Liviu Pop a uitat să se demită pe sine | OPINIE

de Razvan Chiruta , 21 august 2017 - stire actualizata la ora 20:35, 21 august 2017
Liviu Pop a uitat să se demită pe sine | OPINIE

Improvizația este metoda după care funcționează guvernul condus de Mihai Tudose. Mai întâi, Executivul anunță introducerea unei taxe pe cifra de afaceri, punând pe jar mediul de afaceri, și a alteia de solidaritate, pe salariile mari. Ulterior, premierul ne transmite că renunță la impozitul pe cifra de afaceri, pentru că „am văzut simulările și nu se poate implementa“, dar menționează că taxa de solidaritate rămâne în picioare. Pentru ca, la finele lunii iulie, Mihai Tudose să afirme că aceasta din urmă e trecută la capitolul „discutate și uitate“.

Incoerența în guvernare nu vine, însă, doar de la premier. Pe lista celor care creează haos se află și ministrul Educației, Liviu Pop. Demnitarul a reușit să dea peste cap sistemul de învățământ cu mai puțin de trei săptămâni înainte de începerea unui nou an școlar printr-o măsură care i-a surprins chiar și pe cei vizați. Astfel, 13 inspectori generali au fost demiși, prin fax, vineri seară, pe motiv că un control ar fi arătat nereguli în contractele de management ale acestora.

Acțiunea-fulger ridică însă numeroase semne de întrebare. În primul rând, tocmai pentru că a fost fulger. În al doilea rând, Liviu Pop a aplicat, în speranța că va scăpa de responsabilitate, o tehnică folosită și de către șefii săi de partid, Victor Ponta și Liviu Dragnea: decizia de demitere a fost semnată de un secretar de stat, invocându-se faptul că ministrul e plecat din București. În al treilea rând, destituirea celor 13 a fost transmisă vineri seară, după terminarea programului. „Am primit la inspectoratul școlar fax la ora 22“, a declarat Luminița Bacari, inspectorul general din Ialomița, de exemplu. În fine, nu e clar când a avut loc verificarea contractelor de management invocată, din moment ce niciunul dintre cei vizați nu a știut de control și nu i s-a dat posibilitatea să își apere poziția. Prin urmare, speculațiile cum că Liviu Pop face loc, în acest fel, unor persoane agreate de PSD sunt firești.

Pe de altă parte, modul cum a acționat demnitarul nu ar trebui să ne mire. Acesta este artizanul unui alt episod scandalos din 2012, când era tot ministru al Educației. Premierul Victor Ponta se afla sub presiune și în mare dificultate după ce prestigioasa revistă științifică „Nature“ îl acuzase că și-a plagiat lucrarea de doctorat. Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-a întrunit pe 29 iunie 2012 pentru a analiza acuzațiile. „Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a fost înștiințat că ne îndreptăm spre un verdict care nu era favorabil premierului. În acest context, spre finalul ședinței a descins însuși Liviu Pop. Foarte insolent, a început să ne întrebe cine ne dă dreptul să judecăm plagiatul lui Ponta și să susțină că întrunirea este nestatutară deoarece nu există cvorum. Ne-a somat să oprim demersul de analiză a plagiatului, anunțându-ne că tocmai a intrat în vigoare decizia de revocare a noastră, a tuturor membrilor CNATDCU (exact în timp ce Consiliul delibera – n.red)“, a povestit acum cinci ani, pentru „România liberă“, un participant la ședință.

Acum, paradoxul vine din altă parte. Liviu Pop a mințit cu nerușinare și nu a respectat ceea ce singur a promis. Pe 9 august 2017, ministrul declara senin: „Vreau să îi asigur pe toţi elevii şi părinţii că vom avea manuale de clasa a V-a la 11 septembrie (....), manualele vor fi pe bănci, nu e nevoie să îmi dau demisia“. Ei bine, de fapt, copiii nu vor avea manuale, iar lucrul acesta a fost recunoscut chiar de către Liviu Pop, în ultima ședință de guvern.

Prin urmare, după toate acestea, ar mai fi nevoie de încă o demisie prin fax. A ministrului Educației.  


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Comentarii

 • POPOPOPOPOP

  21 august 2017 19:51

  demisia POPdemisia POPdemisia POP

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  21 august 2017 18:11

  Prostii ! nu e ministrul de vina ci dezastrul Basist care a distrus viitorul Romanilor scoliti. Ce loc de munca ii asteapta pe Romani dupa terminarea facultatii ? Ziarist ? Popa ? Hot ? Prostituata ? Muncitor in Germania ? Tinerii vad ce au patit parintii lor care au invatat si au proiectat avioanele, calculatorele, etc Ceausiste si acum sunt shomeri si disperati si nu vor sa pateasca ca ei deci nu mai invata. Romania a devenit datorita dezastrului Basist o tara de hoti si prostituate cum era si Franta pe vremea lui Jean Valjean si Fantine.

  raspunde comentariului
 • Sorin Costina

  21 august 2017 15:56

  Nu stiu ce aveți cu Liviu Pop. Este un ***** IREPONSABIL!

  raspunde comentariului
 • Groza

  21 august 2017 9:10

  In multe institutii managementul se obtine prin concurs,dar respectivul conducator poate si demis foarte usor.In general se vor numi noi conducatori ,apropiati de PSD.De ce?Pentru ca PSD-ul nu-si bate joc de votul romanilor.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design