Miza premierului: De ce trebuie să joace Iohannis | OPINIE

de Sabina Fati , 22 iunie 2017 - stire actualizata la ora 11:11, 25 iunie 2017
Sabina Fati

Liviu Dragnea a pierdut pentru moment majoritatea parlamentară și fără ajutor din afara PSD și ALDE ar fi ratat moțiunea de cenzură. Partida lui nu e câștigată deocamdată, iar președintele ar avea ocazia să joace încă o dată cărțile în favoarea sa.

Cu cea mai mare cotă de încredere, aproape dublă față de ceilalți lideri autohtoni, Klaus Iohannis are de partea lui opinia publică și susținerea marilor cancelarii occidentale, chiar dacă acestea nu contează neapărat în ecuația internă. E adevărat, pe de altă parte, că partidul care l-a propulsat la Cotroceni este inconsistent, nu are strategii și viziuni atrăgătoare și, mai ales, se bazează pe un număr redus de parlamentari.

Opoziția, în general, e prea slabă și inadecvată pentru a se transforma în majoritate și nici nu are lideri pregătiți pentru a prelua roluri importante. De aceea Klaus Iohannis va trebui să suplinească pârghia parlamentară pe care s-ar fi putut baza, cu altfel de argumente, pentru a ajunge eventual să-i convingă pe social-democrați să propună o persoană adecvată pentru fotoliul de premier, pe cineva care nu se transformă imediat în păpușa lui Dragnea, care are puterea și capacitatea de a se opune atunci când trenul condus de liderul PSD începe să deraieze.

În fond, scandalul Ordonanței de Urgență 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni astă-iarnă, mărirea salariilor fără a găsi și sursele de finanțare, criza de guvern artificială creată de Liviu Dragnea, plus pierderea majorității parlamentare cu această ocazie, în care PSD și ALDE n-ar fi trecut moțiunea de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu fără ajutorul grupului minorităților națio­nale, sunt motive pentru ca președintele să poată negocia în interes național portofoliul prim-ministrului. Apoi, mai există o problemă, pe care premierul demis a menționat-o, chiar dacă nu era prea credibil: țesătura legăturilor cu Rusia pe dedesubt, fără știrea noastră, cu obiective greu de înțeles, dar care pot fi împotriva țării. Constantin Degeratu, fost șef al Statului Major General, se mira recent că, în timpul acestei crize guvernamentale, nimeni nu a luat în serios ipoteza ca Rusia să fie interesată de destabilizarea României.

De partea cealaltă, Liviu Dragnea are nevoie de un premier loial, ascultător, fără personalitate și curaj juvenil, pentru a se pune definitiv la adăpost de un eventual verdict dur al judecătorilor în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu. În plus, pentru a rămâne în fruntea PSD trebuie să înceapă să facă mai multe concesii și să‑și respecte promisiunile șoptite dinainte de alegeri despre neutralizarea procurorilor anticorupție.

Miza nominalizării premierului este importantă, Iohannis ar trebui să se bată pentru ea fiindcă e nu doar în interesul lui pe termen lung, ci și în folosul țării, în vreme ce Dragnea va face tot posibilul să câștige în fața președintelui fiindcă de această negociere depinde viitorul lui politic și mai mult decât atât.  Pentru ambele tabere contează însă tacticile, nu strategiile; mijloacele, nu scopurile.

Comentarii

 • Zăgan Vichente

  25 iunie 2017 10:53

  Imi pare rău că fac a doua oară comentariu asupra acestui articol care arată realitatea haotică dinara nmoastră,Cu acestă ocazie att eu cât i soia care amcetit cartzea dvs.rămânem nedumerii cum de ai avut atâta puter să vă documentai în istoaria popoarelor din juirul Marii Ngre i cum putei acum să comentai haosul d ela noi care et datorat faptului că nu au fost puii la conducer oamnei cu experienă i numai oameni intersai material după ciolanAvei multă dreptatew în comentariile dvs i cel amibine artfi sp fii numită consilier pelângă dl.Preedinte Iohhanis căci avi un orizont vast politic a situaiei actauel din ară i din vecinătăi.

  raspunde comentariului
 • Zăgan Vichente

  25 iunie 2017 10:53

  Imi pare rău că fac a doua oară comentariu asupra acestui articol care arată realitatea haotică dinara nmoastră,Cu acestă ocazie att eu cât i soia care amcetit cartzea dvs.rămânem nedumerii cum de ai avut atâta puter să vă documentai în istoaria popoarelor din juirul Marii Ngre i cum putei acum să comentai haosul d ela noi care et datorat faptului că nu au fost puii la conducer oamnei cu experienă i numai oameni intersai material după ciolanAvei multă dreptatew în comentariile dvs i cel amibine artfi sp fii numită consilier pelângă dl.Preedinte Iohhanis căci avi un orizont vast politic a situaiei actauel din ară i din vecinătăi.

  raspunde comentariului
 • si aici lucrezi?

  25 iunie 2017 9:04

  Nea Costine se pare ca consumam benzina degeaba Am ajuns sa vorbim intre noi postacii procoldea si procodruta, Ca bizonii astia votantii romani ,cum bine i-a denumit anticoruptul interlop negulescu acum disparut se lasa pacaliti doar de dragnea penalul Nu as vrea sa se supere pe mine autoarea articolului - care e o apreciata si cunoscuta jurnalista si liptatoare anticoruptie ca orice sorosist -dar in afara de prietena dansii monica macovei colectionara de dosare sipa si noi postacii de serviciu - nu cred ca o mai citeste cineva Si nici nu o crede ca e cu iohanis!Pacat!

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  24 iunie 2017 10:35

  NU NE SIMTIM CONFORTABIL SUB BAGHETA CELUI MAI MARE ESCROC DIN ISTORIE. Daca Dragnea a matrasit Guvernul Grindeanu, in urma descoperirii ca premierul Grindeanu urma sa propuna o OUG pentru excluderea condamnatilor din Guvern, din Parlament si din alte institutii fundamentale ale statului, precum si din functia de presedinte al unui partid politic, atunci il felicit pe domnul Grindeanu ca a incercat sa scape tara de un bandit care a escrocat statul roman cu sute de milioane de euro, dupa cum reiese din cazurile anchetate si demascate in numeroasele articole publicate de ziarul Romania Libera. Ca urmare, presedintele Iohannis nu poate numi ca premier niciun membru al PSD, care sa fie o marioneta a lui Dragnea ce-ar vrea sa ramana stapanul nostru din umbra. Pe Dragnea nu-l mai suporta poporul roman si nici aliatii Romaniei. PSD poate propune premier, numai daca il inlocuieste pe Dragnea. Nici ALDE nu poate propune premier, fiindca a participat la puciul pentru inlaturarea lui Grindeanu. Coalitia PSD-ALDE ar mai putea propune ca premier doar peGRINDEANU.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 iunie 2017 14:27

  DRAGNEA SI TARICEANU SUNT DEMNITARI COMPLET COMPROMISI. Mai intai, ca sunt infractori deosebit de periculosi, care au pagubit tara cu sute de milioane de euro, unul cu ,,Tel Drum,, si celalalt cu ,,Tunul Sterling,,. In al doilea rand, fiindca au procese pe rol pentru infractiuni grave si rusinoase. In al treilea rand, pentru ca au produs o criza politica majora, obligand premierul si ministri Guvernului Grindeanu sa demisioneze pentru motive insuficient justificate. In al patrulea rand, pentru ca s-au folosit de o motiune de cenzura pentru inlaturarea propriului premier, impunand votarea la vedere a motiunii, cu filmarea si supravegherea neintrerupta a urnei. In al cincilea rand, fiindca au cazut de acord ca UDMR sa fie cooptat la guvernare si sa oficializeze aniversarea zilei nationale a Ungariei pe teritoriul Romaniei, ca sa treaca motiunea. In al saselea rand, pentru ca au cumparat la bucata pe reprezentantii minoritatilor din Parlament, fara voturile carora motiunea ar fi fost respinsa.Situatia impune formarea unui guvern de uniune nationala, cu premier din afara PSD si ALDE.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  23 iunie 2017 1:02

  Salariile Romanilor puteu fi marite dar nu mai pot fi acum dupa ce Iohannis i-a donat lui Trump 6 000 000 000 de dolari pentru finantarea zidului care se construieste la granita cu Mexicul. O parte dintre acesti bani se vor intoarce in contul lui Iohannis din Elvetia ca mita. Ne trebue un prim ministru care sa spuna NU ! lui Iohannis cand vrea sa-si tripleze salariul, sa-si compere Mertzane, avione, si palate si sa doneze avutia tarii pe prostii ca sa fie el primit la Casa Alba. Nici Ponta nici Grindeanu nu au putut sau nu au vrut sa opresca abuzurile lui Iohannis.

  raspunde comentariului
 • Goe

  22 iunie 2017 20:51

  Daca ajungem la anticipate, ALDE adunatura de lepre, delicventi si escroci are mari sanse sa nu mai intre in parlament. De-abia s-a strecurat data trecuta. Acum au plecat cei ai lui "ala micu" poate 0.1-0.2 voturi ce mai pierd pentru ciorania facuta nu mai fac baremul. Ramane Mosh Bashinutza C.A.C. p. Tariceanu fara coledzi!

  raspunde comentariului
 • Adi

  22 iunie 2017 15:47

  ROMANIA LIBERA, FACETI, DOMNILOR, CEVA, PT. CA NU APAR SEMNELE DE PUNCTUATIE- PARANTEZE, SEMNELE DE LA SUTA, CRATIME ETC. DATI-L AFAR PE IT-ST SI ANGAJATI ALTUL MAI BUN.

  raspunde comentariului
  • Mahomed

   23 iunie 2017 10:05

   Asa scrie Dracnea si Romania Libera nu vrea sa-l insulte pe Primitiv.

   raspunde comentariului
 • Adi

  22 iunie 2017 15:45

  Daca nici acum nu ne trimite la alegeri anticipate va fi cel mai prost presedinte din istoria Romaniei, dupa ceausescu si iliescu cu itere mai mici nu se poate.Si, daca ne trimite si nu vom merge la vot, suntem cel mai prost popor din istorie si ne vom merita soarta, oricare va fi ea. PUNCT

  raspunde comentariului
  • rica.

   22 iunie 2017 22:57

   din partea mea ai un 10 plus, dar l-ai uitat pe constantinescu, care face parte tot di randul celor cu litere mici.

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  22 iunie 2017 14:05

  STATUL PESEDIST. Nu poate fi decat musai un stat mafiot. In care partidul de la putere se comporta ca o banda de oameni pusi pe capatuiala. In care pesedistii schimba legile continuu, ca sa nu poata f i condamnati pentru inalte acte de coruptie si le impun doar cetatenilor nepesedisti care li se opun. Pe Vacaroiu si pe Isarescu nu i-a intrebat nimeni de disparitia FLOTEI si a miliardelor de dolari din bugetul Romaniei. Pe Nastase l-au judecat pentru termopane, dar nu si pentru industria si resursele tarii vandute pe spaga. Pe Voiculescu l-au judecat pentru ICA, dar nu si pentru CRESCENT, de unde a furat sute de milioane de dolari. De unde a vandut si patru nave marine de transport. Voiculescu nu a fost intrebat de nimeni de unde a avut 230 milioane de dolari in 1991, cand si-a infiintat cele trei uriase companii. Hotomanul Dragnea, care a fost pus de PSD sa hotarasca soarta tarii si a cetatenilor, este judecat, cu amanari repetate, pentru angajarea cu salarii a doua pesediste, care si-au incasat lefurile fara sa desfasoare nici macar o zi de munca unde isi incasau salariile. Dar vedem ca DNA refuza sa instrumenteze si cazurile de mare coruptie semnalate de ziarul Romania Libera, in care Dragnea a produs prejudicii de sute de milioane de euro. Pana cand sa rabdam nedreptatea ? Se impune, cred eu, instalarea unui guvern provizoriu de uniune nationala si banditul Dragnea exclus urgent de pe scena politica.

  raspunde comentariului
  • Da, asa este, dar cum???

   22 iunie 2017 14:41

   Asteptam toti sa scoata Presedintele castanele fierbinti din foc, fara a-i acorda sprijin. De ce REZIST nu rezista? De ce ne-am pleostit? Dragnea si haita profita de aceasta, la fel cum au profitat la alederi de absenteisul la vot! Cu o STRADA activa, psd ar fi trebuit sa cedeze!

   raspunde comentariului
 • Gigel

  22 iunie 2017 8:44

  Johannis nu are de partea lui pe toata lumea cu toate ca a performat excelent in ultimile luni. Greu de ghicit cum va juca. El Ii are doar pe cei cu ceva carte si care nu sunt fii de mari comunisti ori abonati la stat. Din păcate ei nu prea voteaza ca se duc la munte. Asistatii sociali, pensionarii comunisti si chiar pensionarii simpli nu sunt de partea lui, sunt multi si se duc disciplinati la vot pentru tuica sau mălai dupa caz. Ei chiar nu inteleg ce se intamplă si ca unele lucruri trebuie sa fie sustenabile sa traiasca si copii lor. Isi vor cei 100 lei la pensie si dupa asta potopul.

  raspunde comentariului
 • Succes

  22 iunie 2017 8:30

  Daca-i asa, Iohannis poate rezolva situatia imbunatatind relatiile cu Rusia nu batandu-se cu toti golanii.

  raspunde comentariului
  • adrian

   22 iunie 2017 12:30

   sa ne dea Tezaurul inapoi si mai vorbim cu rusii. Pana atunci nici nu vrem sa auzim de ei. Sunt prea neseriosi in comparatie cu americanii

   raspunde comentariului
  • Relatiile cu Rusia?

   22 iunie 2017 9:54

   Ce ai fumat azi dimineata?

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design