Să nu repetăm ­greșelile ­părinților noștri | OPINIE

de Razvan Chiruta , 02 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 18:22, 02 octombrie 2017
Să nu repetăm ­greșelile ­părinților noștri | OPINIE

Comuniștilor nu le plăceau oamenii cu inițiativă, iar această teamă față de persoanele care își construiesc singure destinul o au și moștenitorii vechiului regim, care ne conduc, din păcate, până în prezent. Un om liber este periculos, pentru că nu știi niciodată când începe să chestioneze minciunile care i se pun pe tavă.

Statul dictatorial a făcut tot posibilul să le domolească românilor dorința de a căuta, garantându-le rezolvarea a două nevoi care, iată, în ziua de azi i-au dus pe mulți la mii de kilometri depărtare: a unui adăpost și a unui loc de muncă.

Tu stai liniștit și fii recunoscător, iar noi îți asigurăm tot, aceasta a fost miza unui program pe care mulți nostalgici îl regretă, fără a ști că i-au fost, de fapt, captivi.La fel cum cantonarea într-o fabrică de tânăr până la pensie din același loc a făcut parte tot din rețeta de plafonare a spiritului, de ucidere a oricărei dorințe, prin plictis și resemnare.

De altfel, metoda a funcționat până la momentul în care a început crunta criză de alimente din anii 1980. Mai țineți minte expresia „dacă nu și-ar fi înfometat poporul, Ceaușescu ar mai fi trăit”?

Consecințele acestei rețete perfide le resimțim până în ziua de azi, la 30 de ani de la căderea regimului opresiv. Obișnuiți să li se dea, părinții noștri – permiteți-mi această generalizare, bazată pe deciziile majorității – au așteptat, după 1989, ca bunăstarea să le fie adusă. Au crezut că, la fel ca în comunism, pot dormi liniștiți, pentru că alții lucrează pentru ei. Cei care au înțeles capcana și au încercat să iasă din ea – prin Proclamația de la Timișoara, prin ­Piața Universității – au fost fie ignorați, fie înăbușiți.

Asta le-a permis foștilor nomenclaturiști și foștilor securiști să țină mai departe țara capturată, în folos propriu.  Activiștii PCR, securiștii și, apoi, progeniturile lor biologice sau ideologice au lucrat intens, în timp ce părinții noștri continuau să aștepte binele promis. Primii și-au întărit privilegiile, au devalizat statul, s-au înfruptat din marea „gospodărie de partid” care devenise România „capi­talismului sălbatic”, iar cei din urmă credeau încă într-un lider suprem care să le garanteze case și servicii.

Cum, în ultimii ani, societatea românească a început să se trezească – la presiune externă, dar și prin ridicarea unor generații care nu mai știu să aștepte –, nomenclaturiștii s-au speriat. Iar tot ce le-a trecut prin cap a fost să aplice vechea rețetă comunistă. Așa a apărut aberantul program de guvernare al lui Liviu Dragnea. Liderul PSD a promis poporului salarii, pensii mari și o bunăstare mincinoasă, în speranța că, mulțumiți pe moment, oamenii vor închide din nou ochii când scapă ei de problemele penale.

De altfel, laudele deșănțate aduse la moartea unuia dintre cei mai importanți actori ai represivului regim comunist, generalul Iulian Vlad, ne arată că aceia care ar vrea întoarcerea la un sistem în care unii sunt privilegiați și ghiftuiți în shop-uri pe valută, în timp ce alții suferă de foame în slujbe mizere și în case cutii de chibrituri sunt mai mulți și mai bine plasați decât ne doream.

Dar noi nu mai avem voie să repetăm greșelile părinților noștri. Nimeni nu ne va aduce bunăstarea, nimeni nu ne va crea o Românie ­modernă decât noi înșine. Dacă vom lăsa statul în mâna lor, pentru că ­suntem scârbiți sau obosiți, dacă ne vom retrage din fața nomenclaturiștilor și securiștilor vechi și noi, vom pierde.

Să nu facem aceeași greșeală, așadar. Merităm o soartă mai bună.   


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Comentarii

 • Costin Stefan

  10 octombrie 2017 16:59

  INFIINTAM ZIARUL ,,PATRIA ROMANA,, ! In numele miilor de romani cazuti pe campul de lupta, in primul razboi mondial pentru crearea Romaniei si in al doilea pentru reintregirea tarii cu teritoriile rapite de Rusia, trebuie infiintat, cat se poate de repede, un ziar al jurnalistilor patrioti, intitulat ,,PATRIA ROMANA,,-ziar de investigatii si stiri. Ziarul poate fi infiintat cu fonduri de la voluntari. COMISIA EUROPEANA ar putea de asemenea sa sprijine aceasta actiune, si chiar sa ne ajute cu fonduri europene nerambursabile. Ziarul ,,PATRIA ROMANA,, trebuie sa apara zilnic si sa informeze, prin articole cat mai multe si nu prea ample, stiri interne si stiri externe, incat cetatenii sa-l caute si sa-l citeasca, cu pasiune. De asemenea, eschipa de investigatie trebuie sa dispuna de oameni competenti si hotarati sa scoata la lumina marile ilegalitati care au tinut tara pe loc si marile acte de coruptie care nu au fost pedepsite, sau au fost pedepsite numai formal, fara recuperarea prejudiciilor cauzate de infractori. Daca se hotaraste infiintarea ziarului ,,PATRIA ROMANA,, ma inscriu sa particip cu bani, in mod voluntar.

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  08 octombrie 2017 16:05

  Bula, e scos din productie si convocat in biroul directorului, unde se afla se-curistul, secretarul de partid si cadristul. Bula am grest cu ceva, toasi? Secretarul pcr nu toasu', dimpotriva. Te-am chemat pt. ca, stim ca esti harnic, muncitor si ne-am gandit sa te bagam in partid. Se-curistul dar mai intai sa ne spui cum vezi matale politica iesterna a partidului? Bula sa stiti toasi ca, eu unu', sunt intru totu' de-acord cu aceasta in special cu cea promovata de toasu' N. Ceausescu! Cadristul dar cu politica interna ca, ie unele voci care zice ca, nu-i una, nu-i alta prin alimentari, ca, nu-i caldura, lumina, hmm? Bula sunt intru totu' de-acord cu politica interna a partidului, in special cu cea promovata de secretarul genaral! Directoru toasu'Bula, da'matale ai vreo parere personala? Bula am toasi, dar sa stiti ca, nu-s de-acord cu ea!

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  07 octombrie 2017 12:23

  DNA SA SCOATA TARA DIN GHEARELE BANDITILOR ! Actuala conducere a SRI a luat niste masuri pozitive de curatire, si s-a angajat sa nu se mai amestece in treburile Justitiei. DNA este libera deci sa aresteze pe Dragnea si Tariceanu , pentru a elibera Romania de ocarmuirea a doi megainfractori nerusinati, care au adus prejudicii tarii de sute de milioane de euro, cu Tel Drum si respectiv cu afacerea STERLING. Trebuie urgentata arestarea celor doi pucisti, care se straduie de la inceputul anului, in mod neintrerupt, sa aduca JUSTITIA sub ordinele PSD, si care deja sunt ajutati de CCR si multi magistrati sa-si atinga acest tel. Trebuie avute in vedere si atacurile CCR si ale ministrului Tudorel Toader impotriva conducerii actuale a DNA, precum si eliberarea din puscarii, zilnic si pe spranceana, a politicienilor condamnati pentru marea coruptie. DNA poate sa ne scape de banditii Dragnea si Tariceanu, care ne indeparteaza de SUA si UE, de increderea aliatilor nostri si , in mod deosebit, de NATO. Nimeni nu a lovit cat Tariceanu in Justitie, mai ales in DNA. Nimeni nu i-a impiedicat pe Basescu si pe Iohannis sa-si exercite mandatele prezidentiale cat a facut-o cu nerusinare Tariceanu, care are si pacatul ca a dat petrolul si gazele de la Ins. Serpilor firmei STERLING, pe spaga. Nmeni nu a escrocat statul, cum a facut Dragnea cu Tel Drum, cu Hotelul Turris, cu Ins. Belina, cu CAP-ul din Salcia, cu restaurantele si magazinele din Tr Magurele pe care le-a luat cu japca in 2005, cu milioanele de euro sifonate de la Ministerul Dezvoltarii la Tel Drum, cu afacerile dubioase din Brazilia, unde credem ca si-a ascuns milioanele de euro in conturi bancare. Nu trebuie lasata tara, in continuare, pe mana acestor doi megainfractori, pe care ii banuiesc implicati si in savarsirea unor acte de inalta tradare.

  raspunde comentariului
 • ionela

  03 octombrie 2017 10:33

  Dar ce mai face bisnitzarul SOV pe care l-au luat in bratze cine a avut nevoie de o coada de topor la un moment dat sau altul.

  raspunde comentariului
 • Sam

  03 octombrie 2017 8:08

  Nu acum nu facem aceleasi greseli,acum facem greseli ireparabile.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  03 octombrie 2017 0:12

  Razboiul Opiumului a fost denumit asa doar de catre Chinezi. Occidentalii au denumit aceleasi evenimente "Introducerea comertului liber in China". Azi impotriva Romaniei Occidentul lupta un nou Razboi al Opiumului. La fel ca in primul Occidentul neaga ca ar fi un razboi si numeste noul Razboi al Opiumului impotriva Romaniei "Integrarea Europeana a Romaniei si introducerea economiei de piata in Romania" dar pentru toti Romanii victime ale noului Razboi al Opiumului care le-a fost impus e clar ca e tot un razboi si 2 000 000 de Romani au pierit deja datorita lui si macelul continua si va continua cat timp va mai fi chiar si un Roman in viata. Ce initiative ar putea lua Romanii in aceasta situatie care le-a fost impusa de straini ? Sa produca arme nucleare cum face Kim Jong Un si sa spere ca astfel pot cashtiga razboiul caci daca il pierd e clar ca toti Romanii vor pieri in noul Razboi al Opiumului. Ce initiativa ia ziaristul Chiruta ? Are el vre-o uzina intemeiata din banii proprii in care produce vre-un avion sau calculator Romanesc care sa aduca progres si prosperitate lui si altor Romani ? Nu, Chiruta s-a vandut dushmanilor Romaniei pentru bani si vre-un Mertzan si acum calomniaza Romanii si guvernul votat de ei ca doar de aceea il platesc strainii dushmani ai Romaniei.

  raspunde comentariului
  • ZDERANTA BOLSEVIKO-KGB-ista din "OASTEA " colonelului de tinichea Dogaru Doaga

   03 octombrie 2017 8:04

   bravo pentru "comentariu" !!!! PSSalutari cordiale de la BANDITII Dracnea si Tradiceanu !!!

   raspunde comentariului
 • VADEmeCUM

  02 octombrie 2017 13:59

  Statul totalitar are nevoie de infantilismul populatiei impiedicata sa se maturizeze prin lipsa responsabilitatii, indusa de dependenta existentiala si decizionala.Acesti batrani infantili sunt masa, care voteaza dadaca cu suzeta PSD.Cine suntn insa ceilalti, care NU voteaza ?Aici este drama de fapt. Nici noua generatie nu este responsabila si viseazamesianic la forte oculte, care vor aranja lucrurile pentru ei.Singurii maturi, care isi iau soarta in maini si deovedesc initiativa sunt cei, care pleaca dezamagiti sa scarbitidin cresa de stat a unei crescatorii de milogi.

  raspunde comentariului
 • COR

  02 octombrie 2017 10:59

  STIM SI VINOVATII PENTRU ESECUL PROGRAMULUI DE GUVERNARE...IRMA, KOVESI, AMBASADORII OCCIDENTALI, BNR, ANRE, IOHANNIS, MULTINATIONALELE...NICIDECUM DRAGNEA, TARICEANU SI CARBOABELE LOR DIN GUVERN CARE NU AU REUSIT NICI LA ATATEA LUNI DE LA PRELUAREA CONDUCERII SA DEA O AMARATA DE LEGE DE SCAPARE DE PUSCARIE IAR PRESEDINTELE PSD INCA NU E PRIM-MINISTRU.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design