Un „mogul“ avea un ziar. Și ziariștii aveau totul împotrivă | OPINIE

de Catalin Prisacariu , 10 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 18:33, 10 octombrie 2017
Un „mogul“ avea un ziar. Și ziariștii aveau totul împotrivă | OPINIE

Un banc sec spunea că un om avea un cal și calul n-avea nimic împotrivă. Poate pentru că bancul nu dădea detalii despre activitățile omului, calul era pacifist. Când, însă, omul confundă calul cu măgarul de povară penală, o copită bine țintită este întotdeauna tratamentul corect.

Dacă numărul lunilor în care lucrezi pentru o instituție media este mai mic decât cel în care nu lucrezi, e timpul să te întrebi dacă nu cumva, pe drum, ți-a scăpat din vedere ceva esențial. Un lucru care e posibil să te fi scutit de efortul de a te întreba ce ai pierdut. În ultimele 13 luni, am lucrat la „România liberă“. Vreo 16 luni înainte de asta, însă, nicio instituție de presă din România nu a considerat cu cale să mă plătească pentru ce aș fi putut presta. Am colaborat, totuși, în acele 16 luni cu publicații străine aflate departe de zgomotul obositor al politichiei românești. M-am întrebat, în fiecare zi din cele 16 luni, când am greșit, de fapt, fundamental. Să fi fost atunci când am crezut că meseria asta este despre a spune adevărul la care ajungi independent de sirene și ciripitori? Sau poate când am refuzat înrolările în tabere, bisericuțe și grupulețe? Ori în momentul în care am decis să nu mă autocenzurez și, astfel, să ignor că nu era „momentul oportun“ (cum îmi spunea, sfătos, un mare șef de presă) de a face o dezvăluire?

Probabil că a fost vorba de toate astea la un loc. Dar, peste toate astea, a fost vorba de ticăloșie. De nemernicia unor bișnițari care au traficat meseria asta ca la colț de stradă. Ei sunt binecunoscuții „moguli“, patronii de presă pe care îi vedem din când în când pe ecranele propriilor televiziuni sau în paginile ziarelor pe care le dețin. De obicei, când apar în astfel de posturi publice, sunt fie în față la DNA, fie în sălile de judecată, fie în spatele unor informații pe care le tăinuiseră ca marfă de șantaj pentru, cum ar zice sfătosul de mai sus, „momentul oportun“.

Acești infractori nu cu gulere albe, ci cu manșete murdare au maculat pentru multă vreme presa și jurnaliștii din România. Mai trist, au creat personaje, deghizate în jurnaliști, dispuse să accepte să le pupe mâinile și să le lingă manșetele la ordin. Ăștia din urmă, specia cea mai rea de sabotori, vor supraviețui. Ei sunt măgarii care rag în timp ce primesc picioare în burtă de la „mogulul“ călare, ei îi duc pe moguli înainte.

P.S.: Acesta este ultimul meu articol pentru „România liberă“.

Comentarii

 • Tepus

  22 octombrie 2017 17:32

  DRAGNEA SI CU TARICEANU !! NE SFISIE, CA DOI CAINI, !! FURA BANU, CU TOPTANU, !! SI NE SI VAND LA STRAINI.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  22 octombrie 2017 16:31

  E LOVITURA DE STAT A PSD. Ne amintim cu groaza, ce au fost in stare sa faca oamenii lui Ion Iliescu in decembrie 1989 si in iunie 1990. Stim ce au fost in stare sa faca oamenii lui Ponta in 2012, cand au suspendat orice lege, au inlocuit imediat pe sefii celor doua Camere ale Parlamentului, pe Avocatul Poporului si pe presedintele Basescu. Acum, este in desfasurare, de 10 luni, a treia mare lovitura de stat a PCR-zis PSD, condusa de Dragnea. Inca de la alegerile din 11 dec. 2016, cand aranjase sa le castige cu tradarea liberala uselista, Dragnea s-a angajat fata de sefii sai din umbra, sa puna stapanire pe JUSTITIE si sa o aduca la supunere absoluta fata de PSD. Aceasta convenea de minune marilor criminali care urmeaza sa fie judecati in dosarul REVOLUTIEI si in cel al MINERIADEI. Inca din ianuarie 2017, Dragnea a inceput sa atace sistematic si furibund JUSTITIA, ajutat consistent de tradatorul liberal Tariceanu, pe care nu degeaba l-a cocotat Dragnea in fruntea Senatului. Ocupa Justitia, sa scape ei doi de puscarie si sa scape si Ion Iliescu, cu tovarasii lui criminali, de puscarie. Dar, chiar din ianuarie, sluga santajabila Tariceanu, a ineeput sa loveasca vartos si fara perdea in trinomul Coldea- Kovesi-Iohannis, ceea ce arata ca nebunii nu se multumesc doar cu Justitia. Acum, la urma, constatam ca pucistii vor sa puna stapanire absoluta pe toate institutiile statului. Au promis mariri de salarii si pensii, dar le-au marit doar pe ale lor- pe ale pesedistilor, mai exact, pe ale securistilor comunisti si uneltele acestora. Singurii, care meritau salarii marite, sunt militarii care dupa 1989 au fost in misiune, in locatii din afara tarii.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  21 octombrie 2017 16:46

  ESTE DE ACTUALITATE INCA CHEMAREA LUI GEORGE COSBUC. SA NU DEA DUMNEZEU CEL SFANT, !! SA VREM S-AJUNGEM IN MORMANT. !! SA NI-I ALEGEM PE MISEI !! SI SA MURIM DE GAT CU EI.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  21 octombrie 2017 15:56

  CATRE FORTELE DEMOCRATE DIN ROMANIA, daca exista, si cate exista. PUNCTUL 1. Eu am incredere totala in jurnalisti Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Sabin Gherman, Catalin Prisacariu, Andreea Pora, in oameni politici Traian Basescu, Mihai Neamtu, Emil Boc,Theodor Paleologu, Eugen Tomac, Mona Musca, si ,,in altii Monica Macovei, Catalin Avramescu. PUNCTUL 2. Jurnalistii de incredere de la punctual 1, ajutandu-se reciproc, pot intocmi trei tabele ample si separateTj pt jurnalisti, Tp pt politicieni si Ta pt ,,si altii. Timp de 10-14 zile, jurnalistii inscrisi deja pe Tj, contacteaza telefonic cate doi jurnalisti de mare incredere din fiecare municipiu, pe care ii pune in tema si ii instruiesc, cum sa intocmeasca cele trei tabele Tj, Tp si Ta pt fiecare judet in parte. Punctul 3. Dupa o luna de la declansarea actiunii ,,PATRIA, intr-o zi de duminica, va avea loc o adunare pe tara, a tuturor ziaristilor patrioti inscrisi pe Tj. Intalnirea se va desfasura intr-o locatie fixata de comun acord. La italnirea respectiva se hotaraste infiintarea unui post de televiziune ,,PATRIA, a unui ziar cotidian ,,PATRIA si a unui partid politic ,,PATRIA, pe baza de actionariat voluntar si eventual cu sprijin din partea COMISIEI EUROPENE. Punctul 4. Partidul, ori Asociatia, sau Gruparea ,,PATRIA isi propune urmatorul ,,OBIECTIV ZERO sa uneasca toate formatiunile democrate in ,,ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA si, la toate alegerile viitoare, sa inscriem pe locurile eligibile numai candidati patrioti si competenti, cum este, de exemplu, CATALIN AVRAMESCU. Personal, as vrea ca AND sa fie condusa la alegeri de catre Basescu. Si daca vom castiga alegerile, Basescu sa fie premier si Catalin Avramescu sa fie ministrul Justitiei.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  20 octombrie 2017 14:16

  UN ACT DE SUBMINARE A ECONOMIEI NATIONALE a fost savarsit hoteste de C.P.Tariceanu pe 12 noiembrie 2008, in ultimele zile ale mandatului sau de premier. ROMANIA avea un contract cu firma canadiana STERLING, incheiat de guvernul Stolojan, in care firma respectiva se angajase SA EXPLOREZE un platou maritim romanesc din zona Insulei Serpilor, pe proprie cheltuiala, urmand ca in faza de EXPLOATARE sa beneficiem de 51 din petrolul si gazele extrase. Pe 12 noiembrie 2008, in ultimile zile de mandat, premierul Tariceanu a semnat hoteste, fara licitatie, o HOTARARE DE GUVERN Nr. 1446 si o ANEXA 11 secreta si tradatoare, care a modificat contractul incheiat de Guvernul Stolojan cu firma Sterling Resources, cu prejudicii de sute de milioane de euro pentru tara noastra, pe care procurorii DNA ar trebui sa le stabileasca. Anexa 11a tradarii e ilegala, fiindca o parte a platoului nici nu era inca restituit. Ca urmare, RO o poate contesta. Intrebarea este CATA MITA A INCASAT Tradiceanu, in 2008, in afacerea murdara Sterling ? Este revoltator sa ne impacam cu situatia actuala, in care un mare infractor C.P.TARICEANU, care mai este acuzat si de marturie mincinoasa intr-un mare proces de retrocedari frauduloase, sa ocupe inalta functie de presedinte al Senatului Romaniei, post din care a atacat fara incetare JUSTITIA, pe care este pe cale sa o cucereasca, impreuna cu megainfractorul Dragnea, pentru PSD. Deja au adus sub ascultare CURTEA CONSTITUTIONALA si CURTEA DE CONTURI. Oare nu se stie cum a aruncat Tariceanu miliardele de la buget, la primarii PNL, in ajunul alegerilor din 2008 ? Cum nu l-a lasat pe Basescu sa-si exercite prerogatvele prezidentiale, cat a fost premier ? Oare nu se vede, ca si in prezent il ignora si il ironizeaza pe presedintele Iohannis si l-a influentat si pe Dragnea, care a declarat public, astazi 13 octombrie, ca pana la viitoarele alegeri prezidentiale, ei doi nu vor mai merge la presedinte ? In ce tara traim ?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  20 octombrie 2017 14:16

  UN ACT DE SUBMINARE A ECONOMIEI NATIONALE a fost savarsit hoteste de C.P.Tariceanu pe 12 noiembrie 2008, in ultimele zile ale mandatului sau de premier. ROMANIA avea un contract cu firma canadiana STERLING, incheiat de guvernul Stolojan, in care firma respectiva se angajase SA EXPLOREZE un platou maritim romanesc din zona Insulei Serpilor, pe proprie cheltuiala, urmand ca in faza de EXPLOATARE sa beneficiem de 51 din petrolul si gazele extrase. Pe 12 noiembrie 2008, in ultimile zile de mandat, premierul Tariceanu a semnat hoteste, fara licitatie, o HOTARARE DE GUVERN Nr. 1446 si o ANEXA 11 secreta si tradatoare, care a modificat contractul incheiat de Guvernul Stolojan cu firma Sterling Resources, cu prejudicii de sute de milioane de euro pentru tara noastra, pe care procurorii DNA ar trebui sa le stabileasca. Anexa 11a tradarii e ilegala, fiindca o parte a platoului nici nu era inca restituit. Ca urmare, RO o poate contesta. Intrebarea este CATA MITA A INCASAT Tradiceanu, in 2008, in afacerea murdara Sterling ? Este revoltator sa ne impacam cu situatia actuala, in care un mare infractor C.P.TARICEANU, care mai este acuzat si de marturie mincinoasa intr-un mare proces de retrocedari frauduloase, sa ocupe inalta functie de presedinte al Senatului Romaniei, post din care a atacat fara incetare JUSTITIA, pe care este pe cale sa o cucereasca, impreuna cu megainfractorul Dragnea, pentru PSD. Deja au adus sub ascultare CURTEA CONSTITUTIONALA si CURTEA DE CONTURI. Oare nu se stie cum a aruncat Tariceanu miliardele de la buget, la primarii PNL, in ajunul alegerilor din 2008 ? Cum nu l-a lasat pe Basescu sa-si exercite prerogatvele prezidentiale, cat a fost premier ? Oare nu se vede, ca si in prezent il ignora si il ironizeaza pe presedintele Iohannis si l-a influentat si pe Dragnea, care a declarat public, astazi 13 octombrie, ca pana la viitoarele alegeri prezidentiale, ei doi nu vor mai merge la presedinte ? In ce tara traim ?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  20 octombrie 2017 13:27

  C. P. TARICEANU este antiroman, antioccidental, hot si tradator de tara. S-a pus la dispozitia PSD si, impreuna cu DRAGNEA, ataca DNA, SRI si PRESEDINTIA si, netinand seama de legile existente, pe care le si schimba dupa bunul lor plac, se straduiesc sa aduca JUSTITIA si celelalte institutii fundamentale ale statului roman sub controlul absolut al PSD. .

  raspunde comentariului
 • Tepus

  19 octombrie 2017 15:23

  ESTE DE ACTUALITATE INCA CHEMAREA LUI GEORGE COSBUC.- SA NU DEA DUMNEZEU CEL SFANT, !! SA VREM S-AJUNGEM IN MORMANT. !! SA NI-I ALEGEM PE MISEI !! SI SA MURIM DE GAT CU EI.-

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  18 octombrie 2017 9:19

  CATRE FORTELE DEMOCRATE DIN ROMANIA, daca exista, si cate exista. PUNCTUL 1. Eu am incredere totala in jurnalisti Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Sabin Gherman, Catalin Prisacariu, Andreea Pora, in oameni politici Traian Basescu, Mihai Neamtu, Emil Boc,Theodor Paleologu, Eugen Tomac, Mona Musca, si ,,in altii Monica Macovei, Catalin Avramescu. PUNCTUL 2. Jurnalistii de incredere de la punctual 1, ajutandu-se reciproc, pot intocmi trei tabele ample si separateTj pt jurnalisti, Tp pt politicieni si Ta pt ,,si altii. Timp de 10-14 zile, jurnalistii inscrisi deja pe Tj, contacteaza telefonic cate doi jurnalisti de mare incredere din fiecare municipiu, pe care ii pune in tema si ii instruiesc, cum sa intocmeasca cele trei tabele Tj, Tp si Ta pt fiecare judet in parte. Punctul 3. Dupa o luna de la declansarea actiunii ,,PATRIA, intr-o zi de duminica, va avea loc o adunare pe tara, a tuturor ziaristilor patrioti inscrisi pe Tj. Intalnirea se va desfasura intr-o locatie fixata de comun acord. La italnirea respectiva se hotaraste infiintarea unui post de televiziune ,,PATRIA, a unui ziar cotidian ,,PATRIA si a unui partid politic ,,PATRIA, pe baza de actionariat voluntar si eventual cu sprijin din partea COMISIEI EUROPENE. Punctul 4. Partidul, ori Asociatia, sau Gruparea ,,PATRIA isi propune urmatorul ,,OBIECTIV ZERO sa uneasca toate formatiunile democrate in ,,ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA si, la toate alegerile viitoare, sa inscriem pe locurile eligibile numai candidati patrioti si competenti. DORESC SA FIE CITITA DE CARTIANU ACEASTA POSTARE.

  raspunde comentariului
 • Pentru mircea

  17 octombrie 2017 12:10

  Pentru mircea Autorul nu a fost pupincuristul nimanui. La fal ca si Malin Bot, Ondine Ghergut sau Grigore Cartianu, l-a sustinut pe fostul presedinte atunci cind a avut dreptate. Atunci cind fostul presedinte nu a avut dreptate, toti acestia l-au criticat,

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  15 octombrie 2017 17:18

  NARCISA FEBUS PROPUNE, pe drept, ca PSD-ul sa fie desfiintat. Intr-adevar, Constitutia prevede, in mod clar, ca in cazul cand un partid politic actioneaza contra statului, sau impotriva bunastarii si vietii poporului, el poate fi dizolvat. Pai, ce alta dovada sa aducem, spre a dovedi ca PSD actioneaza impotriva statului, cand si-a ales si il mentine ca lider pe LIVIU DRAGNEA, caruia i se pot intocmi mai multe dosare de mare coruptie, cu prejudicii de sute de milioane de euro aduse statului roman numai in megaescrocheria Tel Drum. Dragnea, care rascoala ARDEALUL, ca si-a adus slugile din Teleorman, care l-au ajutat sa fure, si i-a facut parlamentari, ministri si consilieri, ca si cum Bucurestiul ar fi CAPITALA numai pentru Sudul tarii. Din 54 consilieri, peste 30 sunt din Teleorman. Nu stie PSD-ul ca AKRAM SHHAIDEH este fanatic devotat criminalului dictator sirian ASSAD, care este omul lui PUTIN ? Nu punem in pericol securitatea tarii, prin faptul ca Dragnea tine cu dintii, ca doamna Shhaideh sa ocupe functia de premier, de vicepremier si macar consilier-acum-in MINISTERUL cu cei mai multi bani ? Un partid poate fi desfiintat, si daca nu respecta egalitatea in drepturi a cetatenilor. Pai, PSD-ul, care se straduie sa ocupe, cu oamenii sai, aproape toate posturile de decizie, la toate nivelele, nu incalca drepturile celorlalti cetateni ai tarii, care sunt de patru ori mai multi. Fiti atenti, frate, ca o data veti cadea. Si nici distribuitori de butelii nu veti mai fi la stat.

  raspunde comentariului
 • mircea

  13 octombrie 2017 10:26

  Cand erai pupincuristul voluntar al lui Basescu, cat erai de independent si de obiectiv.. Daca nu te vrea nimeni nu te-ai gandit ca pe langa faptul ca esti lichea nici talentul nu te afara din casa? Nu mori de foame n-avea grija, cere ajutor de somaj. Succes.

  raspunde comentariului
  • Pentru mircea

   17 octombrie 2017 12:11

   Pentru mircea Autorul nu a fost pupincuristul nimanui. La fal ca si Malin Bot, Ondine Ghergut sau Grigore Cartianu, l-a sustinut pe fostul presedinte atunci cind a avut dreptate. Atunci cind fostul presedinte nu a avut dreptate, toti acestia l-au criticat,

   raspunde comentariului
 • Tepus

  12 octombrie 2017 15:04

  CHIAR DE ESTI UN BADALAU, !! SA NU TRECI PESTE DULAU, !! CA NU ESTI DE CAPUL TAU.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  12 octombrie 2017 15:01

  CE-TI E SI CU TUDOSE ASTA, care, cu manie, vrea s-o remanieze pe Servila Shhaideh. Pai, cine sa mai ajute pe seful haiducilor din Teleorman in probleme de spionaj si in derapajul banilor de la Ministerul Dezvoltarii catre Tel Drum ?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  12 octombrie 2017 8:42

  HAI SA NE VAITAM ! Dragnea este deja stapanul CURTII CONSTITUTIONALE. Dragnea este deja stapanul CURTII DE CONTURI. Pana o s-o incheiem cu Dragnea este STAPANUL ROMANIEI si FIECARE DIN NOI AM DEVENIT SCLAV AL LUI DRAGNEA. De ce fratilor nu desfasuram si actiuni concrete ? De ce fratilor nu cautam o cale practica de unire a cetatenilor romani patrioti, competenti si constienti ca suntem latini, ca suntem europeni, ca numai in EUROPA suntem acasa la noi ? Am scris saptamani dupa saptamani, ca numai jurnalistii de incredere pot uni formatiunile politice opuse PSD-ului intr-o UNIUNE NATIONALA DEMOCRATA. Caci PNL-ul actual, singur, nu este o formatiune consistenta de patrioti gata de sacrificiu. Ba, dimpotriva, este intesat de multi penelisti atinsi de USL-ism si care isi urmaresc interese proprii inainte de interesele tarii, incat nu se deosebesc de pesedisti. Multi dinte ei au votat PSD pe 11 decembrie 2016 si au facut capanie ascunsa pentru ca oamenii sa voteze PSD. Numai jurnalistii patrioti se pot intelege la nivelul intregii tari, cum sa uneasca intreaga opozitie PNLsiUSRsiPMP=UND=UNIUNEA NATIONALA DEMOCRATA, pe care apoi sa o ajute sa se intareasca de graba cu oameni noi de incredere, care accepta sa participe cu sinceritate la salvarea tarii.

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  11 octombrie 2017 22:27

  Ce nu va mnai place capitalismul?

  raspunde comentariului
 • Adriana Negruti

  11 octombrie 2017 11:24
 • Intreb :

  11 octombrie 2017 10:29

  Care sunt publicatiile opozitiei ? O sa-l aduca redactor-sef pe Cristoiu la Romania Libera sa faca schimb de amabilitati cu Andronic de la EVZ , cu Nistorescu de la Cotidianul si sa comenteze emisiunile lui Gadea si Ciutacu ? Chiar nu se gaseste nimeni cu bani in Romania sa preia acesti jurnalisti profesionisti si sa-i raspunda cu dubla masura lui Adamescu ?

  raspunde comentariului
  • Iris

   11 octombrie 2017 15:23

   Felicitări! E o treabă și cu conștiința asta. ,,Câtă conștiință, atâta dramă,,. V-am citit cu drag și m-am bucurat văzând că mai sunt și jurnaliști onești , în articolele cărora am găsit rezonanțe și confirmări ale gândurilor mele. Vă voi căuta, oriunde veți scrie. Nici eu nu voi mai deschide RL. Ce v-aș putea dori? REZISTENTA!

   raspunde comentariului
  • Silvia

   11 octombrie 2017 10:57

   Chiar , Romania Libera o sa devina Romania Ocupata de fitele lui Adamescu suparat ca are dosare penale la DNA si sta fugit prin Marea Britanie ca Ghita prin Serbia ? Au murit atatia oameni la Revolutie si , dupa 28 de ani , sa fim obligati sa citim tot minciunile esalonului 2 pcr ? Libertatea si dreptul la o presa diversificata este cerinta de baza in democratie , chestiunea este extrem de grava , unii urmaresc ingradirea dreptului la opinie si si-ar dori un ziar si o televiziune unica pentru toti romanii cu scopul de a transforma Romania intr-o republica oligarhica la discretia mogulilor . Chestiunea asta sa stea pe masa de lucru a Administratiei Prezidentiale si trebuie dezbatuta si in CSAT ., nu e de gluma cu aceste derapaje si politici perverse de a pune pumnul in gura presei neaservite intereslor guvernantilor aflati efemer la putere !

   raspunde comentariului
 • Lucretia

  11 octombrie 2017 8:40

  Pacat! Regret! Succes pe viitor!

  raspunde comentariului
 • Mircius

  11 octombrie 2017 8:24

  Pacat. Probabil la RL ramane Ghilezan, un individ insuportabil.

  raspunde comentariului
 • Luta Roxana

  10 octombrie 2017 23:42

  "OFERTA ORGANIZAȚIONALĂ PENTRU TOȚI APLICĂ ACUM"Căutați investiții și împrumuturi personale? Nu căutați mai mult pentru că sunteți în locul potrivit pentru soluțiile dvs. de împrumut aici! Doamna Helen Wilson, un împrumut de împrumut a cărui societate de împrumut oferă împrumuturi companiilor și persoanelor fizice la o rată a dobânzii scăzută și la un preț accesibil de 2. Vă rugăm să ne contactați astăzi pentru împrumutul dvs. prin e-mail la helenwilson719gmail.comMulțumesc.

  Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

  Dezvoltat de Bluebay Design