorturi discrete si profi cind a avut nevoie, nu ca atitea milioane de femei din R.S.R. care erau haituite si umilite, daca nu mureau de-a dreptul, pentru ca un pitic semi-analfabet statuse aplecat in lagarul de la Tg. Jiu in fata sefului de partid, linie urmata ulterior de A. Nastase si V. Ponta.

  raspunde comentariului
 • Fiti responsabili! O Romanie fara copii ,nu va mai fi Romania.

  06 aprilie 2017 3:32
 • Victor

  05 aprilie 2017 21:28
 • D. Gheorghe

  05 aprilie 2017 21:25

  Avortul este doar ultima veriga a uni lant de greseli.

  raspunde comentariului
 • AT

  05 aprilie 2017 13:50

  Cand prima propozitie scoasa din gura de o feminista, profesor universitar, e un fals, mai are rost sa citesc restul?"Avortul este faptul de a pune capăt unei viitoare vieți". Nu e o viitoare viata, e viata deja existenta.

  raspunde comentariului
 • Gigel

  05 aprilie 2017 10:02

  Pai unele contraceptive inseamna chiar avort. Omul ar trebui sa se mai stapineasca. De la un timp a devenit un animal sexual. Parca numai asta il preocupa. E prea multa curvasareala in presa, la TV, pe strada... peste tot. Ce-i asta, nu mai stim altceva? Dupa aia ne miram ca se ajunge la avorturi si alte monstruozitati.

  raspunde comentariului
 • Nae

  05 aprilie 2017 8:54

  ... ''dreptul femeii'' !!!??? ... femeile sint amendate pentru prostitutie, barbatii nu ... fetitze de orfelinat si fete fara minte sint traficate ca prostituate .. avorturile se fac fara nici o legalitate, la orice virsta, in orice sopron unii macelari ii spun pompos ''cabinat'', fara nici un control ... unde e ''dreptul'' fetitzelor si a fetelor care cred in iubirea promisa de proxeneti si cooorvari ? ... unde este ''primatul'' si cu ce o ajuta statul si mediul ? ... nu includem cordiciunile adevarate bombe cu boli transmisibile sexual fara uter dupa 40-50 de avorturi facute in urma aventurilor cu tot atitia ''parteneri'' ... despre ce ''drepturi'' vorbim ... aceala de a avorta care este o OBLIGATIE, nu un drept ... drept ar fi fost daca ar fi fost femeia APARATA de realitatile actuale ceea ce nu este cazul ...

  raspunde comentariului
 • Nae

  05 aprilie 2017 8:47

  ... ''dreptul femeii'', ''primatul'', ..., vrajeli de cordiciuni care traiesc pe alta planeta ! In realitatea femeile sint OBLIGATE sa avorteze, in majoritatea cazurilor ''partenerul'' care o ''iubea'' pina sa ramina insarcinata o paraseste, o ameninta, o bate si o agreseaza sau terorizeaza psihic, parintii devin la fel de rai ca si ''partenerul'', o cearta, o ameninta, de multe ori o alunga din casa, prietenii o parasesc, ... sarcina unei femei este sfinta dar TOTI incluzind cordiciunile care comenteaza aiurea o dorescdistrusa in ciuda faptului ca nu a devenit insarcinata singura ... ''partenerii'' de astazi sint cooorvari, iresponsabili, mincinosi, papagali, fara morala si puturosi ... doar dupa pantaloni poti realiza ce sint ...

  raspunde comentariului
 • Nae

  05 aprilie 2017 8:47

  ... ''dreptul femeii'', ''primatul'', ..., vrajeli de cordiciuni care traiesc pe alta planeta ! In realitatea femeile sint OBLIGATE sa avorteze, in majoritatea cazurilor ''partenerul'' care o ''iubea'' pina sa ramina insarcinata o paraseste, o ameninta, o bate si o agreseaza sau terorizeaza psihic, parintii devin la fel de rai ca si ''partenerul'', o cearta, o ameninta, de multe ori o alunga din casa, prietenii o parasesc, ... sarcina unei femei este sfinta dar TOTI incluzind cordiciunile care comenteaza aiurea o dorescdistrusa in ciuda faptului ca nu a devenit insarcinata singura ... ''partenerii'' de astazi sint cooorvari, iresponsabili, mincinosi, papagali, fara morala si puturosi ... doar dupa pantaloni poti realiza ce sint ...

  raspunde comentariului
 • Diaspora

  04 aprilie 2017 14:52

  Sa-ti fie rusine dna Miroiu, ca acum, in preajma celei mai mari sarbatori a Crestinatatii, le incurajezi pe femei sa ia viata unei fiiite nevinovate, rezultat al vinovatiei lor, femei fara educatie pe care o asteapta de la tine , femei carora nu Ie pasa, care nu considera o crima sa sacrifice o viata pentru citeva min de sex sau ca sa-i faca pe plac uniui inconstient. Rolul dumitale este sa constientizezi aceste femei ca se pot proteja, sau chiar abtine, daca nu sunt pregatite pentru sex. Rolul dumitale este sa sensibilizezi constiinta unei femei si sa-i explicit ca in 2017 avortul chiar este o crima oribila care poate fi prevenita. Rolul dumitale este sa lucrezi la preventie , nu sa incurajezi la crima ! Avortul nu este o gresala, despre care poti spune, " vai, ma scuzati, am gresit. Am venit sa reparam gresala " ! Rolul dumitale este sa explicit ca numai in cazuri exceptionale ca de ex abuzul unui tata sau frate, sau alt membru de familie, sau cazuri medicale se poate recurge la asa un gest, nu asa de-a valma. Sa-ti fie rusine dna Miroiu ! Parca o vad pe acea Miroiu de acum nu stiu citi zeci de ani din Steaua fara nume !

  raspunde comentariului
  • Diaspora

   05 aprilie 2017 1:27

   Din cauza ca m-am enervat am incurcat personajele din Steauna fara nume, a lui Mihail Sebastian. E vorba de domnisoara Cucu, asa, pentru corectitudine, pentru cultura generala !

   raspunde comentariului
  • Doinas

   04 aprilie 2017 21:48

   Sa va fie rusine, doamna Diaspora, care va asumati sa vorbtii in numele a cateva milioane de oameni fara sa-i intrebati individual ce parere au, da? In numele meu va interzic sa vorbiti! Sustin 1000 opinia doamnei Miroiu!

   raspunde comentariului
   • Diaspora

    05 aprilie 2017 1:19

    Atit pot sa-ti spun Nu ai pic de constiinta si tu si milioanele in numele carora vorbesti ! Sunteti la nivelul primatelor !

    raspunde comentariului
    • adi

     05 aprilie 2017 17:07

     Eu sunt tot din diaspora, dar mi-am dat seama demult ca sunt personaje ca Diaspora care sunt in afara tarii pentru ca au un nivel atat de jos ca au plecat pe unde au crezut ca umbla cainii cu colaci in coada. Sunt multi comunisti ca Diaspora care se pretind diaspora. Ar fi politicos din partea dvs sa nu semanati confuzie.

     raspunde comentariului
  • Andreea

   04 aprilie 2017 21:43

   Ce a prezentat doamna Miroiu este foarte corect si detaliat. Avortul nu este o decizie usoara sau o metoda contraceptiva, e un gest mai de graba disperat , spre exemplu situatia din timpul comunismului. Acele femei stiau foarte bine in ce pericol se pun si au riscat, priviti ce urmari au avut ! De ce sa aduci pe lume un suflet nedorit ? sa il chinui in orfelinate ? de ce sa nu lasam femeile sa aleaga, ca pana la urma e povara lor. Credeti ca un avort nu lasa urme ? indiferent de cauza lui, de varsta femeii , de relligia ei, de ce vreti dumneavoastra.

   raspunde comentariului
   • Gigel

    05 aprilie 2017 10:09

    Nici o femeie sau vreun alt om si nici societatea in intregul ei nu ar trebui sa duca in spate consecintele unui avort. Decit sa se recurga la asa ceva, mai bine ar fi nascut copilul si plasat pentru adoptie. Sau ar fi crescut de armata. Sau obligat tatal biologic sa faca testul de paternitate si apoi sa asigure pensie pentru alimentatie, cazare si educatie copilului pina la 18 ani.

    raspunde comentariului
    • Andreea

     05 aprilie 2017 10:59

     Gigele, ai mari probleme. 40.000 de copii in orfelinate mor de foame, te doare pe tine in p*** de aia, ce conteaza. Vin toti astia cu Dumnezeu inainte degeaba, prea va freaca grija de altii, daca tot sunteti asa credinciosi lasati.l pe atotputernicul asta sa decida. Dar sunteti doar ipocriti fara pic de cultura generala, contraceptivele nu sunt avortive, si daca ar fi oricum nu le iei tu, sarmanule.

     raspunde comentariului
  • Aurelia

   04 aprilie 2017 18:55

   Dnei Miroiu nu are de ce sa-i fie rusine, stimata Diaspora! Ca dansa gandesc milioane de femei. Bineinteles ca nu trebuie sa se recurga la avort. Dar daca femeia nu se considera apta, nu are resursele si disponibilitatea necesara, este dreptul ei de a nu aduce pe lume un copil pentru care nu poate face tot ce este necesar pentru a-l creste si educa . De ce credeti ca o femeie care face 7-8 copii, " cati ii da Dumnezeu", este mai crestina? Credeti ca ii poate creste si educa intr-un mod civilizat, incat acestia sa aiba o viata buna? Fiecare femeie trebuie sa aiba dreptul de a decide despre misiunea de a fi Mama. Misiune care este full time, 24 din 24. Nu poti creste un copil decat daca iti asumi Responsabil aceasta misiune, in care aduci pe lume un copil caruia ii oferi sanse maxime la viata si evolutie.

   raspunde comentariului
   • Diaspora

    05 aprilie 2017 1:00

    Da, milioane de femei egoiste, care nu se gindesc decit la ele ! De ce sa aduci pe lume un suflet nedorit .... bla, bla, bla ! da' femeile astea nu se pot si abtine de la sex, nu se pot proteja ? atunci care este diferenta dintre un animal si o femeie care se presupune ca ar avea ceva creier in plus ? nu poti cere de la o catelusa sa nu faca 10 pui, ce stie ea , da ! ce vina are ea ? dar un om , o femeie, un barbat, de aceea au fost inzestrati cu constiinta, cu creier, ca sa poata alege daca este oportun sa faca 10 sau 2 copii. In 2017 o femeie nu mai are nici o scuza sa faca avort. Este o nesimtita, o criminal si o egoista !

    raspunde comentariului
    • adi

     05 aprilie 2017 17:18

     Am banuieli serioase ca Diaspora, oricine o fi, e ori barbat ori o postaca spalata pe creieri.

     raspunde comentariului
  • Aurelia

   04 aprilie 2017 18:55

   Dnei Miroiu nu are de ce sa-i fie rusine, stimata Diaspora! Ca dansa gandesc milioane de femei. Bineinteles ca nu trebuie sa se recurga la avort. Dar daca femeia nu se considera apta, nu are resursele si disponibilitatea necesara, este dreptul ei de a nu aduce pe lume un copil pentru care nu poate face tot ce este necesar pentru a-l creste si educa . De ce credeti ca o femeie care face 7-8 copii, " cati ii da Dumnezeu", este mai crestina? Credeti ca ii poate creste si educa intr-un mod civilizat, incat acestia sa aiba o viata buna? Fiecare femeie trebuie sa aiba dreptul de a decide despre misiunea de a fi Mama. Misiune care este full time, 24 din 24. Nu poti creste un copil decat daca iti asumi Responsabil aceasta misiune, in care aduci pe lume un copil caruia ii oferi sanse maxime la viata si evolutie.

   raspunde comentariului
  • Ella

   04 aprilie 2017 16:10

   In plus Coalitia pt familie nu a spus niciodata ca in cererea de a schimba articolul di Constitutie ar fi vorba despre avort. Nu e vorba foar de a specifica faptul ca familia sa fie formata din barbat si femeie. Cuplurie de homosexuali nu au nevoie de legiferare a relatiei lor.pt ca nu e normal. Daca li se da draptul de a se casatori legal asta ar insemna sa le dea voie sa si infieze copii . Ori aici e toata drama. Cum se poate ca 2 barbati sa adopte un copil cum sa-i explice ei acelui copil ca la scoala colegii lor au mama di tata sau ca vad pe strada 2 tineri care se saruta ca ei sint baiat si fata nu 2 baieti cum vede acel copil in propria familie . Cun sa ii explici care e normalul in toate aceste chestiuni.?.Aici e toata drama. In rest fiecare traieste dupa propria morala.Dar a legifera casatoria intre pers de ac sex e curata nebunie. Ca unele tari au lehiferat asa ceva e probl lor dar nu trebuie sa fie si a noastra mai ales daca ne numim tara crestina !

   raspunde comentariului
   • codo

    06 aprilie 2017 17:02

    Ella, stii tu ceva dar nu stii bine. Treaba cu constitutia e ca sa ne dam in stamba cu o chestie perfect inutila din moment ce in codul civil deja e vorba de casatoria dintre femeie si barbat. Nu a vrut nimeni sa legifereze casatoria intre persoane de acelasi sex, abia se zbate o discutie despre parteneriatul civil, deci nu casatorie, nu adoptie.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design