7.2 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialPentru cine joacă rol de paravan Ponta&Antonescu

Pentru cine joacă rol de paravan Ponta&Antonescu

În spatele liderilor USL se organizează mari industriaşi autohtoni, patronii patrioţi care-l compătimesc pe Ioan Niculae şi alţi capitalişti câştigători în cursa tranziţiei autohtone, marginalizaţi, nemulţumiţi şi dornici să-şi ia revanşa.

Preşedintele socialiştilor, Victor Ponta, şi liderul liberalilor, Crin Antonescu, sunt susţinuţi financiar şi doctrinar de perdanţii regimului Băsescu: de cei care şi-au văzut aruncate în aer afacerile pe care le făceau cu statul, de cei care şi-au pierdut influenţa în politica la vârf, de sponsorii interesaţi să-şi recupereze investiţia politică imediat ce competitorii lor au câştigat cursa. Modelul lui Ioan Niculae, miliardarul care cumpăra cel mai ieftin gaz de pe piaţa românească pentru întreprinderile sale şi care i-ar fi dat un milion de euro în campania pentru prezidenţialele din 2009 lui Mircea Geoană pentru ca în schimb să-şi poată numi propriii oameni la conducerea Ministerului Economiei, va fi multiplicat anul acesta de mulţi oameni de afaceri care în absenţa relaţiilor cu statul sunt neajutoraţi.

Fără să-l fi citit neapărat pe John Kenneth Galbratih, economistul care aşază la temelia puterii controlul resurselor, strategii din umbră ai USL, ascunşi în spatele cuplului Ponta&Antonescu, urmăresc acest obiectiv cu tenacitate şi speranţă, cum au făcut-o şi în 2009, când l-au plimbat pe Mircea Geoană la Moscova pentru a fi siguri că-şi vor adjudeca partea leului. Cei doi lideri, destul de odihniţi şi relaxaţi pentru nişte politicieni aflaţi în faţa unei campanii electorale dure şi hotărâtoare, se lasă în voia clienţilor lor, deveniţi prin natura împrejurărilor tacticieni de forţă pentru PSD şi PNL.

Ponta&Antonescu sunt, cu sau fără voia lor, paravan pentru toţi cei care se înghesuie să pună mâna pe resurse într-o eventuală guvernare USL.

În spatele celor doi, Dan Voiculescu îşi exersează la lumina zilei capacitatea de a face afaceri cu statul în condiţiile cele mai neprielnice. Felix a reuşit astfel să ia în 2011 aproape 5 milioane de euro de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, punându-şi la butonieră şi tipărirea revistei care a apărut în fiecare zi a Festivalului George Enescu, plătită de Ministerul Culturii.

În jurul perechii Ponta&Antonescu se strâng tot mai mulţi cunoscători ai sistemului aflaţi în legături subtextuale unii cu ceilalţi, exilaţi în enclave de actuala putere, agasaţi de regulile europene, enervaţi de reformele juridice, dar mai ales foarte flămânzi şi gata de a ataca în haită. Foşti lucrători ai Securităţii, deţinători de secrete utile în lupta electorală şi oameni de afaceri promovaţi de sistemul tranziţiei autohtone, simpatizanţi ai mişcărilor conspirative şi transpolitice, constituie acum forţele de elită ale USL. Reţeaua lor se extinde în toate domeniile sensibile ale statului, de la justiţie la servicii secrete, iar influenţa şi nerăbdarea acestora începe să se facă simţită. Încet-încet se reactivează reflexe şi contacte şi încep să apară transformări în zonele cele mai fragile. Ca în trucajele cu oglinzi, lucrurile pot să-şi schimbe dimensiunea sau uneori să se întoarcă invers, aşa cum s-a întâmplat la alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, unde fracţiunea antireformistă a câştigat în mod neaşteptat, demarând cu girul ministrului de resort, ceea ce pentru Ponta&Antonescu ar putea însemna revirimentul României.

În vreme ce Victor Ponta nu-şi poate rezolva dilema existenţială de sezon – dacă să participe sau nu la raliul de la Monte Carlo -, iar Crin Antonescu anunţă inutil că are gata programul suspendării lui Traian Băsescu, cei din spatele lor se întreabă dacă nu cumva îi aşteaptă o nouă surpriză de tip Geoană la alegerile din noiembrie.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Bursele europene au închis în scădere, întrerupând seria de opt sesiuni pozitive

Sectorul industrial a fost cel mai afectat, cu o scădere de 1,08%, în timp ce acțiunile miniere au pierdut 0,78%, în urma datelor slabe...

Joe Biden crede că politica economică a lui Donald Trump va fi un „dezastru”

Preşedintele american Joe Biden a criticat marţi cu fermitate politica economică pe care Donald Trump doreşte să o pună în aplicare, calificând-o drep un...

Rata inflației a crescut la 5,1% în noiembrie 2024. Scumpiri semnificative la servicii, alimente și mărfuri nealimentare

Rata anuală a inflației a ajuns în luna noiembrie 2024 la 5,1%, față de 4,7% în octombrie, conform datelor publicate de Institutul Național de...
Ultima oră
Pe aceeași temă