14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialProblema cu Hollande/Ponta

Problema cu Hollande/Ponta

Există şanse foarte mari ca duminică, la alegerile prezidenţiale din Franţa, socialistul François Hollande să devină noul preşedinte al Franţei. Între situaţia politică din Franţa şi cea din România există similitudini destul de mari: Un preşedinte odinioară foarte popular a ajuns impopular din cauza stilului său intempestiv şi neconvenţional, cu accente percepute ca fiind autoritare şi populiste, dar care a încercat, în esenţă, să adopte un set de reforme care să pregătească mai bine Franţa pentru şocurile economice ale viitorului. Francezii sunt dezamăgiţi, ba chiar enervaţi de Nicolas Sarkozy (ca şi românii, de altfel). Dar această frustrare vizibilă nu înseamnă că alternativa – adică socialistul Hollande – este mai bună. Joi, 21 de economişti francezi, în frunte cu profesorul de origine română Florin Aftalion au publicat în Wall Street Journal un articol în care avertizează asupra pericolelor unei guvernări socialiste. Din nou, similitudinile sunt frapante. Înlocuiţi “François Hollande” cu ” Victor Ponta” şi “Franţa” cu “România” şi veţi avea un text care este la fel de valabil la Bucureşti ca la Paris. Articolul poartă titlul “Problema cu Hollande”. Ne-am permis să-l calchiem:

“François Hollande şi prietenii săi socialişti sunt o specie de demagogi deosebit de mincinoasă şi distructivă: Ei pretind că ne ajută mai curând prin creşterea salariului minim decât prin eliberarea energiilor noastre; ei vor să îi pedepsescă pe bogaţi mai degrabă decât să ne încurajeze pe toţi să ne angajăm într-un efort cu adevărat productiv; ei spun că vor cheltui mai mult ca să stimuleze “creşterea [economică]” – de fapt, ca să cumpere mai mulţi consumatori – în loc să ne lase să ne alegem singuri care este cel mai bun mod de a ne utiliza propriile resurse.

Socialismul n-a reuşit niciodată în forma sa cea mai extremă, comunismul. Aşa cum au arătat ultimii ani în Europa, nu funcţionează nici măcar în forma sa mai atenuată, “social-democraţia”. Dacă istoria Europei ne învaţă ceva, acest lucru este că prosperitatea este corelată strâns cu libertatea economică.

Cum putem, aşadar, să continuăm în secolul al XXI-lea, după decenii şi secole de reflecţie şi experienţă, să mai credem în reţete economice care se înfiripă mai degrabă din incantaţii magice decât din ştiinţă? Nu ar trebui să pară plauzibil niciunui european – cu siguranţă nu în Franţa – să îţi imaginezi că statul poate manipula economia aşa cum un mecanic de locomativă poate mişca un tren, trăgând de câteva manete. Ar fi trebuit să ne fi dat seama deja că nu ajută la nimic, în loc să sperăm că dacă vom conjura unităţi monetare din nimic, care nu reprezintă nicio valoare reală, atunci oamenii vor produce mai mult. Nu avem nicio scuză să ne continuăm să ne agăţăm de idea că statul va promova creşterea numai cheltuind mai mult, când toate resursele pentru acest “proxenetism” provin din impozitarea noastră sau împrumuturile făcute în numele nostru.

Creşterea economică nu poate fi decretată: Ea este rezultatul deciziilor şi acţiunilor impredictibile ale nenumăraţi indivizi, cu toţii capabili de efort şi imaginaţie. Iar creşterea nu se poate produce decât dacă impulsurile acestor nenumăraţi indivizi nu sunt paralizate de reglementări, taxe şi dependenţă de stat. Aceasta este calea pe care politicile socialiste ale domnului Hollande ne vor duce, cu susţinerea inevitabilă a aliaţilor săi, comunişti şi ecologişti: O Franţă care nu poate produce nimic în afară de stagnare economică, mai mult şomaj şi mai multă sărăcie pe măsură ce povara datoriei va creşte.

Este tragic că cineva încă mai poate să creadă că viaţa unui om poate fi îmbunătăţită prin jefuirea altui om. Suntem cu toţii uniţi, ca cetăţeni francezi şi ca societate umană. Este în interesul nostru, al tuturor, să ne încurajăm unii pe alţii să dăm ceea ce este mai bun din noi şi să apărăm dreptul fiecăruia dintre noi la o gratificaţie justă. Franţa suferă din cauza efectelor deceniilor de creştere anemică şi şomaj ridicat dar şi mai rău din cauza faptului că generaţiile tinere îşi pierd speranţa într-un viitor mai bun.

Din nefericire, ceea ce se va întâmpla duminică pare improbabil să îndepărteze Franţa de socialism – opţiunile noastre par să graviteze între status quo-ul dreptei etatiste şi marile viziuni ale unei stângi încă şi mai etatiste. Nu există decât o singură soluţie pentru a reclădi speranţa în Franţa: Să se abandoneze socialismul cu totul. A-l lăsa să ne constrângă încă şi mai mult, aşa cum promite domnul Hollande, ar fi o greşeală fatală”.

 

Semnează: Florin Aftalion, André Fourçans şi Patrice Ponce economişti la ESSEC Business School în Paris, Jacques Lecaillon, Jean-Didier Lecaillon, Bertrand Lemennicier şi Alain Redslob, economişti la Pantheon-Assas Paris II; Charles Arnoux, Gerard Bramoullé, Jean Pierre Centi, Liliane Debroas, Jean-Yves Naudet şi Anne Tassy sunt economişti la Universitatea Aix-Marseille; Georges Lane and Pascal Salin sunt economişti la Universitatea Paris-Dauphine; Jacques Garello este economist la Universitea Aix-Marseille şi membru al board-ului Institute of Fiscal and Economic Studies (IREF) din Paris; Georges Gallais-Hamonno este economist la Universitatea din Orléans; Guido Hülsmann este economist la Universitatea din Angers; Henri Lepage este economist la Institutul Turgot; Alain Wolfelsperger este economist la Sciences Po; în Paris, Jacques Bichot este economist la Universitatea Jean Moulin Lyon III.

Probabil, vocile acestor economişti de primă clasă nu vor fi ascultate şi Hollande va fi ales preşedinte. La fel, în contra oricărui bun simţ economic, Ponta va deveni prim-ministru. Dar măcar avertismentul a fost lansat: A bon entendeur…


Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă