Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Se retrage Crin Antonescu din cursa prezidenţială?

Sabina Fati 26.02.2014 - 16:45

Liderul liberalilor ar putea să-şi reconsidere candidatura pentru Palatul Cotroceni, dacă reuşeşte să-i convingă pe ceilalţi lideri ai “dreptei” că miza prezidenţialelor este şi schimbarea guvernului Ponta. Aceasta este ...

Share

Liderul liberalilor ar putea să-şi reconsidere candidatura pentru Palatul Cotroceni, dacă reuşeşte să-i convingă pe ceilalţi lideri ai “dreptei” că miza prezidenţialelor este şi schimbarea guvernului Ponta. Aceasta este lecţia pe care a învăţat-o Crin Antonescu din aventura USL. Candidatul PNL pentru Palatul Victoria este deja profilat: Klaus Iohannis.

Despărţirea PNL de PSD redeschide posibilitatea “dreptei” de a câştiga alegerile prezidenţiale, dacă liderii din această zonă reuşesc să aibă o strategie comună. Crin Antonescu ştie, însă, că este uzat de relaţiile compromiţătoare pe care le-a avut în ultimii ani. Alianţa liberalilor cu Dan Voiculescu de dragul audienţei şi a susţinerii de care a beneficiat din partea Antenei 3, aducerea lui Gigi Becali pe listele PNL în Parlament la alegerile generale din 2012, interimatul neinspirat la Cotroceni, în perioada suspendării lui Traian Băsescu, dar şi convieţuirea lui cu PSD îl fac nefrecventabil pentru o parte însemnată a electoratului “de dreapta”.

Îşi va construi, oare, Crin Antonescu, o trambulină pentru a sări peste trecutul său recent şi va merge într-un tandem,  mai mult sau mai puţin, explicit alături de Traian Băsescu în cursa prezidenţială, aşa cum speră unii liberali? Sau liderul PNL se gândeşte la o altfel de construcţie, din care s-ar putea sustrage, negociind cu restul formaţiunilor un loc pentru Klaus Iohannis?

Alin Teodorescu, şeful IMAS, un sociolog care a lucrat pentru PSD mai mulţi ani şi care este în continuare conectat la informaţii de uz intern, descifra într-o astfel de ecuaţie aducerea primarului de Sibiu ca pretext pentru ruperea USL: “Crin Antonescu s-a declarat în repetate rânduri dispus să renunţe la candidatura sa la preşedinţie, dacă PNL obţine funcţia de prim-ministru. Nu pentru dânsul – nu şi-o doreşte. Ci pentru un liberal autentic, cum ar fi, de exemplu, Klaus Iohannis, importat de la Forumul Democrat German”. Mutarea făcută de Crin Antonescu ar fi trebuit citită, potrivit lui Alin Teodorescu în următoarea cheie: “Victore, dacă vrei să fii preşedinte şi să ai sprijinul liberalilor, fă echipă cu Klaus, el este prim-ministrul dorit de noi” (gds.ro)

O astfel de viziune ar putea fi proiectată şi în negocierile viitoare cu oamenii lui Traian Băsescu şi cu PDL, dacă într-adevăr Crin Antonescu a renunţat la visul său prezidenţial sau dacă şi-a dat seama, că folclorul şi mezalianţele lui de până acum i-ar putea bloca ascensiunea spre Palatul Cotroceni. Sondajele din ultima vreme arată că liderul liberal are mai puţină credibilitate decât Klaus Iohannis şi că opţiunile de vot în privinţa sa sunt în scădere. Trecerea în Opoziţie nu şterge cu buretele în imaginarul colectiv nici declaraţiile lui anti-occidentale, nici pactul cu Victor Ponta, din care a ieşit cu coada între picioare.

Crin Antonescu a fost păcălit pe toată linia de PSD: nici o măsură economică propusă de PNL nu a fost pusă în aplicare de guvernul USL, marile proiecte pe care mizau liberalii, inclusiv modificarea Constituţiei, au fost abandonate, iar înţelegerea de bază potrivit căreia PSD primeşte fotoliul de la Palatul Victoria, iar liberalii pe cel de la Cotroceni, s-a dovedit doar o viclenie a socialiştilor. Crin Antonescu bântuie printre ruinele strategiei sale eşuate, bănuind, poate, că dacă în 2009 era viitorul, în 2014 ar putea fi doar trecutul şi că urmează o perioadă a recalibrărilor şi dezertărilor, pe care o va putea controla doar dacă îşi recunoaşte înfrângerea şi are o soluţie pentru ieşirea din impas.

O astfel de soluţie ar fi împingerea lui Klaus Iohannis într-un binom electoral, în care liberalii să revendice portofoliul pe premier pentru primarul de Sibiu şi să-l susţină pentru fotoliul prezidenţial pe cel mai bine plasat din rândul “dreptei”, spre exemplu pe Mihai Răzvan Ungureanu, în cazul în care Traian Băsescu renunţă la ideea candidaturii lui Emil Boc şi nu vrea să o arunce în luptă pe Elena Udrea.

Combinaţiile şi orgoliile formaţiunilor din Opoziţie sunt impredictibile, câtă vreme preşedintele Băsescu nu se hotărăşte să deschidă o umbrelă solidă sub care să adune toate aşchiile fostelor sale guvernări, dar până atunci PNL îşi poate face o strategie credibilă, astfel încât să diminueze cât mai mult atacurile. Klaus Iohannis, care nu a fost la guvernare, nu s-a implicat în ridicarea USL şi nu a lucrat pentru suspendarea lui Băsescu poate fi liberalul care aduce împreună electoratul de “dreapta” într-o combinaţie cu un prezidenţiabil fără schelete în dulap.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...