Salvarea individuală e simplă. Cum ne salvăm colectiv? | OPINIE

de Razvan Chiruta , 09 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 19:26, 09 octombrie 2017
Salvarea individuală e simplă. Cum ne salvăm colectiv? | OPINIE

Având ca alternativă exilul, am ales rămânerea în comunitate și încercarea de a ajuta. Eu cred că este într-un fel o alegere mai bună decât salvarea individuală. Salvarea colectivă este mai importantă. Noi putem face ceva, fiecare voce contează, fiecare vot contează, fiecare om contează. Nu înțeleg de ce oamenii din România au dat înapoi așa tare după momentele din februarie. Tocmai când răul a devenit mai mare, au început să demisioneze din funcția de cetățean, din a-și spune părerea, din a ocupa o jumătate de metru în piață, din a exercita puterea celor fără de putere”, a declarat scriitorul Mircea Cărtărescu la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) de la Iași, o declarație ca un apel împotriva resemnării.

Salvarea individuală este, într-adevăr, cea mai la îndemână cale de a scăpa dintr-o societate în derivă: pleci în exil sau pleci capul

Dar adevărata miză, în aceste zile de asediu, este să ne salvăm toți, ca o comunitate. Lupta e mai grea și mai de durată, dar satisfacția este pe măsură. Nu trebuie neapărat să învingi tu sistemul. Important este ca sistemul să nu te învingă pe tine.

Dacă tu reușești asta, dacă cel de lângă tine reușește asta, dacă fiecare reușim asta pe bucățica noastră, pe insula noastră, până la urmă sistemul, oricât de subversiv și de periculos, va fi înfrânt. Istoria, cu numeroasele sale exemple, e de partea celor curajoși și a celor buni.

Pe de altă parte, pasul înapoi al românilor nemulțumiți, pe care l-a remarcat și Mircea Cărtărescu, este de înțeles. Fiecare are, dincolo de viața în colectivitate, o viață proprie. E obositor să ieși mereu în stradă în fața Guvernului, e complicat să vânezi toate erorile Parlamentului, când ai de câștigat bani, când ai copii de crescut sau când pur și simplu vrei să trăiești. Mai ales că și PSD-ul a învățat lecția picăturii, în locul atacului cu berbec.

Dar, mai mult decât atât, orice mișcare rezistă în timp doar dacă apare un lider credibil care să canalizeze speranțele și eforturile celor care luptă. Un om care să unească insulele de care aminteam mai devreme. 

Or, în acest moment, nu avem acest lider și ne simțim cu toții abandonați. Lipsește, din păcate pentru România, personalitatea care să transforme toată furia împotriva derapajelor PSD într-o energie constructivă.

Paradoxal însă, căci acum, pe acest culoar liber, e cel mai bun moment pentru apariția unui politician care să ducă mai departe mesajul protestatarilor și care să construiască o alternativă reală.

Țara e sub asediu și are nevoie de un lider care să îi ofere speranță. Dovadă stă tocmai nerăbdarea cu care a fost așteptată poziția lui Klaus Iohannis după dosarul Belina. Sau entuziasmul cu care sunt întâmpinate pe Facebook postările lui Dacian Cioloș.

Doar că președintele României seamănă mai mult cu un rege cinic și laș, care iese din când în când în balcon ca să își încurajeze supușii, apoi se retrage în camera secretă, unde speră că tăvălugul îl va evita. Iar fostul premier încă se încălzește pe margine, nehotărât fiind când sau dacă să reintre efectiv în teren.

Problema e că mesajele mobilizatoare nu mai înseamnă mare lucru. Dușmanul a trecut de ziduri. Unii dintre noi i-au deschis porțile, alții au asistat pasivi la asta. Dușmanul e deja în cetate.

Nu mai e timp pentru dezbateri, e vremea acțiunii. Ministrul Liviu Pop a spus fără să vrea un mare adevăr: fiecare dintre copiii noștri merită un viitor mai bun decât cel care se profilează în prezent. Să li-l oferim.  


Acesta este, din păcate, ultimul editorial pe care îl public în cotidianul „România liberă“, sub actualul patronat. Vă mulțumesc pentru că mă citiți și vă asigur de tot respectul meu.


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Comentarii

 • Tepus

  22 octombrie 2017 17:34

  DRAGNEA SI CU TARICEANU !! NE SFISIE, CA DOI CAINI, !! FURA BANU, CU TOPTANU, !! SI NE SI VAND LA STRAINI.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  22 octombrie 2017 16:29

  E LOVITURA DE STAT A PSD. Ne amintim cu groaza, ce au fost in stare sa faca oamenii lui Ion Iliescu in decembrie 1989 si in iunie 1990. Stim ce au fost in stare sa faca oamenii lui Ponta in 2012, cand au suspendat orice lege, au inlocuit imediat pe sefii celor doua Camere ale Parlamentului, pe Avocatul Poporului si pe presedintele Basescu. Acum, este in desfasurare, de 10 luni, a treia mare lovitura de stat a PCR-zis PSD, condusa de Dragnea. Inca de la alegerile din 11 dec. 2016, cand aranjase sa le castige cu tradarea liberala uselista, Dragnea s-a angajat fata de sefii sai din umbra, sa puna stapanire pe JUSTITIE si sa o aduca la supunere absoluta fata de PSD. Aceasta convenea de minune marilor criminali care urmeaza sa fie judecati in dosarul REVOLUTIEI si in cel al MINERIADEI. Inca din ianuarie 2017, Dragnea a inceput sa atace sistematic si furibund JUSTITIA, ajutat consistent de tradatorul liberal Tariceanu, pe care nu degeaba l-a cocotat Dragnea in fruntea Senatului. Ocupa Justitia, sa scape ei doi de puscarie si sa scape si Ion Iliescu, cu tovarasii lui criminali, de puscarie. Dar, chiar din ianuarie, sluga santajabila Tariceanu, a ineeput sa loveasca vartos si fara perdea in trinomul Coldea- Kovesi-Iohannis, ceea ce arata ca nebunii nu se multumesc doar cu Justitia. Acum, la urma, constatam ca pucistii vor sa puna stapanire absoluta pe toate institutiile statului. Au promis mariri de salarii si pensii, dar le-au marit doar pe ale lor- pe ale pesedistilor, mai exact, pe ale securistilor comunisti si uneltele acestora. Singurii, care meritau salarii marite, sunt militarii care dupa 1989 au fost in misiune, in locatii din afara tarii.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  21 octombrie 2017 16:45

  ESTE DE ACTUALITATE INCA CHEMAREA LUI GEORGE COSBUC. SA NU DEA DUMNEZEU CEL SFANT, !! SA VREM S-AJUNGEM IN MORMANT. !! SA NI-I ALEGEM PE MISEI !! SI SA MURIM DE GAT CU EI.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  21 octombrie 2017 15:58

  CATRE FORTELE DEMOCRATE DIN ROMANIA, daca exista, si cate exista. PUNCTUL 1. Eu am incredere totala in jurnalisti Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Sabin Gherman, Catalin Prisacariu, Andreea Pora, in oameni politici Traian Basescu, Mihai Neamtu, Emil Boc,Theodor Paleologu, Eugen Tomac, Mona Musca, si ,,in altii Monica Macovei, Catalin Avramescu. PUNCTUL 2. Jurnalistii de incredere de la punctual 1, ajutandu-se reciproc, pot intocmi trei tabele ample si separateTj pt jurnalisti, Tp pt politicieni si Ta pt ,,si altii. Timp de 10-14 zile, jurnalistii inscrisi deja pe Tj, contacteaza telefonic cate doi jurnalisti de mare incredere din fiecare municipiu, pe care ii pune in tema si ii instruiesc, cum sa intocmeasca cele trei tabele Tj, Tp si Ta pt fiecare judet in parte. Punctul 3. Dupa o luna de la declansarea actiunii ,,PATRIA, intr-o zi de duminica, va avea loc o adunare pe tara, a tuturor ziaristilor patrioti inscrisi pe Tj. Intalnirea se va desfasura intr-o locatie fixata de comun acord. La italnirea respectiva se hotaraste infiintarea unui post de televiziune ,,PATRIA, a unui ziar cotidian ,,PATRIA si a unui partid politic ,,PATRIA, pe baza de actionariat voluntar si eventual cu sprijin din partea COMISIEI EUROPENE. Punctul 4. Partidul, ori Asociatia, sau Gruparea ,,PATRIA isi propune urmatorul ,,OBIECTIV ZERO sa uneasca toate formatiunile democrate in ,,ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA si, la toate alegerile viitoare, sa inscriem pe locurile eligibile numai candidati patrioti si competenti, cum este, de exemplu, CATALIN AVRAMESCU. Personal, as vrea ca AND sa fie condusa la alegeri de catre Basescu. Si daca vom castiga alegerile, Basescu sa fie premier si Catalin Avramescu sa fie ministrul Justitiei.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  20 octombrie 2017 14:18

  UN ACT DE SUBMINARE A ECONOMIEI NATIONALE a fost savarsit hoteste de C.P.Tariceanu pe 12 noiembrie 2008, in ultimele zile ale mandatului sau de premier. ROMANIA avea un contract cu firma canadiana STERLING, incheiat de guvernul Stolojan, in care firma respectiva se angajase SA EXPLOREZE un platou maritim romanesc din zona Insulei Serpilor, pe proprie cheltuiala, urmand ca in faza de EXPLOATARE sa beneficiem de 51 din petrolul si gazele extrase. Pe 12 noiembrie 2008, in ultimile zile de mandat, premierul Tariceanu a semnat hoteste, fara licitatie, o HOTARARE DE GUVERN Nr. 1446 si o ANEXA 11 secreta si tradatoare, care a modificat contractul incheiat de Guvernul Stolojan cu firma Sterling Resources, cu prejudicii de sute de milioane de euro pentru tara noastra, pe care procurorii DNA ar trebui sa le stabileasca. Anexa 11a tradarii e ilegala, fiindca o parte a platoului nici nu era inca restituit. Ca urmare, RO o poate contesta. Intrebarea este CATA MITA A INCASAT Tradiceanu, in 2008, in afacerea murdara Sterling ? Este revoltator sa ne impacam cu situatia actuala, in care un mare infractor C.P.TARICEANU, care mai este acuzat si de marturie mincinoasa intr-un mare proces de retrocedari frauduloase, sa ocupe inalta functie de presedinte al Senatului Romaniei, post din care a atacat fara incetare JUSTITIA, pe care este pe cale sa o cucereasca, impreuna cu megainfractorul Dragnea, pentru PSD. Deja au adus sub ascultare CURTEA CONSTITUTIONALA si CURTEA DE CONTURI. Oare nu se stie cum a aruncat Tariceanu miliardele de la buget, la primarii PNL, in ajunul alegerilor din 2008 ? Cum nu l-a lasat pe Basescu sa-si exercite prerogatvele prezidentiale, cat a fost premier ? Oare nu se vede, ca si in prezent il ignora si il ironizeaza pe presedintele Iohannis si l-a influentat si pe Dragnea, care a declarat public, astazi 13 octombrie, ca pana la viitoarele alegeri prezidentiale, ei doi nu vor mai merge la presedinte ? In ce tara traim ?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  20 octombrie 2017 12:38

  C. P. TARICEANU este antiroman, antioccidental, hot si tradator de tara. S-a pus la dispozitia PSD si, impreuna cu DRAGNEA, ataca DNA, SRI si PRESEDINTIA si, netinand seama de legile existente, pe care le si schimba dupa bunul lor plac, se straduiesc sa aduca JUSTITIA si celelalte institutii fundamentale ale statului roman sub controlul absolut al PSD. .

  raspunde comentariului
 • Tepus

  19 octombrie 2017 15:25

  ESTE DE ACTUALITATE INCA CHEMAREA LUI GEORGE COSBUC. -SA NU DEA DUMNEZEU CEL SFANT, !! SA VREM S-AJUNGEM IN MORMANT. !! SA NI-I ALEGEM PE MISEI !! SI SA MURIM DE GAT CU EI. -

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  18 octombrie 2017 9:22

  CATRE FORTELE DEMOCRATE DIN ROMANIA, daca exista, si cate exista. PUNCTUL 1. Eu am incredere totala in jurnalisti Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Sabin Gherman, Catalin Prisacariu, Andreea Pora, in oameni politici Traian Basescu, Mihai Neamtu, Emil Boc,Theodor Paleologu, Eugen Tomac, Mona Musca, si ,,in altii Monica Macovei, Catalin Avramescu. PUNCTUL 2. Jurnalistii de incredere de la punctual 1, ajutandu-se reciproc, pot intocmi trei tabele ample si separateTj pt jurnalisti, Tp pt politicieni si Ta pt ,,si altii. Timp de 10-14 zile, jurnalistii inscrisi deja pe Tj, contacteaza telefonic cate doi jurnalisti de mare incredere din fiecare municipiu, pe care ii pune in tema si ii instruiesc, cum sa intocmeasca cele trei tabele Tj, Tp si Ta pt fiecare judet in parte. Punctul 3. Dupa o luna de la declansarea actiunii ,,PATRIA, intr-o zi de duminica, va avea loc o adunare pe tara, a tuturor ziaristilor patrioti inscrisi pe Tj. Intalnirea se va desfasura intr-o locatie fixata de comun acord. La italnirea respectiva se hotaraste infiintarea unui post de televiziune ,,PATRIA, a unui ziar cotidian ,,PATRIA si a unui partid politic ,,PATRIA, pe baza de actionariat voluntar si eventual cu sprijin din partea COMISIEI EUROPENE. Punctul 4. Partidul, ori Asociatia, sau Gruparea ,,PATRIA isi propune urmatorul ,,OBIECTIV ZERO sa uneasca toate formatiunile democrate in ,,ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA si, la toate alegerile viitoare, sa inscriem pe locurile eligibile numai candidati patrioti si competenti. DORESC SA FIE CITITA DE CARTIANU ACEASTA POSTARE.

  raspunde comentariului
 • unde sunt iluziile mele

  17 octombrie 2017 19:21

  Mai terminati cu vaicarelile! In primul rand ar fi greu sa-i spui exil din moment ce decizia e personala si nu te impiedica nimeni va vii si sa pleci din tzara cand poftesti. Apoi, ce sa faci afara? Sa speli WCuri? Asta se poate face si in Romania. In valoare relativa esti la fel de prost platit. Cate cazuri nu s-au vazut de oameni care isi inchipuie ca se duc in occident si traiesc din traduceri, de exemplu. Sunt tone de traducatori pe metru patrat in occident caci, daca isi mai aduce cineva aminte bancul, la Paris pana si gunoierii vorbesc franceza... Sau tot felul de alte trasnai fara vreo justificare, restaurante, saloane de coafura, saloane de masaj, cabinete de nutritionisti si life-guru. Get real people!

  raspunde comentariului
 • anonim

  13 octombrie 2017 2:22

  nu s-a schimbat nimic ca nu s-a dorit acea schimbare de ce sa se doreasca lasa ca aia au murit si noi numai avem nici o grija revenim iar la vorba aia lasa ba ca merge si asa

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  12 octombrie 2017 9:15

  HAI SA NE VAITAM ! Dragnea este deja stapanul CURTII CONSTITUTIONALE. Dragnea este deja stapanul CURTII DE CONTURI. Pana o s-o incheiem cu Dragnea este STAPANUL ROMANIEI si FIECARE DIN NOI AM DEVENIT SCLAV AL LUI DRAGNEA. De ce fratilor nu desfasuram si actiuni concrete ? De ce fratilor nu cautam o cale practica de unire a cetatenilor romani patrioti, competenti si constienti ca suntem latini, ca suntem europeni, ca numai in EUROPA suntem acasa la noi ? Am scris saptamani dupa saptamani, ca numai jurnalistii de incredere pot uni formatiunile politice opuse PSD-ului intr-o UNIUNE NATIONALA DEMOCRATA. Caci PNL-ul actual, singur, nu este o formatiune consistenta de patrioti gata de sacrificiu. Ba, dimpotriva, este intesat de multi penelisti atinsi de USL-ism si care isi urmaresc interese proprii inainte de interesele tarii, incat nu se deosebesc de pesedisti. Multi dinte ei au votat PSD pe 11 decembrie 2016 si au facut capanie ascunsa pentru ca oamenii sa voteze PSD. Numai jurnalistii patrioti se pot intelege la nivelul intregii tari, cum sa uneasca intreaga opozitie PNLsiUSRsiPMP=UND=UNIUNEA NATIONALA DEMOCRATA, pe care apoi sa o ajute sa se intareasca de graba cu oameni noi de incredere, care accepta sa participe cu sinceritate la salvarea tarii.

  raspunde comentariului
 • r adu

  11 octombrie 2017 21:00

  Salvarea colectivă ........ vine de la MORALITATE........ apoi de la LEGE.

  raspunde comentariului
 • linaura catalina buzea zarnescu

  11 octombrie 2017 15:16

  OARE '''''''ROMANIA LIBERA A DEVENIT ROMANIA LIBERALA''''''?????????? SAU POATE ASA A FOST SI NU AM STIUT... credeam ca este ROMANIA LIBERA ESTE ROMANIA JUSTA ROMANIA DREAPTA... dar vad ca este ROMANIA CELOR CE JEFUIESC TARA... INCLUSIV BASESCU... care putem face o lista lunga cu ce a vindut si a vindut cu pierdere... ha...

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  10 octombrie 2017 16:44

  INFIINTAM ZIARUL ,,PATRIA ROMANA,, ! In numele miilor de romani cazuti pe campul de lupta, in primul razboi mondial pentru crearea Romaniei si in al doilea pentru reintregirea tarii cu teritoriile rapite de Rusia, trebuie infiintat, cat se poate de repede, un ziar al jurnalistilor patrioti, intitulat ,,PATRIA ROMANA,,-ziar de investigatii si stiri. Ziarul poate fi infiintat cu fonduri de la voluntari. COMISIA EUROPEANA ar putea de asemenea sa sprijine aceasta actiune, si chiar sa ne ajute cu fonduri europene nerambursabile. Ziarul ,,PATRIA ROMANA,, trebuie sa apara zilnic si sa informeze, prin articole cat mai multe si nu prea ample, stiri interne si stiri externe, incat cetatenii sa-l caute si sa-l citeasca, cu pasiune. De asemenea, eschipa de investigatie trebuie sa dispuna de oameni competenti si hotarati sa scoata la lumina marile ilegalitati care au tinut tara pe loc si marile acte de coruptie care nu au fost pedepsite, sau au fost pedepsite numai formal, fara recuperarea prejudiciilor cauzate de infractori. Daca se hotaraste infiintarea ziarului ,,PATRIA ROMANA,, ma inscriu sa particip cu bani, in mod voluntar.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  10 octombrie 2017 16:43

  Domnule Romeo Ionescu, AVEM UN OM PREGATIT SA CONDUCA TARA- pe BASESCU. Dar, suntem orbi.

  raspunde comentariului
 • Anghel Cornelia

  10 octombrie 2017 9:22

  Felicitari,multumiri si succes pe viitor,Domnule Razvan Chiruta !

  raspunde comentariului
 • Ultimul cartus sub patronajul lui Soros?

  09 octombrie 2017 19:39
 • Ion

  09 octombrie 2017 11:48

  Gloata o salvează doar un conducător bun.

  raspunde comentariului
 • Gigi

  09 octombrie 2017 10:41

  Daca il dati ca exemplu pe basistul asta vechi .....DEGEABA, pierdeti vremea .

  raspunde comentariului
 • Gigi

  09 octombrie 2017 10:40

  Daca il dati ca exemplu pe basistul asta vechi .....DEGEABA, pierdeti vremea .

  raspunde comentariului
 • Sol

  09 octombrie 2017 9:59

  Mircea Cartarescu sa cante la alta masa.

  raspunde comentariului
  • gogu radulescu

   09 octombrie 2017 10:38

   nu, tovarase Sol, matale sa canti la alta masa, in Transnistria de unde probabil esti. Ne-am saturat de jivine bolshevice care sustin mediocritatea si inapoierea, gen Dorneanu, Nicolicea, Dragnea, Tariceanu, Serban, Iordache, Plumb s.a.

   raspunde comentariului
 • cristi

  09 octombrie 2017 8:45

  Oamenii vor schimbarea dar fara sa se modifice nimic.

  raspunde comentariului
  • Barbulescu Serban

   09 octombrie 2017 13:53

   Cum fara sa se modifice nimic De la fanarioti incoace am tot schimbat otomanii cu frncezii, francezii cu nemtii, nemtii cu rusii, rusii cu americanii . Necazul este ca am schimbat stapanii dar noi tot slugi am ramas

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design