Torționarul Vișinescu sau despre nepăsarea noastră

de Sabina Fati , 10 februarie 2016 - stire actualizata la ora 17:17, 10 februarie 2016
Torționarul Vișinescu sau despre nepăsarea noastră

 Ceilalți mari criminali ai regimului trecut au scăpat sau au dispărut de moarte bună. Ion Iliescu și ai lui au avut grijă de ei: să fie protejați, să nu li se întâmple nimic, nici măcar să nu se vorbească prea mult despre relele pe care le-au făcut, să-și asigure bunurile pentru ei și descendenții lor, să nu le lipsească nimic.

Mulți dintre cei care i-au terorizat ani de zile pe părinții noștri, mulți dintre cei care le-au băgat frica în oase, mulți dintre cei care le obligau pe mamele noastre să nască la nesfârșit copii pentru marea lor închisoare care era România înainte de 1989 trăiesc încă liniștiți. Marea deconspirare nu a avut loc până la capăt, ofițerii sau informatorii Securității care montau aparatură de înregistrat în casele alor noștri, cei care le turnau pe femeile care făceau avorturi clandestine, cei care căutau neapărat un motiv să-și compromită colegii, doar pentru a avea apoi un pretext să-i racoleze, stau liniștiți. Victimele sunt prea dezgustate pentru a se mai avânta în procese nesfârșite, chiar dacă din dosarele întocmite de Securitate au aflat exact cine și în ce fel le-a stricat viața.

Nici măcar cei care au fost șefi în departamentele unde se luau deciziile criminale din anii ’70 sau ’80 nu au probleme. Cu gradele lor se bucură de o pensie care trece de 1.000 de euro pe lună și de o liniște la care nu se așteptau. Nimeni nu-i deranjează, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a devenit o arhivă istorică importantă, care ne arată, dacă vrem să vedem, adevărata față a regimului trecut, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER) nu are suficiente resurse pentru a-i aduce în timp util pe toți cei vinovați în fața justiției, iar opinia publică pare anesteziată, obosită și tot mai lipsită de interes.

Nici măcar cazul lui Alexandru Vișinescu nu a produs prea multă emoție, cu toate că cercetătorii și apoi procurorii au scos la lumina zilei crimele oribile pe care acesta le-a ordonat sau chiar săvârșit în perioada în care era șeful Penitenciarului de la Râmnicu Vâlcea, unde au fost închiși lideri politici importanți din perioada interbelică. Mărturisirile directe și indirecte despre torturile de neimaginat care au avut loc acolo au fost trecute în rândul știrilor obișnuite, fiindcă românii nu vor să mai bântuie printre ruinele istoriei lor recente. Au făcut-o în primii ani după căderea lui Ceaușescu și apoi au obosit, s-au luat cu altele, fiindcă tranziția a fost lungă și dură, iar eșalonul doi al vechiului regim a rezistat prea mult în fruntea țării.

Crimele comunismului sunt acum prea îndepărtate, iar noi ne-am deprins cu oscilațiile scurte, nervoase și rapide ale prezentului dubitativ. O ignoranță deliberată s-a așezat peste noi și nu vrem să înțelegem că vechile abuzuri, crimele și obediența din anii comunismului formează fundația instabilă pe care am construit prezentul, care ne fuge de sub picioare. Distanțarea noastră indulgentă de acest trecut mânjit de sânge creează ambivalența fatidică de astăzi. Excesele din zilele noastre și dilemele noastre morale sunt tributare unui trecut pe care l-am închis cu forța, pe care n-am vrut să-l înțelegem până la capăt și să-l exorcizăm.

După un sfert de secol, cea mai mare performanță este condamnarea unui torționar șef din perioada stalinistă care a avut ghinionul să trăiască prea mult. Aproape nimeni nu s-a revoltat când avocatul lui Vișinescu a cerut, pur și simplu, achitarea clientului său, pe care în final Înalta Curte l-a găsit vinovat pentru crime împotriva umanității. Torționarul Vișinescu este simbolul degradării din istoria noastră apropiată, dar această condamnare nu poate înlocui un Proces al Comunismului care nu a avut loc niciodată.

Comentarii

 • Costache

  13 februarie 2016 13:45

  Este o mica victorie, desi obtinuta la limita data fiind acea judecatoare mizerabila care a votat contra - rusine javrei. Problema insa nu se vrea rezolvata in integralitate pentru ca de la nivelul acestor calai in sus pot fi desconspirate mintile criminale ale celor care au elaborat si coordonat tot sistemul criminal bolsevic in Romania. Nu se vrea condamnarea Anei Pauker, a lui Petru Groza, a lui Dej, a ideologilor, a fabricantilor de doctrine, politici si instructiuni criminale. Chiar in ziarul dumneavoastra i se permite unui impostor sa publice amintiri de familie si fantezii despre Ana Pauker, un gunoi tot gunoi ramane chiar daca se ascunde sub haina politologului.

  raspunde comentariului
  • Ciombe

   20 august 2017 15:01

   Costache, fii pe pace caci, toti acesti criminali odiosi, nu vor scapa in schimb de Marea Judecata Finala! Doamne ajuta!

   raspunde comentariului
 • cal batran

  13 februarie 2016 8:37

  Atitudinea si caracterul diferentiaza natiunile!Romanii din totdeauna si-au venerat tortionarii!In viata exista trei adevaruri adevarul meu, adevarul tau si adevarul.

  raspunde comentariului
 • julius001

  12 februarie 2016 7:46

  Râmnicu Vâlcea...ramnicu sarat, ramnicu sarat, ramnicu sarat, doamna fati!...dupa gura casca pe drumul matasii mai trebuie cate o miscare prin tara ..

  raspunde comentariului
 • Bebe

  11 februarie 2016 13:01

  Realitatea dura in Romania de azi este ca, pe plan politic, nu s-a schimbat mai nimic fata de perioada anterioara anului 1989. Si zic "mai nimic" fiindca ceva s-a schimbat culoarea gardului. Au vopsit gardul tarii, gandind ca nimeni nu o sa vada ca in interior este doar mizerie, ca toata lumea o sa ne creada democrati. Pentru "politicienii" romani de azi cuvantul democratie inseamna doar imbogatirea lor peste noapte, din furt. Visinescu este doar un acar Paun. Restul monstrilor se pitesc in spatele lui si hlizesc fasolea de oameni cu diploma de "doctor".

  raspunde comentariului
 • antropologia raului

  11 februarie 2016 11:52

  Inainte de ajunge in varful piramidei omul a trecut prin mai multe vieti, planta, caine, cioara, sarpe, maimuta, delfin, bou, lup, etc iar unii oameni raman stopati intelectual la una din aceste specii. E datoria celor evoluati sa-si protejeze genele.

  raspunde comentariului
 • Stoian Gheorghe

  11 februarie 2016 9:00

  Stimata Dna Fati. Nu va este frica de "legea dragnea" ? Il "denigrati" pe"bunul" tortionar Visinevschi !

  raspunde comentariului
 • The Lig of Romanian IT from Florida

  11 februarie 2016 7:41

  we suport mister Ion Antonescu in his very democraticly activiti in romenian newspaper, and we purpose him ta represent us in Romenian Parlamnt in next sesioins

  raspunde comentariului
 • Nicolaie

  11 februarie 2016 3:52

  Dureros ! Pentru o generatie intreaga.Pentru un verdict,scos cu forcepsul,de la o justite complice.O justitie,care a simtit momentul,sa se spele de pacate.Si nu pentru ca Visinescu ede condamnat.Este pentru ca,ce a facut Visinescu,a fost razbunarea justitiei,in acele vremuri.O razbunare marsava,in..numele poporului",prin condamnari iluzorii ale unor oameni nevinovati.Acum au aruncat vina,pe un executant.Pe un calau.Dupa ce i-au oferit victima,la discretie.Ma simt rusinat,patat,fata de copii mei.De copiii copiiilor mei.Am oferit sistemului ocazia.Sa se razbune pe calau.As fi vrut altceva.Am votat altceva.Majoritatea,a facut cum a vrut !Asta e.

  raspunde comentariului
  • Ciombe

   20 august 2017 8:29

   Domnule Nicolae, sa nu uitam esentialul si-anume ca, datorita Institutului de Investigare a crimelor comunismului, si a Domnului Oprea, acest nemernic a ajuns sa fie deferit instantelor penale, justitia fiind astfel obligata, impotriva vointei sale, sa ia act de probele, marturiile si dovezile cutremuratoare aflate la dosar, si sa purceada la inceperea procesului, respectiv la condamnarea bestiei. Numai bine!

   raspunde comentariului
  • paralela

   11 februarie 2016 8:13

   Este vorba de paralela comunism-securism . Ceea ce nu au reusit niste farsori cu acel simulacru de condamnare a comunismului ramasa fara nici un fel de efecte publice , iata ca au reusit cu brio baietii destepti condamnand securismul . Prin condamnarea reala si meritata a uneia dintre miile de unelte ale securitatii ce au executat treburile murdare peste jumatate de secol in urma , s-a reusit condamnarea securismului in intregul sau . Efectul public emotional si aprobativ confirma reusita deplina a manevrei .

   raspunde comentariului
 • roman scarbit

  11 februarie 2016 2:50

  Visinescu este acarul Paun bagat la inaintare de securistii potenti si ajunsi putred de bogati care vor sa nu plateasca niciodata ei pentru fapte poate mai grave ca cele ale lui lui Visinescu . Condamnarea lui Visinescu nu-i poate scapa pe ceilalti , mai tineri si mai de condamnat .

  raspunde comentariului
 • Adriana Negruti

  10 februarie 2016 23:33

  Da, e absolut adevarat ca am fost amagiti de monstri imbracati in piei de oaie...profitorii si orientatii vechiului regim, cei convinsi ca a fi destept inseamna a profita si a pacali, au continuat ceea ce era inainte doar ca a inceput circul care vrea sa para democratie...cu tot cortegiul de auxiliare mass media de tinut oamenii de vorba...In rest, pe din dos, tot cei cu ochii dupa capatuiala si trai bun nemeritat din vechea societate au acaparat totul...Incet incet circul a inceput sa cuprinda si simulacrul unor pedepsiti, chipurile se face dreptate...viata noastra a trecut si n-am vazut decat pe Ceausescu omorat si toti smecherii din vremea lui ranjesc cu satisfactie in continuare...Cel putin sa nu-si inchipuie ca noi nu intelegem ca suntem sub stapanirea lor. Sa stie ca ne e oroare de ei.

  raspunde comentariului
 • Bebe

  10 februarie 2016 21:45

  In Romania de azi, trecutul este inca prezent. Securitatea nu a disparut, si-a schimbat doar numele. Comunistii nu au disparut, ei se gasesc in mai toate partidele "democratice". Ceea ce este mai trist este ca UE stie dar se preface ca nu vede.

  raspunde comentariului
  • roman scarbit

   11 februarie 2016 2:55

   Vorbesti texte ! Comunistii sunt inexistenti . Spune-mi macar unul dintre fosti care a ajuns bogat sau la butoanele puterii . Ma refer la comunistii care nu au fost si securisti . In schimb toti securistii si colaboratorii lor care au facut toate ingineriile mafiote ale acestor 26 de ani se lafaiesc in vile si au conturi burdusite .

   raspunde comentariului
   • Stoian Gheorghe

    11 februarie 2016 9:06

    Eu sunt scarbit de "romanul scarbit" ! Vrei exemple, iata-le Iliescu, Petre Roman, A.Nastase, "felix motanul'=Voiculescu, Adrian Nastase, Ponta, Dragnea, si lista-i lunga Voicu, etc. cu viitoare "prelungiri in puscarii !

    raspunde comentariului
 • vasilica

  10 februarie 2016 20:22

  Tortionarul Plesita ! Acesta nu a fost judecat pentru comportarea lui.Dimpotriva a aparut la TV si s-a laudat cum l-a batut pe Paul Goma.In loc sa fie condamnat a avut o pensie grasa si a locuit intr-o vila spatioasa confiscata de la proprietari.

  raspunde comentariului
 • TRADARE SAU DEFAIMARE

  10 februarie 2016 20:14

  Legea defaimarii lui Dragnea inspirata, ADICA DATA IN PLIC de un ONG Infiintat de Congresul Evreiesc European. Drept recompensa liderul social-democrat a primit distinctia Compasul Ierusalimului

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  10 februarie 2016 19:34

  corectez, .., Partidele istorice si Regele nu trebuia sub nici o forma SA ACCEADA la PUTERE

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  10 februarie 2016 19:32

  Buna seara!, permiteti-mi va rog sa-mi spun parerea...,,..., ,... ,..Uitati- de pilda, daca Doamna Fatti, este in mass-media, dinnainte de 12989, nu poate in nici un fel sa spuna PARINTI NOSTRI AU SUFERIT, si stiti de ce.. ,..., ACCEDEREA in MASS-MEDIA, inainte de dec 1989 se facea numai DUPA CE, SECURITATEA ii intocmea subiectului UN STUFOS DOSAR de cadre cu verificari si paraverificarii....,,,,,...Al doilea aspect, In dec 1989 si dupa, preocuparea cetateanului de rand ERA SALIAMUL si grija ca nu cumva, PARTIDELE ISTORICE, implicit Maestatea sa, REGELE,...,,,..., A judeca atunci, la acea perioada, TORTIONARI, insemnand de fapt sa dai scuipat la furca opozitiei sa revina la putere,,,....,,,..., Deci, SALIAMUL a suplinit SUFERINTA poporului in perioada cea mai neagra a balsivismului...,,,...,,,...Al treilea aspect, .., Sa ne fie clar ca buna ziua, CONDAMNAREA COMUNISMULU, a fost si va fi IMPOSIBILA, pentru simplu motiv ca, Ccomunisti NU AU FOST DEZARMATI NICUIODATA, el a mantuit un razboi, de buna voie, au ramas cu arma la picior, si nimeni, dar absolut nimeni si nicaieri, un judecator NU JUDECA O PERSOANA sau UN GRUP INARMAT

  raspunde comentariului
  • Stoian Gheorghe

   11 februarie 2016 9:10

   "UBAFCA", cine-o fi , aiureaza ori ciuperci, ori votca prea multa ! !

   raspunde comentariului
 • Calin

  10 februarie 2016 19:16

  Canaliile comuniste inca au relatii sus, pe cai mari! Uitati-va de exemplu la castigatorul premiului Traseistul anului 2015, activistul de partid Ilie Paducel, despre care se spune ca a si cauzat moartea unor oameni in subteran, pe vremea Impuscatuluihttphunedoaraplus.roprimarul-paducel-in-audienta-la-vicepremier-va-discuta-despre-forta-de-munca-si-un-tunel-rutier-pana-la-saduMerge in audienta la tovarasul Dancu, si nu cu orice doleante. vrea chiar si sa continue proiectele strict ilegale de distrugerea a Parcului National Defileul Jiului, initiate pe vremea altui comunist notoriu si infractor, Nastase.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design