23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUmili în Ungaria | OPINIE

Umili în Ungaria | OPINIE

Mândru că e român, Meleșcanu a fost la Budapesta cu Tăriceanu, unde au stat de vorbă cu ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, cel care le-a interzis diplomaților maghiari să participe, anul trecut, de 1 Decembrie la recepțiile organizate de autoritățile române. Nu doar că s-au întâlnit, dar s-au simțit și foarte bine împreună.

„Ungurii nu au nimic de sărbătorit de 1 Decembrie, deci este de înţeles ca diplomaţii lor să nu participe la recepţiile organizate de autorităţile române în această zi“, declara  Szijjarto, într-o conferinţă de presă la Budapesta în decembrie anul trecut.
„Este vorba de un pas foarte important pe care l-am făcut astăzi, dar nu e ultimul pas, este primul pas într-un proces în care dorim să facem ca relaţiile dintre România şi Ungaria să devină un model nu numai pentru noi, ci şi pentru alte ţări din zonă“, declara, luni, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, proaspăt întors din excursia făcută în Ungaria împreună cu ginerele său, Peter Imre.

Acum, după povestea cu ordonanțele, este foarte posibil ca Ungaria și, eventual, Rusia să fie singurele țări care să-l mai primească pe ministrul de Externe român cu șefii, prietenii și rudele sale. Mulți spun că s-ar încerca o lipeală cu Putin.

Aș mai vrea să reamintesc faptul că ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, este cel care anunța, în 2015, intenția Ungariei de a construi un gard pe frontiera cu România.


Premierul ungar Viktor Orban a declarat că „omogenitatea etnică” reprezintă cheia pentru succesul economic. Șeful Executivului ungar a vorbit, marți, într-o conferință la Camera de Comerț și Industrie, despre necesitatea creșterii economice a Ungariei. Totodată, el a reiterat opoziția Guvernului față de imigrație, motivând că „prea mult amestec cauzează probleme”.

„Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori și brutalitate cu siguranță nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenți politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug respectivii refugiați!“, scria Victor Ponta în septembrie 2015.  Peter Szijjarto a replicat atunci  că Victor Ponta „şi-a pierdut total controlul, iar prin declaraţiile sale sălbatice şi nebuneşti a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice“.

Nu-mi dau seama, Victor Ponta mai e român sau nu? 

În țară, UDMR a fraternizat cu PSD-ALDE, după cum am putut vedea în Parlament. Eu, dacă aș fi unul dintre cei mândri că i-au votat, mi-aș pune câteva întrebări.

Asta în contextul în care tot aud de un scenariu apocaliptic în care România va fi fărâmițată, de vină fiind oricine, numai cei care se fac preș acum pe la Budapesta nu.

Mă așteptam la o reacție dură din partea lui Dragnea, să o aud pe aia cu nu ne vindem țara, nu ne predăm la unguri, luptă pentru integritate teritorială. Dar el ce să spună? Că Brazilia e pământ românesc?

Altfel, sigur că da, trebuie să avem relații civilizate cu toate țările din jur și nu numai.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă