Un eșec #Colectiv: 65 de morți, nicio schimbare | OPINIE

de Mircea Marian , 01 august 2017 - stire actualizata la ora 11:11, 01 august 2017
Un eșec #Colectiv: 65 de morți, nicio schimbare | OPINIE

Societatea română a eșuat lamentabil în a schimba ceva după drama de la Colectiv. Procesul care se desfășoară acum la Judecătoria Sectorului 4 este o bătaie de joc. Singurul personaj relativ important care a fost adus în fața instanței este fostul primar Piedone, sub acuzația dură de „abuz în serviciu”.

Magistrații au respins introducerea statului în proces, deci e clar că nu vor fi bani pentru plata despăgubirilor. Cei care au coordonat politic intervenția dezastruoasă din seara zilei de 30 octombrie 2015 sunt neatinși. Raed Arafat conduce și acum, din poziția de secretar de stat, Departamentul pentru Situații de Urgență. Fostul premier Victor Ponta și fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu sunt deputați.

Un raport al Corpului de Control al primului-ministru, din martie 2016, a apreciat că: „Intervenția de urgență în urma incendiului de la clubul Colectiv din București din seara de 30 octombrie 2015 a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților”. La acel moment, guvernul Cioloș nici măcar nu a reușit să afle cauza exactă a deceselor. „Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, având în vedere datele medicale insuficiente aflate la dispoziție”, a arătat Corpul de Control. Ceea ce nu a putut „concluziona” Executivul, a spus însă, în decembrie 2015, un medic de la Spitalul de Arși, într-un interviu acordat lui Cătălin Tolontan: ”Cauza morții a fost, aproape la toți pacienții de la Colectiv, infecția nosocomială dobândită în spitalele noastre”. Ceea ce s-a întâmplat e relativ simplu de explicat: guvernul Ponta, într-un reflex ceaușist, de autosuficiență, a refuzat ajutorul extern și transportarea celor arși în străinătate, deși știa că nu are capacitatea să-i trateze corespunzător în România. „Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. (…) Franța, Germania, am primit din foarte multe părți astfel de solicitări. Momentan noi ne descurcăm foarte bine. Ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații, da?”, spunea, dur, ministrul Bănicioiu, la 1 noiembrie 2015.

La doi ani de la această dramă, este evident că sistemul care a făcut posibilă drama de la Colectiv – un sistem construit pentru ca clienții statului să poată sifona resurse, atât – a supraviețuit. Văzusem că nu funcționează, după accidentul aviatic din Apuseni, când a murit Aura Ion. A urmat prăbușirea, pe lacul Sutghiol, a unui elicopter SMURD și din nou sistemul, beneficiind de excelenta campanie de propagandă a Antenei 3 - a scăpat neatins. Nu vreau să fiu patetic, dar mă întreb câți oameni trebuie să mai moară până când dăm deoparte gașca Raed Arafat și reușim să schimbăm ceva.

Comentarii

 • gogu radulescu

  11 septembrie 2017 15:48

  Dinu Constantin Stanculeanu Owner at Self-Employedsper sa crapi tu in incendii similare. Sa vezi atunci false indignari si vaiete.

  raspunde comentariului
 • cici sampon

  07 august 2017 15:58

  Dinu Constantin Stanculeanu , sper sa-ti moara nepotii si copii in incendii similare.

  raspunde comentariului
 • anonim

  03 august 2017 1:46

  ce sa se schimbe sau ma rog ce vreti sa se schimbe ca tara asta este in moarte clinica de mult timp

  raspunde comentariului
 • gica

  02 august 2017 23:28

  societatea romanească este scindata,lașă,coruptă in cuget si simtiri,ca să parafrazez o vorba,cu valori morale perimate,exact asa cum este dealtfel si cum o vrea,sistemul.Cu ,,prostii intelectuali"si prostimea neaosă nu poti revitaliza o societate bolanvă

  raspunde comentariului
 • Adela Jeler

  01 august 2017 23:11

  In ce-l priveste pe dnul dr.Arafat, parca a inceput sa miste ceva, de cand cu rapa militarilor. Oricum, de cand e in functie, se pare ca doar s-a ingrasat si calca in strachini. Cand te bagi in latura, te mananca porcii.Eu in locul dansului m-as gandi mai mult la cel care am fost cand am visat crearea SMURD, si la reusitele pe care le-am avut. S-o lase cu poiticul si sa devina doctor, ca altfel o sa-i spun si eu ca ceea ce a creat el SE DUCE DE RAPA, ca oamenii asteapta cu orele in SMURD si azi-maine nu mai avem doctori specialisti sa tratam. Si Dumnezeu cu mila, in cazul unei situatii de urgenta, indiferent unde ar fi ea si la ce ora!P.S.Spitalul din Botosani plange dupa specialisti, ATI-urile viseaza la concurenti, PROFESIONISTI si la fel si in celelalte domenii DE LA STAT ex.invatamant, politie viseaza specialisti, si noi facem "COMITII SI COMITETE, DIRECTII SI INSTITUTII INTERMEDIARE" cu salarii incendiare. Nu stiti ce-a facut fostul sef a CNAS cu spaga? Pe ce a cheltuit-o? E la ciorap?

  raspunde comentariului
 • Adela Jeler

  01 august 2017 22:52

  Stimate dle Marian, ma uit la comentarii, ascult reportaje, urmaresc tupeul politicienilor, si nu-mi vine sa cred ca suntem atat de dezumanizati. Dumneavoastra va imaginati ca acesti oameni se comporta omeneste la locul lor de munca? Va imaginati ca misca un deget, unul singur hai, poate cel mijlociu sa faca ceva pro bono? Sa inteleg ca dnul Stancueanu a fost la Londra si s-a informat? Sau poate a avut un copil in club si acesta nu mai are o mana? Stiti ce am asteptat eu, dle Marian? AM ASTEPTAT CA PROFESIONISTUL PROF.DR.LASCAR, SOMITATE MODIALA IN CHIRURGIE PLASTICA, SA-I REPARE PRO BONO PE CEI RAMASI IN VIATA SI CU HANDICAP. NU MA INTERESEAZA CU CE MATERIALE. TREBUIA SA SE MUTE IN MINISTER SI SA REZOLVE FONDURI PENTRU MATERIALE, SA CEARA DONATII...ORICE, DAR S-O FACA. Asta inseamna inteligenta si profesionalism, dle ziarist, sa repar greseala si sa lupt sa nu se mai intample altele. Altfel, cu tot ce a facut pana acum, valoreaza fix cat masina lui 4x4. Oare cei pe care i-a operat, si carora le-a facut un bine, ce parere au? Dar daca le-ai spune ca puteau fi in locul celor de la Colectiv? Iar finalul comentariului ar putea suna asa "D-LE PROF.DR.LASCAR, PROFESIONAL SUNTETI LA ACELASI NIVEL CU DNUL DR.BANICIOIU? MA BUCUR. VA DORESC SA RAMANETI LA ACELASI NIVEL, CA ASTA V-ATI DORIT.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  01 august 2017 22:43

  Pai primul care trebuia schimbat era Iohannis care a incendiat clubul colectiv la fel cum Hitler a incendiat Reichstagul si pentru acelashi motiv, ca sa-si puna "guvernul meu" care a inchis uzina de apa grea si a compromis astfel viitorul centralei Cernavoda si al Romaniei. Apoi ar trebui invetigat si FDG care a fost intemeiat de Hitler asa cum si UDMR a fost intemeiat de Hortystii Maghiari.

  raspunde comentariului
  • gogu radulescu

   11 septembrie 2017 15:49

   Murieta cap ai, minte ce-ti mai trebuie. Proababil crezi ca americanii nici n-au ajuns pe luna, iar pamantul e plat.

   raspunde comentariului
 • Rappaport Comissiona_Prepurgel

  01 august 2017 16:59

  In vara lui 2011 am vizitat niste baruri de noapte din centrul Clujului si mi-am dat seama de iminenta unei catastrofe. Spatii inghesuite si contorsionate in pivniti medievale,tigari aprinse, aglomeratie, iesiri inguste la capatul unor scari abrupte !Stiam deja ce s-a intamplat prin alte tari si mai stiam ca totul e o chestiune de timp.Am explicat unei tinere cum sa procedeze...sa stea aproape de iesire, sa fie atenta la orice inceput de incendiu si sa se evacueze rapid fara a provoca panica...I-am povestit de sutele de victime din baruri foarte asemanatoare...Eram sigur ca la noi stat de drept, cu presedinte,rege si imparat nu se poate schimba nimic decat DUPA catastrofa..

  raspunde comentariului
 • Ilie

  01 august 2017 15:39

  Dle. Mircea Marian, ca sa nu te mai chinui, iti dau eu solutia intreaba-i pe "colegii" din barca cu care si dta. "calatoresti" si vei afla adevarul. Foarte simplu!! Desi, mai indoiesc ca nu stii raspunsul la niste intrbari care te toto "chinuie"!!!

  raspunde comentariului
 • Ghita

  01 august 2017 9:16

  O reala schimbare se produce cand presa nu e controlata politic, iar politicul nu se salveaza atat de usor.... in cele din urma, un fotoliu caldut de autoritate nu e un drept. Autoritatile noastre denota lipsa de implicare civica a majoritatii.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  01 august 2017 8:43

  Eu cred ca facatura de la COLECTIV a fost pusa la cale sa-i faca pârtie nulității de Ciolos, nu sa-l schimbe și pe Red Arafat, un om de care romani au REALMENTE NEVOIE . ,.Sistemul mafioto-statal, instalaT de catre derbedeul Băsescu avea nevoie de SMURD-UL sa mai palmeze ceva saielele dar nu înțeleg, acum, când cu atâta dificultate se destramă sistemul statal mafiot basist, de ce Arafat trebuie înlăturat. ., Se vede ca securiștii, după metoda tipic NKVD-ista, a avut grija sa genereze accidentul de la COLECTIV și SA UNGĂ PRAPAGANDA post colectiv, cu tot soiul de minciuni ,.., .Pana la urma, nu ne-am lămurit încă, CINE A SCHIMBAT PETARDELE alea reci, cu petarde incendiare, a caror eticheta era scrisa în limba bulgara ?

  raspunde comentariului
  • adrian

   01 august 2017 9:48

   Daca tu chiar crezi ce spui, e grav. Datorita unora ca tine care cred ca oculta mondiala ne tine la nivel de secol XVII suntem aici.Nimeni din sistem nu este de neinlocuit. De 27 de ani aceiasi oameni ne conduc in galop catre faliment economic. Falimentul moral e inca nedeclarat, dar suntem in el din 1990.

   raspunde comentariului
   • UBAFCA

    01 august 2017 12:10

    Eu nu cred nici în OCULTA MONDIALA, nici în MASONERIE, totuși, cazul Colectiv, este, de la un capăt la altul CUCUTA CU ATAT ALBA , . Adicatelea, ce-I asa greu de priceput ca, TREPĂDUȘI AUTOHTONI, au vrut sa-i faca pe plac președintelui, NU GRATIS, caci acum, în piata libera, nu mai părăsește nimeni ne admit, dandu-I, celebru deja, GUVERNUL MEU .. Ori starea PostColectiv a fost jalnica. ,. Ganditi-va doar ca, Cristina GUSETH era cat pe ce sa ajungă la justitie .. ,.Ar fi fost, în modeste mea opinie, O MINERIADA fără precedent în istoria Bătrânei Europe, poate chiar la scara mondiala . ,PROSTIA Guseth asociata cu HALATUL DE BAI Pruna era de o mie de ori mai nociva decât incendiu de la Colectiv .. ,Și totuși, Cazul Colectiv a separat un pic apele, în sensul ca, opoziția, nefiind la putere, LEGITIM ALEASA, a arătat ca poate carmui nestingherița, securisti si-au dat masca de pe fata, mai pe romaneste, securitatea a murit, traiascs securitatea !

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design