„Brokerul fugar“ Cristian Sima desființează Fondul Suveran: Peste şase luni, Guvernul nu va avea bani nici să plătească salariile la Parlament | Cel mai citit interviu al săptămânii

de Florin Budescu , 02 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 08:33, 31 martie 2017

„Brokerul fugar“ Cristian Sima avertizează asupra unei crize globale care va da peste cap planurile Guvernului Grindeanu.

România liberă: Guvernul vrea să facă un Fond suveran de investiţii şi dezvoltare...

Cristian Sima: Problema nu este cum e fondul, ci ce intră în fond şi ce bani sunt.

Şi cum sunt folosiţi.

Ce n-am înţeles eu: vor lua participaţiile pe care le are statul la diverse societăţi, tip Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transgaz?

Nu se înţelege clar.

Sau vor lua frumos bani de la buget şi mâine se apucă să construiască un spital, o şcoală sau să scoată cupru la Zlatna?

Problema e că proiectele despre care a vorbit dl Tudose  (ministrul Economiei – n.r.) sunt de Uganda. Valoare adăugată mică.

Părerea mea: nu vor face nimic. Peste şase luni, nu vor mai avea bani nici să-şi plătească propriile salarii la Parlament. Dacă vine o criză puternică, mai ales din Asia, falimente bancare în China, cu o prăbuşire a burselor în America... Toate bursele sunt la maximele din toate timpurile. Din 2009 până acum, au crescut şi 300% pe anumiţi indici bursieri, este enorm. Şi-au lins rănile după subprime, au ascuns, au luat bani de la stat, mă rog, s-au refăcut. Toată euforia se termină. Nu ştiu dacă anul acesta sau anul viitor. În 2007 am spus: va veni o criză criminală. A venit după un an. S-ar putea să vină acum după doi.

„Va fi un fel de Dracula Park“

Uzină metalurgică la Zlatna, pentru a valorifica cuprul din zonă.
Dacă cuprul acela ar fi uşor de valorificat şi s-ar face profit, de ce nu dă concesiune la o mare firmă de metale? BHP, cel mai mare miner din lume, australieni. Vin, scot cuprul, ţi-l fac, stabileşti o redevenţă. Din banii pe care îi iau de la buget o să prăduiască şi n-o să facă nimic. Va fi un fel de Dracula Park.

Am auzit această previ­ziune: costurile de înfiinţare de două ori mai mari decât necesarul, rezultă pierderi, apoi vor vinde la prieteni la o zecime de preţ. Cum e cu Black Rock?
Black Rock va fi marea belea la următoarea criză globală, ca Lehmann Brothers la precedenta, şi va fi mai mare decât Lehmann Brothers. Am mai afirmat aceasta.

Dl Tudose şi dl Grindeanu ar fi avut deja discuţii cu Black Rock. Ce vor să facă?
Dacă le-a spus: „Ne-am gândit noi să gestionaţi un fond, dar fondul nu l-am făcut“... Ei sunt cu ETF-urile.

Ce înseamnă ETF-urile acestea?
Ştiţi cum se face un indice bursier? Ca să-ţi contro­lezi riscul mai bine, în loc să cumperi 10 acţiuni pe piaţa americană, faci o medie ponderată a lor şi cumperi un pariu pe creştere. N-ai bani să cumperi cu 880 de lei o acţiune Amazon, fac un coş de acţiuni. Două Amazon, una Apple... Toate, dacă le-aş cumpăra efectiv, m-ar costa 2.000 $. În loc, cumpăr un pariu că o să mi le vinzi peste trei ani cu 2.400 $. Îţi dau 20 $. Mai mult de 20 $ nu pot pierde. Dacă toate cresc, pariul de 20 $ devine tot mai mult. Dacă ajung 3.000 $, câştigi enorm. Ceea ce uită ce lumea e că într-o zi acţiunile pică. Cei 20 $ îi pierzi într-o noapte.  La ETF-uri, riscul este enorm. Black Rock are ETF de trei trilioane $. Bani nu are trei trilioane. Când vor pierde şi 10%-15%, va fi ca la subprime.

Marfă proastă, la un loc cu marfă de lux

La ce se gândesc de fapt guvernanţii acum, dacă au vorbit cu Black Rock?
Black Rock le-a spus: dacă ne daţi marfă proastă, nu-i o problemă, o amestecăm cu marfă bună, facem ETF şi vindem. Ne tragem partea leului. După aceea, când cei de la Black Rock vor avea mari probleme, lumea va cere acţiunile.

Din eventualele investiţii ale Fondului Suveran: instalaţie de producere a varului din piatra de la o carieră Cuprumin; instalaţie de recuperare a metalelor din apele acide din sterilul Cuprumin; brand naţional de ape minerale, de stat.
Statul! Nici măcar un privat... o să facem un brand şi batem Coca Cola! Nu-ţi râde oricine în nas? Credeţi că o să facă brand, să bată Borsec sau ce ape minerale mai sunt la noi? Nici privaţii n-au reuşit!

Ce firmă acceptă să cumpere până în 49% acţiuni la o companie de stat cu valoare adăugată mică? Aşa spune Guvernul că vrea să facă. E o contradicţie. Când e vorba despre companiile de stat, 90% din profit revin la buget, ca dividende. Dar când e vorba despre aceste noi companii, profitul ar fi tot reinvestit.
N-am înţeles dacă ei iau bani de la buget şi creează fabrici, uzine, „macarale râd în soare“ şi alte minuni, sau iau participaţiile statului la diverse companii de stat, mai ales din Energie, şi le bagă-ntr-un fond.

Nicio garanţie

Ce garanţii avem când guvernanţii promit că vor respecta legile de guvernanţă corporatistă şi managementul va fi ales corect, nu politic?
Niciuna. Dimpotrivă, avem garanţia că va fi exact pe dos. Politica e o meserie foarte grea, pentru că din patru în patru ani trebuie să promiţi tot felul de chestii, iar după patru ani trebuie să mai explici şi de ce n-ai reuşit să le faci. Aşa şi ăştia. Îi costă ceva să spună?

Ce garanţii avem că acest fond nu va deveni „Bani pentru partid“ într-o formă mai instituţionalizată decât pe timpul lui Adrian Năstase, o coşniţă de bani pentru clienţii politici?
Una singură: că nu vor fi bani să facă fondul. Nu se va face şi aşa nu vor deveni „Bani pentru partid“. Dacă se face, sigur jumătate dispar din prima zi!

Cum?
În toate felurile. Ce credeţi, că Black Rock nu stă la combinaţie cu ei? Îi învaţă Black Rock cum să facă! Sunt mult mai deştepţi decât Dragnea.

„Cine va veni peste cinci ani va trage ponoasele“

Dacă totuşi face Guvernul fondul acesta suveran, ce se întâmplă?
Dacă amestecă societăţile de stat cu bani, o să piardă tot, şi asta e, cine va veni peste cinci ani va trage ponoasele.

Cât durează?
Şansa noastră e ca această criză din Occident să înceapă mult mai repede, şi atunci să nu se mai facă nimic.

Diferiţi experţi mi-au spus că Grecia a rezistat 20-30 de ani la raptul generalizat şi că România ar rezista 2-3 ani. Deci, cât rezistă România?
Grecia avea o parte din economie performantă. Noi nu avem nicio bucăţică din economie care să meargă bine. Nu avem miliardari importanţi, nu avem jucători importanţi pe pieţele internaţionale... ne termină în şase luni.  

Comentarii

 • Monty Brewster

  25 iunie 2017 15:00

  httpsro.wikipedia.orgwikiCristian_Sima httpswww.fusc.chshabformsservletSearch?EID=7DOCID=3568903Esec

  raspunde comentariului
 • Mihalea

  03 aprilie 2017 4:08

  bine, bine asta era de prevazut doar trebuie sa te uiti la "meclele" astora din pesede care ne conduc .... dar nu inteleg de ce trebuie sa ne fie mila de animalele astea din parlament care au contribuit efectiv la situatia curenta de aproape 30 de ani in curand ! .... mila de parlamentari - haideti sa fim seriosi !

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  01 aprilie 2017 5:42

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte cunostinte minime de utilizare a calculatorului word, pdf, email, internet, seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii paraschiv_ghrghyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Horea

  31 martie 2017 10:31

  Gura pacatosului adevar graieste, mai ales daca pacatosul intelege jocurile financiar-bancare.

  raspunde comentariului
 • Musca si fugi

  31 martie 2017 9:35

  Halal ziar...alt expert n-ati mai gasit decat acest fugaci.

  raspunde comentariului
  • Continuare 09,35

   31 martie 2017 10:33

   Eu nu fug , dupa ce o musc la falci , astept sa-mi primesc onorariul si acostez alt musteriu sa-l fac la mustatile pubiene .....hihihihihihihihi

   raspunde comentariului
 • cdny

  30 martie 2017 22:00

  Asta nu e inca la mititica!!? Ăștia iau lecții de la el!

  raspunde comentariului
  • cdny

   31 martie 2017 8:55

   Tot eu am postat si la 19,42 , sunt mancurt de peste Nistru , halesc ca cat in publicatiile romanesti pentru un pumn de copeici . Contactati-ma pe facebook -Constantin Moldovean Tiraspol , exmatriculatul de la Savuskina 55 . Slava Stalin !

   raspunde comentariului
 • romania Libera unziar de kkt

  30 martie 2017 19:42

  kktul asta de RL daca a ajuns sa intrebe excrocii e vai de mama lor ! Nu ca ar fi altceva, de cand excrocul securist care a murit a pus laba pe el !

  raspunde comentariului
 • teodor

  30 martie 2017 16:38

  Asocierea cu aceste firme, daca va reusi, nu cred ca va produce beneficii atat de importante, care sa ridice nivelul de trai al populatiei.Cred ca se va pierde prin poluarea mediului.

  raspunde comentariului
 • Groza

  30 martie 2017 16:01

  Toate masurile duc pe la 7 PIB. Dar nu vor depasi deficitul bugetar de 3, il vor ocoli si-l vor muta in afara bugetului de stat in cele doua fonduri suverane.. Vom raporta precum Grecia la Bruxelles ca totul e ok, datoriile se vor aduna garla zeci miliarde de euro, iar pentru aceste credite vom garanta cu resursele ce ne-au mai ramas Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, etc.., cu risc evident de a le pierde.Sa nu uităm că de guvernările PSD i de liderii lor sunt legate afacerea Daewoo, de acum 12-13 ani, privatizarea Petrom cu nivelul scăzut al redevenelor, apariia în pădurile României a grupului austriac Schweighofer, autostrada Bechtel, a doua etapă din privatizarea BRD, privatizarea Sidex i a altor combinate....

  raspunde comentariului
 • Dan

  30 martie 2017 14:16

  Ce sharlatan ... dupa diversele tepe din bucuresti si sibiu , a aparut iar, hehe ..

  raspunde comentariului
  • @ Dan

   30 martie 2017 19:10

   Sharlatan ca tine in Tiraspol mai rar , dupa tepe la Sherifi ai aparut iar , hehe ..Pe facebook esti tot Constantin Moldovean Tiraspol sau Danilov ? hihihihihihihihihi......

   raspunde comentariului
 • relativ

  30 martie 2017 12:56

  -- nu-i a bine fratilor, aceasta lume "civilizata" este construita pe un fundament putred , acest fundament este LACOMIA. -- intr-un fel dreptatea lui Dumnezeu va fi evidenta, toti "cocotatii' vor suferii, cumplit in primul rand acolo sus la 'etaj" -- multi isi vor pierde mintile ... --- dar omul sarac invatat cu lipsurile , cu foamea va fi mai ferit , pentru ca este "calit " in necaz, in neajunsuri, chiar si moartea va fi mai usor pt acesta....-- in schimb banditii chiar daca au provizii nu o sa mai fie niciodata in siguranta.

  raspunde comentariului
 • clencix

  30 martie 2017 12:36

  See you later, aligator. Peste 6 luni, poti fi o pereche noua de ghete. Sau Lacoste.

  raspunde comentariului
 • ilidia

  30 martie 2017 10:58

  Gura pacatosului adevar graieste... Nu-i asa? Toata lumea suspecteaza ca acest fond este o "manareala" care sa mai bage niste bani in buzunarele cui trebuie...

  raspunde comentariului
 • vasile

  30 martie 2017 1:05

  daca nu l-ati lasat pe dragnea la butoane... ce daca e condamnat penal? doar el stie programul de guvernare din scoarta-n scoarta. daca am urma ce scrie acolo romania nu ar deveni prima putere mondiala, da macar in top 10 tot ar intra! asa numai o sa vanda grindeanu programul de guvernare la reciclat hartie sa aiba de unde plati salariile gardienilor cand o sa infunde dragnea puscaria si tot ultimii vom fi in europa. ma rog, in europa care conteaza...

  raspunde comentariului
 • ion

  29 martie 2017 23:04

  Da,dar criza daca va veni,va fi de multe ori mai puternica ca precedenta.Fiindca precedenta a fost doar inabusita,nu rezolvata.Mi-e tare teama sa nu vina la pachet cu vreun razboi de amploare.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design